Dodaj do ulubionych

architektura dla nastolatka

09.03.07, 18:01
wczoraj odbylam z synem kolejna rozmowe z serii: kim chcialbym byc jak dorosne?
i juz po raz ktorys tam wspomnial o architekcie, mowi, ze chcialby butowac cos- domy, samochody
etc
nie rysuje duzo ale jest dobry ze scislych przedmiotow i bardzo dowcipny :) gdzie go poslac na kursy
ukierunkowujace? moze ktos z Was lub Waszych bliskich jest zawodowo zwiazany z inzynieria,
architektura, technicznie pojetym design?
jak zwykle bede wdzieczna za Wasze uwagi,

anka
Obserwuj wątek
    • inka26 Re: architektura dla nastolatka 09.03.07, 18:45
      Aniutku, jesli jed dobry z przedmiotow scislych czyli matematyki to mogl by
      sprobowac grafiki komputerowej. Mam kolezanke ktora sie tym zajmuje zawodowo i
      meza ktory pisywal gry komputerowe bo lubi. Potrzeba do tego dobrej znajomosci
      matematyki i duzo wyobrazni... Zaptrzebowanie na takowa specjalosc jest duza.
      Ja w przeszlosci uzywalam autocada do projektowania w inzynierii i mysle ze to
      jest cos co Twoj syn mogl by sprobowac. I chociaz wydaje mi sie ze wszystko sie
      teraz robi z udzialm komputerow zwykly kurs szkicowania/rysowania byl by
      pomocny szczegolnie na rozwiniecie wyobrazni...
      • edytkus Re: architektura dla nastolatka 09.03.07, 18:53
        Aniutek, zapytaj Mone (mamamona, znasz ja zdaje sie), jej maz chyba zajmuje sie industrial design.
        • aniutek Re: architektura dla nastolatka 09.03.07, 19:39
          Znaaaammm!
          dzieki :)

BTW ja skonczylam graphic arts & advertising production management i nie pracuje w zawodzie, nie o
          tym myslalam do niego - z tego co on mowi to tradycyjna architektura ( CAD oszczywiscie )
          dzieki
          pisze do Mony jak wroce od fryzjera :)
    • magdamajewski Re: aniutek 09.03.07, 19:51
      moj maz jest inzynierem mechanikiem. Wiekszosc projektow robi sie w auto cad
      choc i to juz coraz rzadziej, wiekszosc w jakis 3d programach jak na przyklad
      inventor. Poszukaj mu jakis kurs niech pojdzie i zobaczy czy to go na prawde
      zainteresuje
    • kisiulak Re: architektura dla nastolatka 10.03.07, 00:31
      Moj dobry kolega jest w Pratt school w NY na profilu Industrial Design. Moze
      tam? Nawet mozna jego polki juz wsklepach kupowac. On nie tylko projektuje meble
      rozne inne ciekawe rzeczy tez.

A tuu jego pierwszy produkt swiatowy:
      www.unicahome.com/p29534/umbra/conceal-bookshelf-by-miron-lior-for-umbra.html
      • claudia207 rewelacja! 10.03.07, 01:34
        Ale fajna strona i ile pomyslow na niezwykle prezenty!

Z tymi polkami to miagia - nadal nie wiem jak to dziala ;-)
        • aniutek Re: rewelacja! 10.03.07, 02:45
          mnie sie tez bardzo podoba, zdolniacha kolega !!!
          • kisiulak Re: rewelacja! 10.03.07, 16:48
            :)
            On wymyslal ta polke od dobrych 6 lat. Wkoncu jak poszedl do szkoly to wymyslil
            jak to zrobic, i Umbra kupila jego pomysl :)
      • cynta Re: architektura dla nastolatka 10.03.07, 11:05
        smieszne, ale troche nie praktyczne co?, jak wyciagac te ze srodka?. BTW, macie
        jakies fajne pomysly na polki, i inne chowanki college'owe, czyli wtedy kiedy
        nie mozna przybijac nic do scian?
    • edytkus Re: architektura dla nastolatka 10.03.07, 17:15
      to chyba w ostatnim nr Real Simple jest podobna koncepcja polki, montuje sie dwa uchwyty na scianie
      (takie podtrzymujace polke), kladzie na to ksiazke a na ksiazke cokolwiek sie chce, tzn. ksaizka pelni
      funkcje polki

PS. Aniutek, dalej szukasz kanapy? zajrzyj na strone cb2.com
      • leosi Re: architektura dla nastolatka 11.03.07, 01:51
        oj Aniutek -
        najlepiej to trzeba podgladac wlasne dziecko w co najlepiej chce sie bawic i
        wg tego sterowac jego kasztalceniem.
        Ja zawiozlem moje 2 dzieci do palacu mlodziezrzy w Katowicach i zapisalem je na
        kurs komputerowy.
        w USA tez kupilem komputer i zabieralem je na wycieczki piesze w New Jersey.
        Z tego polaczenia dzieci zrobily strone na internecie z moimi rysunkami i
        zdjeciami z wycieczek po okolicy opisujac swoje wlasne wrazenia i doznania

Powstal informator o okolicznych
        parkach stanowych
        muzeach
        i innych atrakcjach

A ze zrobiony pod okiem ojca to i YAHOO zauwazylo ich wysilek i dostali za to
        Nr 1 strona dnia - gdzie wizytujacych liczylo sie na tys.
        skaner do zdjec
        i kwote $1000 w stakach YAHOO

potem zadzwonilem do gazety lokalnej i maja artykul w gazecie o ich stronie

obecnie zabawa z komputerem przerodzila sie w kierunek studiowania
        i dobra prace po skonczeniu nauki

Ja nie dokladalem dzieciom do szkoly i nie placilem za ich nauke
        po przez zabawe z komputerem maja dobry zawod i lepsze pieniadze niz ja
        • edytkus Re: architektura dla nastolatka 11.03.07, 04:45
          leosi napisał:

> i kwote $1000 w stakach YAHOO

miales na mysli w statkach? LOL
          • artremi Re: architektura dla nastolatka 11.03.07, 05:46
            Ja tez nie zalapalam od razu, ze to chodzi o udzialy czy akcje!

Leosi : Podaj URL to poogladamy te strony o parkach. Ja lubie odkrywac nowe
            miejsca i z checia sie wybiore do NJ.

Odnosnie architektury, to trzeba dzieci zabrac do Europy i zobaczyc czy
            interesuje je architektura. Trudno jest wmusic dziecku zawod i jak pisze Leosi,
            najlepiej jak to jest naturalny wybor dziecka.

edytkus napisała:
            > leosi napisał:
            > > i kwote $1000 w stakach YAHOO
            > miales na mysli w statkach? LOL
            >
            • aniutek Re: architektura dla nastolatka 11.03.07, 06:42
              hehehe alez ja dziecku ( ma 6'2") nic nie wmuszam LOL on sam po raz kolejny wspomnial o
              architekturze, budowaniu, projektowaniu. 15 latka nie bierze sie za lape do muzeum, ani nawet do
              europy, on juz byl, widzial, mieszkal, teraz moge z nim gadac, pokierowac, zachecic, zainteresowac co
              robie ( dziekuje za troske) i Was siedzacych moze w temacie pytam o pomysly, miejsca gdzioe sie
              mozna douczyc, zapytac.....
              a tak przy okazji, jakis oboz zeglarski latem, tutaj w US?
              w przyszla niedziele mam spotkanie w tej sprawie ale zem niecierpliwa to moze od Was sie cos
              wczesniej dowiem,
              dziekuje :)
              anka
              • edytkus Re: architektura dla nastolatka 11.03.07, 07:04
                na temat zeglarstwa Leosi na pewno sie wypowie natomiast jesli chodzi o architekture to przypomnialo
                mi sie ze np. u mnie na uniw. jest np. program artystyczny dla nastolatkow. Moze popatrz na wyzszych
                uczelniach co oferuja? Przeciez syn nie musi byc studentem zeby chodzic na zajecia, to sie oczywiscie
                wiaze z kosztami ale nie placi sie tyle co za kredyty. Wiesz Aniutek, ja mysle ze powinniscie zaczac od
                lekcji rysunku, rysunku technicznego (w koncu to wiecej odmierzania niz rysowania), jakies
                podstawowe oprogramowanie typu Photoshop czy Illustrator (a jesli nie chcesz ryzykowac wyrzucenia
                kasy w bloto to jakis Corel) - wiem ze na Manhattanie jest miejsce gdzie ucza juz dziesieciolatki (to dla
                ciekawostki). I nie wysylaj go na najdrozsze zajecia jakie znajdziesz, najpierw sie przekonaj ile ma
                zapalu i talentu. O, a takze 3D design (to maja w podstawowych klasach na rachunkach artystycznych)
                - przeciez jest potrzebny a najwiecej frajdy syn moze miec. Hmm, moze wlasnie zacznij od 3D design a
                potem cala reszta. Lukasz jeszcze nie moze pracowac? W przyszlym roku na lato wyslij go na
                internship do jakiegos studia, nawet jesli nie placa zobaczy jak to jest - do odwaznych i ciekawych
                swiat nalezy :)
            • leosi Re: architektura dla nastolatka 12.03.07, 02:18
              Drogie dziecko ARTEMI
              zwykly rolnik postepowy wie ze - roslinka pielegnowana wyda owoce.
              natomiast czekanie az dziecko samo cos wymysli- -to jaki owoc wyrosnie.??

Ja pisze o pilegnacji a tobie wyszlo PRZYMUSZANIE.
              Przeciesz dzieci dokonaly NATURALNEGO wyboru strzelajac do ludzikow z gry
              komputerowej.
              Natomiast ja ZMUSILEM je pod kara ze niedostana kolacji i tyranizujac je
              wsadzalem do samochodu ZMUSZAJAC je w ten sposob do nauki komputera
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka