Dodaj do ulubionych

Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności.

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.02, 18:23
Na jednej ze stron przeczytałam wypowiedz niejakiego Osiemka czołowego
działacza Unii Wolności w Zabrzu ktory opisuje wspaniałą współpracę
Unii z Niemcami Zabrzańskimi (DFK ? co kolwiek to znaczy )
Chciałam zapytać czy Unia współpracuje ze Związkiem Wypędzonych i innymi
rewizjonistami podważającymi nasze granice zachodnie i żądajacych zwrotu majątku
pozostawionego w Polsce.W zeszłym roku Niwiny Zabrzańskie pisały o potajemnym
spotkaniu przedstawicieli władz z przedstawicielami związku z za Odry.
Czy to liderzy Unii się spotykali z rewizjonistami?
Obserwuj wątek
    • Gość: walros Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.mitre.org 14.03.02, 19:03
      Gość portalu: Jolka napisał(a):

> Na jednej ze stron przeczytałam wypowiedz niejakiego Osiemka czołowego
      > działacza Unii Wolności w Zabrzu ktory opisuje wspaniałą współpracę
      > Unii z Niemcami Zabrzańskimi (DFK ? co kolwiek to znaczy )
      > Chciałam zapytać czy Unia współpracuje ze Związkiem Wypędzonych i innymi
      > rewizjonistami podważającymi nasze granice zachodnie i żądajacych zwrotu majątk
      > u
      > pozostawionego w Polsce.W zeszłym roku Niwiny Zabrzańskie pisały o potajemnym
      > spotkaniu przedstawicieli władz z przedstawicielami związku z za Odry.
      > Czy to liderzy Unii się spotykali z rewizjonistami?

Calkowicie Tobie odbilo z tymi rewizjonistami;jak nie masz pojecia o znaczeniu
      poszczegolnych okreslen, to ich nie uzywaj.Co maja granice zachodnie wspolnego z
      majatkiem osobistym? Zyjesz w panstwie kapitalistycznym ,ktorego naczelnym
      obowiazkiem jest ochrona mienia i kapitalu osobistego! Jak nie wierzysz to
      zajrzyj do "Kapitalu" znanych powszechnie autorow.
      • Gość: Jolka Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.02, 19:36
        Drogi Walrosiu po za tym że mi całkowicie odbiło i nie mam pojęcia o znaczeniu
        określeń nic sensownego się od Ciebie nie dowiedziałem.Jesteś pozerkiem któremu
        wydaje się że coś wie a po stylu twej wypowiedzi widać że coś mówisz ale nie za
        bardzo wiesz co mówisz.Zadałam pytania na które oczekuje prostej odpowiedzi nic
        więcej.Widocznie nie masz nic ciekawego do powiedzenia.Mam nadzieje że nie
        jesteś członkiem Unii Wolności bo chwały to jej na pewno nie przynosisz
        Jolka
        • Gość: Karlik Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.cpool2.quickclic.net 15.03.02, 05:35
          Czy ty nie wiesz ze w Uni sie roji od zydowstwa polskiego,za woreczek
          srebrnikow sa w stanie robic gescheft z kazdym,a zabrzanska filia tej parti nie
          jest wyjatkiem,Jolka rusz ta makowka.No to pyrsk.
        • Gość: Walrus Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.mitre.org 15.03.02, 10:01

> Drogi Walrosiu po za tym że mi całkowicie odbiło i nie mam pojęcia o znaczeniu
          > określeń nic sensownego się od Ciebie nie dowiedziałem.Jesteś pozerkiem któremu
          >
          > wydaje się że coś wie a po stylu twej wypowiedzi widać że coś mówisz ale nie za
          >
          > bardzo wiesz co mówisz.Zadałam pytania na które oczekuje prostej odpowiedzi nic
          >
          > więcej.Widocznie nie masz nic ciekawego do powiedzenia.Mam nadzieje że nie
          > jesteś członkiem Unii Wolności bo chwały to jej na pewno nie przynosisz
          > Jolka

Tak juz sobie myslalem ze moich intencji nie zrozumiesz, no ale pal to pies , od
          absolwenki szkoly na Damrota nie mozna niczego innego oczekiwac.
          Twoja wypowiedz jest pelna szowinizmu i politycznej ignorancji oraz nieznajomsci
          dziejow wspolczesnych.Jeszcze nigdy nie slyszalas o polsko-niemieckim ukladzie o
          potwierdzeniu granic z 14.11.90 ani o ukladzie 2+4 o zjednoczeniu niemiec , w
          ktorym w 1.art. potwierdza sie granice na odrze i nysie! Nie ma i nie bedzie
          zadnej sily w europie , ktora ten stan by zmienila.Twoje bazgroly przypominaja
          prl-sko-goebelsowska propagande ,ktore pobudzaly najnizsze instynkty ludzkie.
          Tyle na temat podwazania granic zachodnich.
          Roszczenia indywidualne dotyczace prywatnych majatkow to inna para butow. Gdy
          Pani zostanie skradzony samochod , to stara sie Pani go tez odzyskac! W
          swiadomosci ,sila wygnanych i wypedzonych, bylych mieszkancow odgrywa sie ten sam
          proces.Naturalnie nalezy sie ludziom ich wlasnosc, ktora zostala bezprawnie
          odebrana. Realnie na te sprawy spogladajac nie znajdzie sie prawie nikt kto by
          chcial prawie 100 letnie rudery odzyskac i je z duzym nakladem remontowac , aby
          pozniej nie miec z tego odpowiedniego zysku.Jezeli ktos z niemiec swoj byly dom
          sam by zamieszkiwal , no to cieszcie sie lidzie bo jego niemiecka pensja albo
          renta bedzie w zabrzu wydawana.Macie z tym jakies problemy?
          • meg_s Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. 15.03.02, 23:54
            Gość portalu: Walrus napisał(a):

> od absolwenki szkoly na Damrota nie mozna niczego innego oczekiwac.

tak na marginesie - o jaką szkołę chodzi?
            • Gość: Walrus Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.mitre.org 16.03.02, 03:47
              Jak zes je ze Zobrza to wiysz kero to szkola
              • Gość: Jurand Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.02, 23:13
                Ładnie , ładnie dla kilku mandatów radnych z Niemcami kombinują. Skąd my to
                znamy.
                • Gość: Walrus Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.mitre.org 18.03.02, 07:22
                  Niemcy tak samo mieszkaja w tym miescie jak wy naplywowi, ty gorolski cepie.
                  • Gość: paulek Re: Zwiazek ........ IP: 192.168.6.* 18.03.02, 23:42
                    Tak jest.

Ci przyjezdni Panstwo chyba cos mylom.
                    Niy zapominejcie, zesta tukej som goscmi.
                    - I skuli tego zachowujcie sie ino grzecznie !

800 lot regionalnyj kultury "Panem Tadeuszem"
                    i inymi importowanymi ze Wschodu duperelami
                    nie przyczasniecie......., lojlojloj niy, "Kochani".
                    • Gość: Karlik Re: Zwiazek ........ IP: *.cpool2.quickclic.net 19.03.02, 02:23
                      Ty Paulek,jo Cie rozumia ale cos Ci sie pomiyszalo,bo Polsko straciyla Slonsk
                      za Kazimierza Wielkigo na rzecz Czechow,i w tym czasie jeszcze niy bylo zodnych
                      Prus.I tego niy bylo 800 lot,policz jeszcze roz.Walrus czytom te twoje
                      wypociny,i musza ci sie prziznac ze mosz problym z woreczkym zulciowym,chopie
                      niy byc taki gorzki,bo ta zlosc colkym cie zezre.Jakby poloki po wojnie mieli
                      to samo robic z niymcami co niymcy z polokami ,to po ciebie ani flek by sie niy
                      ostol,no i naprowdy lepi czytac tego Tadeusza jak Main Kampf tego gefrajtra,no
                      to pyrsk.
                      • Gość: Gorol Re: Zwiazek ........ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 19:12
                        Boże co ta Zabrzańska Unia wyrabia koalicje z DFK( już sama nazwa brzmi
                        groznie ).Mam nadzieje że kampanie wyborczą do Rady Miasta robili za swoje
                        pieniądze.
                        • Gość: Koralik Re: Zwiazek ........ IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.02, 09:32
                          Zastanawiam się na kogo zagłosować w przyszłych wyborach do rady miasta.
                          Mam pytanie ? Czy Unia w Zabrzu znowu będzie tworzyć komitet z Niemcami ?
                          • quba Re: Zwiazek ........ 06.04.02, 09:42
                            Gość portalu: Koralik napisał(a):

> Zastanawiam się na kogo zagłosować w przyszłych wyborach do rady miasta.
                            > Mam pytanie ? Czy Unia w Zabrzu znowu będzie tworzyć komitet z Niemcami ?

na mbnie ! na mnie ! :)))))))))))))))))))))))))))))))))

• Gość: Walrus Karlik-ignorant IP: *.mitre.org 08.04.02, 20:03
                        Gość portalu: Karlik napisał(a):

.Walrus czytom te twoje
                        > wypociny,i musza ci sie prziznac ze mosz problym z woreczkym zulciowym,chopie
                        > niy byc taki gorzki,bo ta zlosc colkym cie zezre.Jakby poloki po wojnie mieli
                        > to samo robic z niymcami co niymcy z polokami ,to po ciebie ani flek by sie niy
                        >
                        > ostol,

Na co ty to mosz tyn komputer w doma? Takiygo ignoranckiygo cepa jak ciebie to jo
                        juz dlugo niy czytol, nigdy zes lebrze nic o Swietochlowicach, Jaworznie, Zgodzie
                        i Lambinowicach niy slyszol? Tam sie twoi rodacy po wojnie popisywali jak mogli!
                        Ale jak sie tak mysla to napewno zes szol z Jolka do jednyj szkoly, niyprowda?

A tak swojom drogom , dostales juz ta krowa co wom jom Korfanty lobiecol? Jak
                        niy to zloz podanie , najlypiyj kajs w Warszawie.
                        • Gość: mesco slonzaki to cymbaly IP: *.ub.uni-leipzig.de 09.04.02, 16:50
                          widac tutaj bardzo dokladnie slonzacka ignorancje, pewnosc, siebie no i niewiedze

Wyjezdzcie wy wszyscy do Niemiec
                          • Gość: Walrus Re: slonzaki to cymbaly IP: *.mitre.org 09.04.02, 17:02
                            Gość portalu: mesco napisał(a):

> widac tutaj bardzo dokladnie slonzacka ignorancje, pewnosc, siebie no i niewied
                            > ze
                            >
                            > Wyjezdzcie wy wszyscy do Niemiec

Tys piyrwszy uciekl;jak ci w Niymcach tak zle ,to co tam robisz lewusie?
                            • Gość: kopruch Re: slonzaki to cymbaly IP: *.pppool.de 09.04.02, 23:22
                              jak mesco wroci do Polski, to Slazaki pojada do Lipska
                              • silesius Re: slonzaki to cymbaly 21.07.02, 21:13
                                Gość portalu: kopruch napisał(a):

> jak mesco wroci do Polski, to Slazaki pojada do Lipska

a gdzie on wroci, jak mu na niemieckim zasilku dobrze ?
                                Nazre sie niemieckiego, popije niemieckiego a potem
                                kompleksy wyladuje w sieci i czuje sie patriotycznie :-))

Silesius
                          • silesius Re: slonzaki to cymbaly 21.07.02, 21:10

> widac tutaj bardzo dokladnie slonzacka ignorancje, pewnosc, siebie no
                            > i niewiedze
                            >

masz ty zdrowie do prowokacji...
                            typisch zakompleksiony "polaczek" w Niemczech....

Silesius

• Gość: Silesius Re: Gorole to polskie swienie, swienie ... IP: *.icm.edu.pl / *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 14:53

> widac tutaj bardzo dokladnie slonzacka ignorancje, pewnosc, siebie no i niewied
                            > ze
                            >
                            My napewno nikaj nie wyjadymy bo to nasz Hymat ni twoj.
                            Ale uwazej se znejdzie sie kat na gorolski kark przyjdzie jeszcze taki czas.
                  • Gość: Życzliwy Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: 157.25.152.* 04.07.02, 00:36
                    Borys, skup się a rozszyfrujesz, że Jola, Kasia, Paweł i jeszcze kilka ksywek
                    dotyczy tego samego człowieka. Znam go osobiście. To Wiesław Szostak. Większość
                    życia upływa mu na tłumaczeniu ludziom tego, czego sam nie rozumie. Radzę
                    zmienić interlokutora.
              • meg_s Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. 11.04.02, 02:13
                Gość portalu: Walrus napisał(a):

> Jak zes je ze Zobrza to wiysz kero to szkola

no patrz - jestem, a nie wiem

• Gość: Gizd Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.dip.t-dialin.net 11.04.02, 06:33
                  Pyrsk Meg !

Kaj Ty to sam rzondzisz ?
                • Gość: Walrus Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.mitre.org 11.04.02, 07:09
                  meg_s napisał(a):

> Gość portalu: Walrus napisał(a):
                  >
                  > > Jak zes je ze Zobrza to wiysz kero to szkola
                  >
                  > no patrz - jestem, a nie wiem
                  > Czesc Meg
                  nr 38 ,godo Ci to cos?

• zabrzanin Do drogich ignorantów na tym wątku 11.04.02, 10:12
                    Drodzy ignoranci, którym grożnie brzmi skrót DFK. Tenże skrót oznacza
                    Towarzystwo Kulturalne Niemców, zrzesza praktycznie osoby po 70 roku życia,
                    bardzo dobrze współpracuje z np. Towarzystwem Miłośników Lwowa oraz
                    Towarzystwem Miłośników Zabrza. Ale drodzy idioci, to was i tak zapewne do
                    niczego nie przekona.
                    Bez nadziei na poprawę - zabrzanin.
                    • Gość: Egon Re: Do drogich ignorantów na tym wątku IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 23:20
                      Przewodniczący Związku Wypedzonych Hupka zapowiedział że po załatwieniu
                      zwrotu majątków Niemców Sudeckich i anulowaniu dekretow Benesza przyjdzie czas
                      na załatwienie spraw Górnego i Dolnego Ślaska.Dolny ma być powiązany z Saksonią
                      Kandydat na kanclerz Stroibel popiera Hupkę .Mówi ze sprawa zwrotu majątku
                      Niemców sudeckich to nie kwestia niemiecko-czeska ale już ogólno-europejska.
        • Gość: Silesius Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolnośc IP: *.icm.edu.pl / *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 14:41

> Drogi Walrosiu po za tym że mi całkowicie odbiło i nie mam pojęcia o znaczeniu
          > określeń nic sensownego się od Ciebie nie dowiedziałem.Jesteś pozerkiem któremu
          >
          > wydaje się że coś wie a po stylu twej wypowiedzi widać że coś mówisz ale nie za
          >
          > bardzo wiesz co mówisz.Zadałam pytania na które oczekuje prostej odpowiedzi nic
          >

No coz Tak sie sklada ze kradzione zawsze smakowalo, zwlaszcza Polaka ktorzy to zawsze woleli odbierac innym szabelka, zamiast sami kreatywnie cos stwozyc co nadawalo by sie do pokazania. Mozemy jedank podyskutowac o faktach a te sa nastepujace polacy ze wschodu zagarneli9 w wyniku wypedzen Niemcow i Slazakow tereny i dobra ktore byly 20 razy wiecej warte niz te ktore zostawili na wschodzie dzisiaj jednak maja czelnosc domagac sie od niepodleglej Ukrainy, ktora podobnie zniewoliliscie jak Slask dzisiaj odszkodowan, zapominajac ze to dzieki kolaboracji polskich komunistow ze stalinem dostaliscie ziemie na zachodzie, dzisiaj kiedy Niemcy domagaja sie przynajmniej moralnego slusznego zadoscuczynienia zapiominaja o tym twierdzac ze nie nalezy przywolywac demonow historii w tym historycznym zaprzeczaniom faktom prym wioda nie tylko media o orientacji natrodowej lecz takze liberalne takie jak Gazeta Wyborcza,

Pewnie mnie teraz wyzwiesz od Niemca, polakozercy, itp okreslen godnych bieruta czy innych towazyszy. Tak sie sklada ze jestem Slazakiem z dziada pradziada dzisiaj to wy jestescie panami tej ziemi wasze sa szkoly media gazety telewizja insytucje, tak jak kiedy czyja wladza tego religia tak dzisiaj czyja wladza t tego historia. Ale mam nadzieje ze tak jak kiedys ukraincy tak my w przyszlosci odbierzemy co nam zostalo zabrane i nie mowie tu o majatkach ktore i tak obrociliscie w perzyne ktore zostaly zmarnowane ale o realnej wladzy.
          i tak sie czuje i tak widze te sprawy a fakty sa niezaprzeczalne, ciezko je podwazac
          j
          > więcej.Widocznie nie masz nic ciekawego do powiedzenia.Mam nadzieje że nie
          > jesteś członkiem Unii Wolności bo chwały to jej na pewno nie przynosisz
          > Jolka
    • Gość: Borys Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 09:04

> rewizjonistami podważającymi nasze granice zachodnie i żądajacych zwrotu majątk
      > u

Niestety, pomimo bycia w Zarządzie Unii Wolności w Zabrzu nie znam pana Osiemka.
      Nie słyszałem też, abyśmy się spotykali ze Związkiem Wypędzonych. Proszę, podaj
      nr Nowin, w których znalazłaś tę informację.

Mogę Cię zapewnić, że nikt z zabrzańskiej UW nie zamierza zmieniać granic, ani ze
      wschodu, ani z zachodu... Pozdrawiam... borys@kki.net.pl
      • Gość: Elka Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 10:26
        Kochani działacze zabrzańskiej Unii Wolności.
        Najwyższy czas wyprowadzić sztandar.Ponosicie odpowiedzialność za tragiczną
        sytuację ekonomiczo-socjalną Zabrza. Wasz program gospodarczy ( trudno mówić o
        programie gospodarczym Stowarzyszenia Rodzin Katolickich )okazał bełkotliwym
        ujadaniem. Tak naprawdę ta nie macie żadnego o czym swiadczy pozycja Zabrza w
        rankingu miast.Coś tam niby realizujecie ale to chyba program obasadzania
        stanowisk swoimi poplecznikami.Najwyższy czas wyprowadzić sztandar.Kilku młodych
        działaczy może wskoczyć w zależnosci od koniunktury politycznej do
        SLD ,Samoobrony lub PO.A i tak nie macie co narzekać to co żeście przejeli tego
        wam już nikt nie odbierze chyba że ......
        • Gość: Borys Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 15:07
          Elu, czy uważasz, że uczciwym jest 'wskakiwanie' do innych ugrupowań, bo czas
          wyprowadzić sztandary ? Ja wiem, że w naszym kraju było i jest to bardzo na
          czasie. Można wyprowadzić sztandar PZPR i wprowadzić SLD, można zostawić UW i
          wejść na Platformę, można 'sklejać', łączyć, dzielić, spajać, burzyć AWS.
          Mnie też się marzy jedna silna partia środka. Ale czy do tego dorośliśmy ?

Ludzie Unii Wolności zrobili dla tego miasta wiele, ale - przyznaję - też i o
          wiele za mało. Nigdy natomiast nie wstydzili się powiedzieć skąd są i nie
          opuścili Unii nawet w najtrudniejszych momentach.
          Być może masz rację i wyborcy znowu nas negatywnie zweryfikują, tak jak w
          wyborach parlamentarnych. Ale ja jestem pewien, zabrzańska Unia Wolności nigdy
          nie 'obsadzała stołków' swoimi ludźmi. Niestety... Bo gdyby tak było, może i
          miasto lepiej i szybciej by się rozwijało.
          Pozdrawiam, borys@kki.net.pl
          • Gość: Elka Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 20:16
            Drogi Borysie B. jest szansa że nie jesteś jeszcze całkiem stracony.
            W przeciwienstwie do twoich kolegów z zabrzańskiej unni dostrzegam w twoich
            słowach odrobinę pokory(mam nadzieje ze szczerej).
            Każdy człowiek powinien być wierny przede wszystkim swym wartościom moralnym i
            etycznym.Inna sprawa że wraz z upływem życia mogą i one ewoluować.
            Odrażająca jest natomiast postawa ludzi którzy po władzę nad innymi idą tylko
            po to aby jak najwięcej czerpać dla siebie . Zabrzańska unia jest zbyt
            hermetyczna z czasem zadławi się swoim towarzystwem.Za dużo zimnej kalkulacji
            (często pod stołem )za mało otwarcia na społeczenstwo i demokracji. W tym
            miescie nie żyją sami nauczycielie i lekarze.Moim zdaniem niezbędna jest zmiana
            pokoleniowa
            ( rzeczywita nie pozorowana )i wymiana liderow.
            Być może powinieneś podjąć ryzyko zreformowania środowiska .Tylko czy narazisz
            swoją pozycję w unii i jesteś gotów odeprzeć krytykę beneficjentow obecnego
            układu.
            • Gość: Borys Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 22:11
              Dziękuję... Wolę ewolucję niż rewolucję...
              Dziękuję za miłe słowa. Jutro napiszę więcej.
              • Gość: Manga Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 10:34
                Borys Borys !!! ZRÓB TO !!!
                ROZRUSZAJ TYCH TETRYKÓW
                • Gość: Borys Zapraszam na moją stronę !!! IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 13:04
                  Gość portalu: Manga napisał(a):

> Borys Borys !!! ZRÓB TO !!!
                  > ROZRUSZAJ TYCH TETRYKÓW

Dziękuję za słowa wsparcia, ale - z całym szacunkiem - Zabrzańska Unia Wolności
                  to naprawdę nie "tetrycy". Jako dowód podam, że w Zarządzie średnia wieku jest
                  znacznie niższa niż u naszej konkurencji politycznej. Ja sam mam 24 lata, a
                  pełnię funkcję Sekretarza Koła. Nigdy też nie odczułem ze strony moich starszych
                  (ale i bardziej doświadczonych) kolegów, żadnych obiekcji ze względu na mój wiek.
                  W Zarządzie jestem już drugą kadencję i życzyłbym wszystkim moim rówieśnikom,
                  którzy angażują się społecznie czy politycznie, ażeby byli podobnie traktowani.

Muszę dodać, że dwaj najmłodsi radni to właśnie radni UW.

A ja mogę jedynie dziękować za miłe słowa na tej stronie, chociaż z obawą czekam
                  na jakieś obelgi i zapraszam od jutra na moją stronę www.borysbudka.pl
                  • Gość: Majka Re: Zapraszam na moją stronę !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.02, 19:41
                    Kandydat na Kanclerza Niemiec Stroibel domaga się od Polski i Czech potępienia
                    procesu wypędzania Niemcow ,uchylenia dekretów które to umozliwiły i jeszcze
                    chce tworzyć centrum wypędzonych z siedzibą w Berlinie lub Wrocławiu.
                    Czy naprawdę możemy być tacy spokojni jak tu piszą co niektórzy.
                    • byt Re: Zapraszam na moją stronę !!! 28.06.02, 16:28
                      Gość portalu: Majka napisał(a):

> Kandydat na Kanclerza Niemiec Stroibel domaga się od Polski i Czech potępienia
                      > procesu wypędzania Niemcow ,uchylenia dekretów które to umozliwiły i jeszcze
                      > chce tworzyć centrum wypędzonych z siedzibą w Berlinie lub Wrocławiu.
                      > Czy naprawdę możemy być tacy spokojni jak tu piszą co niektórzy.

Witaj,
                      Możemy być spokojni, jeżeli centrum będzie opierało się na faktach i opisywać
                      będzie sprawę w szeszej perspektywie, w szerszym kontekście.
                      Mam nadzieję, że centrum odniesie sukces edukacyjny. Przyjadą całe rodziny,
                      popatrzą i wrócą do domu. Mam nadzieję, że kolejny zakompleksiony idiota bez
                      wykształcenia, wierzący tylko w brutalną siłę, nie namówi ich do podboju świata.
                      pozdrawiam
                      byt
                      • Gość: walrus Re: Zapraszam na moją stronę !!! IP: *.cymes.net / *.mitre.org 01.07.02, 18:53
                        byt napisał(a):

> Gość portalu: Majka napisał(a):
                        >
                        > > Kandydat na Kanclerza Niemiec Stroibel domaga się od Polski i Czech potępi
                        > enia
                        > > procesu wypędzania Niemcow ,uchylenia dekretów które to umozliwiły i jeszc
                        > ze
                        > > chce tworzyć centrum wypędzonych z siedzibą w Berlinie lub Wrocławiu.
                        > > Czy naprawdę możemy być tacy spokojni jak tu piszą co niektórzy.
                        >

Mozesz byc bardzo spokojna,
                        te wszystkie wypowiedzi to kampania przedwyborcza, wybory sa przeciez za 3
                        miesiace a Stoiber czlonek CSU jest wspolnym kandydatem CDUiCSU.Bardzo duza czesc
                        wypedzonych niemcow sudeckich osiedlila sie w bawarii i sa potencjalem wyborczym
                        dla Stoibera.Pozatym bawaria patronuje sudeckiemu zwiazkowi wypedzonych.

Granice w europie srodkowej sa tak stabilne jak nigdy do tej pory w historii.
                        Jedynym spornym punktem sa tzw.dekrety benesza, w rezultacie niemcy maja nadzieje
                        ze czesi je cofna, de fakto po ich uniewaznieniu nie zmieni sie prawdopodobnie
                        nic,kilku starszych ludzi bedzie usatysfacjonowanych i nic wiecej.Najbardzej
                        bedzie cieszyl ksiaze Lichtensteinu bo on stracil przez te dekrety wielkie
                        posiadlosci w czechach(ale on nie jest niemcem!), wszyscy inni mie maja srodkow
                        na to zeby przejac jakies stare zaniedbane rudery no bo i po co ?W zimie jest
                        ladniej i cieplej na kanarach lub majorce!!!!
                        Po zjednoczeniu niemiec tez nie doszlo do dramatycznych zmian na terenach bylej
                        nrd , bo na to wiekszosc bylych wlascicieli nie miala srodkow.
    • Gość: Artur Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.um.zabrze.pl / localhost 04.07.02, 08:25

> u

Jakoś nie za bardzo rozumiem histerycznego tonu ww. wypowiedzi... Co ma
      współpraca z Niemcami zabrzańskim, którzy z definicji nie mogą należeć do związku
      wypędzonych a rewizją granic zachodnich RP??? A swoją drogą wypowiedź ta
      przypomina mi propagandę komunistyczną przedstawiającą panów Czaję i Hupkę jako
      krwiożecze potwory czychające tylko na polskie ziemie i majątki... Dziś jeden z
      nich jest honorowym obywatelem Raciborza!
      Aha, jak się już zabiera głos to wypadałoby wiedzieć co znaczy skrót DFK...
      • Gość: Turek Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolności. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 23:53
        Jaki ten Artur mądry no popatrzcie inteligencja w czystej postaci.
        Jak przysłuchuję się wypowiedzią kandydata na kanclerza Stroibla to zaczynam
        się podobnie jak Jolka martwić .Już nawet Sejm RP chce w sprawie wypowiedzi
        Stroibla podjąć uchwałę.A skróty niemieckich organizacji nie muszą być znane
        wszystkim Polakom.Nie mam pojęcia co DFK oznacza np.Deutche coś tam .....
        • Gość: Artur Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolnośc IP: *.um.zabrze.pl / localhost 08.07.02, 08:49
          Też uważam, że Stoibera wypowiedzi są żałośnie głupie... ale nie ta skala, nie
          ten poziom! Nie sejm a jedynie komisja spraw zagranicznych zajęła się jego
          wypowiedzią. Sam jej poziom (ignorancji) i kontekst (kampania wyborcza) nie warte
          są wyższego szczebla.
          A jeśli chodzi o szerzenie histerii i nienawiści do Niemców (przez niejaką
          Jolkę)... wróciłem parę dni temu z konferencji z Jugosławii, tam też przez całe
          lata rozpamiętywali swoje wzajemne krzywdy z okresu II wojny. Naprawdę nie warto!
        • Gość: Artur Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolnośc IP: *.um.zabrze.pl / localhost 08.07.02, 08:53
          Aha, DFK - DEUTSCHER FREUNDSCHAFTSKREIS czyli Towarzystwo Społeczno - Kulturalne
          Niemców. Organizacja o podobnym charakterze jak Związek Polaków na Litwie - z
          tym, że DFK jest o wiele mniej uwikłany w politykę...
        • Gość: Silesius Re: Zwiazek Wypędzonych a Zabrzańska Unia Wolnośc IP: *.icm.edu.pl / *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 15:08
          Gość portalu: Turek napisał(a):

> Jaki ten Artur mądry no popatrzcie inteligencja w czystej postaci.
          > Jak przysłuchuję się wypowiedzią kandydata na kanclerza Stroibla to zaczynam
          > się podobnie jak Jolka martwić .Już nawet Sejm RP chce w sprawie wypowiedzi
          > Stroibla podjąć uchwałę.A skróty niemieckich organizacji nie muszą być znane
          > wszystkim Polakom.Nie mam pojęcia co DFK oznacza np.Deutche coś tam .....

Ucz sie jenzykow analfabeto to zrozumiesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka