Gość: Polnische Wirtscha IP: *.free.aero2.net.pl 02.03.14, 11:18 wiadomosci.onet.pl/slask/wyburzanie-akademickiego-centrum-medycznego-w-zabrzu/fv8dc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wielki sceptyk Re: Polnische Wirtschaft IP: *.wieszowanet.pl 03.03.14, 21:49 dokładnie tak jest jak to określiłeś, Polnische Wirtschaft. Fajny kontrakt na wyburzenie ktoś sobie wymyślił, każdy zarobi, złomu nikt się tam nie doliczy podobnie jak kruszywa. Po co męczyć się i coś budować skoro najlepiej burzyć i wyprzedawać za bezcen. Dawdziescia lat temu sam kupowałem z huty pokój tony nitów aluminiowych po 2 zł/ kg, a w skupie złomu sprzedawałem je po 3 zł za kg. Tak poszły całe ogromne magazyny wszystkich potężnych przedsiębiorstw. Śruby, łożyska, stal, kilkutonowe miedziane transformatory Takie firmy jak Temed Gprinż Huta Zabrze, Linodrut, Spółdzielnia Postęp ( ci ostatni sprzedawali nowiutkie blachy aluminiowe, miedziane i mosiężne za pół ceny surowca. Fabrycznie nowe lub prawie nowe tokarki i inne maszyny w cenie złomu, To tylko to co mi się teraz przypomniało z naszej okolicy. Wszystko było wtedy legalne, kupowało się poniżej ceny surowców na fakturę, a było tego tyle że każdy kto miał ochotę i inwencje mógł Zarobić. No i dzisiaj efekt mamy jaki mamy ( to jest właśnie Polnische Wirtschaft ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdch_po Re: Pomnik prof.Religii IP: *.zabrze.vectranet.pl 03.03.14, 22:02 myślałem,że tylko pomniki Lenina burzą. Odpowiedz Link Zgłoś