IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 11:59
Widział ktoś wczorajszy spektakl teatru telewizji "Prezent dla towarzysza
Edwarda G." m.in. o pomniku Pstrowskiego. Spektakl kończył się pytaniem że
pomnik ten jest symbolem tyle że nie wiadomo czego.... Właśnie czy ten
postument jest nam naprawdę potrzebny?
Obserwuj wątek
    • tako_jako Re: Pstrowski 28.04.09, 18:45
      to jest nasza historia. Niemcom przypominamy ich historię i "walczymy", żeby o niej pamiętali a my wszystko zamiatamy p0d dywan. Pstrowski był symbolem i dlatego postawiono mu pomnik i jego imieniem nazwano nie tylko kopalnię. Proszę o nim poczytać. Łatwo u nas się niszczy a nie potrafi wyciągać wniosków. Tak opluwany okres PRL przez PO a z okazji 1 Maja wyciągnęli stare hasło z przed 1989 roku: ...Niech się święci 1 Maja...i promują nim imprezkę na Luizie.
      • Gość: basta Re: NIech się swięci 1 maja IP: 95.160.237.* 28.04.09, 22:58
        Paskudne hasło...
        To mi przypomina promowanie komunizmu, którego powinno się zakazać tak jak
        promowania faszyzmu bo oba te systemy były zbrodnicze.
        Widać co się komu w Zabrzu śni i jakie ma sentymenty.
        Nie sądziłem tylko że Gustaw Jurkiewicz to fan komuny, ale tu jednak...
        • Gość: as Re: NIech się swięci 1 maja IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.04.09, 07:38
          oj, coś niedoinformowany jesteś, to już dawno zakazane - poczytaj konstytucję :)
        • Gość: świadek tammtych d Re: NIech się swięci 1 maja IP: 95.160.255.* 29.04.09, 07:47
          Nie opluwaj osiągnięć, jaki doznali ludzie w czasie PRL-u. Ja
          pamiętam beznadzieje sprzed drugiej wojny światowej.Ludzie żyli w
          gorszej biedzie , ciemnoty,analfabetyzmu, niż dziś.Wiosną zaczynał
          się czas chodzenia b o s o .Bo buty były wielkim dobrem.A grużlica
          była chorobą " rodzinną "- tzn. z tym się godzono. Tak samo
          zapalenie płuc - kończyło się śmiercią. Jak nazwać ten system ? ziś
          widzę znowu bezkres biedy, brak pracy, mizerne zarobki,co wużyć
          trudno.Rozbite rodziny, bo saksy - dzieci pokaleczone.Obecny system ?
          • Gość: obywatel Re: NIech się swięci 1 maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 09:55
            Zgadzam się z świadkiem, że w tamtych czasach ludzie pracowali nie
            patrząc na pensje byle odbudować kraj. Basta ma problemy ze
            zrozumieniem słowa komunizm ze słowem współzawodnictwo pracy w imie
            większej wydajności. No ale to jego problem..
            • tako_jako Re: NIech się swięci 1 maja 29.04.09, 13:24
              komunizm? Czytając, nie znalazłam po wojnie potwierdzenia o budowaniu komunizmu.
              On powstał po 1989 roku w głowach oszołomów i wciska się ludziom ciemnotę. Do
              1989 budowano socjalizm a to już wielka różnica.
              • Gość: serpico Re: NIech się swięci 1 maja IP: 95.160.228.* 29.04.09, 14:36
                Wracam do zasadniczej tezy.Pomnik jest potrzebny bo jest dobrym projektem
                artystycznym uznanego twórcy.Zapomnijcie o pierwowzorze postaci tragicznej i
                przyjmijcie do wiadomości,że spracowany górnik dziś też tak wygląda.Prawie tak
                samo jest manipulowany jak kiedyś Pstrowski i często przystaje na niepotrzebne
                narażanie swojego zdrowia i życia bo chce zarobić.Nie myślcie,że tragedie i
                katastrofy górnicze powodują ustroje polityczne lub tylko pracownicy
                dozoru.Takich Pstrowskich produkuje się dzisiaj powszechnie.Pracownica w kasie
                "Biedronki" z pampersem w stringach,młodzi telemarketerzy to właśnie
                oni.Wracając do sprawy-pomnik Pstrowskiego to pomnik człowieka pracy
                najemnej,któremu należy się szacunek-zawsze i wszędzie.Ja również już w tej
                nowej rzeczywistości nadal tworzę Pstrowskich.
                • tako_jako Re: NIech się swięci 1 maja 29.04.09, 23:07
                  historii nie zmienia się ani poprawia. Warto się nad nią zatrzymać i nie
                  popełniać w przyszłości błędów. Zbliża się 1 Maj. SLD zabrzańskie organizuje
                  krótkie spotkanie jak co roku o 10.00 pod pomnikiem Pstrowskiego z orkiestra
                  górniczą. Jest to dzień Święta Pracy.Szanujmy pracę i nie pozwólmy by ją
                  ponownie zniewolono.
    • tako_jako Re: Pstrowski 30.04.09, 09:00
      Odpowiadam jeszcze raz jurusiowi: tak za nasze pieniądze "poprawia się" historie. Co znaczy potrzebny? Dlaczego szanujemy: kościoły, cmentarze, tworzymy muzea? Po co? Proponuję wejść na mapę Zabrza i zobaczyć jakimi ulicami opleciono plac z pomnikiem Pstrowskiego- daje do myślenia kogo chcą postawić po zrzuceniu tego postumentu. Pstrowski jest moją historią i dlatego jest potrzebny.
    • Gość: ramona - only Re: Pstrowski IP: *.centertel.pl 30.04.09, 14:04
      A mnie on nie jest do niczego potrzebny;powinien najwyżej stać obok
      kopalni której tak się poświęcił!
      Dopisywanie filozofii do tego straszydła w gumiokach,tak mnie
      drzażni,że nie mogę o tym czytać.Całe żelaztwo -na tyły muzeum,precz
      ze skwerku,;a tu na głównej ulicy tego oskubanego z tynków
      Zabrza,powinny furgać kolorowe fonntany(jak w Pradze)i skwer tonąć w
      kwiatach,Oczami wyobrażni widzę letnią kawiarenkę,a może i z piwkiem
      (wszystko cywilizowane)-a tak ,tylko pewnie wycieczki szkolne na mus
      będą odwiedzać tego patrona Zabrza!

• tako_jako Re: Pstrowski 30.04.09, 17:56
        ... z Muzeum wynieśli to "żelastwo" i postawiono obok pomnika Pstrowskiego-
        będzie nas chłodzić. Piwko w ogrodzie letnim jest troszkę wyżej a fontannę
        zakopano. Patronem Zabrza Pstrowski jeszcze nie będzie bo brak mu św. przed
        imieniem(taka rzeczywistość). A chłodzić się można w balii pod parasolem.
        • Gość: obywatel Re: Pstrowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 18:17
          Nie trudż się, "ramona" i tak tego nie rozumie bo piwko w jej głowie
          a nie......Pstrowski to przykład patriotyzmu i pracowitości, ale czy
          taka "ramona" to zrozumie ?
          • Gość: achim Re: Pstrowski IP: 95.160.228.* 01.05.09, 11:15
            Ramona jak był w Pradze to tak był zamroczony piwem,że nie zauważył tragicznej
            historii Czechów widocznej tam w różnych pomnikach na każdym kroku.Potrzebuje
            dużo zadrzewionych miejsc bo sika w krzakach.
            • tako_jako Re: Pstrowski 01.05.09, 13:19
              piwka pod Pstrowskim nie rozdawali a i tak przyszło dużo młodych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka