Dodaj do ulubionych

Tłumienie emocji a migrena

28.07.20, 08:27
Odkąd przestałem "być grzeczny " i zacząłem odreagowywać agresją na ataki ze strony otoczenia, poczułem ulgę psychiczną . Tłumienie złości i nie wyładowywanie jej odbijać się może na organiżmie w postaci zaburzeń nerwicowych .
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Tłumienie emocji a migrena 28.07.20, 09:24
      Oczywiście, tak jest. Wiadomo o tym od lat. Fajnie, że znalazłeś swoją drogę, która przynosi ulgę.
      • xawery39 Re: Tłumienie emocji a migrena 29.07.20, 10:27
        Skutki urazów z dzieciństwa pozostają w zachowaniu na długo . Agresja słowna poprzedza na ogół agresję fizyczną i zawsze istnieje ryzyko , że dostanie się " po pysku " za "niegrzeczną " odpowiedz na zaczepki. Ale czasem asertywna postawa jest skuteczna .
        • annthonka Re: Tłumienie emocji a migrena 30.07.20, 08:59
          No dokładnie tak jest. Kiedyś, kiedy podejście do wychowania było inne, nikt o tym nie myślał.
          Na szczęście od dość długiego już czasu, to co piszesz jest oczywiste.
    • annthonka Xawery30 31.07.20, 09:12
      Jesteśmy na forum migrenowym,.
      Do dyskusji politycznych są przeznaczone inne fora.
      • xawery39 Re: Xawery30 01.08.20, 07:50
        Ja tu nie piszę o poglądach politycznych ale o agresji w mediach . Obrzucanie wyzwiskami , lekceważące uśmieszki , nie odpowiadanie na pytania , zakrzykiwanie rozmówcy itp. są to zachowania prymitywne , nieuczciwe i zwyczajnie chamskie .
        • annthonka Re: Xawery30 02.08.20, 09:57
          Odnośniki do różnej władzy, włącznie z wymianą z nazwy partii politycznych nie mają żadnego związku z migreną. Zapraszam na fora do tego przeznaczone, wszystkie tego typu wpisy na tym forum będą usuwane.
    • inka.fem Re: Tłumienie emocji a migrena 06.08.20, 09:40
      Uwalnianie emocji, czy nietłumienie ich, nie musi odbywać się w sposób agresywny. Złość, a agresja to dwa różne pojęcia.
    • xawery39 Re: Tłumienie emocji a migrena 14.08.20, 07:38
      Niekiedy miewam sny pełne lęku i wtedy wyładowuję złość na napastniku w sposób gwałtowny . Na jawie wpojone wychowanie nie pozwala mi na to .
      • inka.fem Re: Tłumienie emocji a migrena 14.08.20, 11:43
        Dobrym sposobem na rozładowanie złości jest sport. To dobrze, że na jawie nie rozładowujesz złości na drugim człowieku, ponieważ agresja zawsze wywołuje agresję. I tak się zamyka kółeczko.
        • xawery39 Re: Tłumienie emocji a migrena 19.10.20, 08:09
          Nie jest prawdą , że agresja zawsze wywołuje agresję. Gdyby tak było to członkowie każdej przestępczej grupy chuliganów czy kibiców naładowanych agresją nawzajem by się pozabijali . W takiej grupie ustala się porządek agresji , czyli tzw. "kolejność dziobania " podobnie jak w stadzie kur czy wilków. Jeśli jest się zawsze "grzecznym " i ustępliwym to druga strona często uważa to za objaw słabości i jeszcze bardziej wchodzi na głowę. Od dzieciństwa zauważyłem tę prawidłowość , aczkolwiek starsze siostry i matka pouczały mnie "bądż zawsze grzeczny ! Jeśli nie będziesz nikogo zaczepiał to i nikt ciebie nie zaczepi ! "
          Były to pouczenia być może dobre dla dziewczynek wobec chłopców .
          • minniemouse Re: Tłumienie emocji a migrena 20.10.20, 02:59
            Byc może, co zrozumiale, na razie miesza ci się asertywność z agresja. bycie asertywnym nie oznacza bycie agresywnym. i vice versa.
            ale rozumiem ze ktoś kto musiał tłumić swoje prawdziwe uczucia przez wiele wiele lat, i znosić cudze humory (a nieraz i chamstwo) tez tyleż, po pierwsze musi wyładować swoja złość i gniew. gdy "rozliczy sie" z takim spadkiem, można rozpocząć ćwiczenie bycia asertywnym, bo wtedy do głosu nie dochodzą dawne pretensje, bóle i rozpacze. wtedy dopiero można komuś odpowiadać spokojnie i stanowczo "nie, nie toleruje tego". "nie, nie mam zamiaru" - bez uczucia bycia wzburzonym i bez poczucia winy. czego ci serdecznie życzę 💖

Minnie
            • xawery39 Re: Tłumienie emocji a migrena 20.10.20, 08:22
              W naszym polskim społeczeństwie wśród starszego pokolenia nadal pokutują ślady zachowań i postaw wielkopańskich .Spotykałem się niejednokrotnie z takimi , gdy ktoś zaczyna pyskówkę z byle powodu i gdy się na nią nie reaguje lub grzecznie odpowiada poczuwa się do zwycięstwa . Męska postawa , czyli ostra odpowiedż i grożba " dania w mordę" , jak w filmach amerykańskich , skutkuje niekiedy znacznie lepiej . Napastnik podkula ogon i uchodzi z niego para .
            • annthonka Re: Tłumienie emocji a migrena 20.10.20, 09:53
              Minnie, opis w dziesiątkę!
              • xawery39 Re: Tłumienie emocji a migrena 21.10.20, 10:32
                Psychiatrzy A.P.Noyes i L.C.Kolb piszą , że przyczyną migren jest tłumienie wrogich uczuć do otoczenia spowodowane zbyt rygorystycznym wychowaniem . Tłumiona agresja wyzwala się do wnętrza organizmu powodując patofizjologiczną reakcję naczynioruchową . Patrz , Psychiatria kliniczna PZWL 1969 str.413.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka