gesiek1 20.05.04, 17:42 Czy Słowianie Wsch. przyjęli nazwę bydła od Skandynawów ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osse Re: Skot 20.05.04, 19:26 nazwa skot była ogólnosłowiańska. Właśnie mam przed oczami txt Psalmu 148 z Psałterza Puławskiego chyba, i jest tam: zwierz i wszelikie skoty, wężowie i ptacy. Odpowiedz Link
gesiek1 Olof Skotkonung 20.05.04, 21:24 Król Szwecji Olof,miał przydomek "skotkonung" czyli król podatkowy,bo podatki ściągano m.in. w bydle.A po rosyjsku chyba jest skotina.Czy nazwy tej nie przytargali na Ruś Waregowie ? A może Waregowie przenieśli tę nazwę do Szwecji ? Chyba pierwsza możliwość jest lepsza. Odpowiedz Link
bolko_turan Re: Olof Skotkonung 21.05.04, 17:05 gesiek1 napisał: > Król Szwecji Olof,miał przydomek "skotkonung" czyli król podatkowy,bo podatki > ściągano m.in. w bydle.A po rosyjsku chyba jest skotina.Czy nazwy tej nie > przytargali na Ruś Waregowie ? A może Waregowie przenieśli tę nazwę do > Szwecji ? Chyba pierwsza możliwość jest lepsza. Podatki w bydle? W takim ukladzie szybko nie mieliby czym te podatki placic. Jako podatek oddawano mleko, ser, jajka itd ale nie jedyna mozliwosc dochodu. Mi sie wydaje iz druga wersja jest prawdopodobniejsza. Czy rdzen "kot" nie znajduje sie rowniez w slowie kocz'ownik? Chyba tak, a powinno to o tym swiadczyc ze slowo to pierw u Slowian bylo. S`kot Z kot Czekam na wiecej takich drobnych przypadkow. Odpowiedz Link
osse Re: Olof Skotkonung 21.05.04, 17:11 Skot - z kot? Tylko pliss bez amatorskich etymologii dobra? jest też skotij bog - Weles, z X wieku, więc to słowiańskie. A co do pożyczek, to ja bym sie raczej dopatrywał spuścizny po dobie ie., to pewniejsze niż jakieś śledztwa. Odpowiedz Link
bolko_turan Slowianie + Skandynawia 31.05.04, 15:16 Czuje ze odkryles cos ciekawego o powiazaniu Slowian do Skandynawii? Podziel sie z nami Twoja wiedza. Odpowiedz Link
gesiek1 Re: Słowianie + Skandynawia 07.06.04, 20:41 Nie,nic ciekawego nie wydumałem.Jeżeli skotina jest pochodzenia skandynawskiego,to byłaby to jeszcze jedna poszlaka,że decydującą rolę w powstaniu Rusi odegrali przybysze ze Skandynawii a takie jest moje zdanie.Skoro słowo to jest pochodzenia indoeuropejskiego jak napisał Osse,to ten argument odpada,bo tak Słowianie Wsch. mogli nazywać swoje bydło i tak Szwedzi mogli nazwać swojego króla,bez żadnych powiązań. A dlaczego podatki nie mogły być płacone w rogaciźnie i nierogaciźnie ? Odpowiedz Link
randybvain Pecunia non olet 08.06.04, 09:28 Łacińskie słowo pecunia, pieniądze - pochodzi od pecus - bydło. Stąd także i gockie faihu - pieniądze, bogactwo i angielskie fee. American Heritage Dictionary podaje, ze słowo skot, spokrewnione z angielskim shot, oznacza pieniądze, jako coś rzuconego (Old Norse skot and Old French escot, contribution, tax (< “money thrown down”. Czyli byłaby to raczej pożyczka u rosjan, gdyż słowiańskie słowo pochodzące z tego samego rdzenia to kidać (rzucać). AA przecież dla nas środkiem płatniczym były głównie skóry - płaty (płacić)... Odpowiedz Link
osse Re: Pecunia non olet 08.06.04, 13:01 No niekoniecznie pożyczka u Rosjan, skoro słowo skot występuje też w polskich psałterzach (nie tylko, też w kolędach z XV-XVI-XVII wieku), a polskie psałterze to raczej zachód czy południowy-zachód Polski. Mnie sie wydaje, że tak było wszędzie że bydło kojarzono z bogactwem i złotem itd, i stąd takie coś, zresztą coś na ten temat w Szyjewski: Religia Slowian. Odpowiedz Link
randybvain Ano jest. 08.06.04, 14:06 Kazania Gnieźnieńskie 2.;...pod jimże domem skot i osłowie... Psałterz puławski 8. ...wszyćko podał jeś pod nogy jego: owcze i skot wszytek inadto wszytek zwierz polny... Kodeks Świętosławów IV 3. ...cztyrzi skoććie a howiną... (howina wskazuje na rutenizm) Kodeks Działyńskich 99: ...komornikom tych wszystkich posześci skot... Tyle znalazłem. Piszą "skoth". Nie ma derywatów w polskim, poza paroma nazwami miejscowymi jak Skotniki. Odpowiedz Link
bolko_turan Re: Słowianie + Skandynawia 08.06.04, 18:29 gesiek1 napisał: > Nie,nic ciekawego nie wydumałem.Jeżeli skotina jest pochodzenia > skandynawskiego,to byłaby to jeszcze jedna poszlaka,że decydującą rolę w > powstaniu Rusi odegrali przybysze ze Skandynawii a takie jest moje zdanie.Skoro > słowo to jest pochodzenia indoeuropejskiego jak napisał Osse,to ten argument > odpada,bo tak Słowianie Wsch. mogli nazywać swoje bydło i tak Szwedzi mogli > nazwać swojego króla,bez żadnych powiązań. Slowo skot jest nie ruskie lecz ogolnoslowianskie - w Polsce sa miejscowosci noszace rdzen skot, "skotiniarz" to zawod w sredniowiecznej Polsce. Skot napewno nie jest ogolnoindoeuropejskie - slowo to nawet nie znajduje sie w jezyku niemieckim, a protoniemcy mieli z koczownikami wedlug logiki wiecej do czynienia niz Skandynawowie. Slady slowianskie w Skandynawii nie skladaja sie jedynie z ceramiki... Odpowiedz Link
osse Re: Słowianie + Skandynawia 14.06.04, 14:05 Ktoś wie jaka jest etymologia słowa Szkocja (Scotland), czy to nie od skotu? I co może mieć wspólnego ze szczotką, szczeciną (Szczecin podobno pochodzi od włosów, sierści itd). Czy to wszystko nie od "szczeciny" skota? Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Słowianie + Skandynawia 15.06.04, 08:15 Sława! Jakoś dużo łatwiej mi uwierzyć iż raczej Skandynawowie przejeli nazwę bydła od Słowian wschodnich... Bo przecież warunki do wypasu sa zancznie lepsze na Słowiańszczyźnie niż w skalnej Skandynawii. Wygladałoby to jak uczenie przez nas rozmaaitych południowców nazwy i uprawy kokosów i bananów... Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Nad Łaby brzeg wracamy znów po wiekach! Ignorant +++ Odpowiedz Link
osse Re: Słowianie + Skandynawia 15.06.04, 18:24 Z przykrością stwierdzam, iż wg Aleksandra Brucknera (Slownik etymologiczny...), słowo skot jest prasłowiańską pożyczką od Niemców, czym niestety przypuszczalnie rozczaruję niektórych miłośników wpływów słowiańskich na sąsiadów, a nie odwrotnie A na marginesie: łac. pecunia = pieniądz, pecus = bydło; sanskr. gomat = bogactwo, go = krowa. Więcej przykładów w ww. Słowniku. Odpowiedz Link
bolko_turan Re: Słowianie + Skandynawia 15.06.04, 19:01 osse napisał: > Z przykrością stwierdzam, iż wg Aleksandra Brucknera (Slownik etymologiczny...) , słowo > skot jest prasłowiańską pożyczką od Niemców Ze akurat Brüüüückner to pisze nie dziwi mnie... Praslowianska pozyczka akurat od Niemcow... bo ci w sferze wplywow koczownikow zyli... Odpowiedz Link
osse Re: Słowianie + Skandynawia 16.06.04, 13:39 To że Bruckner miał austriackie nazwisko to akurat nic nie znaczy. Niemieckie słowo scaz (schatz) albo gockie skatts -> pieniążek/pieniądz widocznie zostało 'zesłowiańszczone" do skot, bo na odwrót byłoby to niemożliwe, jeśli tak twierdził B (a on o etymologii wiedział chyba więcej niż bolko nie?). Odpowiedz Link
gesiek1 Gocka hodowla bydła. 16.06.04, 14:19 O to to.W "Gotach" Strzelczyka,przypadkowo,znalazłem kwestię,która wszystko by rozjaśniała.Fuks Mianowicie,słowa "skot" i "chlev" Słowianie zapożyczyli od Gotów czyli ze Skandynawii i Waregowie nie musieli przenosić tych wyrazów na Słowiańszczyznę wschodnią,bo były już one tam znane - też ze Skandynawii. Od razu można znaleźć odpowiedź na wątpliwości Ignoranta,dotyczące hodowli bydła w Skandynawii,która była jakoby utrudniona ze względu na górzysty charakter kraju.Bydło hodowano tam po prostu w pomieszczeniach zamkniętych,pewnie z wypędzaniem na trawkę.Goci nauczyli tego Słowian,którzy wcześniej preferowali styl otwarty,czyli zwierzyna samodzielnie łaziła po okolicy. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Gocka hodowla bydła. 16.06.04, 15:07 gesiek1 napisał: > O to to.W "Gotach" Strzelczyka,przypadkowo,znalazłem kwestię,która wszystko by > rozjaśniała.Fuks Mianowicie,słowa "skot" i "chlev" Słowianie zapożyczyli od > > Gotów czyli ze Skandynawii i Waregowie nie musieli przenosić tych wyrazów na > Słowiańszczyznę wschodnią,bo były już one tam znane - też ze Skandynawii. > Od razu można znaleźć odpowiedź na wątpliwości Ignoranta,dotyczące hodowli > bydła w Skandynawii,która była jakoby utrudniona ze względu na górzysty > charakter kraju.Bydło hodowano tam po prostu w pomieszczeniach > zamkniętych,pewnie z wypędzaniem na trawkę.Goci nauczyli tego Słowian,którzy > wcześniej preferowali styl otwarty,czyli zwierzyna samodzielnie łaziła po > okolicy. Sława! Intensywna czyli sztuczna hodowla i uprawa jest możliwa wszędzie nawet w Jakucji mozliwa jest uprawa bananów... Ale zwróć uwagę na maly areał pastwisk oraz krótki sezon wegetacyjny, co znacznie ogranicza wielkość hodowli przez brak dostatecznego zaplecza paszowego itp... Zatem to raczej Słowiańszczyzna jest wymarzonym terenem dla rozwoju hodowli bydła, a nie Skadynawia... Ktoś twierdzi iż chlew oraz skot są pozyczkami od Niemców, ale znowu Niemcy to Goci, z ktorymi Germanie prowadzili liczne i krwawe wojny na wyniszczenie, o czym tak wiele relaqcjiw Eddach... Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Nad Łaby brzeg wracamy znów po wiekach! Ignorant +++ Odpowiedz Link
gesiek1 Re: Słowianie + Skandynawia 16.06.04, 14:20 bolko_turan napisał: > osse napisał: > > > Z przykrością stwierdzam, iż wg Aleksandra Brucknera (Slownik > etymologiczny...) , słowo > > skot jest prasłowiańską pożyczką od Niemców > > > Ze akurat Brüüüückner to pisze nie dziwi mnie... > > Praslowianska pozyczka akurat od Niemcow... bo ci w sferze wplywow koczownikow > zyli... Chyba prędzej niektórzy Słowianie żyli w strefie wpływów koczowników niż Germanowie zachodni. Odpowiedz Link
bolko_turan Re: Słowianie + Skandynawia 16.06.04, 17:48 gesiek1 napisał: > Chyba prędzej niektórzy Słowianie żyli w strefie wpływów koczowników niż > Germanowie zachodni. O to mi wlasnie chodzilo... moja wypowiedz byla ironiczna. Nasz jezyk jest indoeuropejski, Protoindoeuropejczycy zajmowali sie hodowla bydla zyjac na stepach, Slowianie-oracze zyli blisko stepow i mieli juz zawsze kontakt z koczownikami z owych stepow. I to wiecej niz ludy zyjace na zachod od Slowian- oraczy - wiec z jakiego powodu mieli Slowianie-oracze pozyczyc slowo z domeny koczownikow, czyli nazwe dla bydla ktora wedlug logiki musiala byc uzywana biezaco, akurat od oraczy ze Skandynawii, regionu w ktorym hodowla bydla sie w ogole nie oplaca. Nie wierze germanofilowi Brücknerowi... Odpowiedz Link
osse Re: Słowianie + Skandynawia 17.06.04, 15:24 Bolko daje bardzo często ironiczne odpowiedzi. I z uporem buduje jakieś logiczne konstrukcje, z których wynikać ma że Germanie, Goci i inni nie mogli mieć rozwiniętej hodowli bydła bo tam dużo "skał" i stąd pożyczka nie wchodzi w gre. Otóż jest w błędzie. Skandynawowie hodowali bydło tak samo jak Słowianie (pamiętam, w książce "Herby legendy dawne mity" jest przerys jakiegoś neolitycznego rysunku ze Skandynawii właśnie z oraczem orzącym pole - wołami). Poza tym bolko chyba jest zapatrzony w słowo koczownik bo go nadużywa. I gdyby sie nie podpisał "bolko" to myślałbym że to ignorant ( ) bo wykazuje ignorancję faktów. A Bruckner nie był germanofilem tylko jego dziadek pochodził z Austrii i stąd to nazwisko, sam Bruckner był Polakiem z krwi i kości. I jeszcze jedno: wiara nie ma tu nic do czynienia. Bolku. Odpowiedz Link
bolko_turan Handel a wczesna logistyka slowianska 15.06.04, 19:09 osse napisał: > szczeciną (Szczecin podobno pochodzi od włosów, sie > rści > itd). Czy to wszystko nie od "szczeciny" skota? Szczecin!!! Brawo!!! Chyba masz racje, bydlo wkoncu jakos musilo sie do Wolina dostac. Odpowiedz Link
osse Re: Handel a wczesna logistyka slowianska 16.06.04, 13:42 szczeciną (Szczecin podobno pochodzi od włosów, sie > > rści > > itd). Czy to wszystko nie od "szczeciny" skota? > > Szczecin!!! Brawo!!! Chyba masz racje, bydlo wkoncu jakos musilo sie do Wolina > dostac. Ha bardzo śmieszne (jeśli dobrze zrozumiałem ten dowcip). hahaha A co niby skot miał na grzbiecie? łuski? Odpowiedz Link