21.02.13, 18:21
Czy dobrze jest stworzyc książkę - tekst i zdjęcia w Wordzie (by potem skonwertować ją do pliku PDF)?:)
Obserwuj wątek
    • wlodekbar Tekst i zdjęcia. bt 21.02.13, 18:26

• przystanek_tramwajowy Re: Word 21.02.13, 19:44
      Czy koniecznie musisz tworzyć nowe wątki tylko po to, żeby promować swoją książkę? To nas na pewno do niej nie zachęci.
      • wlodekbar Re: Word 21.02.13, 19:55
        Oglądałem Chaplina, i znów sie spociiłem.
        Echh, ta nasza chorobliwa podejrzliwość - zniewolenie a nie demokrację i humanizm takimi działaniami budujemyu; więzienie w samych sobie. Iluż ludzi nie chce sie w Polsce nawet z domu wychodzić. Człowiek boi sie drugiego człowieka.
        Ja z tym teraz walczę, bo to boli, bardzo boli.

Zadałem konkretne pytanie.

W tym poście recenzję wyrzuciłem: nie chcę być posądzany o to, o czym nawet nie pomyślałem.

Zamiast cieszyć się, że komuś się powiodło, coś się udało, stłamsić, zgnoić. Albo podejrzewać o niecności. Oto dlaczego Polska telepie się gdzieś za Rumunia.Tak, to prawda. Wiele wskaźników tego dowodzi.

Przepraszam, ale nie godzę sie. Regulaminu też nie łamię recenzją.

Może powrócimy do jaskini?:(
      • wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:01
        Po prostu jakiś fachura od składu na forum bogatki1 przestraszył mnie, ze Word jest be.
        Ale już wypytałem znajomych i wyrobiłem sobie zdanie. Tak więc za pomoc dziękuje.

PS Ja w necie pracuje głównie społecznie. To tak gwoli ścisłości. Nb. można to sprawdzić, jesli się chce.

Pozdrawiam.
      • wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:03
        I co znaczy - nas?

Jestes tgak wielki, a ja tam mały, że hoho.

Jeśli się dowartościowujesz, czyń to nie na mnie.

My i on, skąd to znamy.

B/o.
    • skajstop Re: Word 21.02.13, 20:18
      Przychylam się do zdania, że na tym forum uprawiasz reklamę, ale że w sygnaturce, to dozwoloną.

Ad rem - pewno tu zaraz zajrzy Pisam, on powinien wiedzieć, a jeśli nie, napisz do niego na gazetowy adres.
      • wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:24
        A kiedy byłem ostatni raz?:)
        • skajstop Re: Word 21.02.13, 20:35
          Umówmy się tak: my z Nobullshit przymykamy oko, ale ty nie idziesz w zaparte, ok? :) bo za zapartość, sam rozumiesz, możemy się pogniewać...

Wyszukiwarka twierdzi, że 31.08.12 napisałeś posta, wlokąc w sygnaturce tę samą recenzję.
          • immanuela Re: Word 21.02.13, 20:44
            ale z drugiej strony co w tym złego, że ktoś reklamuje swoją książkę? W końcu już dawno minęły czasy "siedź w kącie a znajdą cię".
            • skajstop Re: Word 21.02.13, 20:48
              Nic, o ile nosi w sygnaturce, tak zostało przyjęte na tym forum.
              A zostało przyjęte po to, aby na branżowym forum posty o wydawcach, umowach etc. - nie zginęły w nawale postów i wątków reklamowych.
              Ale w istocie to są dwa fora - na tym drugim, Mamrotku wydawniczym, można się reklamować do woli :)

Dyskusja wzięła się stąd, że wątek wydaje się mocno pretekstowy, w dodatku trochę nie na to forum :) ale ja tam dziś nie mam zamiaru nikogo ścigać, choć co będzie jutro, sam nie wiem, może wezmę sekator?
              • wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:51
                I razem z tym sekatorem pójdziemy na działkę wiosną, kupimy po dwie butelki piwa, i będzie wesoło i przyjaźnie.

Jeśli byś wiął sekator tutaj, byłoby to niezgodne z regulaminem. Przynajmnije forum Książki.
                To nie jest sygnaturka z tekstem komercyjnym.
                • nobullshit Re: Word 21.02.13, 21:28
                  wlodekbar napisał:
                  > Jeśli byś wiął sekator tutaj, byłoby to niezgodne z regulaminem. Przynajmnije forum Książki.
                  Ale to jest forum WiiO, forum prywatne, więc zasadniczo możemy na nim robić, co chcemy. Regulamin to my! :)
                  Staramy się jednak być rozsądni, bo jesteśmy tu dla użytkowników forum, nie po to, żeby rządzić dla samego rządzenia.

> To nie jest sygnaturka z tekstem komercyjnym.
                  Sygnaturka jest w porządku. Doceniam też to, że kiedyś mnie posłuchałeś i zamiast pięciu linijek ma dwie. :)
                  Ale zgadzam się z przedmówcami i "pomówcami", że wątek sprawia wrażenie pretekstowego. Owszem, sporo osób ma w sygnaturkach linki do swoich książek / blogów / recenzji itd. Ale te osoby biorą udział w dyskusjach, pomagają innym użytkownikom forum, jakoś tam się angażują. A Ty wpadasz tu jak meteor, więc nie dziw się reakcjom innych osób.

• immanuela Re: Word 21.02.13, 20:57
                skajstop napisał:

> Nic, o ile nosi w sygnaturce, tak zostało przyjęte na tym forum.
                > A zostało przyjęte po to, aby na branżowym forum posty o wydawcach, umowach etc
                > . - nie zginęły w nawale postów i wątków reklamowych.
                > Ale w istocie to są dwa fora - na tym drugim, Mamrotku wydawniczym, można się r
                > eklamować do woli :)
                >
                > Dyskusja wzięła się stąd, że wątek wydaje się mocno pretekstowy, w dodatku troc
                > hę nie na to forum :) ale ja tam dziś nie mam zamiaru nikogo ścigać, choć co bę
                > dzie jutro, sam nie wiem, może wezmę sekator?

Skajstop Sekatororęki, no strach się bać! :-D
                Ale dzięki za wyjaśnienie, rzeczywiście to nie to forum.
                • wlodekbar Re: Word 21.02.13, 21:02
                  Sekator na działkę!
            • wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:49
              Teraz stanę obok siebie. i napiszę to, co kiedyś Franciszek Starowieyski powiedział w TV:

Nie widzę powodu, by się ukrywać. Jeśli ktoś coś zrobił, niech o tym mówi, pokazuje (zacytowałem z pamięci).

Przecież to nielogiczne, by sie ukrywać. Tworzy się coś dla innych.
          • wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:45
            Nie "wlokąc", nie "wlokąc".

No i widzisz, pół roku minęło. A ja przecinki wstawiałem przez te pół roku, by mieć na papu.

Koniec z kłóceniem się, jeśli kogoś drażni, że mam dobrą recenzję, niech się wyszaleje; wyszalnia, tak Lem nazwał pomieszczenie do tego celu.

Długo i wiele osób uczestniczyło w tym, by ustalić, co można w sygnaturce umieścić, czego nie. Ja regulaminu nie łamię, a normalny człowiek niech się cieszy, ze inni coś tworzą.:)
            • skajstop Re: Word 21.02.13, 20:50
              Nie, nie drażni - podejrzewam, że niesłusznie nam to przypisujesz. Weź porównaj to forum z typowym internetowym maglem, zobaczysz, jakie ono jest łagodne :)

Ja ci życzę powodzenia. Jak każdemu, komu się udaje albo kto się stara, żeby się mu spełniło marzenie :)
              • wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:57

Wiem, że jest łagodne, i całe szczęście :).
                Na magle od dawna nie wchodzę; w niejktórych maglach:) tną moderatorzy na potęgę - wiem, skystop, i juz prosze - o bastę!:))))

Bo pójdę na piwo bez Ciebie, i na oborot, vice versa, choilera/cholerka, psia kość, niech to dunder świśnie, jakby to ujął Tuwim. Rok Tuwima mamy, a on był kolega mego Ojca.
              • przystanek_tramwajowy Re: Word 21.02.13, 20:57
                skajstop napisał:

> Nie, nie drażni - podejrzewam, że niesłusznie nam to przypisujesz. Weź porównaj
                > to forum z typowym internetowym maglem, zobaczysz, jakie ono jest łagodne :)
                >
                > Ja ci życzę powodzenia. Jak każdemu, komu się udaje albo kto się stara, żeby si
                > ę mu spełniło marzenie :)

Niektórzy starają się tak bardzo, jakby nie wierzyli, że stworzyli coś, co przyciągnie uwagę innych :)
                • wlodekbar Re: Word 21.02.13, 21:01
                  Jesteś złośliwy, tramwaj, i nie pisz w trzeciej osobie, bo to nie przystoi. Jam jest Włodek, a nie, jak mój dozorca ostatnio powiedział do mnie:

"Niech wyczyści wycieraczkę" (mieszkam pod jedynką, na parterze, ludziska przechodzą.

A Ty mówisz niby do kogoś, ale tak, bym słyszał.

A fe.

Już niem mam czasu na takie, panie...
              • pisam Re: Word 22.02.13, 09:24
                Można nawet strugać w drewnie swoje wymyślone czcionki, tylko po co?
                Prawda jest prosta, książkę czy tam cokolwiek piszesz w Wordzie ale do przygotowania do druku to on nie jest zbyt dobry, a od dawna wymyślono już lepsze programy które są wygodniejsze.
                Ja dla przykładu korzystam z InDesingu który pozwala mi nie tylko zmniejszać, zwiększać szerokość liter - a to naprawdę przydaje się przy druku książki aby optymalnie wykorzystać stronę, ale także zaoszczędzić kilka stron i to za jednym naciśnięciem klawisza. Z tym oczywiście, że to nie jest obowiązkowe i każdy robi jak uważa, choć także konwersację do PDF dokonuje się automatycznie za pomocą jednego klawisza i zawsze możesz coś w niej zmienić.
                Wystarczy także w wujka Google wpisać odpowiednie polecenie i zaraz sam doradzi z jakich programów należy korzystać aby było łatwiej. I to by było na tyle gadania ;-)
                • immanuela Re: Word 22.02.13, 14:02
                  na Linuksie konwersję z doc do PDF też się robi jednym kliknięciem.
                • wlodekbar Re: Word 22.02.13, 16:53
                  A czy InDesing jest darmowy?:)
                  • pisam Re: Word 22.02.13, 20:43
                    Jest płatny ale według mnie najlepszy...
                    • wlodekbar Re: Word 22.02.13, 20:52
                      a dużo kosztuje, plus minus? I w sieci można kupić, jak rozumiem?:)
                      • pisam Re: Word 22.02.13, 21:21
                        Aktualny sporo, ale ja najpierw kupiłem 3 za niewielkie pieniądze - zresztą taki w zupełności starczy a teraz co jakiś czas dokupuję sobie unowocześnienie i jestem na bieżąco. Dla mnie nie ma lepszego programu, ale możesz poszukać czegoś innego.
                        Dobrze posprawdzać na Allegro czy innym podobnym portalu, firmy często wymieniają programy ;-)
                        • wlodekbar Re: Word 22.02.13, 21:37
                          Dziekuję :).
      • wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:40
        Ale nie przychylasz się do tego, że:

"Czy koniecznie musisz tworzyć nowe wątki tylko po to, żeby promować swoją książkę? To nas na pewno do niej nie zachęci."

Tylko po to i raz na, nie pamiętam kiedy tu ostatni raz byłem :)

No, ale przestańmy się przekomarzać.

Teraz idę do sklepu, i nie wolno do nikogo się uśmiechnąć, bo wezwą ochroniarza.

I taki ten kraj zniewolony jest.

Przepraszam Cię - Ty nie!:)

Amen, bo nie mam humoru dziś. Mam prawo być nie w humorze? Mam.

:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka