eulalia11 07.07.11, 13:16 Rozpoczynam działalność wydawniczą i szukam podpowiedzi, gdzie znaleźć dystrybutora, który zechce rozpocząć wspólpracę? A swoją drogą autorów też zapraszam:))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skajstop Re: Dystrybucja 07.07.11, 13:57 Np. Azymut czy Platon, Olesiejuk... Nie gniewaj się za tę cierpką uwagę, ale jak nie potrafisz zdobyć sama takich banalnych informacji, to marnie wróżę Twemu wydawnictwu :( Odpowiedz Link
enever Re: Dystrybucja 07.07.11, 14:57 A jeśli to małe wydawnictwo, a pewnie tak, to pozostaje jeszcze firma Motyl. Wymienieni przez Skajstopa nie zawsze chcą współpracować z początkującymi... -- Słowo jest kluczowe www.slowokluczowe.com.pl Odpowiedz Link
eulalia11 Re: Dystrybucja 07.07.11, 17:26 Nie gniewam się za złośliwości, bo niektórzy tak mają i już..... Znam kiklunastu dystrybutorów, ale czekam na informacje (może ktoś ma doświadczenie)od osób, którym udało się na początku umówić z firmą dystrybucyjną nie mając 10 gotowych tytułów. Odpowiedz Link
skajstop Re: Dystrybucja 07.07.11, 17:47 Jeśli odebrałaś moje słowa jako złośliwość, to przepraszam, niemniej akurat moje słowa dotyczą stanu faktycznego: wielu zbierających tu wiedzę o stworzeniu wydawnictwa użytkowników nie ma pojęcia o mechanizmach szczególnie dystrybucyjnych i widać to potem, jeśli się prześledzi zapowiadane tu szumnie projekty. Odpowiedz Link
mamulincia Re: Dystrybucja 08.07.11, 12:36 Niepotrzebnie się kajasz... Gdy Wojewódzki w "Idolu" bez ogródek wyśmiewał miernoty i totalne beztalencia, to także wielu grzmiało z oburzenia, że jak to, jak tak można... Otóż można, a nawet TRZEBA! Pchasz się na afisz a jesteś kompletnym zerem? Więc ktoś musi ci to uświadomić, niekoniecznie delikatnie. Tak samo jest w przypadku sierotki, która chce otwierać wydawnictwo, a nie ma pojęcia o dystrybucji i szuka info na ten temat na... FORUM w necie (sic!!!) Przecież to jakaś kpina. Już widzę tłumy autorów, tłumaczy, redaktorów, walące jak w dym do kogoś, kto nie ma PODSTAWOWEJ wiedzy o tym zagadnieniu, i co więcej - nie potrafi tej wiedzy zdobyć w sposób inny, niż żebrząc o rozwiązania podane na tacy. A wystarczy wklepać zapytanie w Google i wykonać parę telefonów do dystrybutorów... Dlatego twierdzę, że NIE MASZ SZANS na tym niezwykle trudnym rynku, skoro zaczynasz od popisu ignorancji i miernoty. Odpowiedz Link
tony333 Re: Dystrybucja 08.07.11, 13:40 Nie warto też przesadzać w drugą stronę, nigdy nie wiesz, kto kryje się... po drugiej stronie. W dobie, gdy niepełnoletni stają się milionerami wyłącznie dzięki pomysłowości i dostępowi do sieci ja osobiście nigdy bym się nie odważył komuś napisać, że nie ma żadnych szans. Oczywiście szansa na to, że mamy tu kogoś takiego jest niewielka, ale zawsze. Z drugiej strony czasem właśnie takie zrównanie z ziemią działa na ludzi stymulująco, jak wam jeszcze pokażę :) Odpowiedz Link
makawka Re: Dystrybucja 08.07.11, 14:04 Kultura, życzliwość i klasa - towar deficytowy, jak wynika z powyższego postu. Najśmieszniejsze jest, że uświadamianie miernotom ich rzekomego "miernoctwa" najwięcej mówi o samym uświadamiającym, niestety. Odpowiedz Link
blackbird13 Re: Dystrybucja 08.07.11, 13:38 Zajrzyj do klasyków: www.rynek-ksiazki.pl/sklep/lukasz-golebiewski--kuba-frolow--pawel-waszczyk--rynek-ksiazki-w-polsce-2010--dystrybucja----30-proc--taniej_215.html albo któregoś z wcześniejszych wydań (chyba są tańsze) Odpowiedz Link
eulalia11 Re: Dystrybucja 08.07.11, 20:49 Na temat sprzedawania książek wiem sporo, tłum autorów stojący u progu nie jest mi potrzebny, chociaż dobre utwory chętnie wydam. A zapytałam, ponieważ widzę, że tu są osoby znające się na wielu sprawach "książkowych". Zapytałam, bo nigdy nie współpracowałam z dystrybutorem, który przyjmują niewielkie nakłady, ale oczywiście, że sama sobie poradzę. Dzięki za wszystkie konkretne podpowiedzi:) Odpowiedz Link
zooloza Re: Dystrybucja 11.07.11, 14:27 Mili Państwo, forum jest po to, żeby zadawać pytania. Hola! Odpowiedz Link
rafal-27 Re: Dystrybucja 27.07.11, 17:11 Małe firmy mają utrudniony ostatnio dostęp do dystrybucji. Platon jak i Azymut wprowadziły formę fakturową dostawy, która powoduje powstanie pokaźnych kosztów podatkowych. Trzeba na wstepie wpłacic fiskusowi 24% wartości faktury, której wartość dostanie sie po np 180 dniach i to wcale nie jest pewne bo moga być zwroty. Wiem, że sporo firm wycofało się ze współpracy z tymi dystrybutorami. Dostawa na WZ wiąże się, z kretyńskim przepisem konieczności wystawienia faktury po 120 dniach od daty WZ. Można co prawda (ostatnie ustalenia Ministerstwa finansów) cofnąć towar i wystawić WZ ponownie, ale tworzy to kolosalną pracę papierową dla hurtowni, czego niektórzy robić nie chcą, szczególnie jeśli dotyczy to małych wydawców, np. takich, którzy mają 1 książkę. Oczywiście prowadzi to do karygodnej nierówności na rynku i postępującej globalizacj. Małe firmy jak zwylke dostaja w tylną część ciała. Niedługo bedziemy czytać lub oglądać sam chłam oraz przedruki zachodnie, bo wydawcy, którzy zostana na rynku zapłaca za prace autorską głodowe stawki. I tak upadnie w Polsce piśmiennictwo, grafika, fotografia itd. Odpowiedz Link
smtk69 Re: Dystrybucja 27.07.11, 22:09 A tak swoją drogą jaki jest program tego wydawnictwa? Odpowiedz Link