Dodaj do ulubionych

3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężarówek!!

11.09.06, 08:38
Witam forumowiczów!!
Myślę, że nie będę z moją opinią odosobniona , na pewno będą mnie rozumieć
inni mieszkańcy ruchliwej ulicy 3-go Maja. Przejeżdżające ogromne ciężarówki,
nawet nie znam marek , przewożące np.gruz, ziemię, żwir itp asortyment to
koszmar tej ulicy. Powodują niesamowity hałas ,zwłaszcza kiedy jadą puste,
wstrząsy ( mam mieszkanie na 1 piętrze) , czasami mam wrażenie, że spadnę z
podłogą sąsiadowi na głowę. Jest ich kilka i jeżdżą non - stop w kierunku
Kończyc i z powrotem , od rana do późnej nocy , przez cały tydzień . Ulica
jest jaka jest, pełna nierówności. Panowie kierowcy zwłaszcza w nocy sobie
pozwalają przycisnąc pedał gazu i można się poczuć jak na poligonie. Co
robić?? Gdzie sie poskarżyc? Napisać? Interweniować? Czy to jest droga
należąca do miasta? Bo wydaje mi sie, że tak. Proszę o rady rówież a e-mail.
Dziekuję!!
Obserwuj wątek
    • Gość: koszmar Re: 3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężaró IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 09:02
      Z 3go Maja ciężarówki skręcają na Brysza ,pomimo ograniczenia prędkości do
      40km/h,pędzą jak szalone i hałasują po dziurach niemiłosiernie. Zgłaszaliśmy to
      wielokrotnie ale bez żadnego odzewu ze strony władz.
      • ewa_z Re: 3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężaró 11.09.06, 09:58
        A gdzie interweniowaliście? To ja juz nie będę tylko spróbuję w inne miejsce.
        • eapoe0 Re: 3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężaró 11.09.06, 13:06
          Przezywam podobny koszmar, bo mieszkam niedaleko ulicy Paderewskiego w
          Kończycach. Sądzę, że żadne interwencje nie pomogą. Dopiero wybudowanie ulicy
          Nowopaderewskiego i połaczenie jej z DTŚ może spowodować, że ciężarówki będą
          omijać centrum Zabrza.
          • de-bill Re: 3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężaró 11.09.06, 15:57
            Nowopaderewskiego będzie skomunikowana z ul. De Gaulle'a, a na de Gaulle'a
            mieszka J.Wereta. Jest zdecydowanym przeciwnikiem budowania Nowopaderewskiego
            zanim nie uruchomi się całej DTŚ aż do Gliwic. Jeżeli zostanie prezydentem
            Zabrza, to ciężarówki po 3 Maja będą jeździć dłuugo i szczęśliwie.
    • Gość: Kasia Re: 3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężaró IP: *.stk.vectranet.pl 11.09.06, 16:40
      Mylisz się ,Wereta mieszka w domku w jednej z dzielnic Zabrza
    • ewa_z Musi się coś dać zrobić 11.09.06, 18:14
      dziękuję za odpowiedzi wprawdzie nieliczne ale jednak.nie wierze ze nie mozna
      nic zrobic. jestem codziennie w katowicach i niedawno zamknieto dla ruchu
      pojazdów powyżej 10 t od 22 do 6 rano jedną z głowniejszych ulic bodajze
      brynowską.Poza tym wystarczy zeby owe pojazdy jeździły zgodnie z przepisami
      oraz zeby 3-go Maja była w lepszym stanie . Należy sie dobijac do wszystkich
      instytucji i zamierzam to robić . A kto gdzie mieszka to mnie nie interesuje .
      Istnieje przeciez sporo wspolnot na 3 maja oraz prywatnych posesji w
      konczycach. chyba powinno nam zależec zeby zyc w przyzwoitych warunkach .Wiem
      ze podobna sprawa była w gliwicach i zakonczyła sie in + dla mieszkańców .
      Sprawy romansów w UM oraz szkalowanie jednych na drugich na tym forum już mi
      wychodzą bokami.lepiej wspolnie coś zrobić dla dobra wielu. brzmi patetycznie
      ale tak jest. pewną sprawe dotyczacą pewnej szkoły podstawowej w zabrzu udało
      mi sie załatwic po 1 telefonie do prasy a ciagnęła sie przez 3 misiące.moze to
      bedzie trudniejsze ale spróbuje. podpowiedźcie prosze tylko instytucje do
      ktorych mozna się zwrócic .ja juz o paru mysle, ale im wiecej tym lepiej.
      • eapoe0 Re: Musi się coś dać zrobić 11.09.06, 21:07
        Prezydent Wereta mieszka na Pawłowie na osiedlu Breizy t.z. Pawłowski
        Manhattan. A wracając do tematu to bardzo jestem ciekaw gdzie wykonałaś ten
        telefon do prasy?? Mi przychodzi do głowy tylko DZ, bo to największy dziennik
        lokalny na śląsku i oni interesują się takim sprawami.
        • ewa_z Re: Musi się coś dać zrobić 12.09.06, 06:26
          To był dziennik ogólnopolski z dodatkiem regionalnym i wierz mi sprawa została
          rozwiązana na drugi dzień po publikacji a chodziło przede wszystkim o dobro
          dzieci wiec musze im podziekowac .
    • Gość: Kasia Re: 3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężaró IP: *.stk.vectranet.pl 11.09.06, 21:06
      Ewo w pełni sie z tobą zgadzam, mieszkam w pobliżu 3 maja i też słyszę
      przejeżdżające ciężarówki, ale myślę że równie mocno zakłócają spoczynek nocny
      wariaci pędzący swoimi samochodami ,po ulicy 3 maja.
      • ewa_z Re: 3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężaró 12.09.06, 06:32
        Oczywiście Kasiu zgadzam się z toba jednak "waga" problemu jest chyba wieksza
        jesli chodzi o te cięzkie pojazdy bo powoduja wstrzasy a to juz moze sie
        skonczyc katastrofa budowlaną. Wiekszosc kamienic ma ok 100 lat i tu jest
        problem. Wiadomo ze jesli sie mieszka przy ruchliwej ulicy to nalezy sie liczyc
        z halasem i niedogodnosciami z tego wynikającymi ale nie godze sie na kawalkady
        cięzarówek które waża po 20 ton i nie są to tiry . A wystarczyłby jakis patrol
        policyjny który kontrolowałby tachometry tych pojazdów, remont ulicy i
        ograniczenie ruchu dla tych pojzadów ale w naszym kochanym Zabrzu panuje taki
        marazm i degrengolada ze szkoda słow.
        Ale trzeba działac . Moze sie uda .

Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Ewo w pełni sie z tobą zgadzam, mieszkam w pobliżu 3 maja i też słyszę
        > przejeżdżające ciężarówki, ale myślę że równie mocno zakłócają spoczynek
        nocny
        > wariaci pędzący swoimi samochodami ,po ulicy 3 maja.
        • aka-jo Re: 3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężaró 12.09.06, 13:23
          Ciearowki w ogole nie powinny jezdzi po centrum miasta!!!
          Napisz do UM maila oni odpisuja po miesiacu nie zawsze odpowiadaja w pelni na
          pytania....
          Ale warto sprobowac;)
    • Gość: edi Re: 3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężaró IP: *.bater.net.pl 14.09.06, 21:22
      Na początku przyznam rację - takie ciężarówki są uciążliwe i to nie podlega
      dyskusji ale nasze miasto ma taki układ komunikacyjny a nie inny i nie zmienimy
      tego jeszcze dosyć długo bo to poprostu kosztuje mase pieniędzy. Spoglądając na
      mapę Zabrza łatow da się zauważyć jakie duże znaczenie dla ruchu ma ulica 3
      Maja. łączy autostradę A-4 z centrum misata. Wyłączając z ruchu po niej
      samochody ciężarowe trzeba by je gdzieś indziej skierować. Gdzie? Na ulice o
      jeszcze niższych parametrach (nośność, szerokość, bezpieczeństwo)? To samo
      tyczy się czasowego wyłączenia ich z ruchu po tej ulicy np. w godzinach
      nocnych. Inna sprawa to prędkości i sposób w jaki kierowcy tych pojazdów
      poruszając się po tejże ulicy. Tu z pomocą może przyjśc tylko Policja
      ewentualnie Inspekcja Transporu Drogowego (ITD) ale Ci oststni na terenie
      miasta mają wyznaczone stanowiska do kontroli takich właśnie pojazdów ale z
      tego co zauważyłem bardzo rzadko z nich korzystają jeśli nie wogóle. Jeśli
      chodzi o stan nawierzchni to polecam udać się do UM i tam zapytać czy jest
      wogóle w planach remont tej ulicy a w sprawie torowiska to już Tramwaje
      Śląskie. Obawiam się jednak, że trzeba się do tego przyzwyczaić i z tym żyć.
      Pozdrawiam!
      • Gość: Ja Re: 3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężaró IP: 80.50.189.* 15.09.06, 08:12
        3-go Maja jest chyba drogą krajową o nr 921 i interwencje w UM Zabrze nic tu
        nie pomogą. To nie od nich zalezy. DTŚ tez tu nic nie pomoże, bo wiekszość tych
        ciężarówek ( nie TIR-ów - bo to nazwa organizacji a nie nazwa cieżarówki)
        jedzie na kopalnie Makoszowy, wiec muszą przejechac przez 3-go Maja.
    • Gość: :-( Re: 3-go Maja - koszmar przejeżdżających ciężaró IP: 83.238.13.* 15.09.06, 08:21
      Cześć, też mieszkam na 3 Maja. Niestety mamy marne sznase na polepszenie naszej
      sytuacji. 3 Maja to droga krajowa i ruchu na niej nikt nie ograniczy. Kiepska
      sprawa wiesz...Na remonty można liczyć i czekać ale jak długo tego też Ci nikt
      bliżej ne określi. Poza tym w grę wchodziłby tylko remont kapitalny. Ale trzeba
      przynajmniej próbować...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka