beali 23.06.06, 18:19 Czy ktoś orientuje się-ma orzeczenie o niepełnosprawności ze względu na bardzo uporczywe migreny?? Interesuje mnie sprawa niełnosprawności ze względu na bóle głowy w Polsce.Czy ktoś coś wie na ten temat? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwiami1 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 23.06.06, 20:43 Z tego co się orientuje to nie słyszalam na ten temat... wiem, ze na depresje czy nerwice owszem, troche mam kontakt z orzeczeniami o stopniu niepełnisprawności, al ze względu na migrene sie nie spotkałam z tym :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 23.06.06, 23:53 Z tego co sie orientuje na naszym forum jeszcze nikt o to nie zabiegal, ani nie znal nikogo komu by sie to udalo, w USA i Kanadzie jesli lekarz zgodzi sie ze migrena rzeczywscie uniemozliwia normalne funkcjonowanie to mozna skladac podanie o rente tymczasowa lub stala lub wniosek o przekwalifikowanie na inny zawod na koszt panstwa. Mysle ze warto probowac, bo w sumie orzeczenie o niepelnosprawnosci daje sie raczej na podstawie niezdolnosci do normalnego funkcjonowania z powodu choroby nie "na chorobe". Venus Odpowiedz Link Zgłoś
beali Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 02.07.06, 23:28 Właśnie,warto próbować.Bóle głowy potrafią wykańczać człowieka i niestety często łączą się z depresją. Tak jest przy migrenie/oczywiście nie każdy przypadek/i tak jest przy klasterze.Jako epizodczyk bywałam wyłączona z życia na dobre kilka miesięcy,a potem leczenie depresji,jako skutku przeżywania klasterowego bólu.Byłam zupełnie niezdolna do podjęcia jakiejkolwiek pracy,nawet po tym jak kończyły się epizody.Przyczyną były bóle głowy,one także były przyczyną mojego psychicznego stanu.Widząc po sobie,jak to może wyglądac,nie widzę najmniejszego powodu,by człowiek cierpiący na wyjątkowo mocne,długie bóle głowy,miał nie dostać orzeczenia.Nikt nigdy nie próbował?? A może ktoś wie coś o takich orzeczeniach wydawanych z powodu innych bólów już nie głowy?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 03.07.06, 00:52 Ja mam ale ja mieszkam w Kanadzie. Mysle ze jest o co walczyc. Nie kazdy przypadek nadaje sie zaraz na rente ale jesli ktos rzeczywscie nie daje rady mimo najlepszych checi.. trzeba probowac, Pewnie dobrze miec dokumentacje - np zwolnienia od lekarza, zwolnienia za czesta nieobecnosc w pracy - jesli sa, pobyty w pogotowiu itp. jesli masz klaster to zajrzyj i tu: republika.pl/klasterowybolglowy/Start.htm Venus Odpowiedz Link Zgłoś
beali Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 06.07.06, 15:58 Skoro w Kanadzie można,to z czasem i u nas będzie można uzyskać-mam taką nadzieję.Kiedyś gdzieś czytałam artykuł na ten temat,chodziło o migrenę dokładnie i w zawiązku z nią niepełnosprawność,rzecz dotyczyła Polski. niestety było to dawno i nie pamiętam dokładnie.Teraz sobie o tym przypomniałam...czyli nie tylko mnie interesuje ten temat. Venus,stronę znam i to od podszewki;-)Jestem Bea z KBG na republice. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiami1 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 05.07.06, 16:45 Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności jest wydawane przez Powiatowy Zespól ds Osób Niepełnosprawnych i jest orzeczenie o lekkim, umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnsprawności. Natomiast orzeczenie lekarz ZUS czy KRUS jestorzeczeniem o niezdolności do pracy , częściowej, całkowitej lub całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji. Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności jest nieplatne, można tylko korzystać z ulg itd. Renta płatna wypłacana jest na podstawie decyzji ZUS i KRUS, takze tu bardziej to wchodzi w gre. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beali Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 06.07.06, 15:47 Dzięki Sylwiami:-) Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejno Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 24.08.06, 11:53 cos mi wiadomo, że gdy się bierze psychotropy podczas występującej migrenie,, to w tym przypadku psychotropy źle działąją na głowę i w ten sposób może dochodzić do bóli głowy. Także psychotropy na jedno dobrze działają, a na drugie niestety źle, niestet trzeba nieraz wybrać, albo choroba psychiczna, albo leczenie migreny Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 24.08.06, 13:04 Nie wierzę, żeby w najbliższych iluśtam latach, czy nawet kilkudziesięciu, było coś takiego możliwe. W Polsce migrena jest wciąż uważana za wymysł, a nie prawdziwą chorobę. Lekarze orzecznicy w ZUSie nie różnią się od innych lekarzy. Nie jest łatwo. Ja drżę na samą myśl, że lekarz na komisji powie mi, że jestem zdolna do pracy, a mam złamaną nogę i kłopoty z chodzeniem. O migrenie to póki co możemy zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Niepełnosprawność a bóle głowy 24.08.06, 18:27 >>>Także psychotropy na jedno dobrze działają, a na drugie niestety źle, niestet trzeba nieraz wybrać, albo choroba psychiczna, albo leczenie migreny<< Nie bardzo rozumiem o co chodzi? W migrenie stosuje sie rozne leki takze psychotropowe ale to nie znaczy ze uwaza sie wtedy migrene za "chorobe psychiczna". Lub o podlozu psychicznym. Migrene rowniez leczy sie srodkami nasercowymi, p/drgawkowymi a przeciez wiadomo ze to ani nie serce ani nie padaczka... Co do jednego jest racja- nie kazdemu ten sam lek pomaga, a wiec jednemu psychotropy w migrenie pomagaja a innemu szkodza. Ale, ponownie, to nie jest wybor albo/albo. Venus Odpowiedz Link Zgłoś