Dodaj do ulubionych

Zdjęcia ślubne - plenerowe

IP: 213.199.243.* 12.03.07, 13:38
W październiku biorę ślub. Czy ktoś z Was zna, poleca jakieś ciekawe miejsca
w naszych okolicach,gdzie można by, w przypadku brzydkiej!!! pogody zrobić
ciekawe zdjęcia "plenerowe"??? Bardzo dziękuję za wszelkie propozycje oraz
sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ben Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe IP: *.zabrze.net.pl 12.03.07, 18:00
      Fotografuję amatorsko starając się wygrać Nikon Contest, a w przyszłosci robić coś w tym kierunku. Napisz do mnie to Wam zrobię ładne zdjecia plenerowe jako przedsmak przed zawodowym fotografem. Zdjęcia gratis w zamian za zgodę na umieszczenie jakiegoś z nich w moim portfolio. parsifall@wp.pl
      • Gość: ala Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe IP: *.stk.vectranet.pl 12.03.07, 19:27
        palmiarnia w gliwicach
    • Gość: wizjer Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 19:43
      Mam taki plener domek góralski, 2 stawy skalniaki
      huśtawka łańcuchowa, zagajnik iglaków itp. 13 km od Zabrza
      kontakt na stronie www.studiowizjer.pl
      • Gość: beata Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe IP: 213.199.243.* 13.03.07, 13:56
        Dziękuję Wam za wszystkie sugestie, propozycje. Zależy mi jednak głównie na
        wskazaniu konkretnych miejsc, gdzie mozna by zrobić ładne zdjęcia plenerowe
        (koniec października!), gdyż fotografa mamy już nagranego. Pozdrawiam :)))
        • Gość: wizjer Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 20:01
          Co to za fotograf co nie potrafi znaleźć pleneru?
          A może to model nie wie czego chce?
          • yakoob77 Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe 14.03.07, 08:54
            o, o, o! właśnie to chciałem napisać. To problem fotografa.
    • xdream Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe 14.03.07, 12:34
      Na tym forum sa same hieny co chcą zarobić na innych kasę, a jak już się
      dowiedzą, że są bez szans, bo fotografa już masz, to piszą niekonstruktywne
      bzdury. Co Ci da odpowiedź na pytanie kogo to problem skoro pytasz o ladne
      miejsca? Nic się nie martw znajdziemy coś odpowiedniego wspólnie, a do umowy
      wpisz date zawarcia 10.03, ja po swojej stronie już to zrobilem ;-) A Ty
      Krzysiek popracuj nad swoją stroną i warsztatem, bo jak widzę, kilka lat
      wspólnej pracy w branży niewiele Ci dało. Świat jest mały.
      • yakoob77 Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe 14.03.07, 15:25
        Twój post za to ma wiele z konstruktywizmu, prawda? ;))) Jak macie problem
        między zleceniodawcami a Tobą rozwiązany to po cholerę to pytanie na forum. Jak
        nie wiesz gdzie zabrać parę na plener to znaczy że aparat może masz dobry ale to
        nie wszystko w tej branży (btw sam nie pracuję w tym zawodzie... taki wolny
        wiosek z obserwacji bardziej ogólnych).
        • Gość: January Panie yakoob IP: *.stk.vectranet.pl 15.03.07, 07:00
          i po co ta cholera?
          Jak na człowieka spoza branży dość szybko traci pan panowanie nad językiem. A
          m. in. do kobiety pan się zwraca i przekleństwami nie powinien pan rzucać.

Po to jest m. in. forum, żeby pytania zadawać, a dziewczyna pyta konkretnie,
          cytuję: "gdzie można by, w przypadku brzydkiej!!! pogody zrobić
          ciekawe zdjęcia "plenerowe"??? "
          A nie przyszło np. panu do głowy, że fotograf przyjedzie z Wawy albo np. z
          Krakowa lub innego rejonu pozazabrzańskiego??? To dość powszechna praktyka,
          zwłaszcza jeśli miejscowi fachowcy, mówiąc ogólnie, swoim warsztatem nie
          odpowiadają młodej parze
          albo druga ewentualność: zna większość miejsc, ale szuka tego "niebanalnego"???
          szerszych horyzontów myślowych życzę

Panie wizjer
          sam pan atakujesz: "Co to za fotograf co nie potrafi znaleźć pleneru?
          A może to model nie wie czego chce?"
          a dziwisz się, że panu potem oberwie się? Zasada "nadstaw drugi policzek" nie
          zawsze funkcjonuje

Pani Beato
          ja niewiele pomogę, ale przyszła mi do głowy jakaś malownicza malutka stacja
          kolejowa??? Trudno powiedzieć. Koniec października to mało wdzięczna pora roku,
          ale czasem bywa pzepiękna. W Zabrzu mieszkam od niedawna, więc nie znam takiego
          miejsca, ale może życzliwy miejscowy wskaże je Pani bez dorzucania usług
          fotograficznych w promocyjnym pakiecie ;))

• yakoob77 Re: Panie yakoob 15.03.07, 08:50
            Trudu poczytania mojego postu dużo niżej już sobie nie zadałaś(eś)?

Pytanie poboczne - co ma panowanie nad językiem (swoją drogą czy "cholera" jest
            wyrażeniem wulgarnym tudzież przekleństwem??) do bycia w "branży", poza tym moja
            odpowiedź była pod postem kolegi foto a nie pod postem koleżanki i do niego się
            zwracam nie do niej.
            • yakoob77 Re: Panie yakoob 15.03.07, 08:53
              I jeszcze jedno - jak przeczytasz w moim późnonocnym wywodzie niżej - nawet dla
              "przyjezdnego" łatwy do wymyślenia jest taki plener w tramwaju / na przystanku
              który ostatnio widziałem, zdjęcia był świetne a artysta jak najbardziej lokalny.
              • Gość: January Re: Panie yakoob IP: *.stk.vectranet.pl 15.03.07, 10:49
                spróbuję po kolei:
                1. trudu sobie nie zadałem - nie musiałem. Odniosłem się do konkretnej pańskiej
                wypowiedzi. Na zdjęciach plenerowych nie znam się, a choć w dzieciństwie
                robiłem zdjęcia, to smieny nie polecałbym, bo poczciwy zenit 12xp dawał mi
                większą frajdę.

2.cholera jest przekleństwem, bo raczej użył pan potocznego znaczenia a nie
                wypowiadał się na temat choroby. Zapraszam do słownika PWN

3.To, że pana wypowiedź jest pod postem "kolegi foto" (czyżby jednak wspólna
                branża??), to miejsce nie ma znaczenia, skoro pan napisał, cytuję: jak MACIE
                problem między zleceniodawcami a Tobą rozwiązany to po cholerę to pytanie na
                forum..." To nie "kolega foto" zadał to pytanie, tylko pani Beata. Proszę
                jeszcze raz zapoznać się dokładnie z własnym tekstem

4. A tego już nie rozumiem:
                "nawet dla "przyjezdnego" łatwy do wymyślenia jest taki plener w tramwaju / na
                przystanku który ostatnio widziałem.."
                dlaczego zakładasz pan, że sam tryskasz super pomysłami, a dla innych to ponad
                siły? Skąd założenie, że w tym temacie obie strony nie poczyniły żadnych
                rozmów, nie mają żadnej, choćby wstępnej koncepcji itp.
                Mamy obecnie wyż demograficzny i wystarczy w sobotę wyjść z domu by bez trudu
                natknąć się na sesję młodej pary, ale to nie oznacza, że nie można zadać
                pytania na forum.

Moje pytania w tym poście mają charakter retoryczny i nie oczekuję odpowiedzi,
                gdyż nie są one tematem wątku i nie chcę go zaśmiecać, ale proszę pamiętać, że
                ulegając pokusie na wszechobecne na forach krytykanctwo łatwo wpaść w pułapkę
                własnych słów i jednokierunkowy tok myślenia.
                A wystarczyło odpowiedzieć tak, jak zrobił to pan w swoim "późnonocnym
                wywodzie"
                • yakoob77 Re: Panie yakoob 15.03.07, 12:05
                  co do pytań skoro były retoryczne to EOT bo faktycznie nie są tematem wątku

> proszę pamiętać, że
                  > ulegając pokusie na wszechobecne na forach krytykanctwo łatwo wpaść w pułapkę
                  > własnych słów i jednokierunkowy tok myślenia.
                  > A wystarczyło odpowiedzieć tak, jak zrobił to pan w swoim "późnonocnym
                  > wywodzie"

Monopol na nieomylność ma wyłącznie papież i to też tylko w sprawach wiary, ja
                  raczej poddałem się irytacji na wszelkiej maści usługodawców szeroko pojętych
                  którzy przeważnie nie powinni się zajmować tym co robią bo jak mawiał mój
                  dziadek "albo robisz dobrze albo wcale się nie bierz za robotę" - czyli w
                  bardziej skonkretyzowanym przypadku - usługa jest kompleksowa. W mojej branży
                  ludzie którym się wydaje że starczy umieć obsługiwać jeden czy drugi program,
                  piszą tony postów "Ratunku co ja mam teraz zrobić" - pójść do szkoły,
                  poterminować u kogoś a nie psuć rynku dumpingowymi cenami a potem szukaniem
                  darmowej pomocy.

Jako że cholerykiem jestem i jak szybko się złoszczę tak szybko mi przechodzi
                  wieczorem już na spokojnie sobie postukałem... ot cała filozofia.
      • Gość: wizjer Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 19:06
        Masz problem z plenerem, to twój problem i chyba małe doświadczenie
        podejrzewam że każde twoje niepowodzenie ma jakiegoś sprawcę oprócz ciebie
        Ja ni uznaję się za mistrza, tylko stwierdzam że mam kilka takich miejsc
        wszystkie w zasięgu 13 km od Zabrza
        A to starasz się mnie obrazić piszesz w chamskim tonie
        to tylko świadczy o tym że masz jakieś kompleksy
    • Gość: duch Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe IP: *.bater.net.pl 14.03.07, 19:59
      polecam Pszczynę, Świerklaniec ( za piekarami slaskimi, kierunek Tarnowskie
      Gory), w Pławniowicach jest ponoc swietny zamek, Bujaków ( za przyszowicami)
      tez ladnie. ogrodu botanicznego na plener nie polecam - duzo ludzi i innych
      mlodych par. Pszczyna i swierklaniec sa piekne jesienia.
      • yakoob77 Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe 15.03.07, 00:15
        No to teraz weź i jeszcze raz __dokładnie__ przeczytaj co autorka tego wątku
        napisała. Wszystkie plenery o których piszesz odpadają przy złej pogodzie (o ich
        banalności też można podyskutować). Potrzebne by były jakieś wnętrza. W pobliżu
        pierwsza na myśl przychodzi palmiarnia choć to temat oklepany do bólu. Do
        Pszczyny (zakładając że ktoś pozwoliłby na zdjęcia we wnętrzach, jest trochę
        daleko - godzina w jedną stronę, godzina sesji... goście umrą czekając na
        młodych którzy jak po obiedzie wyjadą tak wrócą na oczepiny). Nie wiem jak jest
        w "zamku" w Paczynie - z zewnątrz fajnie, w środku z tego co się orientuję
        mieści się jakiś kościelny ośrodek rekolekcyjny pytanie czy "wpuszczą". W Zabrzu
        pomyślałbym o miejskim basenie na pl. Krakowskim - wnętrze jest "klimatyczne"...
        jak szaleć to szaleć. Nie wiem czy jest jakiś stary mały dworzec kolejowy, może
        na szlaku Gliwice-Bytom się coś ostało, ewentualnie dworzec w Chebziu, choć w
        środku taki sobie... na wypadek deszczu jeszcze jakieś rekwizyty typu parasol,
        peleryny? Któraś z poprzemysłowych ruin też mogłaby świetnie zagrać choć tu
        martwiłbym się o to jak przeżyje to kreacja panny młodej. Hymmm... może muzeum
        górnictwa? Te schody i kominek na dole - miodzio :D i gabinet dyrektora kopalni
        i typowe przedojenne albo starsze wnętrza śląskie kuchnia, sypialnia (o ile
        pamiętam coś takiego tam też jest). Bytomskie "wnętrza" nie bardzo kojarzę, jest
        opera która mogłaby się nadać, szczególnie jeśli można by skorzystać z zaplecza
        sceny, rekwizytorni i magazynu kostiumów a także tej nowoczesnej sali do ćwiczeń
        baletu, w Zabrzu Teatr też może być w miarę atrakcyjny.

Zamiast narzekać (to do kolegi foto wyzywającego nas kilka postów wyżej) starczy
        uruchomić wyobraźnię... ale do tego jak już mówiłem, wielki obiektyw i najlepsze
        umowy nie wystarczą... a wyobraźnia jest tym co w fotografii liczy się
        najbardziej, świetne zdjęcia można zrobić Smieną - polecam jako szkołę dopiero
        potem brać cyfrę do ręki i trzepać milion klatek żeby wybrać jedno ujęcie.

Podtrzymam tezę, że jeśli ktoś zarabia na ślubnych fotkach to dobór pleneru
        (chyba że się para uprze na jakieś miejsce) powinien być jego problemem.
        Niedawno oglądałem przecudnej urody sesję ślubną zrobioną w centrum Katowic,
        główne role poza młodymi grały tramwaj, przystanek i wiadukt. Polecam też
        pooglądać najnowszą wystawę Arka Goli w MGW - może nie na temat ślubny ale
        oglądanie dobrych zdjęć rozwija.

Na koniec przypomniało mi się znane ze słyszenia jeszcze jedno miejsce, które po
        wizji lokalnej bo na prawdę nie mam pojęcia jak wygląda, mogłoby być fajne -
        opactwo cysterskie w Rudach
      • yakoob77 Re: Zdjęcia ślubne - plenerowe 15.03.07, 00:18
        Przeczytałem jeszcze raz i poprawka - nie wszystkie plenery odpadają - w parku w
        Świerklańcu jest Pałac Kawalera - całkiem fajne wnętrza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka