wlodekbar 21.02.13, 18:21 Czy dobrze jest stworzyc książkę - tekst i zdjęcia w Wordzie (by potem skonwertować ją do pliku PDF)?:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przystanek_tramwajowy Re: Word 21.02.13, 19:44 Czy koniecznie musisz tworzyć nowe wątki tylko po to, żeby promować swoją książkę? To nas na pewno do niej nie zachęci. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Word 21.02.13, 19:55 Oglądałem Chaplina, i znów sie spociiłem. Echh, ta nasza chorobliwa podejrzliwość - zniewolenie a nie demokrację i humanizm takimi działaniami budujemyu; więzienie w samych sobie. Iluż ludzi nie chce sie w Polsce nawet z domu wychodzić. Człowiek boi sie drugiego człowieka. Ja z tym teraz walczę, bo to boli, bardzo boli. Zadałem konkretne pytanie. W tym poście recenzję wyrzuciłem: nie chcę być posądzany o to, o czym nawet nie pomyślałem. Zamiast cieszyć się, że komuś się powiodło, coś się udało, stłamsić, zgnoić. Albo podejrzewać o niecności. Oto dlaczego Polska telepie się gdzieś za Rumunia.Tak, to prawda. Wiele wskaźników tego dowodzi. Przepraszam, ale nie godzę sie. Regulaminu też nie łamię recenzją. Może powrócimy do jaskini?:( Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:01 Po prostu jakiś fachura od składu na forum bogatki1 przestraszył mnie, ze Word jest be. Ale już wypytałem znajomych i wyrobiłem sobie zdanie. Tak więc za pomoc dziękuje. PS Ja w necie pracuje głównie społecznie. To tak gwoli ścisłości. Nb. można to sprawdzić, jesli się chce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:03 I co znaczy - nas? Jestes tgak wielki, a ja tam mały, że hoho. Jeśli się dowartościowujesz, czyń to nie na mnie. My i on, skąd to znamy. B/o. Odpowiedz Link
skajstop Re: Word 21.02.13, 20:18 Przychylam się do zdania, że na tym forum uprawiasz reklamę, ale że w sygnaturce, to dozwoloną. Ad rem - pewno tu zaraz zajrzy Pisam, on powinien wiedzieć, a jeśli nie, napisz do niego na gazetowy adres. Odpowiedz Link
skajstop Re: Word 21.02.13, 20:35 Umówmy się tak: my z Nobullshit przymykamy oko, ale ty nie idziesz w zaparte, ok? :) bo za zapartość, sam rozumiesz, możemy się pogniewać... Wyszukiwarka twierdzi, że 31.08.12 napisałeś posta, wlokąc w sygnaturce tę samą recenzję. Odpowiedz Link
immanuela Re: Word 21.02.13, 20:44 ale z drugiej strony co w tym złego, że ktoś reklamuje swoją książkę? W końcu już dawno minęły czasy "siedź w kącie a znajdą cię". Odpowiedz Link
skajstop Re: Word 21.02.13, 20:48 Nic, o ile nosi w sygnaturce, tak zostało przyjęte na tym forum. A zostało przyjęte po to, aby na branżowym forum posty o wydawcach, umowach etc. - nie zginęły w nawale postów i wątków reklamowych. Ale w istocie to są dwa fora - na tym drugim, Mamrotku wydawniczym, można się reklamować do woli :) Dyskusja wzięła się stąd, że wątek wydaje się mocno pretekstowy, w dodatku trochę nie na to forum :) ale ja tam dziś nie mam zamiaru nikogo ścigać, choć co będzie jutro, sam nie wiem, może wezmę sekator? Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:51 I razem z tym sekatorem pójdziemy na działkę wiosną, kupimy po dwie butelki piwa, i będzie wesoło i przyjaźnie. Jeśli byś wiął sekator tutaj, byłoby to niezgodne z regulaminem. Przynajmnije forum Książki. To nie jest sygnaturka z tekstem komercyjnym. Odpowiedz Link
nobullshit Re: Word 21.02.13, 21:28 wlodekbar napisał: > Jeśli byś wiął sekator tutaj, byłoby to niezgodne z regulaminem. Przynajmnije forum Książki. Ale to jest forum WiiO, forum prywatne, więc zasadniczo możemy na nim robić, co chcemy. Regulamin to my! :) Staramy się jednak być rozsądni, bo jesteśmy tu dla użytkowników forum, nie po to, żeby rządzić dla samego rządzenia. > To nie jest sygnaturka z tekstem komercyjnym. Sygnaturka jest w porządku. Doceniam też to, że kiedyś mnie posłuchałeś i zamiast pięciu linijek ma dwie. :) Ale zgadzam się z przedmówcami i "pomówcami", że wątek sprawia wrażenie pretekstowego. Owszem, sporo osób ma w sygnaturkach linki do swoich książek / blogów / recenzji itd. Ale te osoby biorą udział w dyskusjach, pomagają innym użytkownikom forum, jakoś tam się angażują. A Ty wpadasz tu jak meteor, więc nie dziw się reakcjom innych osób. Odpowiedz Link
immanuela Re: Word 21.02.13, 20:57 skajstop napisał: > Nic, o ile nosi w sygnaturce, tak zostało przyjęte na tym forum. > A zostało przyjęte po to, aby na branżowym forum posty o wydawcach, umowach etc > . - nie zginęły w nawale postów i wątków reklamowych. > Ale w istocie to są dwa fora - na tym drugim, Mamrotku wydawniczym, można się r > eklamować do woli :) > > Dyskusja wzięła się stąd, że wątek wydaje się mocno pretekstowy, w dodatku troc > hę nie na to forum :) ale ja tam dziś nie mam zamiaru nikogo ścigać, choć co bę > dzie jutro, sam nie wiem, może wezmę sekator? Skajstop Sekatororęki, no strach się bać! :-D Ale dzięki za wyjaśnienie, rzeczywiście to nie to forum. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:49 Teraz stanę obok siebie. i napiszę to, co kiedyś Franciszek Starowieyski powiedział w TV: Nie widzę powodu, by się ukrywać. Jeśli ktoś coś zrobił, niech o tym mówi, pokazuje (zacytowałem z pamięci). Przecież to nielogiczne, by sie ukrywać. Tworzy się coś dla innych. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:45 Nie "wlokąc", nie "wlokąc". No i widzisz, pół roku minęło. A ja przecinki wstawiałem przez te pół roku, by mieć na papu. Koniec z kłóceniem się, jeśli kogoś drażni, że mam dobrą recenzję, niech się wyszaleje; wyszalnia, tak Lem nazwał pomieszczenie do tego celu. Długo i wiele osób uczestniczyło w tym, by ustalić, co można w sygnaturce umieścić, czego nie. Ja regulaminu nie łamię, a normalny człowiek niech się cieszy, ze inni coś tworzą.:) Odpowiedz Link
skajstop Re: Word 21.02.13, 20:50 Nie, nie drażni - podejrzewam, że niesłusznie nam to przypisujesz. Weź porównaj to forum z typowym internetowym maglem, zobaczysz, jakie ono jest łagodne :) Ja ci życzę powodzenia. Jak każdemu, komu się udaje albo kto się stara, żeby się mu spełniło marzenie :) Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:57 Wiem, że jest łagodne, i całe szczęście :). Na magle od dawna nie wchodzę; w niejktórych maglach:) tną moderatorzy na potęgę - wiem, skystop, i juz prosze - o bastę!:)))) Bo pójdę na piwo bez Ciebie, i na oborot, vice versa, choilera/cholerka, psia kość, niech to dunder świśnie, jakby to ujął Tuwim. Rok Tuwima mamy, a on był kolega mego Ojca. Odpowiedz Link
przystanek_tramwajowy Re: Word 21.02.13, 20:57 skajstop napisał: > Nie, nie drażni - podejrzewam, że niesłusznie nam to przypisujesz. Weź porównaj > to forum z typowym internetowym maglem, zobaczysz, jakie ono jest łagodne :) > > Ja ci życzę powodzenia. Jak każdemu, komu się udaje albo kto się stara, żeby si > ę mu spełniło marzenie :) Niektórzy starają się tak bardzo, jakby nie wierzyli, że stworzyli coś, co przyciągnie uwagę innych :) Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Word 21.02.13, 21:01 Jesteś złośliwy, tramwaj, i nie pisz w trzeciej osobie, bo to nie przystoi. Jam jest Włodek, a nie, jak mój dozorca ostatnio powiedział do mnie: "Niech wyczyści wycieraczkę" (mieszkam pod jedynką, na parterze, ludziska przechodzą. A Ty mówisz niby do kogoś, ale tak, bym słyszał. A fe. Już niem mam czasu na takie, panie... Odpowiedz Link
pisam Re: Word 22.02.13, 09:24 Można nawet strugać w drewnie swoje wymyślone czcionki, tylko po co? Prawda jest prosta, książkę czy tam cokolwiek piszesz w Wordzie ale do przygotowania do druku to on nie jest zbyt dobry, a od dawna wymyślono już lepsze programy które są wygodniejsze. Ja dla przykładu korzystam z InDesingu który pozwala mi nie tylko zmniejszać, zwiększać szerokość liter - a to naprawdę przydaje się przy druku książki aby optymalnie wykorzystać stronę, ale także zaoszczędzić kilka stron i to za jednym naciśnięciem klawisza. Z tym oczywiście, że to nie jest obowiązkowe i każdy robi jak uważa, choć także konwersację do PDF dokonuje się automatycznie za pomocą jednego klawisza i zawsze możesz coś w niej zmienić. Wystarczy także w wujka Google wpisać odpowiednie polecenie i zaraz sam doradzi z jakich programów należy korzystać aby było łatwiej. I to by było na tyle gadania ;-) Odpowiedz Link
immanuela Re: Word 22.02.13, 14:02 na Linuksie konwersję z doc do PDF też się robi jednym kliknięciem. Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Word 22.02.13, 20:52 a dużo kosztuje, plus minus? I w sieci można kupić, jak rozumiem?:) Odpowiedz Link
pisam Re: Word 22.02.13, 21:21 Aktualny sporo, ale ja najpierw kupiłem 3 za niewielkie pieniądze - zresztą taki w zupełności starczy a teraz co jakiś czas dokupuję sobie unowocześnienie i jestem na bieżąco. Dla mnie nie ma lepszego programu, ale możesz poszukać czegoś innego. Dobrze posprawdzać na Allegro czy innym podobnym portalu, firmy często wymieniają programy ;-) Odpowiedz Link
wlodekbar Re: Word 21.02.13, 20:40 Ale nie przychylasz się do tego, że: "Czy koniecznie musisz tworzyć nowe wątki tylko po to, żeby promować swoją książkę? To nas na pewno do niej nie zachęci." Tylko po to i raz na, nie pamiętam kiedy tu ostatni raz byłem :) No, ale przestańmy się przekomarzać. Teraz idę do sklepu, i nie wolno do nikogo się uśmiechnąć, bo wezwą ochroniarza. I taki ten kraj zniewolony jest. Przepraszam Cię - Ty nie!:) Amen, bo nie mam humoru dziś. Mam prawo być nie w humorze? Mam. :) Odpowiedz Link