Dodaj do ulubionych

Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen

IP: *.zabrze.vectranet.pl 16.01.14, 15:02
Prawdopodobnie w ciągu kilkunastu tygodni zniknie z zabrzańskich sklepów marka Społem Zabrze. Spółka Żabka Polska kupiła 43 sklepy należące do tej firmy. W krótkim czasie zostaną one przemianowane na sklepy Żabka lub Freshmarket.
Społem pozostawi markę Piekarnia Bochen, to obecnie 24 sklepy piekarsko-ciastkarskie. Ta sieć będzie dalej rozwijana. Rozbudowuje się również piekarnię przy ul. Przemysłowej.
źródło: NZ
Obserwuj wątek
    • Gość: tak Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.zabrze.vectranet.pl 16.01.14, 17:18
      czyli rynek kurczy się
      • Gość: sklepikarz Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.zabrze.vectranet.pl 16.01.14, 19:06
        Raczej się konsoliduje niż kurczy. A na Klonowej to będzie większy cyrk niż dotychczas ...na przestrzeni 80 metrów była Biedronka,Społem,Lewiatan,Żabka a będzie Biedronka,Żabka,Lewiatan,Żabka :)
        • Gość: Tak Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.zabrze.vectranet.pl 16.01.14, 21:35
          Ja bym obstawiał, że jednak kurczy bo znika jeden gracz. Mniej graczy - większa marża - wyższe ceny.
          • Gość: sklepikarz Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.zabrze.vectranet.pl 16.01.14, 22:05
            Nigdy nie obstawiaj,nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz.
            • Gość: Tak Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.zabrze.vectranet.pl 17.01.14, 06:00
              ok, ty tu jesteś specjalistą, od razu to widać. ważne że się znasz i tak twierdzisz więc tak jest. Cofam moje zdanie na temat tego przejęcia, w zasadzie to nigdy się w tym wątku nie udzielałem. Wybacz.
              P.S
              Co tam w Żabce nowego, macie jakieś promocje teraz?
              • Gość: ropuszka Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.zabrze.vectranet.pl 17.01.14, 16:55
                W Żabce nic nowego, drogo jak zawsze, a te promocje jak są, to są śmiechu warte.
                • ajencik Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen 17.01.14, 18:32
                  Właściciel sieci fundusz Mid Europa skupuje małe sieci. Taka polityka doprowadzi do znaczącego wzrostu cen. Można to zaobserwować patrząc na porównanie cen w innych sieciach - ajenci.cba.pl/wp-content/uploads/2013/02/ceny-w-żabce-02.2013.jpg
                  • Gość: sklepikarz Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.zabrze.vectranet.pl 17.01.14, 18:37
                    To że sieć Żabka pierze mózgi ajentom jest wiadomo od dawna.Sieć jest ,delikatnie mówiąc, działa nieetycznie.
                    Ale argument że skup sieci powoduje kurczenie rynku jest argumentem bez jakiegokolwiek sensu.
                    Co do wzrostu cen to także nie ma ku temu racjonalnego wytłumaczenia,mając pod nosem Biedronki itp Żabka prochu nie wymysli,a po drugie ,Społem też nie należy do sieci tanich.
                    • Gość: waryniol Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.zabrze.vectranet.pl 17.01.14, 19:48
                      moim zdaniem Społem Zabrze to obecnie najdroższe sklepy w mieście

podobny format (nie wiem czy cenowy także) przybrał konkurent - Małpka Express
                    • ajencik Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen 18.01.14, 12:36
                      Nie chodzi o kurczenie rynku tylko zmniejszenie konkurencji. A to powoduje wzrost cen dla konsumenta. Sieć Żabka wchłaniając małe sieci sklepów niszczy mały biznes. Właściciel tej sieci fundusz Mid Europa jest nastawiony na maksymalizacje zysku z inwestycji. Czyli niskie koszty duża marża. Tak piszą w statusie swoim na stronach internetowych tego funduszu. Nie ukrywając że jedynym ich celem jest Podnoszenie wartości firmy i sprzedaż z zyskiem. Taka filozofia oznacza tyle ze klient będzie miał drogo a partnerzy biznesowi ajenci i zatrudniani przez nich pracownicy będą pracowali za przysłowiowa miskę ryżu. O tym jak siec traktuje tech ludzi można doczytać na blogu i forum ajentów - ajenci.cba.pl
                      • Gość: fac Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.14, 14:34
                        Fundusz nastawiony na zysk??? Nie może to być!
                        SKANDAL
                        • ajencik Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen 06.02.14, 13:14
                          Skandal bo sieć w pogoni za zyskiem nie negocjując z ajentami (2500 osób) tnie marże do poziomu ok 3,5 % a było 9% w roku 2009 Siec ma tak skonstruowana umowę że ajent ma nic do powiedzenia a tu dowód na wysokość marży pochodzi z systemu informatycznego tej sieci - patrz tu
                          • Gość: fac Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.14, 17:51
                            Strasznie nędznie to wygląda,do tej konkretnej "Żabki" ajent sporo dopłacił,o ile wydruk jest autentyczny.
                            • Gość: wolę żabkę Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.zabrze.vectranet.pl 07.02.14, 18:01
                              Wolę żabkę bo w "Społem" ceny są wyższe o 50% niż w marketach.
                              • ajencik Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen 08.02.14, 19:02
                                Daj spokój, żabki to najdroższe sklepy w Polsce zobacz tu - ajenci.cba.pl/?s=ceny&search=Szukaj
                                • Gość: wolę żabkę Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen IP: *.zabrze.vectranet.pl 08.02.14, 20:28
                                  ...no może nie są najtańsze ale bardziej estetyczne i dlużej w ciągu doby dostępne.
                                  • ajencik Re: Żabka połknęła Społem, zostaje Bochen 09.02.14, 14:49
                                    Estetyka nie jest istotna w lidlu czy biedronie z kartonów ludzie biorą towar i im to nie przeszkadza. Cena to jedyny wyznacznik. Jako, że wszyscy tym samym handlują tylko ona się liczy. Ładne półki ważne są dla klienta z dużym portfelem. Ten zaś do żabki nie zagląda. Bo pod tam sklepem w r..j można co najwyżej dostać a i z parkowaniem zawsze kłopot.
                                    • Gość: iwo Re: Czy na JANKU też? IP: *.zabrze.vectranet.pl 16.02.14, 21:33
                                      czy Społem na Os Janek też "łyknie" Żabka? Pytam, bo ostatnio Panie z obsługi są tak dosadnie uprzejme, że niemal wygląda to tak jakby klienci mieli zadecydować, które z nich zostaną u nowego pracodawcy a które odpadną, na prawdę! A z drugiej strony - w SPOŁEM jest mięso-wędliny, czy Żabki i to wprowadzą? Bo jak nie to biednie będzie w tym temacie na naszym osiedlu
                                      • ajencik Re: Czy na JANKU też? 02.03.14, 18:02
                                        Łyknie. Będą szukać najpierw "jelenia" na kandydata na ajenta. Jak nie znajdą a sklep będzie rokował dobre obroty zatrudnią kierownika. To taktyka żabia. Dobry sklep pracownik zły ajent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka