Gość: poszukiwacz IP: *.centertel.pl 24.02.10, 08:27 Poszukuję firmy do wykonania przeglądu gazowego w budynku. Czy możecie polecić jakąś solidna firmę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makbet1 ------------------------- 24.02.10, 08:44 Zrób sam, gdyż "przegląd gazowy" każdy może wykonać. Po co przepłacać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszukiwacz Re: ------------------------- IP: *.stk.vectranet.pl 24.02.10, 18:39 może pod warunkiem, że ma niezbędne uprawnienia. nie wprowadzaj ludzi w błąd Odpowiedz Link Zgłoś
makbet1 Re: ------------------------- 25.02.10, 13:52 Pomyśl trochę. Nikogo nie wprowadzam w błąd. Do przeprowadzania przeglądu gazowego nie potrzeba żadnych uprawnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makbuc Re: ------------------------- IP: *.zabrze.net.pl 26.02.10, 21:57 A Pan Makbet ma o prawie pojęcie takie.... Ustawa Prawo Budowlane Art. 62. 1. Obiekty budowlane powinny być w czasie ich użytkowania poddawane przez właściciela lub zarządcę kontroli: 1) okresowej, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego: a) .... b) ..... c) instalacji gazowych oraz przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych); 2) ..... 3) ..... 4) ..... 1a. W trakcie kontroli, o której mowa w ust. 1, należy dokonać sprawdzenia wykonania zaleceń z poprzedniej kontroli. 2. Obowiązek kontroli, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, nie obejmuje właścicieli i zarządców: 1) budynków mieszkalnych jednorodzinnych; 2) obiektów budowlanych: a) budownictwa zagrodowego i letniskowego, b) wymienionych w art. 29 ust. 1. 3. ........ 4. Kontrole, o których mowa w ust. 1, powinny być dokonywane, z zastrzeżeniem ust. 5 i 6, przez osoby posiadające uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności To tylko jeden z podstawowych przepisów, o dodatkowych uprawnieniach niezbędnych do kontroli inst. gazowych mówi m in. Prawo Energetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
makbet1 Re: ------------------------- 02.03.10, 12:19 Drogi makbuc. Czy nie zauważyłeś, że dyskutujemy o przeglądach a nie o kontrolach? Przegląd to jedno, a kontrola to drugie. Nie myl pojęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makbuc Re: ------------------------- IP: *.zabrze.net.pl 02.03.10, 22:04 Makbet ty chyba nie czytasz ze zrozumieniem co ? Przeglądnąć to se możesz gazetę w kiosku, a jako administrator-właściciel jesteś zobowiązany dokonać kontroli z wpisem do KOB (książki obiektu budowlanego), wpisu może dokonać jadynie osoba z uprawnieniami budowkanymi w odpowiedniej specjalności. Przegląd fizycznie wykonuje wg Prawa Energetycznego osoba posiadająca uprawnienia energetyczne tzw.SEP w zakresie dozoru D w grupie instalacji gazowej. Więc jeżeli nie posiadasz powyższych uprawnień to możesz przeglądnąć instalację gazową co najwyżej w zapalniczce. A Gazownia Zabrzańska jest jedynie sprzedawcą gazu i nie ma nic do twojej instalacji. Pytać możesz w GSG ale uprzedzam że im nie wolno polecać firm zewnętrznych do wykonywania przeglądów, oczywiście po godzinach to co innego..... .Najlepiej znależć firmę która posiada ludzi posiadających SE, które wykonają przegląd i osobę z uprawnieniami budowlanymi, która wpisze na podstawie wyników przeglądu kontrolę do KOB. W innym wypadku w razie roli z PINB, protokoły przeglądów mogą służyć co najwyżej za serwetkę do kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makbuc Re: ------------------------- IP: *.zabrze.net.pl 02.03.10, 22:06 Makbet skoro ja mylę pojęcia to wyjaśnij wszystkim różnicę i podaj proszę podstawę prawną swoich definicji. Odpowiedz Link Zgłoś
makbet1 Re: ------------------------- 03.03.10, 08:06 Drogi makbuc. Odpowiadam ci wyłącznie w celach edukacyjnych, za co należy mi się 50zł (porada zwykła). Widzę, że nadal nie rozumiesz o czym piszemy w wątku i jeszcze próbujesz się wymądrzać. Stosujesz zamiennie w twoim poście słowa przegląd i kontrola, jakbyś nadal nie dostrzegał, że to nie jest to samo. Duży już jesteś, więc nie posługuj się potocznym slangiem lecz wyrażeniami ustawowymi. Art. 62 prawa budowlanego mówi o kontrolach, a my w wątku rozmawiamy o przeglądzie. Nie piszemy o żadnej kontroli tylko o przeglądzie, gdyż wiemy o czym piszemy i wiemy, że to nie to samo. Rozumiesz już różnicę? O kontrolach, wynikajacych z odpowiednich przepisów prawa nie piszemy, gdyż nie taki jest temat wątku. Dla ułatwienia ci zrozumienia podaję, że papuga to zazwyczaj kolorowy ptak egzotyczny a nie zawód prawniczy. :) Przy okazji pouczam cię, że rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 3.7.2003 r. reguluje m.in. sposób prowadzenia książki obiektu budowlanego. Gdybyś chociaż raz je przeczytał to byś wiedział, że wpisu do kob dokonać może każdy, wg paragrafu 6 ustęp 3. Nie jest więc prawdą jakoby osoba dokonująca wpisu musiała posiadać jakiekolwiek uprawnienia. Należne mi za poradę 50 zł przekaż na zbożny cel. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makbuc Re: ------------------------- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.10, 11:42 Zgadza się wpisu dokunuje każdy, ale wpisać należy nie "przegląd" a zgodnie z par. 5 pkt 4) protokoły kontroli oraz badań określonych w art. 62 ust. 1 i 2 ustawy oraz przeprowadzonych remontów i przebudowy obiektu, których może dokonać jedynie osoba z uprawnieniami. Nadal jednak nie wyjaśniłeś co oznacza "przegląd instalacji gazowej". Myślę że Koledze w temacie chodzilo o kontrolę.A z przeglądów polecam Przegląd Sportowy. A za 50 zł to musiałbyś mi jeszcze patelnie zrobić Kolego;) Odpowiedz Link Zgłoś
zza_lady Re: ------------------------- 20.03.10, 20:59 Mądrze piszecie, ale ja nic nie rozumiem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkam_w_zabrzu Re: Przegląd gazowy 26.02.10, 20:43 Najlepiej zadzwoń do gazowni i podpytaj jak jest na prawdę! Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: Przegląd gazowy 02.03.10, 22:14 Moja babcia alkoholiczka zawsze mówiła, że dobrymi radami jest piekło wybrukowane. Odpowiedz Link Zgłoś
marekpiec.zabrze Re: Przegląd gazowy 10.03.10, 20:11 A czym w piekle palą... Oh, z tym paleniem! Trzeba rzucić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkam_w_zabrzu Re: Przegląd gazowy 27.03.10, 19:24 Proponuję wraz z paleniem rzucić pisanie bzdur na tym forum! Odpowiedz Link Zgłoś
marekpiec.zabrze Re: Przegląd gazowy 02.04.10, 20:25 Niestety palenia tym razem rzucić mi się nie udało. To i pisania też (przy dymku) nie zamierzam!!! Odpowiedz Link Zgłoś