Dodaj do ulubionych

Ustepowanie miejsc, kolejki

19.01.07, 17:30
Rozmawialam wczoraj z moja siostra, ktora opowiedziala mi jak ostatnio zostala
poszkodowana w autbusie. Jakas dziarska staruszka, z zadziwiajaca dziarskoscia
i olimpijskim wrecz sprintem rzucila sie w kierunku wolnego siedzenia,
taranujac moja stojaca przy wejsciu siostre. Siostra bynajmniej nie zamierzala
z nia stawac w wyscigu (zreszta i tak nie miala szans ;-), ale i tak jej sie
dostalo - efekt skrecona noga w kostce (obcasy).
Przypomnialy mi sie moje autobusowe eskapady w Polsce i niejedna dantejska
scena stanela mi przed oczami jak zywa :-)))).
Bardzo podoba mi sie amerykanskie podejscie do ww - starsza osoba w autobusie
czy metrze, zazwyczaj wcale sie rosci sobie praw do miejsc siedzacych i nie
zlorzeczy nikomu nad uchem, a i tak zawsze im ktos ustepuje.
Czyzby byl to lokalny Polski fenomen?
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: Ustepowanie miejsc, kolejki 19.01.07, 17:53
      mloda osoba nie miala prawa siedziec w tramwaju czy autobusie w Polsce. Chyba
      ze bylo prawie pusto. Spedzanie z siedzen nawet kobiet w ciazy bylo norma.
      Nawet jak wyscigi byly przegrane, dziarstki starszy pan zawsze zjawil sie w
      pore aby wyglosic dlugie i chamskie kazanie na temat zajmowania miejsc w
      autobusie/tramawaju przez "szczyle"
    • maruda78 Apropos kolejek... 19.01.07, 18:04
      stalam sobie wczoraj w kolejce do kasy w whole foods, mialam byc nastepna, a tu
      przede mna wjechala sobie Jane Fonda z malzonkiem (chyba). Tak poprostu stanela
      z przodu kolejki, malzonek porozumiewawczo spojrzal na kobite delegujaca ludzi
      do poszczegolnych kas i pojechala prosto do kasy.
      Ja tam jej w sumie nie zaluje (tym bardziej, ze chyba jest juz w wieku
      okoloemerytalnym ;-), ale z drugiej strony to nie byla Britney S. otoczona
      wianuszkiem paparazzi - nawet o autograf nikt jej nie zawracal glowy.
      A swoja droga, piekna kobieta, tez sie chce tak zestarzec.
    • arybka68 Re: Ustepowanie miejsc, kolejki 19.01.07, 20:11
      www.moheroweberety.net/go/pl/open/tajemnice/on/tajemnica/id/12
    • rhodeisland Re: Ustepowanie miejsc, kolejki 19.01.07, 20:34
      W Stanach zetknelam sie z wyjatkowym nieliczeniem sie z innymi. Amerykanie sa
      bardzo egoistyczni i w wiekszosci okazuja uprzejmosc na pokaz i tylko jesli
      musza. Nie mowie o wszystkich oczywiscie.
    • rhodeisland Re: Ustepowanie miejsc, kolejki 19.01.07, 20:39
      Dodam, ze wielokrotnie widzialam zdziwienie na twarzach ludzi (w Stanach),
      ktorym bezinteresownie pomagalam w roznych sytuacjach, ustepowalam. Nie mogli
      zrozumiec dlaczego to robie jesli nie musze. A ja po prostu lubie ludziom
      pomagac. Wczoraj w sklepie spozywczym kobieta szukala jakiejs rzeczy. Jak
      zwykle niekompetentny i gburowaty pracownik nie potrafil jej pomoc (dlaczego
      mlodzi faceci sa zwykle gburowaci?) Stal z bezmyslnym wyrazem twarzy obok tej
      kobiety i nie potrafil nawet odpowiedziec na pytanie: kto z obslugi wie, gdzie
      jest ta rzecz?. Bylam w poblizu i uslyszalam w czym problem. Zaprowadzilam po
      prostu ta kobiete w to miejsce gdzie byl ten produkt. Byla bardzo zadowolona.
      • damiri Re: Ustepowanie miejsc, kolejki 19.01.07, 21:25
        A ja musze sie z tym nie zgodzic. Mam wprost przeciwne doswiadczenia. Wlasnie w
        stanach spotkalam sie z wieloma bardzo pomocnymi ludzmi, oferujacymi swoja
        pomoc nieproszeni i bezinteresownie. Wiele tez razy bylam swiadkiem gdy w
        nowojorskim subwayu mlodsi ustepowali miejsca starszym, kobietom w ciazy czy
        rodzicom z malymi dziecmi. Raz w drodze do pracy zle sie poczulam i mialam
        wrazenie, ze za moment zemdleje. Musialo to po mnie byc widac, bo zaraz mialam
        dwie oferty siedzenia i pewna pani nawet mi oddala swoja butelke soku.

Nie wiem jak jest teraz w Polsce, bo nie mieszkam tam juz 17 lat, ale z
        mlodosci dobrze pamietam "terror staruszek" - czasem nawet w pustawym autobusie
        balam sie usiasc :)
        • rhodeisland Re: Ustepowanie miejsc, kolejki 20.01.07, 23:48
          Na terror staruszek jest jedna rada: usiasc pod oknem, czyli w miejscu gdzie
          staruszka i tak sie nie wcisnie.
          Tak jak pisalam, nie wszyscy sa w Stanach chamscy. Szokujaca jest po prostu
          uprzejmosc na pokaz i chamstwo, ktore wychodzi z tej samej osoby kiedy nie musi
          byc uprzejma.
    • rhodeisland A podoba Ci sie maruda, amerykanskie traktowanie 19.01.07, 21:07
      starszych ludzi? Mam wrazenie, ze w tym kraju wazne sa tylko dzieci. Starsi
      ludzie czekaja ze strachem kiedy zostana umieszczeni w nursing homes. W tylu
      kulturach szanuje sie seniorow, istnieja rodziny wielopokoleniowe mieszkajace w
      tym samym domu.
      • aniutek Re: A podoba Ci sie maruda, amerykanskie traktowa 20.01.07, 01:34
        zgadzam sie z RI, dzieci sa rozpuszczone jak dziadoskie bicze i czesto wpienia mnie sytuacja w ktorej
        szczyl siedzi bo matka/babcia mu ustepuja.... no ale " ich dziecko ich sprawa", moim szczylom ;) nie
        postanie w glowie mnie wsadzic do nursing home, nie pozbeda sie mnie tak latwo !!!!

nasze polskie staruszki potrafia byc bojowe ojjjjjj do bolu, w minione wakacje w warszawie w ogrodku
        jordanowskim bylam swiadkiem jak 3 wielgachne starsze babcie nawsadzaly dziewczynie w
        zaawansowanej ciazy bo chodzila w opietym tshircie. nie musialam sie wtracac bo jej maz bardzo
        ladnie zripostowal :)
        • rhodeisland Re: A podoba Ci sie maruda, amerykanskie traktowa 20.01.07, 23:51
          Nie wszystkie dzieci sa rozpuszczone. To wina rodzicow, ze pozwalaja dzieciom
          na wszystko (ale od baby sitters oczekuja cudow, nie ucza szacunku dla
          starszych osob (bo sami jego nie maja) i w ogole tego, ze nie zyjemy na swoich
          wyspach, ale wsrod innych ludzi.
        • lolyta Re: A podoba Ci sie maruda, amerykanskie traktowa 21.01.07, 03:12
          > jordanowskim bylam swiadkiem jak 3 wielgachne starsze babcie nawsadzaly dziewcz
          > ynie w
          > zaawansowanej ciazy bo chodzila w opietym tshircie. nie musialam sie wtracac bo
          > jej maz bardzo
          > ladnie zripostowal :)

a jak? wezze zacytuj :)
      • maruda78 A podoba mi sie! 22.01.07, 18:11
        Wedlug mnie starsi ludzie sa tutaj traktowani z wiekszym szacunkiem niz w
        Polsce, a przynajmniej z tego co ja widzialam. W Polsce dajmy na to kobieta w
        'pewnym wieku' moze sie realizowac praktycznie tylko jako babcia. Zreszta w
        Polsce wartosc kobiety jakos szybciej sie dewaluuje - kobieta po 50tce to juz
        niemal stara babowina sterana zyciem i skazana na Radio co Ma Ryja ;-).
        No i mizoginizm jest tez o wiele gorszy, zwlaszcza w stosunku do starszych
        kobiet. Tutaj staruszkowie to niezla potega polityczna ;-) - maja duzo czasu i
        sie udzielaja, no i glosuja!
        A jesli chodzi o domy starcow - tutaj poprostu wiecej ludzi na to stac! Maja
        wykupione specjalne polisy i co nie tylko. W Polsce ta wielopokoleniowosc wynika
        glownie z tego, ze ludzi nie stac na to, zeby zamieszkac osobno albo zapewnic
        godziwa opieke rodzicom/dziadkom!
        M.

rhodeisland napisała:

> starszych ludzi? Mam wrazenie, ze w tym kraju wazne sa tylko dzieci. Starsi
        > ludzie czekaja ze strachem kiedy zostana umieszczeni w nursing homes. W tylu
        > kulturach szanuje sie seniorow, istnieja rodziny wielopokoleniowe mieszkajace w
        >
        > tym samym domu.
        • maruda78 A rozpuszczone bachory... 22.01.07, 18:13
          ...widzialam i tu i tam, bez wiekszych roznic - to zalezy glownie od rodzica.
          M
        • 4me1 Re: A podoba mi sie! 22.01.07, 19:08
          Absolutnie zgadzam sie z Maruda.W Polsce rodziny musza mieszkac razem,
          niekoniecznie z milosci,ale dlatego, ze nie stac na inne rozwiazanie.
    • claudia207 Re: Ustepowanie miejsc, kolejki 20.01.07, 22:31
      Jestem w 9 miesiacu i jeszcze mi sie nie zdazylo, aby mi ktos ustapil miejsca w
      kolejce do kasy. Komunikacja miejska na szczescie prawie nie jezdze, wiec nie
      mialam okazje przetestowac uprzejmosci pasazerow, ale z moich wczesniejszych
      obswerwacji wynika, ze to glownie kobiety ustepuja miejsca kobietom w ciazy a
      mlodzi faceci czesto zajmuja dwa miejsca rozstawiajac kolana ile sie da i udajac
      slepych.
      • rhodeisland Re: Ustepowanie miejsc, kolejki 20.01.07, 23:53
        O Boze, dlaczego faceci siedza z szeroko rozstawionymi kolanami?
        A jesli mowa o chamstwie w ogole, to zauwazylam ze szerzy sie wsrod mlodych
        mezczyzn, zaczynajac od nastolatkow. Dziwnym trafem mlode dziewczyny nie sa
        rownie naburmuszone i nieuprzejme.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka