mela1
17.09.15, 11:17
Czy z migrena można uprawiać sport? Ostatnio zauważyłam ataki po wysiłku fizycznym związanym też ze zmianami połozenia glowy (szybkie podnoszenie się, skłony). Nie zawsze, ale ostatni bezpośrednio po ćwiczeniach dopada mnie ból głowy - czasem po prostu bardzo silny ból, czasem kończy się migreną.
Moja migrena nie została zdiagnozowana, neurolog uznał po prostu, że z braku innych przyczyn tak należy ten ból nazwać. Odróżniam od zwykłego bólu głowy, które też mam często przez intensywność, to, że nie mija po zadnej ilości środków przeciwbólowych (zwykle pomagaja tryptany, przeciwbólowe i sen, czasem tylko zmniejszają objawy, a następnego dnia migrena wraca), czasem mam światłowstręt i nadwrazliwość na dźwięk.
Już nie wiem, co mam robić, męczyłam się z bólem/migreną na wiosnę przez 2 tygodnie bez przerwy, w lato w zasadzie spokój, bo stała temperaturai ciśnienie, teraz znowu właśnie po ćwiczeniach. Ćwiczę pilates i kettelbells, żadnego aerobiku czy biegania, bo to od razu pulsowanie glowy i ból. Ale teraz zaczynam się bać nawet całkiem spokojnych ćwiczeń.
Czy migrenowcy mają też zwykłe bóle głowy?