Dodaj do ulubionych

PCO-wykrywanie

16.11.04, 21:44
Powiedzcie mi jakie badanie USG wykrywa zespół policystycznych jajników. Czy
wystarczy iść na badanie zewnętrzne przez powłokę brzucha, czy muci bć to USG
wewnątrz ciała ?
Obserwuj wątek
    • devika Re: PCO-wykrywanie 17.11.04, 12:28
      Czesc,
      najlepsze (być moze to jedyne badanie, któe wykryje PCO, nie wiem nie jestem
      lekarzem) jest USG wewnetrzne narzadow rodnych. Ono nie boli, no chyba ze
      troszke... zalezy od tego czy wspolzyjesz czy nie, tak mi lekarz wyjasnial. Ja
      mialam robione je dwa razy i bylo raczej nieprzyjemne, odrobine bolesne ale to
      moment, raczej spoko badanie, nie ma sie czego bac! krotkie i warto je zrobic.
      To jedno z podstawowych badan ginekologicznych. Nie boj sie zrob je!
      3mam kciuki!
      :)
    • martina22 Re: PCO-wykrywanie 11.03.05, 18:51
      Oczywiście USG ginekologiczne czyli wewnętrzne. Lekarz na monitorze obejrzy
      dokładnie Twoje jajniczki. Ja miałam robione dwa razy. Naprawde nic strasznego,
      nie czułam żadnego bólu. Za pierwszym razem może trochę krępujące, ale tak
      trzeba. Powodzenia:) Aha, musiałam przynieść ze sobą prezerwatywe:D
    • paka1 Re: PCO-wykrywanie 11.03.05, 21:30
      a ja miałam robione zewnetrzne, może jest mniej dokładne bo mi nic nie wykryło
      • sussi lepiej wewnetrznie 26.03.05, 15:46
        ja za pierwszym razem mialam zewnetrznie bo jeszcze wtedy nie spalam nigdy z
        facetem i bylam dziewica. i niestety nie wykrylo mi:( wydawalo mi sie to
        nierelane bo objawy wszsytkie byly. Kiedy wreszcie stracilam dziewictwo:)
        poszlam zrobic znowu badania i okazalo sie ze mam PCO takze jestem przykladem
        ze badanie wewnetrzne jest dokladniejsze.
        • igielka82 Re: lepiej wewnetrznie 28.03.05, 15:43
          no dobra ale ja jestem dziewicą - i w najbliższym czasie się nic nie zmieni,
          czyli jakby mi robili wewnętrzne to musieli by mi rozciąć błonę dziewiczą. A po
          co ta prezerwatywa? do czego Ci ją kazali przynieśc bo chya nie do tego do
          czego w rzeczywistości służy.
          Ja myślę ze mam PCO - bo bolą mnie jajniki po miesiączce do dwuch dni po i
          przed samą tez. Noi to owłosienie nieszczęsne
          • sussi problem - no problemo;] 28.03.05, 21:28
            qrcze no to jest problem!!! Choc w sumie nie powinno byc...przeciez powino to
            byc widac..ale niestety
            ja trafilam do niby jedno z najlepszych specjalistow jesli chodzi o USG i kiedy
            robil mi USG to ciagle pod nosem przeklinal ze nic nie widziu tu. A ja
            przeklinalam pod nosem ze jestem dziewica!!!

Nie wiem co mam ci radzic...;/ sprobuj zrobic ponownie. A rozcinac to na pewno
            nie beda rozcinac ci blony dziewiczje..moze udaj sie do ginekologa..duza czesc
            kobiet w ogole nie ma blony dziewiczej a niektore stracily ja w wyniku cwiczen
            i sportu i innych rzeczy takze nigdy nie wiadomo. Kiedys mi ginekolog
            powiedzial ze tak naprawde o dziewictwie wie tylko kobieta bo dziewictwo jest w
            naszym umysle;) Gdyz czasami dziewicami sa kobiety z 10letnim stazem
            malzenskim, gdzie okazuje sie ze przyczyna braku dzieci jest wlasnie ich blona
            dziewicza pomimo uprawania sexu od tylu lat, a czasami dziewicami sa dziewczyny
            bez blony dziewiczej;) takze idz do lekarza i spytaj czy mozesz zrobic to
            badanie:)))

Tak naprawde PCO nie mozna rozpoznac inaczej niz przez to USG. Nieregularne
            miesiaczki!!! to przede wszystkim, (czesto choc nie u wszystkich) zbieranie sie
            tkanki tluszczowej wokolo brzucha tzw meski brzuch czyli w czesci srodkowej
            brzucha teraz mi nic wiecej nie przychodzi na mysl. A bolace jajniki jeszcze
            nie oznaczaja PCO.

Przy USG wewnetrznym nie kazali mi przynosic prezerwatywy u nas we wrocku po
            prostu je maja...nakladaja na to urzadzenie tylko i wylacznie ze wzgledow
            higienicznych! Przeciez pomysl jakby takiego metalowego Fjutka wkladali kazdej
            dziewczynie to masakra. Wirusy , bakterie blleh:)
    • medzi1 Re: PCO-wykrywanie 30.03.05, 11:48
      z tego co mi moj ginekolog mowil to usg wewnatrz jest bardziej dokladniejsze
      niz to normalne ja mialam nie raz juz robione usg weanatrz prezerwatywa jest po
      to aby nalozyc na ta rurke którą wkłada do pochwy
    • kaczor82 Re: PCO-wykrywanie 24.05.05, 10:58
      Witaj
      Ja miałam robione USG narządów rodnych juz chyba 5 razy jak nie wiecej.Na
      poczatku czułam taki malutki dyskonfort na sama mysł o tym ale juz po tylu
      razach przyzwyczaiłam sie.Teraz ide na te badanie jak na "zastrzyk".Ja nie
      musiałam brac ze soba prezerwatywy.U mnie pani doktor miala przy urzadzeniu
      takie malutkie gumeczki ,ktore nakładała na ten przyrząd później smarowała go
      zelem no i do dzieła.Na poczatku moze to nie bylo wspaniałe uczycie ale ja za
      kazdym razem starałam sie o tym nie myslec.POWODZENIA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka