17.09.03, 23:29
Czy ktos moglby mnie oswiecic jak to z wojskiem jest tutaj?
Chlopak 18 lat, ostatnia klasa HS, oczekujacy na zielona karte.
Co mu grozi?
Obserwuj wątek
    • mojito Wojsko w Stanach. 18.09.03, 00:01
      Witaj,
      Militarnie nic nie grozi. W Stanach wojsko jest instytucja ochotnicza.
      Zajrzyj na www.army.mil
      Pozdrowienia,
      mojito.
    • edytkus Re: wojsko 18.09.03, 04:58
      jo210 napisała:
      > Co mu grozi?

Irak ;)

A tak na powaznie to bez "zielonej karty" nie przyjmuja.
      • virus_forumowy Jak typowi Polacy - dyletanci - dajecie złe rady . 18.09.03, 07:29
        Co mu grozi? Za niezarejestrowanie się - n.p. że nie dostałby kiedyś
        obywatelstwa - z powodu niewiedzy - czyli najgłupszej formy nieszczęścia.

REJESTRACJA do poboru jest w U$A OBOWIĄZKOWA. Dzięki temu w wypadku ogłoszenia
        poboru - można zostać powołanym. Ale ostatni raz miało to miejsce kiedy U$A
        wprowadzało demokrację w Wietnamie - szansa więc jest dosyć mała.

Do rejestracji w Selective Services (poszukaj w wyszukiwarce) potrzebny jest
        SSN. Jeśli się go jeszcze nie ma - na tej podstawie właśnie można dostać.

Pozdrawiając z Europy...
        • virus_forumowy zapomniałem dodać... 18.09.03, 07:53
          ...obowiązek rejestracji mają nawet nielegalni
          • jo210 Re: zapomniałem dodać... 19.09.03, 03:34
            rejestracja - czy to oznacza jakies przyznawanie kategori jak w PL, a jesli tak
            cos zwalnia (chorobska jakies?) z takiej ewentualnej dobrowolnej sluzby w
            Wietnmie czy innym Iraku?
            • lolyta Re: zapomniałem dodać... 19.09.03, 14:58
              jo210 napisała:

> rejestracja - czy to oznacza jakies przyznawanie kategori jak w PL, a jesli
              tak
              >
              > cos zwalnia (chorobska jakies?) z takiej ewentualnej dobrowolnej sluzby w
              > Wietnmie czy innym Iraku?

Tu jest troche na odwrot niz w Polsce. rzeklabym, ze bardziej prawdopodobne by
              bylo, ze Ty chcialbys tu isc do wojska, a oni Ci powiedza, ze sorry, dla
              amerykanskiej armii nie jestes zbyt dobry.
    • edytkus Re: wojsko 19.09.03, 05:48
      O, zrozumialam ze chlopak chce isc do wojska ale nie wie czy moze. Hmm,
      teoretycznie nielegalni musza sie tez zarejestrowac, ale w praktyce taki
      osobnik nie istnieje w oficjalnych zrodlach a wiec nikt mu nic nie udowodni.
      Gdy moj brat otrzymal wezwanie do rejestracji nie majac jeszcze papierow jego
      prawnik powiedzial mu zeby sie nie rejestrowal do czasu otrzymania "zielonej
      karty." Wspomne jeszcze ze moj brat jak najbardziej chcial wstapic do tutejszej
      armii ale niestety nielegalnych nie przyjmuja a teraz juz sie opamietal ;)
      Zarejestrowac sie mozna przez internet.
      • jo210 Re: wojsko 19.09.03, 16:25
        Nie, nie
        Chlopak jest legalnie, tuz przed zielona karta. I nie chce isc do wojska.
        Dobrze, rozumiem ze nic mu tu nie grozi.
        Drugie pytanie, jesli nie wyczerpalam cierpliwosci forumowiczow. Pojedzie na
        wakacje (juz z zielona karta miejmy nadzieje) do Pl, czy moze miec jakies
        problemy z wyjazdem do Stanow, bo w Pl rowniez nie jest zarejestrowany? Czy
        ktos na lotnisku sprawdza cos takiego? Ksiazeczke wojskowa? Uregulowany
        stosunek do sluzby... Moze przy zmianie paszportu (bo tam jakies dziecinne
        jeszcze zdjecie?) Czy ja wymyslam problemy ktorych nie ma?
      • virus_forumowy Nie, nie nie rozumiecie! ZUPEŁNIE inaczej niż w PL 19.09.03, 17:05
        Rejestracje robi się n.p. przez internet i jest ona obowiązkowa dla wszystkich
        mężczyzn do jakiegoś wieku (26?), którzy nie są tu na wizie tymczasowej
        (studenckiej, turystycznej itd). NIELEGALNI TEŻ MUSZĄ. Potrzebny jest numer
        SSN. Jak się go nie ma to Selective Services da papier na podstawie którego
        SSA da SS#. Gdyby doszło do poboru (jak ostatnio do Wietnamiu) to jest
        stosowana loteria. Nic innego z tego nie wynika. Żadne badania, komisje itd.
        Ale...
        Jeśli się NIE ZAREJESTRUJE, to nie dostanie się n.p. federalnej pożyczki
        studenckiej czy n.p. może zostać kiedyś odmówione obywatelstwo albo rządowa
        robota.
    • peter_b Re: wojsko 22.09.03, 22:22
      Jak juz tu ktos wspomnial musi sie zarejstrowac w tzw. Selective Service - nawet
      moze to zrobic online www.sss.gov/
      Wojsko jest ochotnicze... ale w razie jakies naprawde dlugiej/duzej wojny w USA
      moze byc pobor (szanse bardzo male ale sa)... Do tego potrzebne sa namiary do
      ludzi ktorych moze to obowiazywac...
      Nie ma zadnych egzaminow / kategorii itp. poprostu dane osobiste gdzie
      najbardziej chodzi o address/telefon, wiec spoko.

Jest natomiast to na tyle wazne ze jest to jednym z pytan podczas starania sie o
      obywatelstwo...

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka