Dodaj do ulubionych

Mam dylemat!

13.09.03, 00:10
Chce leciec do Polski z dzieckiem. Problem w tym ze ona nie ma jeszcze
paszportu, a ja tylko polski. Slyszalam ze wyrobienie polskiego trwa ok. pol
roku i sporo kosztuje kasy i nerwow wiec pomyslalam ze lepiej wyrobie nam
amerykanskie (tu tez sie przeliczylam sadzac ze wydaja od reki). Tutaj
jednakze okazuje sie ze podobno w Polsce musze okazac paszporty polskie.
Myslalam ze jesli matka z dzieckiem maja dwa takie same dokumenty(a nie
polski i amerykanski) jakiegokolwiek kraju problemu nie bedzie. Czy ktos sie
orientuje jak to teraz wyglada?
Obserwuj wątek
    • mojito Bez dylematu. 13.09.03, 01:39
      Witaj,
      Amerykanski paszport dostaniesz prawie od reki. Pod warunkiem, ze masz
      wszystkie wymagane "papiery". Za ekspresowe wydanie placi sie dodatkowo.
      Chyba ok. 50 dol.
      W Polsce majac paszport amerykanski nie musisz zadnego innego dokumentu
      pokazywac. Ani nikt Ciebie o to nie poprosi. Absolutnie nie. Daj sobie spokoj
      z polskim paszportem. Procedura zmudna, dluga, irytujaca i kosztowna.
      Slonecznie pozdrawiam,
      mojito.
    • nastazja33 Re: Mam dylemat! 13.09.03, 02:08
      Mozesz leciec do Polski na paszportach amerykanskich,razem ze Swoim dzieckiem.
      Nikt nie bedzie od Ciebie zadal polskiego paszportu,a na lotnisku w W-wie
      otrzymasz polska wize.Milej podrozy!!!
      • dziewiec Re: Mam dylemat! 13.09.03, 04:16
        wyrobienie polskiego paszportu dla dziecka zajelo mi 3 tygodnie, i
        to przez poczte! Moze konsulat w LA jest bardziej zorganizowany
        niz w NY, w kazdym razie nie bylo zadnego problemu i chyba nawet
        nie bylo tak drogo, skoro juz nie pamietam ceny. Warto miec 2
        obywatelstwa...
        • i.p.freely Re: Mam dylemat! 13.09.03, 14:43
          Powrot do USA - czy masz zamiar wjezdzac na polskim paszporcie bedac
          obywatelka stanow? Jak to widzisz?

Zalatwienie amerykanskiego paszportu, nawet pierwszorazowo, moze ci zajmie
          gora 4 tygodnie. Moj przyszedl po dwoch. Nie wiem gdzie mieszkasz a wiec na
          ponizszym linku poszukaj najblizszego punktu skladania aplikacji - bedziesz
          musiala zlozyc osobiscie, dziecie nie musi sie stawic. Zwroc uwage, ze
          niektore punktu robia fotografie paszportowe na miejscu.
          iafdb.travel.state.gov/
          No i sam formularz
          travel.state.gov/DS-0011.pdf
          • dyplomata Od strony formalnej 13.09.03, 15:14
            i.p.freely napisał:

> Powrot do USA - czy masz zamiar wjezdzac na polskim paszporcie bedac
            > obywatelka stanow? Jak to widzisz?

Sluszna uwaga. Od strony formalnej wjezdzanie do USA przez obywatela na
            dokumentach nie-amerykanskich jest niezgodne z przepisami i moze powodowac
            klopoty. Zreszta tak samo wjezdzanie do Polski przez obywatela na dokumentach
            nie-polskich nie jest zgodne z procedurami administracyjnymi.

Podwojni obywatele jesli chca byc na 100% w porzadku powinni wiec podrozowac z
            dwoma paszportami(!). O ile wiadomo kontrola graniczna w Polsce nie jest na to
            uczulona, ale z wladzami USA lepiej nie zadzierac.
            • i.p.freely Re: Od strony formalnej 13.09.03, 16:09
              dyplomata napisal:
              >Zreszta tak samo wjezdzanie do Polski przez obywatela na dokumentach
              nie-polskich nie jest zgodne z procedurami administracyjnymi.

Niezupelnie prawda.
              Do polski mozna WJECHAC na paszporcie amerykanskim bez problemu!!!!!

Problem moze, ale nie musi, pojawic sie przy WYJEZDZIE z Polski.

• edytkus Re: Mam dylemat! 16.09.03, 05:30
      Po pierwsze dziekuje wam za odpowiedzi. Faktycznie tak sie przejelam
      prawdopodobnymi problemami w przypadku braku polskiego paszportu ze zapomnialam
      ze przeciez musze tu jakos wrocic ;) Popytalam sie tez na edziecku i wyglada na
      to ze amerykanskie paszporty powinny wystarczyc. Chce leciec w pazdzierniku a
      to "troche" mniej niz pol roku czekania na nowy dokument, szczegolnie ze moje
      dziecko w Polsce "nie istnieje." I.p. freely czy paszport dostales tak szybko
      bo skladales petycje o tryb przyspieszony? Bo na stronie paszportowej jest
      napisane ze normalnie trwa to 6-8 tygodni, w trybie przyspieszonym 2.
      • i.p.freely Re:Edytkus 16.09.03, 07:05
        napisala:
        >." I.p. freely czy paszport dostales tak szybko
        bo skladales petycje o tryb przyspieszony? Bo na stronie paszportowej jest
        napisane ze normalnie trwa to 6-8 tygodni, w trybie przyspieszonym 2.
        • mj_k Re:Edytkus 16.09.03, 19:14
          Paszport mozesz wyrobic w ciagu paru dni. Wiaze sie to z dodatkowymi
          oplatami. W Chicago (nie wiem jak to jest w NY)nalezy zadzwonic do biura
          paszportowego i umowic sie z nimi (automatycznie). Potem idziesz na umowiana
          godzine z wymaganymi dokumentami (placisz troszke wiecej chyba $50 ale paszport
          odbierasz tego samego dnia po poludniu) - dodatkowo musisz mniec przedstawic
          plany podrozy (np wykupiony bilet czy tez potwierdzienie rezerwacji. Tak bylo
          2 lata temu ... mam nadzieje ze nic sie nie zmienilo.
      • kiwi1 Re: Mam dylemat! 16.09.03, 17:09
        Ja wrabialam amerykanski paszport dlam mojego synka w kwietniu tego roku w
        biurze posredniczacym w zalatwianiu paszportow. Przyszedl poczta po 10 dniach.
        Polecielismy do Polski w czerwcu. Ja mialam ze soba polski i amerykanski
        paszport a dzieci jedynie amerykanski. Nie mielismy zadnych klopotow z
        paszportami jedynie z LOT"em ale to juz osobna historia....
        • edytkus Re: Mam dylemat! 16.09.03, 18:36
          To chyba jednak zalezy od szczescia: www.cyberexpres.com/display.asp?
          id=1329 I znowu mam dylemat ;)
          • jack39nyc Re: Mam dylemat! 16.09.03, 20:18
            a wiec nie przejmuj sie....
            dwa lata temu polacy wymyslili jakas bzdure i dzieci mialy problemy z wyjazdem
            i wjazdem do polski ale to bylo dwa albo trzy lata temu....
            no coz dla kogos kto mowi ze powinno sie miec dwa paszporty....
            a wiec prawnie (mowie o usa) mozna posiadac dwa obywatelstwa, mozna tez miec
            przy sobie dwa paszoporty ale nie wolno podrozowac na dwoch paszportach,
            wyjezdzajac podrozowac powinno sie na jednym paszporcie (od jakiegos czasu jest
            tzw turist/passenger tracking system o ktorym nic sie nie mow ale pozwala to na
            kontrolowanie/sprawdzanie migracji ludzi)
            w polsce w tym roku bylem dwa razy bylem na paszporcie amerykanskim zadnych
            problemow... nawet mila pani celnik wdala sie ze mna w pogawedke (w kolejce
            niektorzy zaczeli sie burzyc... a co mi tam zony nie bylo przy mnie...hehehe)
            normalnie przemowila ludzkim glosem, mila blondynka w stopniu (kiedys to byl
            chyba jakis sierzant ale oni tam te stopnie zmieniaja czesto... moze teraz
            inaczej to sie nazywa)... ehhh
            milej podrozy i bezstresowego powrotu
            • staua Re: Mam dylemat! 18.09.03, 23:19
              Teraz z polskimi paszportami wszystko jest inaczej niz dwa lata temu :-)
              Poniewaz zmieniono paszporty i procedure ich wyrabiania. Wszystkie wnioski sa
              wysylane do Polski.
              Wlasnie wyrabiam sobie nowy paszport po slubie (konsulat w NY). Po dwoch
              miesiacach dostaje sie tymczasowy, ma wszystkie cechy i funkcjonuje ja
              dziesiecioletni, wazny jest rok. Dziesiecioletni w tym czasie podobno na pewno
              mozna dostac (choc pani w sierpniu poinformowala mnie, ze ludzie czekaja od
              grudnia).
              Tragicznie jest, wiec jak jestes obywatelka USA, to lepiej polskim nie
              zawracaj sobie na razie glowy.
    • edytkus Re: Mam dylemat! 20.09.03, 04:23
      To jeszcze raz ja, moj tesc mnie teraz straszy ze jadac na amerykanskim
      paszporcie bede musiala zaplacic "podatek od powietrza." Slyszalam kiedys cos o
      tym ale to bylo wieeeki temu, czy wciaz jest aktualne?
      • mojito Nie ma zadnych oplat. 20.09.03, 04:30

Witaj,
        Nie. To nieprawda.
        Pozdrowionka,
        mojito.
    • peter_b Re: Mam dylemat! 22.09.03, 01:00
      Teraz troche zsumowanie faktow... Podstawa musiscie miec paszporty USA, bo jak
      juz ktos tu pisal moga byc problemy z powrotem do USA (nie tylko na granicy USA
      ale takze i Polskiej gdzie nie bedzie mozna zwerifikowac ze do USA bedziecie
      ponownie wpuszczone). Paszport USA okazujac bilety moze zalatwic bardzo szybko
      nawet w przeciagu paru dni droga expressowa.

Problem jest w paszporcie Polskim... Nie tylko sie sporo czeka ale moga byc
      potrzebne dodatkowe zalatwiania jak rejestr dziecka urodzin w Polsce - bo jesli
      nawet urodzilo sie w USA wedlug prawa Polskiego poniewaz Matka jest Polka -
      dziecko tez z automatu jest obywatelem Polskim - durny przepis? Tak. Dodatkowo
      moga byc problemy z imieniem dziecka jesli nie jest w pisowni Polskiej...

Nastepny problem to pasport dla Ciebie - jesli bralas w USA slub lub zmienialas
      nazwisko - wszystko to musi byc najpierw zarejestrowane w Polsce, zanim zostanie
      zlozona aplikacja o paszport Polski.

Niektorzy rekomenduja jechac tylko na paszporcie USA... Prawo Polskie na dzien
      dzisiejszy jest takie ze jesli jestes obywatelka/obywatelem Polski (nawet jesli
      masz inne obywatelstwa) aby WYJECHAC z Polski MUSISZ sie legitymowac paszportem
      POLSKIM... Prawo Polskie dla odmianu tu jest bardzo klarowne...
      Druga sprawa - to gdy legitymujemy sie paszportem danego kraju - jestesmy
      uwazani za jego obywatela ... wiec w tym przypadku w Polsce podwojny obywatel
      jest tylko i wylacznie obywatelem Polskim - ktry powinien dokladnie znac
      wszystkie prawa i ustawy Polskie aby zaoszczedzic sobie klopotow podczas pobytu.

Jest prawda ze w ostanim czasie Polskie Sluzby Graniczne raczej nie czepiaja sie
      kto jest kto i czym sie legitymuje... ALE no wlasnie te "ale" prawo Polskie jest
      takie a nie inne - i przy malym pechu lub zlosliwosci Sluzbisty - wakacje w
      Polsce moga byc przymusowo przedluzone az do momentu wyrobienia sobie paszportu
      Polskiego w Polsce - co dla kogos zamieszkalego za granica na stale rowna sie
      prawie z niemozliwoscia...
      • mojito Ahhh... Quit whining peter_b. 22.09.03, 02:05
        peter_b napisał:

"Jest prawda ze w ostanim czasie Polskie Sluzby Graniczne raczej nie czepiaja
        sie kto jest kto i czym sie legitymuje..."

Witaj,
        Od dluzszego czasu Ty i jeszcze paru "tak, ale..." teoretyzuje na temat
        paszportow, ktory nie ma zadnego potwierdzenia w praktyce.
        Ani ja ani moi znajomi nie znaja ZADNEGO przypadku, ktory Ty jak Kassandra
        od dluzszego czasu przewidujesz. Jezeli Ty znasz to podaj.
        A do tego czasu daj sobie z tym spokoj. Przeczytaj raz jeszcze to co wyzej
        napisales. I raz jeszcze. I daj juz temu tematowi odpoczac. O.K.?
        Slonecznie pozdrawiam,
        mojito.
        • peter_b Re: Ahhh... Quit whining peter_b. 22.09.03, 03:17
          O jakiej teorii piszesz - i jacy "Ty i paru"? Nie jest teoria ze na dzien
          dzisiejszy prawo Polskie wymaga od podwojnych obywateli legitymowania sie przy
          WYJEZDZIE paszportem Polskim. Ta informacje mozna zweryfikowac w kazdym
          konsulacie Polskim. Wiec do tych paru tez sie zalicza konsulaty Polskie.

Masz klapki na oczach twoja sprawa, ale nie mow ze cos co JEST teoria o czym nie
          masz zielonego pojecia...

Co do wyrabiania paszportow Polskich wiecej info mozna znalesc na tej stronie...
          www.polandconsulateny.com/Consular_Info/Passport.htm
          Odwiedzajacym Polske proponuje trzymac sie co do zalecen Konsulatu Polskiego(ale
          zeby bylo na pismie jesli oddmienna od obowiazujacego na dzis prawa), a nie na
          tzw. gebe aby sobie zaoszczedzic problemow w Polsce. Argument typu pani Zosia z
          konsulatu albo jakis ciolek z forum powiedzial ze mozna - przeciwko
          obowiazujacemu prawu w zapisie nie jest poprostu dobrym argumentem szczegolnie
          jak sie jedzie z dzieckiem.

Nie chce tego tematu dalej rozwijac bo zrobi sie z tego Forum Polonia - gdzie
          chlopki roztropki doszli do poziomu wyzwisk na ten akurat temat.

Kazdemu zainteresowanemu ta sprawa poprostu radze KONKRETOW dowiedziec sie w
          najblizszym Konsulacie Polskim- pytajac sie dokladnie o obowiazujaca ustawe z
          1962r. Takze z tad powinny pochodzic roznego rodzaju zapewnienia (prosic na
          pismie bo tez lubia teoretyzowac na gebe) co do indiwidualnej sytuacji danej osoby.

Pozdrawiam i zyczy udanej i bez problemowej podrozy.
          • mojito Ahhh... Quit whining peter_b. Cheer up. 22.09.03, 04:14

Witaj ponownie Piotrze,
            Twoje zyczliwe zaniepokojenie jest niczym nieuzasadnione. Tak jak pisalem
            poprzednio nie znam przypadku kogokolwiek polskiego pochodzenia podrozujacego
            na paszporcie amerykanskim do Polski i majacego z tego powodu jakiekolwiek
            klopoty. Weryfikuje to empirycznie dwa razy do roku od dziesieciu lat.
            Sam sie z moim pogladem zgodziles w swoim poscie. Akademickie dyskusje
            i ewentualne linki nie zmieniaja faktu, ze Polacy podrozuja na amerykanskich
            paszportach i bez zadnych przeszkod wracaja. Czy byles moze ostatnio w Polsce?
            Czy po prostu martwisz sie i niepokoisz tak na odleglosc? Teoretycznie.
            Czytajac linki i dzwoniac do konsulatu.
            Inni i Ty - to Graffiti poruszajacy ten temat ad nauseam. Teoretycznie
            dywagujac i przytaczajac linki. On tez nie byl w Polsce.
            Przypomina to stwierdzenie inzynierow, ze bak nie powinien latac poniewaz ma
            za slabe skrzydla do masy ciala. Bak o tym nie wie i lata.
            Co do Twojej sugestii stosowania sie do zalecen polskiego konsulatu i
            personelu tam zatrudnionego to odpowiem w dwoch zdaniach. Pierwszego nie
            napisze poniewaz chce abys przeczytaj moja odpowiedz zanim usuniety bedzie
            post. Dziekuje za sugestie. Sam sie stosuj. Rozwaz podroz do Polski i nie
            teoretyzuj juz wiecej.
            Slonecznie pozdrawiam,
            mojito.
            Zycze mniej nieuzasadnionych stresow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka