Dodaj do ulubionych

Telewizja dla Białorusi

14.06.06, 09:12
Polska uruchomi telewizję satelitarną dla Białorusi w 2007 roku
Chartyja 97, 2006-06-13

Sekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów Adam Lipiński zapowiedział uruchomienie
niezależnej telewizji dla Białorusi. Transmisja satelitarna może rozpocząć się już w 2007 roku.

- Środki na to są, pozostało tylko rozwiązać szereg problemów technicznych ? powiedział polityk
Europejskiemu Radiu dla Białorusi po swoim wystąpieniu na festiwalu ?Teraz Białoruś!? we Wrocławiu.

(ł)
wróć wersja do druku
Obserwuj wątek
    • eliot Re: Telewizja dla Białorusi 14.06.06, 16:55
      Krok w dobrym kierunku! Postulowaliśmy już to tutaj na forum a nawet wiecej bo
      cały pakiet telewizji informacyjno-rozrywkowy, połączony z szeroką akcją
      dostarczania Białorusinom zestawów satelitarnych. To skutecznie przełamałoby
      łukaszenkowy monopol.
      • lacietis Re: Telewizja dla Białorusi 14.06.06, 18:07
        Wielmi fajna! Ale diabeł tkwi w szczegółach... Radio "Racyja" poprzedniej
        edycji - tez miało, a nie przełamało monopolu informacyjnego...
        Na ile będzie ona dostepna przecietnemu obywatelowi RB??? Przeciez i w Polsce
        nie kzady ma antene satelitarna - a na kablówki, w tej sprawie nie można
        liczyć...
        • eliot Re: Telewizja dla Białorusi 16.06.06, 10:02
          lacietis napisał:

> Wielmi fajna! Ale diabeł tkwi w szczegółach... Radio "Racyja" poprzedniej
          > edycji - tez miało, a nie przełamało monopolu informacyjnego...
          > Na ile będzie ona dostepna przecietnemu obywatelowi RB??? Przeciez i w Polsce
          > nie kzady ma antene satelitarna - a na kablówki, w tej sprawie nie można
          > liczyć...

Stąd też był w "naszym" projekcie pomysł tanich zestawów satelitarnych. W ich
          współfinansowanie można próbować wciągnąć wielu różnorodnych sposorów, nie
          tylko z Polski, również z USA i UE, nie mówiąc już o tym, że można próbować
          wciągnąć w to KE i Parlament Europejski tak przecież chętne w walce o wolność i
          tolerancję... wink))
    • listyznod Re: Telewizja dla Białorusi 15.06.06, 14:13
      a za czyje to pieniądze? czy czasem nie za mój abonament? płacę, cholera
      regularnie wzamian dostaję szajs z reklamami a teraz jeszcze to!
      • lacietis Re: Telewizja dla Białorusi 19.06.06, 11:27
        listyznod napisał:

> a za czyje to pieniądze? czy czasem nie za mój abonament? płacę, cholera
        > regularnie wzamian dostaję szajs z reklamami a teraz jeszcze to!

++Jak oddasz, pieniądze które wpakowali w ciebie anonimowi obywatele Polski i
        innych państw - to wrócimy do rozmowy...
        • listyznod Re: Telewizja dla Białorusi 19.06.06, 15:27
          oddać? a mnie kto odda za te 17 lat III RP, za ten syf na kwadratowych kółkach,
          który minister Roman nauczy mnie szanować ze łzami w oczach na pielgrzymce do
          Świętego Okna, Tego Okna?
          • lacietis Re: Telewizja dla Białorusi 20.06.06, 10:33
            listyznod napisał:

> oddać? a mnie kto odda za te 17 lat III RP, za ten syf na kwadratowych
            kółkach,
            >
            > który minister Roman nauczy mnie szanować ze łzami w oczach na pielgrzymce do
            > Świętego Okna, Tego Okna?
            ++Więc wejdź sobie na forum irlandzkie - tam cie zrozumieja. A w sprawie
            finansowania telewizji dla Białorusi, nie będziemy sie pytać.
          • krambambulia Re: Telewizja dla Białorusi 21.06.06, 10:20
            Oddaj kassę Zachodowi za pomoc w czasie Stanu Wojennego tongue_out
            • lacietis Re: Telewizja dla Białorusi 21.06.06, 15:34
              krambambulia napisała:

> Oddaj kassę Zachodowi za pomoc w czasie Stanu Wojennego tongue_out

++O tem pisałem właśnie - ale listyznod, najwyraźniej przejmuje się tylko
              własną kieszenią i widzi czubek własnego nosa - czyli reprezentuje tzw. postawe
              roszczeniową - czyli najlepiej czuje sie w Irlandii topiac pretesje do
              niewdziecznej ojczyzny w miejscowej łyski...
              Choc ciekawe, że irlandzki prezydent Ameryczki, kazał sie pytać co ty zrobiłeś
              dla swej ojczyzny, a nie co ona dla ciebie...
    • kirsan Mądrze napisane. 09.07.06, 13:14
      Zarząd Telewizji polskiej powołał komisję do spraw przygotowania projektu
      kanału TV Białoruś. Program nadawany będzie najprawdopodobniej od początku
      przyszłego roku drogą satelitarną. Tworzyć go mają dziennikarze białoruscy i
      polscy, także z TVP w Białymstoku. "Białorusini obejrzą niezależną telewizję"-
      zachwycają się polskie media. Pomysłodawcy oraz twórcy, zwłaszcza polscy
      podatnicy, winni wiedzieć, że mieszkańcy zachodniej Białorusi od lat oglądają
      co najmniej trzy "niezależne" programy polskie: TVP1, TVP2 i Polsat. Co więcej,
      białoruska prasa codzienna drukuje programy tych telewizji. W jakiej gazecie w
      Polsce można znaleźć program telewizji białoruskiej?

(Przegląd Prawosławny, 7/2006)

Nic dodać, nic ująć...
      • ignorant11 Czy ja wiem? 09.07.06, 13:20
        Sława!

tekst ma wydźwiek delkatnie prołukaszenkowski.

Bo przeciez programy telewizji polskiej siła rzeczy niewiele uwagi poswiecaja
        sprawom Białorusi.

Dostep tez ograniczony do zachodniej częsci kraju.

A tym razem ma obejowac cala Bialorus i byc programem białoruskim.

Nikt tez ni zabrania przedrukowywac programów telewizji białoruskiej.

Gdy ktoś che to moze drukowac.

Tym zaiteresowane mogą byc wydawnictwa białoruskie lub z terenów
        przygranicznych, na których telewizja biaoruska moze być odbierana.

Ale skoro nie drukuja to znaczy,że zaiteresowanie telewizja łukaszenkowska jest
        male.

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • lacietis Re: Czy ja wiem? 10.07.06, 17:21
          Moze i przeglad prawoslawny - jak to prawoslawny [czytaj zmoskalizowany] jest
          lekko prolukaszenkowski, ale co racja to racja:
          1.Na Zachodzie odbieraja polska telewizje, a wplyw na obalenie Lukaszenki ma to
          niewielki...
          2.Telewizja bedzie satelitarna!!! Wiec bedzie miala odbiorcow w calym kraju -
          ale nielicznych!!! - W kablowkach tego nie puszcza...
          ę.Oczywiscie ze mozna drukowac w Polsce program telewizji bialoruskiej - ale
          glownie nie robi sie tego z wrogosci i pogardy dla Wschodu, a nie z powodu
          niecheci do Lukaszenki wlasnie. Nie sadze by programy rosyjskie, czy ukrainskie
          byly tak szeroko propagowane w polskiej prasie...
          • ignorant11 Re: Czy ja wiem? 10.07.06, 17:43
            lacietis napisał:

> Moze i przeglad prawoslawny - jak to prawoslawny [czytaj zmoskalizowany] jest
            > lekko prolukaszenkowski, ale co racja to racja:
            > 1.Na Zachodzie odbieraja polska telewizje, a wplyw na obalenie Lukaszenki ma
            to
            >
            > niewielki...
            > 2.Telewizja bedzie satelitarna!!! Wiec bedzie miala odbiorcow w calym kraju -
            > ale nielicznych!!! - W kablowkach tego nie puszcza...

+++Zakażą satelitow po domach?
            Sa one tanie już nawet na standarty białoruskie wiec szeroko dostepne.

> ę.Oczywiscie ze mozna drukowac w Polsce program telewizji bialoruskiej - ale
            > glownie nie robi sie tego z wrogosci i pogardy dla Wschodu, a nie z powodu
            > niecheci do Lukaszenki wlasnie. Nie sadze by programy rosyjskie, czy
            ukrainskie
            >
            > byly tak szeroko propagowane w polskiej prasie...
            +++Jesli bardzo chcesz, to drukuj tu na forum. Mimo,że jestem bardzo
            antylukaszenkowski i antyputinowski, to ozwalam...
            smile)

Sława!

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
            • lacietis Re: Czy ja wiem? Z Minska 17.07.06, 10:51
              +++Zakażą satelitow po domach?
              > Sa one tanie już nawet na standarty białoruskie wiec szeroko dostepne.

+/+Ignorancie! Badzmy powazni! czy chodzi nam o teoretyczna mozliwosc
              dostepnosci do takiej telewizji, pewnej czesci spoleczenstwa bialoruskiego -
              czy realny wplyw i przelamanie monopolu informacyjnego?
              Nie wiem ilu obywateli RB ma anteny satelitarne - ale nawet jesli by to bylo
              25% spoleczenstwa - to to jeszcze o niczym nie swiadczy. Bo oni ogladaja tam
              raczej rosyjskie programy satelitarne, - albo zachodnie rozrywkowe.
              Informacyjna telewizja po bialorusku NIESTETY bedzie sie cieszyla niewielkim
              zainteresowaniem i na odbior spoleczny rezimu, oraz chcec obalenia go wplynie w
              sposob nieistotny.
              powiedzial bym tak - ten co chce wiedziec - i tak wie, a ten kogo to nie
              interesuje - nie wlaczy takiej telewizji - nawet jesli ma [a ma rzadko] antene
              satelitarna.
              Taka telewizja musiala by konkurowac z kanalami rosyjskimi, przede wszystkiem
              swoja rozrywkowa atrakcyjnoscia - a wowczas, moze przez przypadek ludzie
              popatrzeli by takze na wiadomosci.
              Wlasnie teraz jestem w Minsku. Moj przyjaciel ma niezalezne wiadomosci na
              EuroNews - jak ze zdziwieniem skonstatowalem - po rosyjsku - a wiec bardzo
              dostepne. Program jest w lokalnej [osiedlowej?] kablowce. Ale sadze, ze
              wiekszosc osob majacych dostep do tego kanalu w Minsku - i tak oglada:
              sowieckie, rosyjskie i amerykanskie filmy na innych kanalach...

+++Jesli bardzo chcesz, to drukuj tu na forum. Mimo,że jestem bardzo
              > antylukaszenkowski i antyputinowski, to ozwalam...> smile)

+/+Nie mam takiej potrzeby - ani nie mialo by to sensu. I wcale nie o to mo
              chodzilo, gdy pisalem, ze nie ma atmosfery dla drukowania programu telewizji
              bialoruskiej w polskiej prasie.
              • krambambulia Re: Czy ja wiem? Z Minska 17.07.06, 14:15
                a ja sie zastanawiam nad metodą wyparcia rosyjskiego i zastąpienia go rdzennym -
                białoruskim. TV dla Białorusi powinna być po BIAŁORUSKU, nie po rosyjsku.
                Nawet jeśli miałaby byc odbierana przez nielicznych - i tak warto smile
                • lacietis Re: Czy ja wiem? Z Minska 25.07.06, 13:57
                  krambambulia napisała:

> a ja sie zastanawiam nad metodą wyparcia rosyjskiego i zastąpienia go
                  rdzennym
                  > -
                  > białoruskim.
                  ++Sposoby to by sie znalazły - ale kto miał by je realizować??? Chyba tylko
                  jakis nowy Ryhorewicz - tyle, że nie z neosowieckim, ale z nacjonalistycznym
                  [jak jakis Turkmenbasz, czy inni srodkowoazjatyccy dyktatorzy] nastawieniem.
                  Moze jutro wiecej - bo własnie wróciłem z RB i Basowiszczy, ale na dzis konczy
                  mi sie czas dostepu do sieci...

Żywie Biełaruś!!!
                  • ignorant11 Re: Czy ja wiem? Z Minska 25.07.06, 14:06
                    lacietis napisał:

> Moze jutro wiecej - bo własnie wróciłem z RB i Basowiszczy, ale na dzis
                    konczy
                    > mi sie czas dostepu do sieci...
                    >
                    >
                    > Żywie Biełaruś!!!

Sława!

A założ nowy watek opisz wszystko jakanadokałdniej.

Ukój spragnionych soli Twych slow...

Forum Słowiańskie
                    gg 1728585
                    • lacietis Re: Czy ja wiem? Z Minska 27.07.06, 11:04
                      ignorant11 napisał:

> Sława!
                      >
                      > A założ nowy watek opisz wszystko jakanadokałdniej.
                      >
                      > Ukój spragnionych soli Twych slow...

++TOs mie obarczył!!! (((-:
                      Nie wiem czy uda mi sie przed kolejnym - ponownie długim [mam nadzieję]
                      wyjazdem.
                      Ale spróbuje conieco zrobić.
                      Sieci nie mam w domu - więc chyba w domu zaczne pisać w wordzie, a potem przy
                      okazji umieszczę na forum.
                      >
                      > Forum Słowiańskie
                      > gg 1728585
                    • lacietis Co myślą w Mińsku 27.07.06, 11:06
                      Ale nim napiszę coś wiecej - moja odpowiedź napisana w domu:

Szkoda ignorancie11, że olałeś naszą polemikę... Bo ja zbierałem w tym czasie
                      argumenty przeciw Tobie! ((-:
                      To co teraz napiszę – to już nie moje zdanie – ale to co powiedzieli mi
                      przedstawiciele opozycji i narodowo nastrojeni Białorusini:
                      Kto chce znaleźć prawdziwe informacje – ten znajdzie – ale mało kto chce...
                      Podobno 2 mln. obywateli Białorusi korzysta z internetu – ale większość, ma
                      pocztę, korzysta z gier i takich – nieistotnych nowinek. Informacji
                      politycznej, czy choćby żartów o Łukaszence, mało kto poszukuje...
                      Podobnie będzie z telewizją – nie każdy [a dokładniej – mało który] właściciel
                      anteny satelitarnej, zechce nie tyle nawet pooglądać, co w ogóle choćby
                      nastawić [nastroić] antenę na ten kanał.
                      W sumie będzie to telewizja do „przekonywania już przekonanych” [co też ma
                      znaczenie – ale nie aż tak istotne].

Oczywiście pojawia się leninowskie pytanie „Co robić?”! Robić tę telewizje –
                      ale ze świadomością, że nie przyniesie ona nadzwyczajnych efektów. Niezależnie,
                      czy chodzi nam o odrodzenie narodowe Białorusi [a tego następnymi skutkami jest
                      wyraźne odcięcie się od Rosji, oraz – przynajmniej kulturowo – bardziej
                      prozachodni kurs], czy tylko o jej demokratyzację – satelitarna telewizja
                      informacyjna po białorusku, nie będzie przełomem...

• lacietis wyparcie rosyjskiego 27.07.06, 11:08
                  Napisałem wczoraj obszernie o tem co trzeba by robić by na Białorusi zaczęto
                  mówić po białorusku – ale szlag trafił mi ten plik. Nie chce mi się teraz
                  odtwarzać wszystkiego – więc ograniczę się do najważniejszych tez.

W zasadzie bez silnej przewagi białoruskojęzycznych środków masowego przekazu –
                  szczególnie telewizji – nie ma w ogóle o czem gadać. Dodatkowo jeszcze: prasa,
                  druki – a w miarę możliwości i mowa w urzędach, szkoła. Oczywiście to wszystko
                  możliwe by było tylko przy wyraźnej narodowej polityce państwa – choć i wtedy
                  efekt nie do końca jest pewny [patrz Ukraina]. Demokratycznie nie da się tego
                  zrobić – bo demokratycznie przegłosują i tak dwuchmowie – co może doprowadzić
                  co najwyżej, do mniejszej rusyfikacji, ale nie do odrodzenia białoruskiego.
                  A niedemokratycznie - to potrzebny był by taki Łukaszenko na opak – czyli też
                  dyktator – ale nie pragnący zakonserwować ZSRS, tylko prowadzący dyktaturę
                  narodową. Nadzieja nikła – i trudno powiedzieć, czy już nie jest za późno...
                  Druga sprawa, to stworzenie nowego stereotypu, że mówić po białorusku, to
                  modnie i „kliowa”, a po rosyjsku to kołchoz i wiocha...

Zwłaszcza, że dziś to co nazywa się białoruskim na wsi, rzadko nim jest – to
                  najczęściej trasianka, czy nawet kiepski rosyjski, a w miarę poprawnie po
                  białorusku rzeczywiście mówią tylko ludzie wykształceni, inteligentni i
                  nowocześni [tyle, że jest ich bardzo mało].

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka