Dodaj do ulubionych

Borys Budka w "Naszym Zabrzu"

IP: *.za.digi.pl 28.02.06, 19:44
Przypadkowo wpadł mi do ręki styczniowy numer Naszego Zabrza" .Pan
Przewodniczący wybowiada się dość obszernie na temat nowoczesnego
społeczenstwa oczywiście w odniesieniu do naszego Zabrza. Odniosłem
nieodparte wrażenie, że wszystkie jego myśli, działania koncentrują się na
osobie byłego Prezydenta R. Urbańczyka. Cała władza w miescie od 1991 r.
budzi jego negatywne odczucia wszystko było nie tak, nie chcę tu używac
mocniejszych określeń. Nawiązuje pan do ostatnich wyborów w których
frekfencja w kraju była najniższa od lat bo wynosiła 18,36% skutkiem czego
radnymi zostały osoby na które głosowało 60 cz 70 osób. Winę za to ponosi
ówczesna władza która nie zrobiła nic, ( szkoda że nie był winien Urbańczyk)
by wzmocnić społeczeństwo obywatelskie. Dalej zarzuca pan poprzednim
samorządom, że nie budowali społeczeństwa obywatelskiego bo bali się
konkurencji! Jeżeli chodzi o Rady Dzielnicy to już nie przeszkadza panu niska
frekfencja i pan wspólnie z panem Pelcem, Olichwierem i D. Oślizlo
wywalczyliscie zniesienie 20% progu wyborczego i wten sposób jeżeli znajdzie
się 10 sprawiedliwych mogą utworzyc lokalną władzę i być głosem społeczeństwa
bo gdzie są chętni do działania niech działają. Ciągle pan powtarza tamtej
władzy dziękujemy, spoleczeństwo powiedziało im nie!. A ja się pytam w
imieniu jakiego społeczenstwa się pan wypowiada? chyba należałoby przypomnieć
że R. Urbanczyk w ostatnich wyborach miał 2 miejsce w Zabrzu pod względem
ilości glosów pomimo poowadzenia brudnej kampanii przeciwko jego osobie. Nie
jestem adwokate Urbańczyka, bo osobiście uważam, że nie powinno sie pelnic
funkcji Prezydenta więcej niz przez 2 kadencje, chociaż w sąsiednich
Gliwicach, Chorzowie czy Katowicach perzydenci są juz 4 kadencję i maja się
dobrze. Niech pan powie co wy zrobiliście znaczącego w upływającej kadencji
jakaś spektakularna inwestycja, nowe miejsca pracy, co zrobiliście dla
najuboższych?. Wiem powie pan uchwalaliśmy prawo; podejmowaliśmy uchwały
tylko, że jest to działalność statutowa Rady i za to wam płacą i to niemałe
pieniądze.
Drogi panie przewodniczący! odnoszę nieodparte wrażenie, że wszystkie wasze
działania nie są podyktowane troską o nasze miasto ale maja na celu
wyeliminowanie groźnego przeciwnika w przyszłych wyborach jakim jest R.
Urbanczyk. Mimo wszystko życzę wam powodzenia w nowych wyborach chociaż dla
mnie jesteście trochę takimi batmanami co to więcej są w "lufcie" niż na
ziemi. Trzeba jednak pamietać, że w życiu każdego człowieka przychodzi taki
moment kiedy milkną brawa, kurtyna opada, trzeba spojrzeć w lustro i oby
moglismy sobie po3wiedziec nie zrobiłem w życiu niczego, czego mógłbym się
wstydzić.
Obserwuj wątek
    • Gość: bubik Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: 212.182.32.* 28.02.06, 20:10
      Popieram w całości. Co zrobił Budka?
      • Gość: Jadźka Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 28.02.06, 21:22
        A któż to taki ten iks?
        Taki elokwentny i dramatyczny w wymowie niczym
        "Rejtan żałośny po wolności stracie..."
        ;))
        Ps
        zauważyłam że jakaś Jadżka przez "ż" podszywa się na tym forum pod mój nick:
        no, no, no - tak nie wolno!
    • Gość: alex Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:35
      Bardzo dobrze, że wreszcie ktoś mówi prawdę w tym zakłamanym mieście!
      Urbańczyk stworzył specyficzny układ - patrz "worki" czy "grunty".
      W dodatku chowa sie pod plaszczykiem kleru, mamiąc ludzi!!!
      A Budka - cóż łudzi się, że uda mu się z tym wygrać.
      Życzę powodzenia, tak jak z Koźmińskimi.
      No bo chyba tu radny Budka miał racje...
      • lothian Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" 01.03.06, 09:41
        A co takiego Budka zrobił dla miasta? Urbańczyk był jaki był, ale przy
        Gołubowiczu to niewiniątko i pracowity chłopak. Teraz to dopiero jest dno w tym
        mieście. Budka popiera obecny układ, który żadnego inwestora do Zabrza nie
        sprowadził, nie stworzył nowych miejsc pracy, nie było żadnych miejskich
        inwestycji i tylko przejda pieniądze mieszkańców. A jak Gołubowicz wziął się też
        za Górnika to już niedługo będzie całkowity upadek tego klubu. Bo jeszcze
        Koźmiński miał chęci naprawy i możliwości sprowadzania zawodników a teraz to już
        będzie tylko wegetacja i rozkradanie tego co jeszcze zostało.
        • Gość: sowa Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: *.za.digi.pl 01.03.06, 21:04
          Jeżeli ktoś koncentruje się na powtarzaniu wkoło o specyficznych układach
          Urbańczyka , jakis worach i gruntach to znaczy że jest słaby nie ma własnej
          wizji rozwoju miasta, nich sobie lepiej strzeli w łeb i da spokój z polityką.
          Niech lepiej kandydaci na Prezydenta opracują i przedstawią solidny program
          wygrają ucziwie wybory potem niech ten program realizują a my wyborcy ich z
          tego rozliczymy!
          • borysbudka Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" 01.03.06, 22:15
            O układach, worach, gruntach itp. nie mówiłem...
            A w łeb też nie zamierzam sobie strzelać :)
            Co do kandydowania na prezydenta, też nie zamierzam...
            Ale zawsze mówię to, co myślę i tyle.
            Więc mam prawo wyrażać swoje oceny, co do sposobu sprawowania władzy
            przez Pana Romana Urbańczyka.
            Zresztą Wyborcy zweryfikowali jego osobę.
            Nie został prezydentem.
            Proszę porównać np. Gliwice czy Chorzów.
            Tam sprawujący władze prezydenci wygrali w cuglach.
            W Zabrzu też komitety centrowe i prawicowe zdobyły większość w Radzie.
            Ale przegraliśmy wybory prezydenckie i to jest fakt.
            Dlaczego - w mojej ocenie Pan Urbańczyk nie potrfił w porę odejść,
            nie zrozumiał, że jest źle postrzegany...

Odsyłam zainteresowanych do lektury poprzedniego numeru "Naszego Zabrza"
            Pozdrawiam,

Borys Budka
            usmiech@pro.onet.pl
            • Gość: prawicowiec Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 22:39
              Dajcie spokój Panu Borysowi, to młody, ambitny człowiek i na takich ludzi
              trzeba stawiać w tym mieście. Czyżby zaczęła się już brudna kampania
              wyborcza...???
            • Gość: st Borys Budka trzy po trzy IP: *.zabrze.net.pl 02.03.06, 08:25
              "W Zabrzu też komitety centrowe i prawicowe zdobyły większość w Radzie.
              Ale przegraliśmy wybory prezydenckie i to jest fakt."

'My centroprawica' pisze o sobie człowiek skierowany niegdyś najpierw na odcinek Unii Pracy, a potem Unii Wolności.

Będąc w pierwszej z tych partii narzekał na Solidarność i rodzinkę Śliwów, które w drugiej partii następnie bardzo szanował. W 2001 narzekał z kolei, jak to ci z KLD śmieli zrobić koło pióra starej dobrej UW, tworząc Platformę Obywatelską. W 2002 prezentował się jako centrysta (rozpływając się zarazem nad Gołubowiczem), dzisiaj mówi o 'centroprawicy'. Dlatego właśnie głosami SLD został wybrany przewodniczącym Rady, wbrew (jak je sam określa) 'centrowym i prawicowym' komitetom

Skoro zaś walczy obecnie (jak oświadczył w 'Nowinach Zabrzańskich') o ideały PO, to zapomina chyba, że Donald Tusk wyraźnie twierdzi, że określanie się według podziałów politycznych może mieć sens na poziomie regionalnym, ale na lokalnym go nie ma

No cóż, nie każda chorągiewka zawsze zdąży się dostatecznie szybko ustawić...
              • lothian Re: Borys Budka trzy po trzy 02.03.06, 15:45
                Nic dodać, nic ująć. Bardzo celna uwaga. St masz u mnie piwo;)
                • Gość: ab Re: Borys Budka trzy po trzy IP: *.za.digi.pl 10.03.06, 21:54
                  Popieram, u mnie też masz piwo!
        • Gość: tytqa Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 11:04
          po Urbanczyku został przynajmniej Most Romana i pasaz na Wolności. Po
          Gołubowiczu nie będzie nawet czego sprzątać
    • Gość: tytqa Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 10:59
      Jak to co zrobili? Załatwili Tomciowi O. synekure w kinie Roma. Biedaczek był
      bez pracy i trzeba było sie dogadać z komuszkami i esdekami. Nie wyszlo w
      muzeum to dostał Romę. Żenada - zbarzańska Platforma przynosi wstyd tej partii -
      sprzedawczyki...
      • Gość: omega Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: *.za.digi.pl 14.03.06, 16:43
        mam nieodparte wrażenie, że p. Borys budka cierpi na tzw. "syndrom Urbańczyka"
        • borysbudka Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" 14.03.06, 23:43
          A co to takiego "syndrom Urbańczyka" ? :)))
          Czy to trzeba leczyć?
          Gorsze niż ptasia grypa?

A całkiem poważnie.
          W przeciwieństwie do wielu osób, zwłaszcza na tym forum,
          nie boję się wyrażać swoich poglądów.
          Jeżeli uważam, że Pan Roman Urbańczyk robił coś źle,
          mówię to i tyle.
          Nigdy anonimowo, nigdy nie rzucam oskarżeń.
          Oceniam i daję pod ocenę...

A jeśli to się komuś nie podoba,
          to chyba czas dorosnąć.
          Demokracja nie polega na tym,
          że ktoś kiedyś okrzyknął się prawicowym prezydentem
          i teraz wszyscy, do śmierci mają za nim podążać.

Pozdrawiam,
          Borys Budka

P.S. Niestety nie mam czasu, by - jak na przykład niektórzy urzędnicy - bywać
          codziennie na tym forum, ale od czasu do czasu staram się odezwać.
          • lothian Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" 15.03.06, 10:46
            Każdy może wyrażać swoje poglądy, tylko najlepiej robić to obiektywnie. Ciekawe
            tylko dlaczego skupiłeś się tylko na krytyce Urbańczyka a nie obecnej władzy,
            która uczyniła Ciebie przewodniczącym Rady Miejskiej.
            O Urbańczyku można powiedzieć wiele złego, ale przynajmniej coś robił i budował
            (jak niektórzy wspomnieli przynajmniej odnowił Wolnosci i most postawił). Obecny
            prezydent naobiecywał a nic nie zrobił i dalej nic nie robi. Urbańczyk to już
            przeszłość, teraz mozemy go tylko powspominać. Dlaczego tego układu nie
            krytykujesz, brak Ci odwagi? A może trochę głupio krytykować swoich protektorów
            i przełożonych?
            • Gość: omega do Borysa Budki IP: *.za.digi.pl 15.03.06, 18:37
              dobrze to ująłeś, dokładnie tak - to trzeba leczyć
              - to gorsze niż ptasia grypa
            • borysbudka Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" 15.03.06, 19:29
              Tak się składa, że nie mam w tym mieście żadnych protektorów i przełożonych!
              Z tego co wypisujesz na tym forum, to Twoim przełożonym jest prezydent, prawda?
              Zostałem wybrany głosami radnych SLD, to prawda.
              Nigdy tego nie ukrywałem.
              Wybraliśmy po prostu sprawne kierowanie Radą.
              A nie teatr, który widzimy w wykonaniu niektórych radnych.
              Gdybyś uważniej śledził moje poczynania (np. głosowania na sesjach),
              może i wnioski byłyby trafniejsze.
              Jasne że uważam, że ta kadencja prawie niczego pozytywnego nie wniosła.
              I jest mi z tego powodu przykro.
              Ale dlaczego wybrano takiego prezydenta?
              Ludzie mieli dosyć stylu sprawowania władzy przez Pana Urbańczyka.
              I to jasno pokazały wybory.
              Co to za argument, wybudowanie mostu czy odnowienie kamienic?
              A ilu ściągnięto inwestorów? (prócz hipermarketów?)
              A czy zreformowano Urząd Miasta?
              Czemu nie potrafiono pozbyć się urzędników,
              o których miasto huczało,
              a którym teraz postawiono zarzuty z kodeksu karnego?

Oczywiście, obecny prezydent niestety nie potrafił
              sprostać wyzwaniom, to przykre...
              Brak jest dyrektora Urzędu, który sprawnie pokierowałby jego pracą,
              nie ma osoby odpowiedzialnej za ściąganie inwestorów.
              Pozyskiwanie funduszy unijnych - dla mnie fikcja i robienie dużo szumu.
              ISO wprowadzane czwarty rok,
              bo jedna PANI HAMULCOWA ma ogromne wpływy...
              Czy mam jeszcze wymieniać?

Pozdrawiam,

Borys Budka

P.S. Wybrałeś formułę per ty, więc się dostosowałem.
              • Gość: georg Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: *.as / *.dip0.t-ipconnect.de 15.03.06, 23:14
                Pan Budka ma racje ! HAMULEC w UM jest dosc silny, przydalyby sie zmiany i to
                powazne zmiany organizacyjne.
              • lothian Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" 16.03.06, 09:23
                Przede wszystkim chciałem sprostować, że moim przełożonym nie jest ani obecny
                ani były prezydent. Zresztą nie ma przełożonych, bo prowadzę wolny zawód.
                Jeżeli chodzi o miernik efektywności działania prezydenta to inwestycje sa dla
                mnie najlepszym miernikiem. Takie mierniki najczęściej stosuje się, gdy patrzy
                się na rozwój miast, bo jaki może być lepszy i bardziej obiektywny? Jaki miernik
                lepiej wskazuje efektywność zarządzania finansami miasta. Dlatego, że jest dużo
                inwestycji w Katowicach, Gliwicach i Rybniku, dlatego te miasta są wysoko w
                rankingach. Inwestorzy? Urbańczyk przynajmniej ściągnął hipermarkety i stacje
                benzynowe, obecny prezydent nawet tego nie zrobił. Obiecywał pocztę i pokupował
                grunty za kredyty no i nikt się nie pojawił.
                Co do naczelników, to rzeczywiści niektórzy robili jakies przekręty, ale w
                obecnym urzędzie też nie jest lepiej. A sławna Bouckowa została utrzymana przez
                Gołubowicza na stanowisku naczelnika. Nie wspominając o Kowolu, który kręci lody
                na prawo i lewo i też jego sprawa jest w prokuraturze.
                Co do reformy UM w Zabrzu. Czy nazywasz reformą urzędu zatrudnianie dodatkowo
                160 nowych urzędników, w tym również emerytów i rencistów, którzy pracują tam,
                bo są kolegami Chojnackiego, Werety albo Gołubowicza?
                Nie chciałbym, abym został poczytany za obrońcę Urbańczyka, bo też momentami
                miałem dosyć jego rządów, ale teraz widzę, że w porównaniu z obecną władzą to on
                po prostu błyszczy. Przede wszystkim potrafił przynajmniej zarządzać i
                administrować. Wykonał kilka znaczących inwestycji (biorąc pod uwagę tylko
                ostatnie 4 lata jego rządów), obecne władze przez 4 lata nie wykonały żadnej.
                Urząd miał najniższą liczbę urzędników w regionie (teraz dla odmiany mamy
                porównywalną ilość do Katowic, które są 2 razy większe).
                Może afery jakies były, ale to po prostu burza w szklance wody i na dodatek
                wyszły po wielu latach. Obecne władze, jeszcze rządzą a afera goni aferę.
                Jeszcze nie skończyła sie kadencja a Gołubowicz i Wereta już mają sprawy w
                prokuraturze.
                P.S. Ponieważ na tym forum najczęściej stosowaną forma jest 2 osoba liczby
                pojedyńczej (ty),co mi się osobiście podoba, dlatego też staram się cały czas
                pisać do wszystkich w ten sposób. A poza tym jesteśmy w podobnym wieku, więc
                raczej wolałbym unikać konwenansów.
                • Gość: wielokropek Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 16.03.06, 12:53
                  Do lothiana
                  Błąd zasadniczy w tym rozumowaniu!
                  Pan Prezydent Roman Urbańczyk mając do dyspozycji prawie 12 lat panowania mógł
                  swobodnie pozakańczać właśnie w tej ostatniej kadencji, przygotowywane latami
                  inwestycje. Tak to już jest że procesy inwestycyjne są czasochłonne i wymagają
                  wielu żmudnych zabiegów - to co rozpoczął Pan Prezydent Jerzy Gołubowicz będzie
                  realizował ktoś inny, kogo wybierze Zabrze i oczywistym jest że wszystkie laury
                  z tego tytułu spadną na niego.
                  A przecież następca obecnego prezydenta dostanie jakby w prezencie, na samo
                  wejście do urzędu, w tzw. kapitale początkowym wszystkie te trudne rozmowy i
                  uzgadniania inicjujące i tą cholerną pocztę, której nie wiadomo o co chodzi, i
                  tą poprawę gospodarki wodno ściekowej z którą jest moc problemów w całym kraju
                  (nie tylko w Zabrzu!).
                  Pewnie, orłem to on nie jest (J.G.), ale nie dane mu będzie to co Urbańczykowi,
                  czyli doczekanie się żniwa.
                  • lothian Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" 16.03.06, 13:08
                    A co takiego rozpoczął Gołubowicz w tej kadencji. Nie słyszałęm o zadnych
                    iwnestycjach przygotowywanych przez Gołubowicza przez ostatnią kadencję. Z tego
                    co wiem to poczta kupiła grunt, dostała pozwolenie na budowę i stoi tak już 2 lata.
                    Co do gospodarki wodno-sciekowej to bedzie jedna wielka bomba z opóźnionym
                    zapłonem, bo inwestycja miała się zacząć już rok temu i dalej nie ma uzgodnień,
                    pozwoleń (brak miejscowego planu zagospodarowania dla całego miasta, który jest
                    wymagany, przy tego typu inwestycjach) i jeżeli nie zakończymy całej inwestycji
                    do końca czerwca 2008 roku, to pieniądze przepadna i będziemy musieli wszystko
                    oddać Unii. Kto jest w stanie w w 2 lata zrealizować cały ten projekt?
                    Ale to już przecież będzie problem nowego prezydenta.
                    • Gość: marakuja-szczeżuja Kto winny że nie ma winnego? IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 16.03.06, 19:23
                      To poczta też jego wina że tak stoi te dwa lata?!
                      Przepraszam ja się nie znam.
                      • lothian Re: Kto winny że nie ma winnego? 17.03.06, 08:53
                        Poczta to pewnie nie wina Gołubowicza, ale wielokropek poruszył tą sprawę więc
                        przytoczyłem fakty. Niemniej jednak Gołubowicz w prasie wielokrotnie chwalił się
                        sprowadzeniem poczty do Zabrza, ze to wielki sukces, że będą nowe miejsca pracy.
                        Co z tego wyszło każdy wie. Jednak uważam, że takie sukcesy powinno się
                        ogłaszać, jak już inwestycja dobiega końca i jest uroczyste otwarcie.
    • Gość: gosc Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: *.stk.net.pl 15.03.06, 18:35
      Owszem Borys Budka zostal wybrany Przewodniczacym, glosami SLD ale to przeciez
      wynikallo z tego, ze SLD w koncu zrobilo cos dobrego i nie potrafiac zrobic
      niczego dobrego dla miasta wybralo mniejsze zło. Moim zdaniem brak
      przewodniczacego lub inny kandydat(ka) bylby fatalnym rozwiazaniem.

pozdrawiam.
    • emenefix Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" 15.03.06, 22:46
      Sprawa jest prosta. Młodzi, wykształceni, kompetentni, narazie (oby wiecznie)
      czyści, kreatywni. Stołki dla was.
      Starzy, umoczeni, skompromitowani, interesanci, bez zaufania, powiązani,
      aferzyści. Panom juz podziekujemy!
      Ale zaleznosc jest taka, ze ci drudzy zawsze podgryzac bedą tych pierwszych.
      Dlatego proszę nie wylewac błota na gładkich, których sie nie trzyma lecz na
      tych szorstkich, aby cos to dało.
      Pozdro. Marcin N.
    • Gość: Artur Grala Re: Borys Budka w "Naszym Zabrzu" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 12:38
      Czy pan iks jest zwolennikiem pana Urbanczyka ?.
      • Gość: iks do A. Grali IP: *.za.digi.pl 17.03.06, 14:18
        jakoś nie zauważyłem by ktokolwiek z forumowiczów przedstawiał się jako
        przyjaciel czy też wróg p. Urbańczyka albo kogokolwiek innego. Z twojego
        pytania wnioskuję, ze należysz raczej do tych drugich.Forum traktuję jako
        swobodne wyrazanie myśli i nie uprawiam żadnej akcji za ani ani przeciw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka