18.08.10, 15:10
witam
po wybitnie silnym ataku migreny poszlam do lekarza
dostalam beta blokery
jest mi niefajnie
half-inderal la 80 mg sie zwie ten bloker
do tego rozpuszczalny zomig
jakos mi dziwnie
ten half trzeba brac codziennie, boje sie uzaleznienia, skutkow
ubocznych, boje sie uwiazania, nie wiem...
ponadto planuje jeszcze zostac mama i pod tym katem tez mi sie nie
widzi lekarstwo
mysle, ze sama mysl o tym, ze mam cos brac codzienie jest taka
wlasnie dolujaca
wiem, wiem, co zaraz napiszecie
i chyba bardzo czekam na te slowa
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: nowe leki 18.08.10, 20:08
      Konwalka, ale beta-blokery to są naprawdę leki zaprojektowane z myślą o tym, że
      się je bierze całe życie. To już raczej Zomigu można się starać nie nadużywać
      (zwłaszcza w ciąży).

Beta-blokery to leki normalizujące ciśnienie i pracę serca, więc naprawdę żadnej
      strasznej krzywdy nie robią. Czy można je brać w czasie ciąży, to jeszcze
      dopytasz ginekologa, ale patrząc na to realnie
      • konwalka Re: nowe leki 18.08.10, 20:29
        dzieki za odzew
        dzisiaj bylam, leki dopiero odebralam w aptece, jeszcze nie robia mi
        wiec zlego samopoczucia
        tylko mysl o nich mi to robi :/
        jakos mi dziwnie, ze teraz ja juz taka bede lekowa, ze musze brac,
        no... nie wiem, jak to okreslic
        i jeszcze jak przeczytalam o dzialaniu niepozadanym w postaci
        halucynacji, to mi sie odniechcialo wszytskiego
        wyobraznia mi zadzialala, rozumiesz
        • nessie-jp Re: nowe leki 18.08.10, 22:10
          Eeee, z tymi halucynacjami to nie ma co na nie liczyć :))) Gdyby to było takie
          halucynogenne, to narkomani by się w kolejkach ustawiali do lekarza... Takie
          objawy uboczne są opisywane nawet wtedy, jeśli w grupie 100 osób, na których
          testowano lek przed napisaniem ulotki, wystąpiły tylko u 1 osoby. A wtedy nawet
          nie wiadomo, czy to na pewno od tego leku. Ale napisać muszą, bo trzeba sobie
          okuć tyłek żelazem. Zresztą "halucynacje" po tego typu lekach to raczej nie są
          piękne wizje, tylko np. szum w uszach albo jakieś błyski przed oczami, które
          mijają po pierwszych kilku dniach, gdy organizm się przyzwyczai.

Co do bycia stale na lekach, to wiesz
          • nessie-jp Re: nowe leki 18.08.10, 22:11
            Aha, jeszcze nie dopisałam
            • konwalka Re: nowe leki 19.08.10, 16:56
              nessie, dzieki raz jeszcze
              problem-nie problem
              nie bralam nigdy anty, bo nie lubiue wlasnie obciazac watroby
              raz mialam epizod, ale krotki i czulam sie bardzo zle z ta
              swiadomoscia
              taki typ
              chyba u mnie to problem psychiczny- normalnie odrzuca mnie na mysl o
              tym, ze ja MUSZE CODZIENNIE
              ale co robic, jaki maju, taki pchaju
              jestem migreniczka, bede brac propranolole jakies :/
              pzdr
              • minniemouse Re: nowe leki 22.08.10, 22:57
                chyba u mnie to problem psychiczny- normalnie odrzuca mnie na mysl o
                tym, ze ja MUSZE CODZIENNIE

Jak trzeba to trzeba.

Nie branie lekow zapobiegajacych jak zachodzi taka koniecznosc moze byc wyrazem braku odpowiedzialnosci, nie uwazasz?
                w koncu jesli bardzo cierpisz, nie nadajesz sie do niczego,
                a jest byc moze wyjscie z tego...

nikt przeciez nie musi wiedzic ze cos bierzesz, z wyjatkiem twoich lekarzy.

Nie kazdy tez lek zaraz obciaza watrobe, to naprawde zalezy od leku.

No i jak ci idzie? czy jest jakas poprawa?

Minnie
                • konwalka Re: nowe leki 23.08.10, 09:13
                  > Nie branie lekow zapobiegajacych jak zachodzi taka koniecznosc
                  moze byc wyra
                  > zem braku odpowiedzialnosci, nie uwazasz?

oj tam, oj tam
                  no uwazam i biore juz
                  ale nie powiem Ci, czy jest poprawa, bo ja nie wiem, czy jest, czy
                  to zwyczajowy spokoj przed kolejnym atakiem
                  tak momentami czuje, ze mam ten cholerny leb, ale bez histerii
                  nie wiem, ile czasu trzeba zeby wiedziec na pewno
                  u lekarza bylam w ub srode, czwartek beczalam, ze jestem stara i
                  chora, bodajze w piatek wzielam pierwsza tabletke...
                  poki co zadnych halucynacji :D
                  pozdrawiam
                  • eni40 Re: nowe leki 31.08.10, 21:55
                    oni w ulotkach pisza rózne cuda.. to tak na wszelki wypadek gdyby
                    sie komus cos przytrafiło i zaskarzył ich o nieopisane skutki
                    uboczne.. beta blokerów sie nie boj.. nie sa takie straszne jak je
                    opisuja.. ja kiedys brałam fajny Biosotal80 .. dobrze sie po nim
                    czułam.. moj mąż tez go brał.. wprawdzie oboje z racji wariacji
                    sercowych ale zadnych ubocznych skutków u nas nie było.. więc sie
                    postaraj uspokoic i spokojnie podejdz do kuracji.. jak cos zauwazysz
                    (bez współpracy wyobraxni :) ) to zawsze możesz zmienic lek na inny
                    • madawi Re: nowe leki 01.09.10, 07:48
                      chciałam Cię pocieszyć że można urodzić zdrowe dziecko biorąc na
                      stałe leki na nadciśnienie i okazjonalnie p/migrenowe.
                      jak już zajdziesz w ciążę gin pewnie zmieni Twoje betablokery na
                      dopegyt i metocard a o reszcie zadecyduje w razie konieczności. ja
                      ciążę spędziłam w szpitalu ale to tylko dlatego że synek od początku
                      ciekawski świata był. za to tam miałam ciężka migrenę po której
                      zadecydowano o podaniu mi imigranu plus dożylnie jakiś leków
                      nasennych. przeżyłam ja i dziecko więc nie ma się co martwić na zapas
                      :) życzę powodzenia w starankach

p.s. ulotki czytaj ale nie bierz sobie do serca tego co piszą
                      producenci muszą się zabnezpieczyć na wszelką okoliczność
                      • konwalka Re: nowe leki 02.09.10, 17:11
                        chce tylko pochwalic sie, ze :
                        - od 2 tygodni nie mialam ataku
                        - zaliczylam jeden popie...ny na maxa sen
                        - skutkiem ubocznym stosoowania leku jest- jak mi sie wydaje- jedynie uczucie chlodu, ale da sie
                        zyc
                        przezylam dwa tygodnie na lekach i bez bolu
                        szok, szok, szok
                        w owe dwa tygodnie nalezy wliczyc calodzienna wizyte w parku rozrywki i podwojna przejazdzke
                        tutaj:
                        www.youtube.com/watch?v=U2Dhk_AOcmY
                        i dzieki za wszystkie rady :D
                        • eni40 Re: nowe leki 02.09.10, 21:21
                          bozeee mialas odwage tym pojechac ?? o ludzie !! juz pomijam ze ze wzgledu na bol glowy ale w
                          ogole.. odwazna jestes .. mnie muslieli byc dac na pismie ze do konca zycia nie poczuje nawet
                          cmienia w glowie zebym na to wsiadla hahah .. no ale fajnie ze leki zadziałały i ze mogłas i miałas
                          ochote sie zabawic .. powodzenia
                          • konwalka Re: nowe leki 02.09.10, 21:47
                            tam zaraz mialas odwage
                            zlamalam sie
                            i poszlam jeszcze na nemesis, masakra
                            jak myslalam, ze koniec, to mnie wywalilo 15 metrow nad ziemia do gory nogami
                            moze to i dobrze, bo przestalam widziec bajora wypelnione sztuczna krwia :/
                            a na oblivion bylam razy dwa
                            i mam zdjecie z glupia mina :D
                            czy mi sie zdaje, czy wrocila mi radosc zycia?
                            odpukac...
                            • minniemouse Re: nowe leki 04.09.10, 08:19
                              jezus !!!..
                              ja na czyms takim w zyciu nie bylam, za wielki tchorz jestem....

Minnie
                              • konwalka Re: nowe leki 04.09.10, 19:08
                                > jezus !!!..
                                > ja na czyms takim w zyciu nie bylam, za wielki tchorz jestem....
                                >
                                :D:D:D
            • mag664 Re: nowe leki 22.12.10, 21:33
              ja biorę propranolol już 3 miesiące i żadnej poprawy niestety nie widzę nie wiem czy jest sens go dalej brać może mam za małą dawkę?
              • nessie-jp Re: nowe leki 23.12.10, 00:31
                mag664 napisała:

> ja biorę propranolol już 3 miesiące i żadnej poprawy niestety nie widzę nie wie
                > m czy jest sens go dalej brać może mam za małą dawkę?

A kiedy masz wizytę kontrolną? Może lekarz zmieni ci na inny bloker albo dostosuje dawkę.
                • marzec13 Re: nowe leki 31.12.10, 22:31
                  Witam Was sylwestrowo.:) Czy ktos z was brał może Elavil? Ciekawi mnie jak czuliście sie po tym leku. Cierpię na migreny od wielu lat. Brałam propanolol,który na początku pomagał. Przy atakach migren radzę sobie Zomigiem ale nie tym rozpuszczalnym,tylko normalne tabletki,bo ten działa na mnie lepiej. Jest dla mnie najlepszym i niezawodnym lekiem od lat. Tylko problem wynika z tego,że za dużo mam tych migren i zaczęłam nadużywac Zomigu,a to nie jest bezpieczne.Wypróbowuje leki zapobiegające migrenom. Przeszłam przez kilka-nieskutecznie. Teraz testuję Elavil 10 mg. Jak narazie to nieźle. Od miesiąca nie mam migren. A to u mnie sukces. Tylko,problem jest w tym,że jakoś nie jestem sobą. Dlatego pytam,czy to tylko moje odczucia,czy może osoby biorące ten lek też to odczuwają? Napiszcie proszę.Pozdrawiam.Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.:)
                  • minniemouse Re: nowe leki 01.01.11, 06:16
                    Z wszystkich lekow zapobiegawczych ktore w zyciu bralam dla mnie najskuteczniejszy jest przeciw padaczkowy Topamax (topiramat).

Obniza apetyt, tak ze jak mam byc bez zycia bo ten lek tez powoduje zmeczenie to juz wole to.
                    Poczytaj sobie o nim pod "topiramat" itp

Minnie
                    • marzec13 Re: nowe leki 01.01.11, 17:16
                      Dziękuję bardzo za odpowiedź. Topomax dostałam jako pierwszy podczas testowania leków p/migrenowych. Niestety po tygodniu przerwałam branie gdyż dostałam dziwnego mrowienia w rękach i nogach.Było to jakies ponad rok temu. W tym czasie miałam rownież inne problemy zdrowotne nie chciałam komplikować sytuacji. Mam ochote podejść do Topomaxu raz jeszcze. Dać mu raz jeszcze szansę.:) Porozmawiam z lekarką w poniedziałek. Dziękuje raz jeszcze.Wszystkiego najlepszego w 2011.:)
                      • konwalka Re: nowe leki 02.01.11, 16:34
                        witam
                        piszesz ze propranolol pomagal tylko na poczatku
                        jak dlugo trwal ten poczatek?
                        pytam, bo ja zaczelam swoja przygode z propr jakis czas temu i- odpukac- jest pieknie
                        \ale kilka razy czytalam juz, ze to tylko na poczatku, a potem te k... wracaja
                        to mnie troche znieswieza, mowiac szczerze, bo dobrze mi bez migren (no, raz lub dwa w mcu)
                        zdrowia zycze :)
                        • marzec13 Re: nowe leki 03.01.11, 03:51
                          Gdzieś 5-6 tygodni. Poźniej wróciły migreny. Może Tobie ten lek pomoże. Nigdy nie wiadomo.Każdy chyba musi znależć swoje "cudo".:) Powodzenia życzę.:)
                          • Gość: gość Re: nowe leki IP: 194.29.130.* 07.01.11, 14:16
                            Ja brałam propranolol ok 3 miesciace. nic nie pomagał a przybyło 9 kg, do dupy taki lek.
                            dopiero po tym czasie lekarz mi powiedzial,ze ten lek moze powodowac tycie.
                      • marzec13 Re: nowe leki 07.01.11, 19:24
                        Po 3-ciej tabletce Topamaxu dostalam potężnej migreny. Takiej jak nigdy w życiu. Było pogotowie,był szpital. Nie pomagały domieśniowe narkotyki na ból i zaprzestanie wymiotów. Pomogło dopiero dożylna morfina i metoklopramid. Po 36 godzinach wymiotowania byłam już odwodniona potrzebowałam też kroplówki. W szpitalu powiedziano mi,że mam odstawić Topamax. Właściwie to mam odstawić próbowanie jakiekolwiek leków zapobiegających migrenom na pewien czas. Dochodze teraz do siebie. Jeszcze jestem na gorzkiej herbacie i sucharkach. Nie miałam szczęścia z lekami zapobiegającymi migrenom.Chyba zostanę po prostu na braniu Zomigu,gdy nadejdzie migrena. Pozdrawiam wszystkich i życzę więcej szczęścia niż ja miałam, z lekami zapobiegającymi migrenom.:)
                        • mag664 Re: nowe leki 11.01.11, 18:52
                          Próbowałam już Divascan (nie było ubocznych) ale i nie pomógł
                          Propranolol ( wypadały garściami włosy ) też nie pomógł
                          obecnie Venlectine (na twarzy rozszerzają się bardzo naczynka ) ale i to nie pomaga
                • Gość: gość Re: nowe leki IP: *.eastcork.net 03.09.14, 11:29
                  ludzie.
                  leki o których piszecie to beta blockery. Nie mogę pojać skąd te lęki skoro lek przepisany przez lekarza i dopuszczony do obrotu. przestańcie panikować i zacznijcie się leczyć. Biore half inderal la 80mg, od 8 miesięcy i jak sie doczytacie to jest wspomniane że na efekty trzeba poczekać ok 6 m-cy, więc nie spodziewajcie się cudów po pierwszej tabletce, tylko cierpliwie czekajcie na efekty bo warto. moje migreny są już znikome- to raj na ziemi. Nie ma żadnych halucynacji, chyba że sobie je wkręcicie , sami na własne zyczenie. więc głowa do góry. leczcie sie i nie panikujcie bo to nie ułatwia Wam zycia. po tych lekach funkcjonuje się zupełnie normalnie z nadzieją na lepsze dni bez migreny, i takie będą! dajcie szanse lekom. czekajcie cierpliwie i powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka