IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.13, 17:09
Można się spierać na temat sensu Powstania,jednak pamięć żołnierzy i cywilów należy uczcić.
Cała Polska zrobiła to o godz 17.00 a u nas.......też zauważyliście że , przynajmniej w centrum syrena zawyła jakieś 5 minut później?
Obserwuj wątek
    • Gość: nieuk awantura warszafska IP: *.play-internet.pl 01.08.13, 17:19
      Terroryści. Trzeba było walczyć w 1939 r.
    • Gość: prawda Re: pamięć IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 01.08.13, 18:03
      polecam artykuł www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/nie-tylko-glupota-ale-zbrodnia
      • Gość: waryniol Re: pamięć IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.08.13, 18:27
        czy tylko Warszawa walczyła, że mamy upamiętniać z góry skazany na porażkę i zarazem śmierć wielu ludzi zryw powstańczy?
    • Gość: edwin Re: pamięć IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.08.13, 19:57
      Niech mie ino wtoś sam powjy , czi jak jes rocznica wtórygoś z naszych powstań ślonskich, kaj tysz zginyło niemało naszych , to czy warszawioki słyszom syryna? Bo powjym , że mie szkoda tych chopców i te frele co zginyli , ale ludziska sam tysz sie bili , sam tysz umjyrali młodziki . I mie co rok to tera bardzi wq...io to larmo skiż tygo powstanio .
      • Gość: Bicz Boży Re: pamięć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.13, 20:04
        Czytanie ze zrozumieniem nie jest waszą silną stroną. Pytałem tylko czy ktoś zauważył że tak prostą czynność jak włączenie syreny o określonej godzinie jakiś baran wziął i spie..rzył.
        • Gość: . Re: pamięć IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.08.13, 21:49
          Trzy minuty później i co się stało?
          Ważne, że oddano cześć powstańcom, a co do Powstań Śląskich i Powstania Wielkopolskiego
          jakoś słabo oddajemy cześć tym ludziom, a przeciez tylko Oni zwyciężyli.

P.S.Za te trzy minuty spóźnienia postaraj się, żeby winowajca został zakuty w dyby.
        • Gość: nie gorol Re: pamięć IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.08.13, 22:28
          Może i zadałeś pytanie o czas dźwięku syreny , nie mniej jednak słowa, które tu piszesz świadczą o Tobie i pokazuję Ciebie w bardzo negatywnym świetle . W 2 zdaniach określiłeś siebie jako mało taktownego , nieuprzejmego , jako człowieka bez kultury impertynenckiego i skarlałego .
    • Gość: gugu Ku pamięci IP: *.gl.digi.pl 01.08.13, 21:49
      "Generałowie w II RP salutowali przed uczestnikami przegranego Powstania Styczniowego jako pierwsi. Zwycięski Józef Piłsudski przyznał kombatantom insurekcji styczniowej specjalne mundury i dożywotnie pensje. Spotkania z nimi formowały nastoletnich Polaków na całe życie. W postkomunistycznym potworku III RP powstańcy warszawscy umierają w biedzie, słuchając w mediach narzekań na swój brak rozsądku. Ale inna Polska zdaje się być blisko. Czy jej dożyją?

Siwe brody i wąsy pochylone nad szachami czy kartami w domu weterana – tak wyglądają na zdjęciach z przedwojennej Polski uczestnicy Powstania Styczniowego. 11 listopada 1918 r. dożyło ich około 3,5 tys.

W hołdzie córce przywódcy przegranego powstania
      Na jednym ze zdjęć w kolekcji Narodowego Archiwum Cyfrowego Józef Piłsudski siedzi obok córki dyktatora przegranego powstania – Romualda Traugutta. W rocznicę klęski – stracenia go w warszawskiej Cytadeli – tym, którzy przeżyli, wręczano Virtuti Militari.
      Specjalnie dla nich wymyślone granatowe mundury stawiały na baczność generałów, którzy mieli obowiązek salutować im jako pierwsi. W setkach wspomnień nastolatków z II RP i czasów ją poprzedzających spotkania z weteranami są tymi wydarzeniami, które należą do najbardziej fascynujących przeżyć młodości.

Władze II RP przyznały im dożywotnie pensje i prawo do mieszkania, wiktu i opierunku w działających w wielu miastach domach weterana, w których oddawali im hołd najwyżsi przedstawiciele państwa.

Czy dla biednej II RP była to opłacalna inwestycja? A czy opłacało się inwestować w rotmistrza Pileckiego? Powstaniec styczniowy Józef Pilecki za walkę o niepodległą Polskę zapłacił siedmioma latami na Syberii i konfiskatą majątku. Czy gdyby nie wziął udziału w tamtej, „bezsensownej”, przegranej „awanturze”, jego wnuk, rotmistrz Witold Pilecki, wziąłby udział w zwycięskiej wojnie z bolszewikami w 1920 r. i przegranym Powstaniu Warszawskim w roku 1944? Czy byłby tym bohaterskim rotmistrzem, gdyby brat jego matki Hipolit Osiecimski nie bił się w przegranym powstaniu 1863 r., gdzie – w czasie ucieczki – uwieczniony został na obrazie Grottgera?........."
      niezalezna.pl/44348-testament-tej-mlodszej-od-inki
      • Gość: wdch_pis Re: Ku pamięci IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.08.13, 21:53

"
        Wierzę w jednego Dyrektora, Ojca wszechmogącego, stworzyciela Radia Maryja i wszystkich rozmów niedokończonych. I w jedną satelitarną Telewizję Trwam, która z Ojca Dyrektora jest zrodzona przed wszystkimi wiekami. Moher do mohera, przelew do przelewu, dekoder prawdziwy od jednego dystrybutora. ...Kupiony a nie pożyczony, na pożytek Ojcu. A przez Ojca Dyrektora wszystko się stało. On to dla nas moherów i dla naszej emerytury, zstąpił z eteru i za sprawą ruskich anten stał się dla nas nadczłowiekiem. Włóczony po sądach, również za nas, pod Krajową Radą Radiofonii i Telewizji został osądzony i zwindykowany. I wniósł apelację dnia trzeciego. I wstąpił do studia Radia Maryja. I powtórnie będzie judzić wśród żywych i umarłych. A rozmowom niedokończonym nie będzie końca. Wierzę w Radio Maryja i Telewizje Trwam, które od Ojca Dyrektora pochodzą, które z Ojcem Dyrektorem wspólnie odbierają nasze uwielbienie i rentę, które mówi przez Michalkiewiczów i Nowaków. Wierze w jeden polski, nasz, toruński kościół. Słucham tylko jednego Radia od świtu do północy. I oczekuję na listonosza z rentą, którą na Radio Maryja wpłacę.
        Amen."
    • Gość: ewad Re: pamięć IP: *.ip.netia.com.pl 02.08.13, 12:25
      nz24.pl/aktualnosci/spokojnie-to-tylko-test/
      Niby to był test syren alarmowych...
    • Gość: fres hehe IP: *.gl.digi.pl 02.08.13, 16:07
      vod.gazetapolska.pl/4841-1-sierpnia-2013-na-powazkach-wojskowych
      "...Na oficjalne uroczystości rocznicy Powstania Warszawskiego nie wpuszczono wielu powstańców i kombatantów. - Wstydzę się, w głowie mi się to nie mieści - powiedział portalowi blogpress.pl niewpuszczony na obchody powstaniec por. Benon Janczewski.

- Mam komplet zaproszeń. Wczoraj byłem u prezydenta w Muzeum Powstania Warszawskiego, dzisiaj się umówiłem, że tutaj przyjdę, a tu okazuje się, że trzeba mieć jakieś dodatkowe partyjne... Byłem członkiem AK, byłem w Związku Radzieckim w niewoli, wydostałem się stamtąd i naraz dostaję taki plik zaproszeń i umawiam się na dziś i okazuje się, że to śmieć jest... Ja w ogóle nie rozumiem, wstydzę się... W głowie mi się to nie mieści - powiedział por. Benon Janczewski, którego nie wpuszczono na oficjalne obchody na Powązkach Wojskowych.

Podobnie potraktowano wielu innych powstańców i kombatantów. Straż miejska nie pozwoliła im dostać się w bezpośrednie sąsiedztwo pomnika Gloria Victis. - To skandaliczne, że do oficjalnych uroczystości nie dopuszcza się bohaterów, którzy walczyli o wolną Polskę - powiedział dziennikarzom "Gazety Polskiej Codziennie" Piotr Igliński, który na uroczystości przyszedł z babcią Ewą Orzechowską, 94-letnią dziś uczestniczką powstania...."
      niezalezna.pl/44395-skandal-powstancy-warszawscy-niewpuszczeni-na-oficjalne-uroczystosci
      • Gość: "kanał" Re: hehe IP: *.zabrze.vectranet.pl 03.08.13, 14:52
        Yarkacz i Antek powstańcami ! hi,hi
        'Nazi Dziennik"pl
        • Gość: wdchpis Re: zdradzeni o swicie IP: *.zabrze.vectranet.pl 12.08.13, 20:52
          www.youtube.com/watch?v=UUvtywF1Hk8

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka