Dodaj do ulubionych

Recencje od wydawnictw

01.09.06, 14:27
Jak to wygląda. Pocztą przychodzi taka recenzja? czy mejlem? I co zawiera
taka recenzja. Co zawiera gdy odpowiedź jest odmowna?

długa jest ta recenzja? Czy wszystkie wydawnictwa pisza recenzje?
Obserwuj wątek
    • skajstop Re: Recencje od wydawnictw 01.09.06, 14:29
      Najczęściej jedyną recenzją jest albo umowa od wydawcy albo "dziękujemy, nie
      skorzystamy". Zbyt długa cisza - powiedzmy, pół roku - tez jest zwykle odmowna
      odpowiedzią.
      • hpb Re: Recencje od wydawnictw 01.09.06, 17:41
        Tak sobie myslę,że wydawnictwo pisze recenzje,ale wylacznie na wlasny
        uzytek. Gdzies chyba nawet widzialam zastrzezenie, ze nie udostepnia
        sie recenzji wewnetrznej autorowi. Czy to dziala na
        zasadzie "kartotek"? Skajstop- jako doswiadczony w twj branzy - moglbys
        sie podzielic swoimi przemysleniami na ten temat. Co do mojej niewydanej
        jeszcze ksiazki, to mialam okazje przeczytac trzy takie wewnetrzne
        recenzje i jest to dowod, ze warto wysylac maszynopisy gdzie sie da, bo
        wszystkie trzy recenzje zupelnie sobie przeczyly. Zawsze recenzuje
        czlowiek i oprocz - wydaje mi sie - podstawowych warunkow, jaki tekst
        powinien spelniac, liczy sie rowniez gust czytajacego. Nie wspomne o
        szczegolach, gdzie jednej osobie podobaja sie np. imiona bohaterow, a drugi
        pisze, ze to beznadzieja. Moze odbiegne tu od tematu, ale ciekawi mnie, u
        tych bardziej doswiadczonych z Was, na czym polega promocja ksiazki, bo
        nie wiem, na co powinnam sie przygotowac.Bede wdzieczna za odpowiedz
        • hpb jeszcze do skajstopa i tych szczesciarzy "po" 01.09.06, 17:55
          pytajac o promocję nie wyrazilam się dosc jasno. chodzi mi o to, jak autor
          musi się udzielac. Mam np. w umowie taki zapis, ze za wyjazdy otrzymam
          diete itp, ale nie wyobrazam sobie, ze ktos bedzie chcial sie ze mna
          spotykac jesli nie mam znanego nazwiska. Wiec w tym przypadku spotkania
          autorskie chyba odpadaja?I jeszcze jedno pytanie. Czy po wydaniu Waszych
          ksiazek otrzymywaliscie jakas korespondencje od czytelnikow?
          • skajstop Re: jeszcze do skajstopa i tych szczesciarzy " 01.09.06, 18:47
            Recenzje wewnętrzne widuje się najczęściej tylko wtedy, gdy mają one posłużyć
            zredagowaniu książki już przyjętej - wtedy uwagi do tekstu mają znaczenie, a
            wielość punktów widzenia staje się zaletą.

Z promocjami jest tak, że nie ma reguły, to zależy od wydawcy. I jeżeli wydawca
            ci coś zorganizuje, nie odrzucaj tego :)
          • skajstop Re: jeszcze do skajstopa i tych szczesciarzy " 01.09.06, 18:55
            A, korespondencja... Tak, czasem dostaję. Chociaż najczęściej ze swoimi
            czytelnikami mam kontakt na spotkaniach autorskich lub forach.
            • zielonamysz Re: jeszcze do skajstopa i tych szczesciarzy " 03.09.06, 08:23
              Spotkania autorskie- to..straszna rzecz,ale są czescia reklamy. Przychodzi
              troche osob ale przewaznie niewiele. Wyd. organizują,poniewaz nazwisko jest na
              plakatach,zapowiedzi w gazetach i powoli nazwisko aut. zapada w pamiec. Tak to
              dziala. Ale czasem az przykro jest patrzec jak w empiku siedzi smutny i samotny
              autor. I tesknie wyglada..
    • veera Re: Recencje od wydawnictw 03.09.06, 15:15
      W niektórych wydawnictwach (np. Znak, WL) recenzje wewnętrzne pisze się zaraz po
      otrzymaniu książki - jeśli są pozytywne, książka idzie dalej i recenzują ją
      nowe, coraz bardziej znaczące osoby... "Władze" podobno częściej zapoznają się z
      plikiem recenzji niż z samą książką.
      Niestety recenzji nie udostępnia się autorom - szkoda, bo przynajmniej mieliby
      jakąś nagrodę za trud włożony w pisanie książki i mogliby się czegoś nauczyć na
      przyszłość.
    • marcin.pietraszek Re: Recencje od wydawnictw 07.01.07, 00:04
      dostałem kiedyś recenzję :) telefoniczną :]
      pani z wydawnictwa powiedziała, że opowiadania są całkiem całkiem,
      ale "dlaczego wszyscy pana bohaterowie są nienormalni?". niestety, nie
      potrafiłem udzielić konstruktywnej odpowiedzi, może dlatego, że miałem o swoich
      bohaterach nieco inne zdanie.
      generalnie jednak było super, gdy w odpowiedzi od wydawnictwa (świetnie, jeśli
      w ogóle przyszła) znalazło się chociaż pół zdania, które można potraktować za
      recenzję. pod tym względem miło wspominam prószyńskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka