bajojoka 16.11.04, 21:44 Powiedzcie mi jakie badanie USG wykrywa zespół policystycznych jajników. Czy wystarczy iść na badanie zewnętrzne przez powłokę brzucha, czy muci bć to USG wewnątrz ciała ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
devika Re: PCO-wykrywanie 17.11.04, 12:28 Czesc, najlepsze (być moze to jedyne badanie, któe wykryje PCO, nie wiem nie jestem lekarzem) jest USG wewnetrzne narzadow rodnych. Ono nie boli, no chyba ze troszke... zalezy od tego czy wspolzyjesz czy nie, tak mi lekarz wyjasnial. Ja mialam robione je dwa razy i bylo raczej nieprzyjemne, odrobine bolesne ale to moment, raczej spoko badanie, nie ma sie czego bac! krotkie i warto je zrobic. To jedno z podstawowych badan ginekologicznych. Nie boj sie zrob je! 3mam kciuki! :) Odpowiedz Link
martina22 Re: PCO-wykrywanie 11.03.05, 18:51 Oczywiście USG ginekologiczne czyli wewnętrzne. Lekarz na monitorze obejrzy dokładnie Twoje jajniczki. Ja miałam robione dwa razy. Naprawde nic strasznego, nie czułam żadnego bólu. Za pierwszym razem może trochę krępujące, ale tak trzeba. Powodzenia:) Aha, musiałam przynieść ze sobą prezerwatywe:D Odpowiedz Link
paka1 Re: PCO-wykrywanie 11.03.05, 21:30 a ja miałam robione zewnetrzne, może jest mniej dokładne bo mi nic nie wykryło Odpowiedz Link
sussi lepiej wewnetrznie 26.03.05, 15:46 ja za pierwszym razem mialam zewnetrznie bo jeszcze wtedy nie spalam nigdy z facetem i bylam dziewica. i niestety nie wykrylo mi:( wydawalo mi sie to nierelane bo objawy wszsytkie byly. Kiedy wreszcie stracilam dziewictwo:) poszlam zrobic znowu badania i okazalo sie ze mam PCO takze jestem przykladem ze badanie wewnetrzne jest dokladniejsze. Odpowiedz Link
igielka82 Re: lepiej wewnetrznie 28.03.05, 15:43 no dobra ale ja jestem dziewicą - i w najbliższym czasie się nic nie zmieni, czyli jakby mi robili wewnętrzne to musieli by mi rozciąć błonę dziewiczą. A po co ta prezerwatywa? do czego Ci ją kazali przynieśc bo chya nie do tego do czego w rzeczywistości służy. Ja myślę ze mam PCO - bo bolą mnie jajniki po miesiączce do dwuch dni po i przed samą tez. Noi to owłosienie nieszczęsne Odpowiedz Link
sussi problem - no problemo;] 28.03.05, 21:28 qrcze no to jest problem!!! Choc w sumie nie powinno byc...przeciez powino to byc widac..ale niestety ja trafilam do niby jedno z najlepszych specjalistow jesli chodzi o USG i kiedy robil mi USG to ciagle pod nosem przeklinal ze nic nie widziu tu. A ja przeklinalam pod nosem ze jestem dziewica!!! Nie wiem co mam ci radzic...;/ sprobuj zrobic ponownie. A rozcinac to na pewno nie beda rozcinac ci blony dziewiczje..moze udaj sie do ginekologa..duza czesc kobiet w ogole nie ma blony dziewiczej a niektore stracily ja w wyniku cwiczen i sportu i innych rzeczy takze nigdy nie wiadomo. Kiedys mi ginekolog powiedzial ze tak naprawde o dziewictwie wie tylko kobieta bo dziewictwo jest w naszym umysle;) Gdyz czasami dziewicami sa kobiety z 10letnim stazem malzenskim, gdzie okazuje sie ze przyczyna braku dzieci jest wlasnie ich blona dziewicza pomimo uprawania sexu od tylu lat, a czasami dziewicami sa dziewczyny bez blony dziewiczej;) takze idz do lekarza i spytaj czy mozesz zrobic to badanie:))) Tak naprawde PCO nie mozna rozpoznac inaczej niz przez to USG. Nieregularne miesiaczki!!! to przede wszystkim, (czesto choc nie u wszystkich) zbieranie sie tkanki tluszczowej wokolo brzucha tzw meski brzuch czyli w czesci srodkowej brzucha teraz mi nic wiecej nie przychodzi na mysl. A bolace jajniki jeszcze nie oznaczaja PCO. Przy USG wewnetrznym nie kazali mi przynosic prezerwatywy u nas we wrocku po prostu je maja...nakladaja na to urzadzenie tylko i wylacznie ze wzgledow higienicznych! Przeciez pomysl jakby takiego metalowego Fjutka wkladali kazdej dziewczynie to masakra. Wirusy , bakterie blleh:) Odpowiedz Link
medzi1 Re: PCO-wykrywanie 30.03.05, 11:48 z tego co mi moj ginekolog mowil to usg wewnatrz jest bardziej dokladniejsze niz to normalne ja mialam nie raz juz robione usg weanatrz prezerwatywa jest po to aby nalozyc na ta rurke którą wkłada do pochwy Odpowiedz Link
kaczor82 Re: PCO-wykrywanie 24.05.05, 10:58 Witaj Ja miałam robione USG narządów rodnych juz chyba 5 razy jak nie wiecej.Na poczatku czułam taki malutki dyskonfort na sama mysł o tym ale juz po tylu razach przyzwyczaiłam sie.Teraz ide na te badanie jak na "zastrzyk".Ja nie musiałam brac ze soba prezerwatywy.U mnie pani doktor miala przy urzadzeniu takie malutkie gumeczki ,ktore nakładała na ten przyrząd później smarowała go zelem no i do dzieła.Na poczatku moze to nie bylo wspaniałe uczycie ale ja za kazdym razem starałam sie o tym nie myslec.POWODZENIA Odpowiedz Link