Gość: Realista IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 12.03.03, 18:07 Czy są jakieś organizacje kupieckie zajmujące się handlem w Zabrzu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nieuczciwy Re: Stowarzyszenie Kupców IP: *.bnet.pl / 10.10.25.* 12.03.03, 21:06 Gość portalu: Realista napisał(a): > Czy są jakieś organizacje kupieckie zajmujące się handlem w Zabrzu? Ale jaja. Ciekawe co na to Pan Sidor? Można odnieść wrażenie, że ZSK zajmuje się wszyskim tylko nie sprawami handlowców z Zabrzu. Ale to chyba norma. Odpowiedz Link Zgłoś
byk5 Re: Stowarzyszenie Kupców 12.03.03, 21:28 stowarzyszyli się wobec zagrożenia [Geant],w obronie swoich miejsc pracy i dochodów,uczą się polityki i rozwijają świadomość samorządową.Ja im życzę dobrze przyjdzie czas i na działania statutowe[handel],standaryzację i jakość. ALE DLACZEGO POPIERAJĄ CZERWONE?, nie kumam! Odpowiedz Link Zgłoś
na_kolana Re: nieuczciwy - drugie ostrzeżenie 12.03.03, 22:08 Przestań zachowywać się, jakby Ci w barku wyschło. Mówiliśmy Ci poszperaj dobrze pod kopułką, może znajdziesz jakiś pomysł, jak wywołać pozytywne wrażenie. Spróbuj być sobą. Albo pierdolnij trzy razy głową w ścianę a dopiero potem zasiadaj do klawiatury. Nie będziesz słuchał rad, to znajdziesz się na ineksie idiotów. W naszym konkursie na największego hipokrytę wcale nie masz najwyższych notowań. Jesteś pod ścisła obserwacją. Na kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiork Re: Z S K IP: *.Zabrze.Net.pl 21.03.03, 12:10 W lutowym wydaniu swojego biuletynu podane sa oczekiwania od miasta.Sa niezwykle ciekawe.To tak jak bysmy wracali do komuny.Gratuluje.Czy to oczekiwania za poparcie w drugiej turze wyborow prezydenckich?Panie St.S.to zapewni Panu dozywotnia wdziecznosc czlonkow ZSK jak i b.duze poparcie(i rozrost stowarzyszenia).Korzystajac z takich przywilejow to "zyc i nie handlowac" i to wystarczy("czy sie stoi,czy sie lezy....."). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Sidor Re: Z S K IP: *.clan.pl 21.03.03, 22:54 Sprostowanie: 1. Poparcie nie tylko w drugiej turze ale w całej kampanii wyborczej. 2. To nie są oczekiwania, to są nasze inicjatywy popierane przez Prezydenta. 3. Żadnej wdzięczności nie będzie. Ludzie z natury są niewdzięczni. Pan chyba tego nie zrozumie - ja nigdy nie miałem i nie spodziewam sie korzyści za pracę społeczną (mam takiego fioła i już). 4. Pana krytyka mnie nie zmartwiła, albowiem nie pełnię funkcji z mandatu wyborców za pieniądze podatników. Od nikogo nic nie dostałem a dla innych całych czas robię dużo - społecznie (bez pieniędzy). Takich jak ja jest więcej. Mam szczęście działać z wielu bardzo uczciwymi i kompetentnymi ludźmi. Apeluję do Was - nie niszczcie ich. Spróbujcie raz dziennie zrobić coś bezinteresownie dla innych - korzyści przyjdą same. Życzę dużo przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiork Re: Z S K IP: *.zabrze.net.pl 24.03.03, 11:29 ..." Spróbujcie raz dziennie zrobić coś bezinteresownie dla innych - korzyści przyjdą same ".Swiete slowa p.St.S. Swiete slowa.Tylko zakup nozyczek i odcinac kupony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Stowarzyszenie Kupców IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 12:01 Szukam ludzi z pomysłem na poprawę pozycji zabrzańskich kupców. Można zacząć od uzdrawiania sytuacji handlowej na ul.Wolności, potem 3-Maja. Czy jest ktoś chętny? Czekam na propozycję. Odpowiedz Link Zgłoś
busstop Re: Stowarzyszenie Kupców 24.03.03, 13:57 To proste: 1. Obniżyć ceny do poziomu konkurencji Ludzie kupuja tam gdzie taniej - to oczywiste i naturalne. 2. Dostosować godziny handlu do konkurencji Często pracujemy do 16, 17 i dłużej. Skley pootwierane do 18:00 lub - w soboty, gdy każdy chce odespać przepracowany tydzien - do 13:00, to niestety za krótko. 3. Odpowiednio traktować klienta. Polecam np. zareklamować obuwie - w hipermarketach nie ma z tym żadnych problmów. Polecam np. dowiedzieć się o cene sprzetu RTV (konkretny model) w sklepie z logo PHILIPS na ul. Wolności. Nie chcą nawet zdradzić, więc jak sie nie zna ceny to jak kupić? Sprzedawcy mówią, że zdradzą je dopiero w momencie kupna przy kasie. Czeski film... 4. Zapewnić wygodę klientom Parking itp. W sumie po paru wizytach w tych małych sklepikach na Wolności i 3-go maja, w których odnosi sie wrażenie, że najważniejsze jest, by sprzedać byle co za jak najwyższa cene i potem toczyć z klientami walkę podczas reklamacji, większość z nas szerokim łukiem omija te sklepiki. Aha, są jeszcze inne sposoby na ratowanie handlu w centrum Zabrza: Można zapisać się do stowarzyszeń kupieckich, walczyć z dużą konkurencją starając się uzyskiwać dla siebie preferencje (mówiąc np. "tu geant'a nie budować, tam geant'a nie budowac, tam też nie, najbliżej gdzie sie zgodzimy to na Księżycu"). Udawanie że to wszyscy inni są winni, a nie sami sklepikarze, przypomina mi przysłowie, że "złej baletnicy to i suknia przeszkadza". Drobni handlowcy muszą zrozumieć, że świat "kręci się" inaczej niż 20 lat temu, że to oni są dla klienta, a nie na odwrót... Jak zrozumią - uratują swoje sklepiki, a jak nie - to sami będą sobie winni. Bo żadna uchwała RM nie zmusi mnie, by kupować w sklepach, gdzie w przypadku byle problemów mam pewne kłopoty, gdzie muszę się dostosowywać do niedogodnych godzin otwarcia, gdzie nie mogę zaparkować auta, gdzie na dodatek jest drogo, bo trzeba podnieść ceny skoro klientów jak na lekarstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista. Re: Stowarzyszenie Kupców IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 14:47 Oczywiście zgadzam się z tym w zupełności.Obsługa w tych sklepach jest fatalna i tutaj tkwi problem sprzedaży. Jak mam coś iść kupić na ul. Wolności to traktuję to za karę. To są ludzie z minonej epoki, innej bajki. Tym ludziom nic się nie chce, sprzedają za karę. Ich ambicje, lepiej nie mówić, tylko brak możliwości. I te wypowiedzi muszą dotrzeć do właścicieli tych sklepów. Inaczej, jak nie poprawią jakości obsługi,pies z kulawą nogą do nich nie zawita. Proszę o więcej, konkretnych wypowiedzi pod konkretnych handlowców, ja to zbiorę, i dostarczę do tych właścicieli. Kto chce się w to włączyć? Odpowiedz Link Zgłoś
busstop Realisto - spójrz realnie! 24.03.03, 15:07 Ty im to dostarczysz, ale to do nich nie dotrze... Dziwne, no nie? Ale niestety prawdziwe! Chcę też nadmienić, że są tam wyjątki. 1. Sklep "Avans - MArket Plus" na Wolności k. młyna (RTV, AGD) - super obsługa, negocjacje cen, bezproblemowe załatwianie reklamacji. 2. Sklep "Big Big" (jeans) na Wolności - bardzo konkurencyjne ceny. I może jeszcze kilka, ale to zdecydowana mniejszość :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Realisto - spójrz realnie! IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 16:20 Brak jest takiej taniej jadłodajni typu STARA CHATA w Gliwicach i Frank Sinatra. Odpowiedz Link Zgłoś
busstop Re: Realisto - spójrz realnie! 24.03.03, 16:25 Stowarzyszenie kupców by nie pozwoliło na otwarcie TANIEJ JADŁODALNI. Przecież to niedopuszczalne, aby sprzedawać taniej od członków stowarzyszenia! Odpowiedz Link Zgłoś
byk5 ZSK 24.03.03, 17:40 ŻĄDAMY ADMINISTRACYJNEGO NAKAZU WŁADZY DO KUPOWANIA W NASZYCH SKLEPACH! GOŁUB NIECH ŻYJE! STAŚ NIECH ŻYJE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pijący. Re: Realisto - spójrz realnie! IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 17:43 A probiernię win i wódek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HugoBoss Re: Realisto - spójrz realnie! IP: *.bnet.pl / 10.10.38.* 24.03.03, 19:18 I dla kogo tu remontować wolke....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geomarketingz Prawda jest taka... IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 20:06 ...ze handel w srodmiesciach zmierza ku koncowi, i jest to zjawisko masowe, prawidlowosc, ktorej zadne (tymbardziej nieuzsadanione) proetesty nie powstrzymaja. Dzisiejszy handel (detal) to "wielka dystrybucja", dzialanie w sieciach - do takiej postaci handel ewoluowal od 30 lat.I naprawde zadne protesty w niczym tu nie pomoga, to jest proces spoleczno-gospodarczy, ktorego nie mozna powstrzymac.Natomiast to z czego obecnie zyja srodmiescia - to szeroko rozumiane uslugi!!!...gastronomia, knajpki, kluby nocne, dyskoteki,gabinety kosmetyczne, gabinety odnowy bilogicznej, silownie, kluby fitness...aerobiku, solaria, gabinety bioenergoterapeutyczne...medycyny wschodniej...niekonwencjonalnej,hotele,szkoly jezykowe,doksztalcanie kursowe..itd...itd..itd - najwazniejsze jest, by kazda z tych placowek miala w sobie cos niepowtarzalnego, cos indywidualnego...cos co przyciagnie klientow (kazda jednostka musi przyciagnac jakiegos "niszowego klienta"...wtedy sukces przyjdzie napweno - dlatego, ze w hipermarkecie takie uslugi nigdy nie beda oferowane, a ponadto hipermarket nigdy nie bedzie w stanie wytworzyc "klimatu srodmiescia", tej specyficznej atmosfery...Najlepiej byloby rozpoczac od odnowy kamienic i wygladu ulic srodmiejskich...w srodmiesciu wszyscy powinni sie rowniez czuc bezpieczni (kamery, monitoring,pole do popisu dla strazy mieskiej)...to naprawde przyciaga ludzi...ale nie mozna miec zludzen, ze ludzie (klienci) przyjda do srodmiescia, ktore jest brudne, zaniedbane, niebezpieczne...o przyjemnym "klimacie" juz nie wspominajac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geomarketingz ...i jeszcze jedno IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 20:17 ...klienci przyjezdzajacy do centrum handlowego, po zakupach udadza sie wlasnie w strone srodmiescia, aby skorzystac z roznego rodzaju uslug.Przez co samo centrum handlowe stanie sie generatorem klientow (o paradkosie) dla placowek w srodmiesciu. Pod jednym wszakze warunkiem - ktos owe uslugi na odpowiednim poziomie musi tam zaoferowac...zaoferowac w ten sposob, zeby klient odczul, iz przyszedl do jednostki nastawionej "na klienta", a nie jak do tej pory - czyli obojetnie i z wielka laska.Komunizm sie juz skonczyl...teraz to klient jest "panem" i to jest sytuacja zdrowa i najzupelniej normalna...warto o tym pamietac, a nie protestowac z nadzieja, ze to wladza za nas cos zalatwi panowie prostetujacy...Trzeba popatrzec na swiat...poobserwowac...i zrozumiec wreszcie, ze funkcjonujemy juz naprawde w innej rzeczywistosci...im ludzie predzej to zrozumieja, tym lepiej dla nich, a poza tym...wtedy predzej zaczna zarabiac !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaceks2 Re: ...i jeszcze jedno 24.03.03, 21:42 Masz 100 % racji, tylko miejscowi kupcy tego nie rozumieją. Ale bardzo podoba mi się Twój sposób myślenia. Napisz do mnie,mam pewien pomysł, szukam tego typu ludzi. jaseks2@poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Sidor Zabrzańskie Stowarzyszenie Kupieckie zaprasza IP: *.clan.pl 24.03.03, 22:35 Zapraszam Was orły, sokoły na kwietniowe otwarte zebranie naszego Stowarzyszenia. Mamy zamiar też zaprosić Prezydenta. Przyjdźcie otwórzcie oczy a może i serca nam bezdusznym, tępym kupcom. Prezydent też podciągnie się w sztuce zarządzania gminą. Będziemy wdzięczni za parę recept na ożywienie gospodarcze i zlikwidowanie bezrobocia. To podobno mogłoby zwiększyć siłę nabywczą ludności i stworzyć warunki na budowę następnych hipermarketów. Trzeba koniecznie przyspieszyć eksterminację kupców polskich. Inne gałęzie gospodarki już szczęśliwie uśmiercono lub kończy się dobijać. Czas na europejski wizerunek naszej ojczyzny. O dokładnym terminie zebrania zawiadomię. Przyjdźcie koniecznie. Pozostaję z wyrazami szacunku i wdzięczności za twórczą krytykę i specjalistyczne rady St.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewitaliz Re: Zabrzańskie Stowarzyszenie Kupieckie zaprasza IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 00:30 To nie sa sprawy latwe,..ale to jakgdyby wmawiac polskim rolnikom, ze sa super i wszystko jest ok...a tak niestety nie jest!(ich gospodarstwa sa malowydajne i nic sie nie polepsza, bo chlopi przyjeli postawe roszczeniowa i my musimy do nich doplacac, ponadto nawet nie chca slyszec o tak oczywistej i powszechnie znanej prawdzie jak globalna nadpodaz produktow).Podobnie jest z "tradycyjnymi" kupcami luz raczej z ich wiekszoscia - nie potrafia zrozumiec, ze czas prostego handlu minal bezpowrotnie - kto dzisiaj nie dziala w sieci...w grupie, nie ma szans na przezycie.Poza tym handel dzisiaj przenosi sie do cantrow hadlowych, bo ulica nie gwarantuje odpowiednio wysokich obrotow.Jest to przykre dla ludzi, ktorzy byli do pewnych sytuacji przyzwyczajeni...tyle, ze dzisiaj wszyscy musimy nastawic sie na zmiany (czesto trudne do zaakceptowania), ale nieuchronne...i kupcy nie sa zadnym wyjatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Realisto - spójrz realnie! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.03, 21:14 Drogi Emerycie. Podpowiadam, że i w Zabrzu jest jadłodajnia "SMAKOSZ" przy "LINODRU-cie ul. Fabryczna 2, gdzie zjesz super obiad za jadyne 5 do 6 zł. Ja się tam stołuję od lat.Zapraszam na smaczne obiady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konsument Re: Realisto - spójrz realnie! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.03, 21:20 Panie Emerycie! Potwierdzam ten adres Jadłodajni przy ul. Fabrycznej 2 Super obiady za niską cenę. Szkoda że wielu biednych ludzi nie zna tej Jdłodajni, gdzie można też oprócz obiadów w abonamencie wykupić śniadania.Cena obiadu rzeczywiście wynosi 5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Realisto - spójrz realnie! IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 21:47 Bardzo dziękuję Wam za ten adres, na pewno skorzystam. Widzicie co to znaczy brak informacji i reklamy. Nigdzie o tym nie piszą, skąd miałem wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista. Jakiej działalności brakuje? IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 22:05 Jakiego rodzaju działalności brakuje na ul. Wolności. Napiszcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin jakto czego sk8 shopu muzycznego no i knajpek IP: *.sobieskiego.trzepak.pl 25.03.03, 00:27 niech strace -ale dla dobra ogółu napisze-(w sumie gdybym miał kapitał sam bym sie tym zajął) przede wszystkim brakuje dobrego skateshopu czyli sklepu z ubraniami dla hip hopowców grafficiarzy i sk8-ów oraz ze sprzetem czyli deskami łożyskami i całym innym asortymentem no nie zapominajac o butach -na dzień dzisiejszy po cały ten asortyment trzeba jeździć do katowić -bo w sumie gliwice tez cięko stoją no i małolaty jeżdrzą i zostawiają tam kupe kasy bo np dobre spodnie kosztują okło 200 zł podobnie jest z bluzami a buty -modele tegoroczne prawie nigdy nie schodzą poniżej 300 zł -taki sklep to kopalnia -ale nie wiadomo jak długo bo moda lubi sie zmieniać . Ponadto brakuje dobrego sklepu muzycznego no i cały czas jest za mało knajpek- ale nie takich zwykłych gdzie sie można zanudzić na śmierć-tylko porzadnych klubów muzycznych gdzie nie wpuszcza sie burków szukajacych zadym i nie wyprasza sie gości o 24 bo jak na razie to co się dzieje w zabrzu to zenada :( Odpowiedz Link Zgłoś
busstop Odnośnie spotkania w ZSK 25.03.03, 07:06 Panie Stanisławie Sidor! W sumie nic do Pana nie mam, ale uważam, że moje przyjście na spotkanie ZSK nie miałoby najmniejszego sensu. Ja już na kontakcie z członkami Waszego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji kilka złotych straciłem. Na szczęście tylko kilka, po co więc tracić więcej. Ponadto, jak Pan widzi, nasze opinie (moja i Pańska) dotyczące kluczowych spraw (handlu w centrum miasta, sieci hipermarketów itp.) prawie się nie pokrywają. Panu też kiedyś "otworzą się oczy", gdy członkowie z TWA vel ZSK w celu zarobienia kilku złotych będą Pana robić w balona. Sam się Pan wówczas wypisze z tego Towarzystwa. Ale w gruncie rzeczy życzę Wam wszystkiego dobrego. Aby to osiągnąć możecie zacząć obiektywnie oceniać świat (polecam opinie członka forum o nick'u "geomarketingz") albo dalej walczyć z wiatrakami. Tego Wam nawet zazdroszczę, bo wy żyjecie w "swoim świecie" bez używek, a ja, by to osiągnąć, muszę wydać na to kilkanaście złotych. (Tak na marginesie - wydaję je zwykle nie w hipermarketach, lecz w zwykłych, dobrze prosperujących sklepach, których właściciele nie tracą czasu na zabawę w ZSK vel TWA, lecz realnie oceniają rzeczywistość, normalnie traktują klientów i żyją z tego że ho ho!) Przystanek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista. Panowie bardzo proszę... IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 09:24 Panowie bardzo proszę o zaniechanie wzajemnych animozji. Z tej dyskusji urodzi się pomysł jak uzdrowić handel, zależy to tylko od Waszych cennych uwag i wypowiedzi. Więc skupmy się na merytorycznej stronie tej dyskusji czyli: co Wam przeszkadza, co brakuje, z czego jesteście niezadowoleni, co Was denerwuje co Wam się podoba, a co nie co chcielibyście widzieć w tych sklepach i inne cenne uwagi. Nie było jeszcze takiej dyskusji w kręgu Zabrzańskich Kupców bo nie widać efektów. Wszak na jesień nastąpi naturalna selekcja, najsłabsi muszą odpaść i wtedy mając już gotowy pomysł ktoś z Was może skutecznie zająć jego miejsce. A czasu pozostału już niewiele. Dlatego skupmy się na meritum rzeczy, luźne dywagacje zostawmy na później. Odpowiedz Link Zgłoś
busstop Re: Panowie bardzo proszę... 25.03.03, 11:03 Oczywiście napiszę o tym, co mogłoby - i moim zdaniem powinno - się znaleźć w centrum miasta. Ale nieco późnej... Wrócę jeszcze do sprawy ZSK: Zaznaczam, że nie mam żadnych pretensji do Pana Stanisława Sidora. Nie znam Go, nie znam Jego argumentów i argumentów Jego stowarzyszenia. Natomiast ze szczątkowych informacji wyciągam wnioski (a informacje dotyczą pretensji ZSK do wszytkich oprócz samych członków). Całość sprawy może wyglądać nieco inaczej i z tym się zgadzam. Zeby ją poznać Pan St.S. zaprasza na spotkanie m.in. z członkami ZSK, z których jeden, pewnie bardzo zaangażowany, ma nienajlepszą opinię handlowca i pracodawcy. Jego podejście do handlu i do klienta mija się z moim. Skoro jest członkiem ZSK to niejako rzutuje to na obraz tego Stowarzyszenia. Dlatego określiłem go mianem TWA. Chętnie na forum przeczytałbym argumenty ZSK dot. swoich roszczeń. Chętnie dowiedziałbym się, jak Pan St.S. dobiera członków ZSK. Czy może nim zostać każdy, czy jednak patrzy się im na ręce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Sidor Walcie w nas jak w bęben IP: *.clan.pl 25.03.03, 19:51 busstop napisał: > Chętnie na forum przeczytałbym argumenty ZSK dot. swoich roszczeń. Chętnie > dowiedziałbym się, jak Pan St.S. dobiera członków ZSK. Czy może nim zostać > każdy, czy jednak patrzy się im na ręce? Członkiem zwyczajnynm Zabrzańskiego Stowarzyszenia Kupieckiego może zostać osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą. O przyjęciu w poczet członków decyduje Zarząd ZSK. Cele i zadania Stowarzyszenia, zgodnie z § 7 statutu to oparta na tradycji stanu kupieckiego i współczesnych uwarunkowaniach działalność organizacyjna na rzecz środowiska kupców, gastronomików, przedsiębiorców oraz świadczących usługi w ramach działalności gospodarczej, kultywowanie i tworzenie tradycji i obyczajów stanu kupieckiego, ochrona jej interesów zawodowych i społecznych. Cele i zadania określone w statucie realizowane są w szczególności przez reprezentowanie interesów członków stowarzyszenia przed organami samorządu gminnego, administracją samorządową, instytucjami i organizacjami politycznymi i społecznymi, wspieranie w miarę możliwości w każdej nadarzającej się formie istotnych potrzeb miasta, czuwanie nad przestrzeganiem etyki handlowej. Wbrew Pana opinii, ZSK nie wysuwa żadnych roszczeń. Nie neguje też potrzeby wprowadzania nowoczesnej organizacji handlu i pozytywnego wpływu konkurencji. Wiemy, że na rynku zostaną najlepsi. A kto, zadecydują klienci - gorszych bedą omijać. Tu miejsce na sprawczą rolę społeczeństwa. Bardzo chętnie spotkam się z Państwem na bezpośrednią rozmowę. Handlem zajmuję się bardzo długo i wiem, że w tej dziedzinie gospodarki wszelkie uwagi (nawet te najbardziej krytyczne) są bezcenne. Pozdrawiam Was orły, sokoły i dziękuję za zainteresowanie się nami marnymi kupcami St.S. Odpowiedz Link Zgłoś
byk5 orły,sokoły i HEROSY...... 25.03.03, 20:16 Heros to pan Staś...... Czy w ramach statutowej działalności i marketingu puścicie "wiosnę" w miasto z "ciepłą" rabatową ofertą? a może wreszcie zapłacę kartą w placówkach usługowych ZSK,może jakaś większa specjalizacja a nie 'wszystko" po jednej sztuce z biedabajki.Taki szybkie uwagi,może je kiedyś rozwinę.......... NIE WYCISKAJCIE OBROTU to droga do nikąd eeeeeeeee,zastanowię się nad wami,cześć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Sidor Re: orły,sokoły i HEROSY...... IP: *.clan.pl 25.03.03, 21:36 W Stowarzyszeniu nie ma podległości służbowej wobec jego członków. Jest to zabronione prawem (ustawa o stowarzyszeniach). Nie mogę zatem zadeklarować niczego w imieniu sklepów. Mogę wszystko to, co napisałem cytując nasz statut. Mogę wyróżniać najlepszych, mobilizować słabszych, integrować, promować, organizować pomoc instytucjonalną stymulującą przedsiębiorczość itd. Na wymiar i jakość świadczonych usług przez zabrzański handel Stowarzyszenie nie ma i nie może mieć wpływu. Decyzje merytoryczne należą do suwerennych podmiotów gospodarczych. Rynek jest wolny i niech tak zostanie. St.S. Odpowiedz Link Zgłoś
busstop Re: orły,sokoły i HEROSY...... 26.03.03, 06:28 Panie Stanisławie! 1. Czy właściciel sieci sklepów, który chce otworzyć sklep w centrum Zabrza może zostać członkiem stowarzyszenia? 2. Co się stanie, jeżeli będzie chodziło o sieć sklepów GEANT, PLUS, ALBERT, TESCO itp.? 3. Czy wówczas będzie Pan reprezentował jego interesy zgodnie ze Statutem ZSK? A teraz prosiłym Pana, aby odniósł się Pan do pewnej sytuacji, która zdarzyła się kilka lat temu na terenie naszego miasta: Rzecz się dzieje w sklepie. W tym sklepie (kilka lat temu) klient kupuje butelkę Coca-Coli (1,5 litra, but. zwrotna, CocaCola wycofała je już z rynku) i wiedziony doświadczeniem (bo już go kiedyś to spotkało) zaraz po zakupie, przy sprzedawcy na ladzie odkręca nakrętkę, aby sprawdzić czy opakowanie było szczelne i napój jest gazowany (bardzo często w wyniku zużycia tych butelek były one nieszczelne i niegazowana CocaCola od razu szła do zlewu). Pech chciał, że CocaCola była niepełnowartościowa - "gazu" w niej nie było. Klient prosi o wymianę CocaColi na nową lub zwrot oieniędzy i wówczas, w sposób który na pewno nie można nazwać grzecznym i uprzejmym, dowiaduje się mniej więcej tego, że NIE WYMIENIĄ MU TEJ COLI, BO JUŻ JĄ OTWORZYŁ (przy sprzedawcy na ladzie !!!). Na pytanie - jak w sklepie ocenić, czy napój zawiera CO2 czy nie, nie uzyskał odpowiedzi. Po prostu nie jest to możliwe! Zresztą, gdyby się dało, oznaczało by to, iż został specjalnie "nabity w tą butelkę". Mnie taka sytuacja spotkała w sklepie aktywnego członka ZSK. Colę z but. zwrotną (dodatkowa strata) zostawiłem w tym sklepie i od tego czasu szerokim łukiem go omijam . Wiem, że podobne sytuacje zdarzały się tam wielokrotnie. Dziś nie wiem jak tam jest, bo ani ja, ani nikt z mojej rodziny i najbliższych znajomych nic tam nie kupuje. Natomiast miałem ostatnio okazję spotkać byłego pracownika tego sklepu. Szkoda pisać... Na sklepie na pewno jest wielki symbol ZSK. Dawniej też jakiś był, ale chyba nieco inny (jakiś "cech..." czy coś tego typu). Dla mnie jest to informacja na kogo w wyborach nie głosować! Przystanek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Sidor Re: orły,sokoły i HEROSY...... IP: *.clan.pl 27.03.03, 00:26 busstop napisał: > Panie Stanisławie! > > 1. Czy właściciel sieci sklepów... może zostać członkiem stowarzyszenia? > 2. Co się stanie, jeżeli będzie chodziło o sieć sklepów GEANT, PLUS, ALBERT, > TESCO itp.? > 3. Czy wówczas będzie Pan reprezentował jego interesy zgodnie ze Statutem ZSK? > > A teraz prosiłym Pana, aby odniósł się Pan do pewnej sytuacji, która zdarzyła > się kilka lat temu na terenie naszego miasta: > Rzecz się dzieje w sklepie. W tym sklepie (kilka lat temu) klient kupuje > butelkę Coca-Coli (1,5 litra, but. zwrotna, CocaCola wycofała je już z rynku)i > wiedziony doświadczeniem (bo już go kiedyś to spotkało) zaraz po zakupie, > przy sprzedawcy na ladzie odkręca nakrętkę, aby sprawdzić czy opakowanie było > szczelne i napój jest gazowany (bardzo często w wyniku zużycia tych butelek > były one nieszczelne i niegazowana CocaCola od razu szła do zlewu). Pech > chciał, że CocaCola była niepełnowartościowa - "gazu" w niej nie było. Klient > prosi o wymianę CocaColi na nową lub zwrot oieniędzy i wówczas, w sposób > który > na pewno nie można nazwać grzecznym i uprzejmym, dowiaduje się mniej > więcej tego, że NIE WYMIENIĄ MU TEJ COLI, BO JUŻ JĄ OTWORZYŁ (przy sprzedawcy > na ladzie !!!). Na pytanie - jak w sklepie ocenić, czy napój zawiera CO2 czy > nie, nie uzyskał odpowiedzi. Po prostu nie jest to możliwe! Zresztą, gdyby > się dało, oznaczało by to, iż został specjalnie "nabity w tą butelkę". > Mnie taka sytuacja spotkała w sklepie aktywnego członka ZSK. Colę z but. > zwrotną (dodatkowa strata) zostawiłem w tym sklepie i od tego czasu szerokim > łukiem go omijam . Wiem, że podobne sytuacje zdarzały się tam wielokrotnie. > Dziś nie wiem jak tam jest, bo ani ja, ani nikt z mojej rodziny i > najbliższych znajomych nic tam nie kupuje. Natomiast miałem ostatnio okazję > spotkać byłego pracownika tego sklepu. Szkoda pisać... > Na sklepie na pewno jest wielki symbol ZSK. Dawniej też jakiś był, ale chyba > nieco inny (jakiś "cech..." czy coś tego typu). Dla mnie jest to informacja > na kogo w wyborach nie głosować! > > Przystanek Szanowny Panie, jak już pisałem, ustawa o stowarzyszeniach zdecydowanie stanowi, że członkiem stowarzyszenia może zostać tylko osoba fizyczna. Żadnej z wymienionych przez Pana sieci i hipermarketów właścicielem nie jest osoba fizyczna. Teoretycznie może oczywiście jakiś krezus otworzyć sieć hipermarketów, więc teoretycznie odpowiadam: możemy przyjąć go na członka. Pozostaje tylko retoryczne pytanie - do czego mu takie stowarzyszenie? Opisane przez Pana zdarzenie w sklepie jest ewidentnym łamaniem prawa a oprócz tego rażącym przejawem arogancji kupca wobec klienta. Konsekwencje za wady sprzedawanego towaru zawsze ponosi sprzedawca. On ma z kolei swoje uprawnienia z tytułu rękojmi wobec producenta. Szkoda, że przypadek ten został anonimowy a winą obarcza Pan mnie albo Stowarzyszenie Kupieckie. St.S. Odpowiedz Link Zgłoś
busstop Re: orły,sokoły i HEROSY...... 27.03.03, 09:49 Panie Stanisławie, Bardzo się cieszę, że Pan identyfikuje się w tej sytuacji z klientem. Taka postawa handlowca, niestety, wciąż dziś jest niespotykana w szerokim gronie handlowców. Zaznaczam, że nie atakuję Panskiego Stowarzyszenia, nie mam też do niego jakiś pretensji. Ale uważam, że powinny istnieć mechanizmy pozwalające usuwać członków, których działania kłócą się z działaniami ogólnie przyjętymi jako prawidłowe (przypuszczam, że gdyby jeden z handlowców nagle wytworzył nieuczciwą konkurencję wobec innych np. dumping, wóczas zostałby usunięty ze Stowarzyszenia, zaś w przypadku złego traktowania klientów nie ma takiej możliwości - a to jednak rzutuje na obraz stowarzyszenia w oczach społeczeństwa). Przyznaję, iz mogłem być w błędzie jeśli chodzi cele Waszego stowarzyszenia, chętnie więc zapoznałbym się z Waszymi problemami i propozycją ich rozwiązania oraz argumentami przemawiającymi za takim, a nie innym rozwiązaniem. Mam nadzieję, że nie są to tylko i wyłącznie niczym nie poparte żądania. Zatem czy może mi Pan przesłać na mój adres skrzynki poczty elektronicznej (busstop@cad.pl) terść Waszego biuletynu? Pozdrawiam, Przystanek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Sidor Re: orły,sokoły i HEROSY...... IP: *.clan.pl 27.03.03, 16:18 Nasz biuletyn "Kurier Kupiecki" umieściliśmy na stronie www.kurier.kupiecki.prv.pl/ Daleko nam do profesjonalnej perfekcji, ale treść jest czytelna. Będąc przekonany, że przymknie Pan oko na mankamenty, zapraszam do lektury. St.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Re: Stowarzyszenie Kupców IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 10:19 Kupcu zabrzańscy obudzie się. Koniec zimy i Waszego sposobu handlowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kepshz Zmiany na "ulicy" IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 20:59 "W związku ze zmniejszaniem się liczby sklepów na głównych ulicach miast, często ich miejsce zajmują kawiarenki i małe lokale gastronomiczne. W Warszawie całe ulice zaczynają specjalizować się w takiej działalności. Można wśród nich wymienić Nowy Świat, Chmielną, Szpitalną, ulicą Zgoda czy Starówkę."- napisano w Pulsie Biznesu...ale czy ktos w ogole czyta prase, w ktorej analizuje sie zajwiska zachodzace w gospodarce, zyciu i spoleczenstwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Zmiany na 'ulicy' IP: router:* / *.gazeta.pl 26.03.03, 22:35 Człowieku, jakby w Zabrzu naraz powstała uliczka samych kafejek to ciekawe kto by do nich zachodził - bezrobotni?!!! No może biedne dzieci... aby pożebrać! Ludzie na ogół mają wyobraźnię i nie będą otwierać czegoś co nie ma szans się utrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koneser Re: Zmiany na 'ulicy' IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 22:47 Oczywiście, że brakuje takie małej, przystępnej na każdą kieszeń, małej gastronomi. Lecz tu daje znać o sobie brak wyobraźni kupców zabrzańskich. Same otwarcie tego typów lokali nie zaskutkuje sukcesem, do pełnego sukcesu trzeba stworzyć odpowiednią atmosferę, która wyciągnie ludzi z domów. Piszesz, że ludzie nie czytają gazet, a w którym lokalu są gazety do poczytania. To co konsument zaoszczędzi na kupnie gazet, mógłby wydać np. na małą czarną wypitą w odpowiedniej atmosferze, w odpowiednim towarzystwie. I to rodzi przyzwyczajenia, a co za tym idzie sukces kupiecki. Sąsiednie Gliwice, a już zupełnie inna atmosfera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HugoBoss Re: Zmiany na 'ulicy' IP: *.bnet.pl / 10.10.38.* 27.03.03, 22:29 Zgadzam się z przed mówcą. Ale ale, chyba coś drgnęło - w wyremontowanym już odcinku pare sklepów zaczyna się zmieniać ( zobaczymy z jakim skutkiem )nawet jakaś restauracja się pojawi. Może może, kto wie... fiu fiu pożyjemy zobaczymy. Ps: Podobno coś się ruszyło w sprawie PLOMBY ! Pozdro 4all. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Sidor Kupcy, na Irak naprzód marsz! IP: *.clan.pl 29.03.03, 10:50 Chłonąc wiedzę z naszej dyskusji staram się ustalić jej sedno. Moje zestawienie głównych wątków wygląda następująco: Leon: > Ludzie na ogół mają wyobraźnię i nie będą otwierać czegoś co nie ma szans się > utrzymać. Koneser: > Lecz tu daje o sobie znać brak wyobraźni kupców. HugoBoss: > Zgadzam się z przed mówcą. Ale ale, chyba coś drgnęło - w wyremontowanym już > odcinku pare sklepów zaczyna się zmieniać ( zobaczymy z jakim skutkiem )nawet > jakaś restauracja się pojawi. Może może, kto wie... fiu fiu pożyjemy > zobaczymy. Można więc przeprowadzić taki to wywód: 1. ludzie są mądrzy, że nie chcą być kupcami, 2. mogło by być lepiej, tylko kupcy są głupi, 2. coś drgnęło (czyli ktoś mądry został kupcem). Pytania: 1. ktoś mądry zdecydował się zostać głupcem? 2. niektórzy dyskutanci są genetycznie obciążeni kupiectwem? 3. skąd ja głupi mam wiedzieć, kto jest mądry? Rozważania zgryźliwego: Historia wykazuje, że kupiectwo swoje bogactwo i pozycję społeczną zyskiwało nie zawsze ciułaniem typu marża minus koszty. Liczne szlaki handlowe były okraszone podbojami i zniewalaniem ludności tubylczej. Znane są potężne fortyfikacje a nawet miasta wzniesione przez kupców (Nowogród, Kijów). Zwalczamy mafie, potępiamy wojny - a może to jest renesans rasowego kupiectwa? Nie wszędzie można wyeliminować tubylczą przedsiębiorczość tzw. drogą pokojową (transfery zysków, układy akcesyjne). Wielkie bogactwa w postaci złóż naturalnych zdobywa się podbojami (Kursk, Donbas, Irak). Na szczęście tą mafijną i zbrodniczą działalnością już nie zajmują się kupcy. Inicjatywę przejęły rządy potężnych państw. Konkurencyjne przedsięwzięcia w tym kierunku określa się mianem "mafie" a ich inicjatorzy są likwidowani z mocy prawa ustanowionego przez te "przedsiębiorcze" państwa. Zabrzańskie Stowarzyszenie Kupieckie zrzesza wymierający gatunek uczciwych ludzi utrzymujących się z własnej pracy. Eksterminacja tej grupy społecznej nikogo nie porusza. Zresztą, historycznie rzecz biorąc, te wszystkie gwałty nie powinny kupców bulwersować. Jeżeli gwałt gwałtem się nie odciska, to gwałcony jest "frajer pompka" i koniec. Dlatego o takich ugrupowaniach mówi się "głupcy". Radny ubiegłej kadencji Pan dr Jagoda przemawiając na sesji RM nawet odkrył nowy rym "kupcy głupcy". JA WOLĘ BYĆ GŁUPCEM. Pozdrawiam całą postępową i światłą część forumowiczów. Jak zwykle wdzięczny za rady, kpiny i złośliwości St.S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista. Poradnik Zabrzańskich Kupców. IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 16:52 Sprokurowałem tę dyskusję myśląc, że pojawi się tu kilku zainteresowanych poprawą sytuacji zabrzańskich kupców, a na dodatek będących zrzeszonych w jakieś stowarzyszenia kupieckie. Niestety, rzeczywistość przekroczyła moje najśmielsze oczekiwania. Nie dopuszczałem myśli, że w tym mieście może być aż tak źle z inicjatywą. Jak ktoś napisał powyżej tutaj handel zatrzymał się w epoce średniowiecza. Jedyny cel to - jak najtaniej kupić, jak najdrożej sprzedać i nie uwzględniać reklamacji. Ta droga prowadzi do nikąd. Prawie wszystkie kraje przechodziły tę transformację i jakoś sobie z tym poradziły, więc nie wierzę, że w Zabrzu może być inaczej. Tylko komu na tym zależy? Przyjdzie zachodni walec i wyrówna. Tam na zachodzie czekają też byli właściciele tych lokali i kamienic. Co będzie za 1.5 roku jak tu przyjdą? Więc jeszcze raz proszę o fachowe i rzeczowe wypowiedzi - co zrobić żeby było lepiej. Obiecuję, że najbardziej interesujące i konstruktywne wypowiedzi zbiorę w jedną całość i wydam w formie Poradnika Zabrzańskich Kupców. Kto się na to pisze niech śmiało publikuje swoje wypowiedzi. Myślę, że za niedługo ukażą się na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ta Re: Poradnik Zabrzańskich Kupców. 29.03.03, 21:41 Wielce Szanowny Realisto, uczony autorze "Poradnika Zabrzańskich Kupców" proszę o odpowiedź na kilka pytań: - czy rudzcy i gliwiccy kupcy będą mogli czerpać wiedzę z "Poradnika Zabrzańskich Kupców"? - jaki jest wskaźnik nasycenia handlu w Zabrzu? - czy duża ilość hipermarketów i budowa następnych ma wpływ na kondycję polskich sklepikarzy? - jak się ma rosnące bezrobocie do koniunktury zabrzańskiego handlu? - czy mógłbyś przeszkolić zabrzańskich handlowców, jak się handluje tanim towarem? - jak załatwić lokal i jak z niego wygryżć obecnego sklepikarza? - co muszę umieć, żeby otworzyć sklep i żeby on od razu był bardzo dobry? - jak konkurowć z zabrzańskimi kupcami, z których 60% ma wyższe wykształcenie, przeważnie ekonomiczne lub handlowe? - jak im przeszkodzić w zrzeszaniu się i tworzeniu porozumień branżowych? - czy ich pomysły na małe sieci i minikorporację to absolutny idiotyzm? - ile płacą polskim agitatorom pełnomocnicy "zachodniego walca", który jak twierdzisz przyjdzie i wyrówna? - czy Więckowski ma na imię Jarosław? To by było na tyle. Aha, jedna życzliwa rada. Nie zabieraj głosu w sprawach, o których nie masz pojęcia i nie rób tego na piśmie. Pismo bezlitośnie obnaża. Masz wszystko do dupy: ortografię, gramatykę i słownictwo. Nikt Ci nie uwierzy, że na tym warsztacie spłodzisz podręcznik. Taką agitacją nie porwiesz opini publicznej przeciw zabrzańskim kupcom na rzecz upragnionego walca rugującego średniowieczne kupiectwo w Zabrzu. No cóż, powodzenia nie wróżę. Wracaj do prostych czynności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient. Do ma.ta IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 05.04.03, 11:39 Skoro tak wszystko dobrze wiesz i rozumiesz to czemu nie wypowiadasz sie w kwesti merytorycznej, a tylko bladzisz po manowcach swojej subkultury duchowej. Czemy nie napiszesz, jaki jest Twój stosunek do sprzedających w śródmiesciu, bo taki byl cel tego watku? Po co wdajesz sie w luzne dywagacje na temat innych wypowiedzi, pomijajac w calej skutecznosci, swoich perror, zasadniczy temat. A temat jest bardzo powazny. Handel w centrum zamiera, i co dalej? Czy zawsze unikasz wypowiedzi w przedmiocie sprawy, wdajac sie w popularne pyskowki i udajac, ze wszystko wiesz i potrafisz, a tak naprawde to .... Jak jestes taki piekny i wspanialy to rzeczywiscie,napisz prawdziwy biznes plan na ratowanie srodmiescia od agonii. I pamietaj ani jadnego bledu ortograficznego czy stylistycznego nie mowiac o stronie merytorycznej. My Ci na tym forum wystawimy ocene, wiec nie daj nam zbyt dlugo czekac. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ta Re: Poradnik Zabrzańskich Kupców. 12.04.03, 17:37 Ponawiam pytanie: > ile płacą polskim agitatorom pełnomocnicy "zachodniego walca", który jak > twierdzisz przyjdzie i wyrówna? No, pochwal się Realisto-Judaszu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista. Napiszmy razem biznes plan. IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 23:34 Ręce opadają jak się czyta takie wypowiedzi jak wyżej. Jak to miasto ma się podźwignąć z zapaści gospodarczej przy takim sposobie rozumowania jego mieszkańców? Mam pytanie: - skoro mamy tylu wspaniałych geniuszy wszystkowiedzących, jak mój przedmówca, to czemu w tym kraju jest tak źle, a wcale w naszym mieście??? A może właśnie dlatego. Jaki poziom ich wypowiedzi, taki poziom PKB w kraju. Dużo napisane, nic z tego nie wynika. Zaistniało w tym wypadku typowe sprzężenie zwrotne. W każdym bądź razie dalej liczę na wypowiedzi ludzi, którzy mają coś do powiedzenia w temacie. Napiszmy razem biznes plan: co zrobić żeby nam się wszystkim razem lepiej żyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanisław Sidor Re: Napiszmy razem biznes plan. IP: *.clan.pl 12.04.03, 18:16 Jestem do dyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Stowarzyszenie Kupców IP: *.neonet.slask.pl 15.10.03, 09:39 I co teraz??? Czas minął i nic... Odpowiedz Link Zgłoś