Dodaj do ulubionych

Wydawnictwo Radwan

20.11.10, 16:24
Natknęłam się na to wydawnictwo gdzieś w sieci i zaskoczyły mnie ich deklaracje. Między innymi honorarium autorskie 30% zbytu od ceny zbytu... Obiecują też, że każda książka będzie wydana. Zastanawiam się cały czas gdzie tu haczyk, bo to wydaje mi się nieprawdopodobne. Jeśli to prawda, to czarno widzę ich przyszłość na rynku wydawniczym. Współpracował ktoś z nimi?
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: Wydawnictwo Radwan 20.11.10, 16:47
      Do poczytania na sąsiednim forum:
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,115172672,,wydawnictwo_radwan.html?v=2
      • lucyolejniczak Re: Wydawnictwo Radwan 20.11.10, 16:50
        Dzięki, nie wiedziałam, że jest już taki watek:)
      • lucyolejniczak Re: Wydawnictwo Radwan 20.11.10, 16:55
        No tak, zajrzałam... Czyli kolejne oszustwo i to grubymi nićmi szyte.
        • mysia-mysia Re: Wydawnictwo Radwan 20.11.10, 22:55
          nie, dlaczego oszustwo? jak komuś odpowiadają zasady współpracy to czemu nie?
          • ojuciasan Re: Wydawnictwo Radwan 21.11.10, 02:53
            mysia-mysia napisała:

> nie, dlaczego oszustwo? jak komuś odpowiadają zasady współpracy to czemu nie?

Ja się jednak zgadzam z Lucy i tez uważam, że jest oszustwo. Przecież to nie jest wydawnictwo! Co najwyżej jakaś podkładka, pośrednik, nie wiem jak to nazwać... ale nie wydawca... Drażni mnie takie cwaniactwo na rynku wydawniczym i tyle :-(
            • skajstop Re: Wydawnictwo Radwan 21.11.10, 13:38
              Dwa poniższe twierdzenia ze strony tej internetowej księgarni (bo tym w istocie jest Radwan):

> Jeżeli jesteś autorem, nie wahaj się - złóż maszynopis w naszym wydawnictwie, a w
              > przeciągu 6 tygodni Twoja książka może trafić do księgarń.

> Wszystkie książki publikujemy na własny koszt

pozwalają stwierdzić, że to jednak oszustwo. Bowiem co prawda jest tam "może", ale książki są sprzedawane przez stronę jednej księgarni, zwanej Radwan, nie trafiają do normalnych placówek.
              A autor płaci za druk - forma (wadium) nie ma znaczenia. To drugie kwalifikuje się już do określenia oszustwem.

Takich firm jest wiele, ale nikt tego nie ściga, a szkoda...
    • aga1972 Re: Wydawnictwo Radwan 22.11.10, 19:49
      Znam jedną autorkę z Fb, która tam wydaje swoje ksiązki. Muszę zapytać, jak to z nimi jest...
      • marcinkrolik123 Re: Wydawnictwo Radwan 22.11.10, 22:28
        Jeśli chodzi o mnie, to z takim pakietem usług, jaki oferuje Radwan, równie dobrze można sobie tę książkę wydać zupełnie samemu. Albo zrobić z niej darmowego ebooka i wpuścić w sieć. Aż mi się żal robi, jak na różnych portalach i forach spotykam autorów z Radwana i podobnych efemeryd typu MyBooks usiłujących zwrócić na siebie uwagę. Wydawca powinien mieć minimum wiary w ludzi, których decyduje się wypuścić na rynek; powinien włożyć minimum wysiłku w ich promowanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka