Dodaj do ulubionych

Niepełnosprawność a bóle głowy

23.06.06, 18:19
Czy ktoś orientuje się-ma orzeczenie o niepełnosprawności
ze względu na bardzo uporczywe migreny??
Interesuje mnie sprawa niełnosprawności ze względu na bóle
głowy w Polsce.Czy ktoś coś wie na ten temat?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sylwiami1 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 23.06.06, 20:43
      Z tego co się orientuje to nie słyszalam na ten temat... wiem, ze na depresje
      czy nerwice owszem, troche mam kontakt z orzeczeniami o stopniu
      niepełnisprawności, al ze względu na migrene sie nie spotkałam z tym :)
      Pozdrawiam
    • venus22 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 23.06.06, 23:53
      Z tego co sie orientuje na naszym forum jeszcze nikt o to nie zabiegal, ani nie
      znal nikogo komu by sie to udalo,
      w USA i Kanadzie jesli lekarz zgodzi sie ze migrena rzeczywscie uniemozliwia
      normalne funkcjonowanie to mozna skladac podanie o rente tymczasowa lub stala
      lub wniosek o przekwalifikowanie na inny zawod na koszt panstwa.

Mysle ze warto probowac, bo w sumie orzeczenie o niepelnosprawnosci daje sie
      raczej na podstawie niezdolnosci do normalnego funkcjonowania z powodu choroby
      nie "na chorobe".

Venus

• beali Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 02.07.06, 23:28
        Właśnie,warto próbować.Bóle głowy potrafią wykańczać człowieka
        i niestety często łączą się z depresją.
        Tak jest przy migrenie/oczywiście nie każdy przypadek/i tak jest
        przy klasterze.Jako epizodczyk bywałam wyłączona z życia na dobre kilka miesięcy,a potem leczenie depresji,jako skutku przeżywania klasterowego
        bólu.Byłam zupełnie niezdolna do podjęcia jakiejkolwiek pracy,nawet po tym
        jak kończyły się epizody.Przyczyną były bóle głowy,one także były przyczyną mojego psychicznego stanu.Widząc po sobie,jak to może wyglądac,nie widzę najmniejszego powodu,by człowiek cierpiący na wyjątkowo mocne,długie bóle głowy,miał nie dostać orzeczenia.Nikt nigdy nie próbował??
        A może ktoś wie coś o takich orzeczeniach wydawanych z powodu innych bólów już nie głowy??
        Pozdrawiam
        • venus22 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 03.07.06, 00:52
          Ja mam ale ja mieszkam w Kanadzie. Mysle ze jest o co walczyc. Nie kazdy
          przypadek nadaje sie zaraz na rente ale jesli ktos rzeczywscie nie daje rady
          mimo najlepszych checi.. trzeba probowac,
          Pewnie dobrze miec dokumentacje - np zwolnienia od lekarza, zwolnienia za
          czesta nieobecnosc w pracy - jesli sa, pobyty w pogotowiu itp.

jesli masz klaster to zajrzyj i tu:
          republika.pl/klasterowybolglowy/Start.htm
          Venus

• beali Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 06.07.06, 15:58
            Skoro w Kanadzie można,to z czasem i u nas będzie można uzyskać-mam taką nadzieję.Kiedyś gdzieś czytałam artykuł na ten temat,chodziło o migrenę
            dokładnie i w zawiązku z nią niepełnosprawność,rzecz dotyczyła Polski.
            niestety było to dawno i nie pamiętam dokładnie.Teraz sobie o tym przypomniałam...czyli nie tylko mnie interesuje ten temat.
            Venus,stronę znam i to od podszewki;-)Jestem Bea z KBG na republice.
            Pozdrawiam
    • sylwiami1 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 05.07.06, 16:45
      Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności jest wydawane przez Powiatowy Zespól ds
      Osób Niepełnosprawnych i jest orzeczenie o lekkim, umiarkowanym lub znacznym
      stopniu niepełnsprawności. Natomiast orzeczenie lekarz ZUS czy KRUS
      jestorzeczeniem o niezdolności do pracy , częściowej, całkowitej lub całkowitej
      niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji. Orzeczenie o stopniu
      niepełnosprawności jest nieplatne, można tylko korzystać z ulg itd. Renta
      płatna wypłacana jest na podstawie decyzji ZUS i KRUS, takze tu bardziej to
      wchodzi w gre. Pozdrawiam
      • beali Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 06.07.06, 15:47
        Dzięki Sylwiami:-)
        Pozdro.
    • andrzejno Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 24.08.06, 11:53
      cos mi wiadomo, że gdy się bierze psychotropy podczas występującej migrenie,, to
      w tym przypadku psychotropy źle działąją na głowę i w ten sposób może dochodzić
      do bóli głowy.
      Także psychotropy na jedno dobrze działają, a na drugie niestety źle, niestet
      trzeba nieraz wybrać, albo choroba psychiczna, albo leczenie migreny
      • mika_1 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 24.08.06, 13:04
        Nie wierzę, żeby w najbliższych iluśtam latach, czy nawet kilkudziesięciu, było
        coś takiego możliwe. W Polsce migrena jest wciąż uważana za wymysł, a nie
        prawdziwą chorobę.
        Lekarze orzecznicy w ZUSie nie różnią się od innych lekarzy. Nie jest łatwo. Ja
        drżę na samą myśl, że lekarz na komisji powie mi, że jestem zdolna do pracy, a
        mam złamaną nogę i kłopoty z chodzeniem.
        O migrenie to póki co możemy zapomnieć.
        • venus22 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 24.08.06, 18:27
          >>>Także psychotropy na jedno dobrze działają, a na drugie niestety źle, niestet
          trzeba nieraz wybrać, albo choroba psychiczna, albo leczenie migreny<<

Nie bardzo rozumiem o co chodzi? W migrenie stosuje sie rozne leki takze
          psychotropowe ale to nie znaczy ze uwaza sie wtedy migrene za "chorobe
          psychiczna". Lub o podlozu psychicznym.
          Migrene rowniez leczy sie srodkami nasercowymi, p/drgawkowymi a przeciez
          wiadomo ze to ani nie serce ani nie padaczka...

Co do jednego jest racja- nie kazdemu ten sam lek pomaga, a wiec jednemu
          psychotropy w migrenie pomagaja a innemu szkodza. Ale, ponownie, to nie jest
          wybor albo/albo.

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka