miller6 17.01.07, 07:23 Witam serdecznie, czy ktos z Was adoptowal dziecko z Chin albo zna kogos kto adoptowal dziecko z Chin? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdamajewski Re: Adopcja dziecka z Chin 17.01.07, 13:30 z chin nie ale z ukrainy tak, jesli szukasz wiecej info to pogrzeb po amerykanskich forach jest tam ogromna ilosc info i mozesz z kims pogadac, wpisz w wyszukiwarke "adoption form china" i wykoczy czy kilkaset stron Odpowiedz Link
aneta05 Re: Adopcja dziecka z Chin 17.01.07, 14:08 kolezanka z pracy w listopadzie adoptowala dziewczynke z Chin i jest przeszczesliwa, powiedziala, ze caly proces trwal okolo 2 lat Odpowiedz Link
aniutek Re: Adopcja dziecka z Chin 17.01.07, 15:33 z PL- moja siostra. z Chin- wielu klientow Odpowiedz Link
claudia207 Re: Adopcja dziecka z Chin 17.01.07, 16:12 Aniutek, czytalam, ze z Polski mozna adoptowac tylko starsze dzieci czyli 4 lata i powyzej albo chore. Czy tak bylo w przypadku Twojej siostry? Odpowiedz Link
aneta05 Re: Adopcja dziecka z Chin 17.01.07, 16:24 To moze ja sie wypowiem bo wlasnie moja kuzynka w PL jest w trakcie procesu adopcyjnego i mam od niej informacje. Wiem, ze wedlug polskiego prawa adopcyjnego roznica wieku miedzy rodzicami a dziecmi nie moze przekraczac 40 lat czyli jesli ktos juz skonczyl 40 to musi zaadoptowac dzicko, ktore ma minimum roczek. Poza tym oczywiscie adopcja zagraniczna ustepuje krajowej (jesli chodzi o czekanie etc.) Aczkolwiek, pewna znana w srodowisku Polonii nowojorskiej Polka, bardzo majetna (milionerka) zblizala sie do 50 a jednak zaadoptowala z PL dziecko kilkumiesieczne (nota bene, z domu dziecka w moim rodzinnym miescie) wiec gdzie sa odpowiednie $$$ tam sie wszystko zalatwi. Odpowiedz Link
aniutek Re: Adopcja dziecka z Chin 18.01.07, 01:28 siostry corka miala prawie 2 lata, dzis ma juz 16 :) ciekawa historia, opowiem Ci jak sie spotkamy ! Odpowiedz Link
alex113 Re: Adopcja dziecka z Chin 17.01.07, 18:37 Kilka lat temu zglebialam temat. Proces jest dluuuuugi i mozliwy tylko poprzez zatwierdzona przez strone chinska agencje. Wiekszosc osob w moim regionie adoptuje poprzez ta organizacje: www.chinesechildren.org Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Adopcja dziecka z Chin 18.01.07, 03:44 A moze adoptuj czarne amerykanskie dziecko? Mysle, ze jest duzo latwiej, wybor duzy. Czarni tylko krzywo na to patrza, mowiac, ze takie dziecko nie bedzie nic wiedzialo o "czarnej kulturze". Odpowiedz Link
katlia Re: Adopcja dziecka z Chin 19.01.07, 00:05 Dla wielu bialych, nie jest latwo adoptowac czarne dzieci - agencje (i biologiczni rodzice) obawiaja sie ze biali nie moga dostatecznie przygotowac dzieci na realia zycia afro-amerykanow w bialym spoleczenstwie. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Adopcja dziecka z Chin 19.01.07, 03:57 Przeciez to jest zupelnie bez sensu. Jest dokladnie odwrotnie. Odpowiedz Link
claudia207 Re: Adopcja dziecka z Chin 18.01.07, 05:19 Chiny ostatnio zaostrzyly przepisy adopcyjne, ktore min dotycza wagi rodzicow i orientacji seksualnej. Podaje to jako ciekawostke a nie rade dla Miller6. Odpowiedz Link
claudia207 Re: Adopcja dziecka z Chin 18.01.07, 05:29 Wiecej na ten temat w artykule: www.nytimes.com/2006/12/19/world/asia/19cnd-adopt.html?ex=1324184400&en=9619656c675c4fdc&ei=5088&partner=rssnyt&emc=rss Odpowiedz Link
foxie777 Re: Adopcja dziecka z Chin 22.01.07, 01:52 Moja kolezanka z pracy zaadoptowala 18 miesieczne dziecko z Chin, dziewczynke.Wlasnie wrocila razem z dzieckiem. Proces trwal ok dwoch lat.Powodem dla ktorego wielu Amerykanow nie adoptuje w Stanach, jest obawa ze po ilus tam latach, mamusi narkomance cos sie odmieni i moga byc duze problemy. Moj kolega pojechal na Bialorus po dziecko z tego wlasnie powodu. pozdr Odpowiedz Link
cafe.amb.llet Re: Adopcja dziecka z Chin 24.01.07, 01:44 A nie wiecie może, czy są w Stanach agencje zajmujące się adopcją międzynarodową, które pomagałybyw rodzicom bez obywatelstwa amerykanskiego? Próbuję się zorientować w temacie, przeglądałam strony kilku organizacji i wszędzie wymagają, żeby przynajmniej jedno z rodziców miało obywatelstwo. Może są jakieś międzynarodowe organizacje o których ktoś z Waszych znajomych słyszał? Przyjaechaliśmy z mężem na kilka lat do Stanów i powoli dojrzewa w nas decyzja o adopcji a nie chcemy z jej realzacją czekać do powrotu do Polski. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Magda Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Adopcja dziecka z Chin 25.01.07, 04:57 Poniewaz w Chinach nadal mozna miec tylko jedno dziecko, wiele kobiet usuwa ciaze jesli okazuje sie podczas USG, ze ma sie urodzic dziewczynka. Jesli tego nie robia i nie zamorduja biednego dziecka po urodzeniu, to czesto decyduja sie wlasnie na oddanie go do adopcji po to zeby miec kolejne dziecko, hopefully chlopca. Odpowiedz Link