16.02.04, 00:51
zastanawiamy sie nad wyjazdem do Rumunii. czy jest ktos, kto tam ostatnio
(powiedzmy, w ciagu ostatnich 2-3 lat) byl/bywa? podobno piekny kraj, ale
drogo (tak, tak, slyszalam, ze niskimi cenami ten kraj nie grzeszy, ale to sa
nadal niezweryfikowane informacje)? jakies sugestie z Waszej strony? gdzie
sie udac? gdzie szukac noclegu? jakimi srodkami lokomocji dotrzec? wdzieczna
bede za kazda informacje i porade. dziekuje.

ol69
Obserwuj wątek
    • Gość: kremenaros Re: Rumunia? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 13:59
      W Rumunii byłem w ubiegłym roku na wakacjach.Przejechałem praktycznie cały kraj - od Suceavy po Mamaia i powrót do kraju przez Oradea.Podróżowałem własnym samochodem.Cena benzyny to ok.2,80 zł - 2,90 zł (PB 95) za litr.Jeżeli chodzi o ceny żywności to trochę tańsze niz u nas , natomiast owoce to są "za grosze" (przykładowo duży arbuz ok.8 - 10 kg kosztował 2 zł - przy trasie nad morze - druga połowa sierpnia).Oczywiście na miejskich targowiskach jest drożej.
      Rumunia to piękny kraj - tak góry jak i wybrzeże.Mnóstwo turystów z całej Europy (z wyjątkiem Polaków - u nas panuje mit brudnego i złodziejskiego kraju).
      Nie wiem gdzie chcesz jechać i co zobaczyć - jeżeli nad morze - polecam MAMAIA , jeżeli w góry - to okolice przełęczy LACU ROSU ,Sighisoara,Fagaras,Curta de Arges,BUKOWINA,etc - wszędzie jest super.

Jeżeli masz jakieś konkretne pytania to napisz - postaram się odpowiedzieć w miarę konkretnie.

Pozdrawiam
      • Gość: unmay Re: Rumunia? IP: *.ighz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.04, 18:20
        bylem juz 4 razy. Bardzo mi sie podoba. Nie jset drogo. Taniej niz w Polsce.
        Jezeli gory, bardzo polecam Fagaras, jezeli morze - Costinesti, jezeli
        zwiedzanie miast - Sigisoara, Sibiu. Polecam przewodnik "Transylwania", wyd.
        Bezdroza
        • clickkey Re: Rumunia? 19.02.04, 16:12
          Unmay, myślę, że Ty bedziesz wiedział, czy obywatele Ukrainy musza mieć wizy do
          Rumunii i Bułgarii?
          Pozdrowienia !
          • Gość: unmay Re: Rumunia? IP: *.ighz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 19:48
            >Unmay, myślę, że Ty bedziesz wiedział, czy obywatele Ukrainy musza mieć wizy do
            >Rumunii

od 01.07.2004

> i Bułgarii?

tak

Pozdrowienia !
        • Gość: kent murfatlar Re: Rumunia? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.02.04, 23:11
          Terytorium ogólnie w porządku. Faktycznym problemem sa dolegliwości pokarmowe
          ze względu na warunki higieniczne i raczej brudne plaże. Cyganie to mit, lużno
          pasące się psy to miejscowy folklor i miły przerywnik. Świetna architektura
          historyczna, zabytki w interiorze (głównie Siedmiogród czyli transylwania).
          Ciekawostką lokalną tej prowincji jestznaczny osetek Niemców, byłych emigrantów
          powracajacych nostalgicznie na okres wakacji. Jak sami twierdzą jest ich 220
          tys. Mercedes pasący stado krów to niesamowity zjawisko w tym świetnym
          karajobrazie. Polecam pohasać samochodem po okolicznych mniejszych
          miejscowościach, a nagrodą jest autentyczny folklor, zainteresowanie tuziemców
          i dzikość przyrody. Kraj raczej dla nieco wyrobionego odbiorcy wymagajacy
          pewnego dystansu i otwarcia na autentyzm. Wybrzeże niezbyt fasynuje
          infrastruktura przypomina polskie z lat 80/90 (Eforie)i dwa razy drożej niż
          cała reszta, ale można poszaleć. Zdecdowanie odradzam modne Vama Veche to
          jakieś nieporozumienie, totalny bałagan. W Eforie Nord wzdłuż głównej ulicy
          dziesiątki oferentów z kluczami w ręku proponuje "camera" czyli pokoje, nic nie
          rezerwować w kraju. Zdumiewająco słabe zaopatrzenie w owoce i warzywa . słaba
          jakość ale niewysoka cena (na tym rynku dominują ostatnio Polska i Węgry). Do
          wyjazdu wcale nie potrzeba dużej odwagi poczucie bezpieczeństwa znacznie wyższe
          niż w Polsce, a główne drogi równiejsze przy gorszej infrastrukturze towarzysz
          acej. A do tego łaskawa dla cudzoziemcowe policja nie wzięli mandatu za
          przekroczenie szybkości w Shigishoara (uwaga łapią już na znaku miejscowości).
          Największa ciekawostka to droga w górach fogarasz - jeździł ktoś może po
          Kasprowym samochodem ? tam jest to możliwe, A do tego mozna kupić sweter
          wełniany typu zakopiańskiego za 40 złotych na samym szcycie i kto uwierzy, że
          od Słowaków!!! Mogę jeszce coś dodać na wasze pytania. Udanej eksploracji i
          tylko nie poślizgnijcie się na jakiś miejscowych śmieciach (skąd to
          podobieństwo)
          • Gość: kremenaros Re: Rumunia? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 21.02.04, 08:14
            Trzeba dodać że trasa trassfogarska na szczycie ma zamykaną bramę (brama otwarta jest w sezonie letnim w godzinach 8,00 - 21,00).Warto przejechać - wrażenia super , a widoki ...
            • Gość: noroc Re: Rumunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 18:39
              sprostowanie
              Droga transfagaraska czynna jest od 7:00 do 21:00 w lipcu i sierpniu wink
              wyprowadza z około 450m.n.p.m na 2030 m.n.p.m
              la revedere
          • Gość: at Re: Rumunia? IP: *.chello.pl 02.03.04, 23:46
            czy mozna dostac jakis namiar mejlowy na ciebie?
            pzdr
    • ampolion Re: Rumunia? 05.03.04, 02:53
      A jak z porozumiewaniem się, francuski? niemiecki? angielski? rosyjski?
      • Gość: noroc Re: Rumunia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.04, 19:25
        Rumunski,angielski, niemiecki, francuski, rosyjski, polski. Taka mniejwiecej
        kolejnosć,zalezna zreszta od regionu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka