Dodaj do ulubionych

Europejski zasiłek

21.09.04, 07:35
Bezrobotny dostaje 4,6 tys. zł zasiłku!

"Trybuna Śląska": 35-letni Robert Ciuk z Piekar Śląskich jest najbogatszym
bezrobotnym na Śląsku, a może i w Polsce. Miesięcznie odbiera w kasie 4,6
tys. zł zasiłku! Robert Ciuk jest pierwszym bezrobotnym na Śląsku, który
dostaje zasiłek w euro.

Takich jak on jest w regionie tylko pięciu .

"Ludzie" - łapie się za głowę pan Marek, który dostaje 12-krotnie mniej,
również klient Powiatowego Urzędu Pracy w Piekarach. "Żyć nie pracować! Ja to
w życiu takich pieniędzy nie widziałem".

Informacja o najbogatszym bezrobotnym w historii piekarskiego urzędu pracy
zelektryzowała pracowników od sprzątaczki po dyrektora. Zarejestrowanych jest
tu 4 tys. 300 bezrobotnych, ale tylko 619 osób ma prawo do zasiłku.
Najmniejszy wynosi 403 zł, największy * - 605 zł.

Panie w okienkach czekały na najbogatszego bezrobotnego, który miał się
pojawić po odbiór tak wysokiej zapomogi, jak na szpilkach. On sam
żartował: "A gdzie kwiaty i szampan?". Śmiały się, że to on powinien je
obdarować kwiatami.

Okazało się również, że w związku z wysoką kwotą zasiłku zastrajkował system
komputerowy. Komputer nie chciał potwierdzić tak wysokiej wypłaty, sugerując,
że wkradł się błąd - czyli wpisano o jedno zero za dużo.

Ale w przypadku Roberta Ciuka błędu być nie mogło. Pod koniec lipca, po 15
latach życia w Niemczech pan Robert wrócił do kraju. Jeśli mu się powiedzie,
chce tu zostać na zawsze. Ma podwójne obywatelstwo i po rozstaniu z żoną,
układa sobie życie od nowa. W Niemczech dostawał ponad tysiąc euro zasiłku.
Nie starczało na wiele. Na wynajem mieszkania szło połowę pensji, resztę
zżerały alimenty.

Robert Ciuk jest pierwszym, ale nie ostatnim bezrobotnym na Śląsku, który
pobiera "europejski" zasiłek. Wojewódzki Urząd Pracy w Katowicach do wczoraj
wydał pięć takich decyzji wśród uprawnionych są obywatelka Hiszpanii,
Irlandczyk oraz trzech obywateli Niemiec. "Kolejnych osiem wniosków już jest
złożonych i czeka na rozpatrzenie" - mówi Elżbieta Ługowoj, starszy inspektor
WUP w Katowicach
Obserwuj wątek
    • lablafox Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 07:39
      Nawet takiej pensji nie miałam ,co nie znaczy ,że zazdroszczę.
      Pomyślałam jedynie sobie ,ze mając taką kasę można przyzwoicie żyć.
      • ballest Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 09:25
        Mysle, ze mu sie nalezy, teraz ma zasilek, ktory otrzymywac bedzie chyba dwa
        lata, pozniej bedzie zapomoga a pozniej "socjal" choc od nastepnego roku socjal
        z zapomoga zlaczyli (i slusznie zrobili), za to emerytury takiej wysokiej mial
        nie bedzie, bo 15 lat pracy to malo, a ostatnie wplaty najwiecej decyduja o
        wysokosci pensji.
        Musze osobiscie przyznac, ze 1000 Euro, to tylko przecietny zasilek w Niemczech.
        • jowoj Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 10:56
          Oczywiście. Ale my patrzymy na niego z perspektywy "naszych bezrobotnych" wink
          • ballest Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 13:11
            Ma szczescie, ze ma dwa obywatelstwa, bo w Niemczech by zyl na progu ubostwa.
            • jowoj Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 13:14
              Polska nie straci. Unia zwróci wink Ale że szokuje? Fakt.
              • ballest Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 13:30
                TO DOPIERO POCZATEK !!!?

Byc moze, ze to szkole zrobi i zwiekszy tak sile nabywcza w Polsce i pprzyczyni
                sie tak do rozwoju tych regionow w ktore powyzsi zawitaja.
                • jowoj Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 13:34
                  Może? wink Obyś był dobrym prorokiemwink
                  • ballest Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 18:11
                    jowoj, to sa prekursorzy, jak sie dowiedza, napewno wiecej osob na taka mysl
                    przyjdzie, wyobraz sobie ja zostane bez pracy, wprawdzie nie mam polskiego
                    obywatelstwa, ale byc moze tez moge do Gliwic wrocic, dostajac co najmniej
                    1500 Euro zasilku, mozna sie nad tym zastanowic, albo?
                    Moze jeszcze dom sprzedam, przeciez jestesmy Europejczykami i miejsce
                    zamieszkania jest drugorzedne.
                    • jowoj Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 18:14
                      Na pewno masz rację, Albo wspólna Europa, albo nie. Z wszystkimi konsekwencjami.
                    • tom_tam Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 20:13
                      Ballest - nie naciagaj!
                      Realia sa takie:
                      - Ten (ponoc) 35-letni niemiecki bezrobotny to co? z choinki sie urwal czy
                      raczej... desperat?.
                      Amator "lekkiego zycia" raczej sad.
                      Zameldowal sie w POLSKIM Urzedzie Zatrudnienia i co? pracy bedzie w Polsce
                      szukal?.
                      Jakiej pracy i ZA ILE - bo to "straszny fachowiec" musial byc skoro ma ca 1000 €
                      zasilku dla bezrobotnych w Niemczech!.
                      Sam piszesz, co jest prawda, iz 1000€ w Niemczech to jest zycie na granicy
                      minimum egzystencji a ten typ ma jeszcze ALIMENTY do placenia!.
                      Nie jest to moze tak iz ZNUDZILO mu sie "utrzymywanie" rodziny z ktora sie
                      rozstal, utrzymuje sie z "lewych" dochodow a ew. podjecie pracy za SREDNIA
                      place w Polsce bedzie swietnym wytlumaczeniem dla niego niemoznosci wykonania
                      obciazen alimentacyjnych zasadzonych przez niemiecki Sad dla jego rodziny nie
                      zyjacej przecie w Albanii czy Kazachstanie tylko w Niemczech, gdzie koszty
                      wynajecia i utrzymania tylko przyzwoitego mieszkania przekraczaja te 4.600 zl
                      jego "wspanialego" zasilku?.

To jest 35-letni - wiec mlody czlowiek!.
                      Przy takiej wysokosci Arbeitlosengeld to On raczej nie zajmowal ani zadnych
                      odpowiedzialnych stanowisk, zapewne nie ma przygotowania akademickiego ani nie
                      przepracowal w zyciu zbyt dlugo!.
                      Wychwalajac "pod niebiosa" niemiecki system rent i zabezpieczen socjalnych nie
                      UKRYWAJ iz ten delikwent musi w zyciu przepracowac conajmniej 45 lat i zarabiac
                      conajmniej srednia (niemiecka) pensje by otrzymac SREDNIA emeryture ktora juz
                      dzisiaj NIE WYSTARCZA na przyzwoite zycie w Niemczech.
                      Stwarzanie WRAZENIA iz to prekursor "europejskiej integracji rynku pracy" -
                      jest MYDLENIEM oczu wysokoscia zasilku wobec nieszczeslicow-bezrobotnych
                      znajdujacych sie w tej sytuacji tylko, ze w Polsce! sad

Przeczytam cghetnie wrazenia tego "bohatera integracji" za ca. rok - gdy
                      odszuka go juz niemiecki Prokurator za wykrecanie sie od placenia alimentow,
                      lub gdy go wreszcie "dorwa" przepisy nowego "HartzIV".

Przeczytam wtedy chetnie i Twoja "entuzjastyczna" opinie o twoim cwanym rodaku
                      z Gleiwiz czy.... okolic smile))
                      • ballest Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 20:37
                        Fajnie piszesz, tylko on nie jest z Gleiwitz, tylko z Piekar, a jesli Piekary ,
                        dla Ciebie jakims pojeciem sa, to wiesz, ze to nie niemiecki Slask, tylko po
                        1923 polski.
                        Dostajac obywatelstwo niemieckie byl albo emigracja solidarnosciowa, albo
                        musial ktos z jego przodkow mieszkac na naszym Slasku, a jesli to ostatnie
                        prawda jest, to sa jego przodkowie powstancami slaskimi, a wiec zaden Niemiec,
                        POLAK, ktory sytuacje wykorzystal.
                        Z reszta Twoich wywodow zgadzam sie !
                        • zalogovvany Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 21:24

fajnie piszesz ballest , tylko bzdury.

Prosto jak z faszystowskiej propagandy "jak oszukuje - to musi byc Polak"
                          jesli by pracowal solidnie w Vaterlandzie to bylby dobry Niemiec pomimo ze z
                          Piekar. Mam znajomych Niemcow z Katowic , ciekawe jak zareaguja jak im powiem
                          ze sa oszustami bo Katowice byly POlskie.
                          Slaski Volksdeutch wrocil do Polski bo wyjdzie na tym do przodu.Zwykly Slaski
                          konformizm .Gdzie lepiej tam moja ojczyzna. Raz udowodni ze jest Niemiec a raz
                          Polak. Zwykle choragiewki.
                          Jak nie znasz goscia to NIE OCENIAJ ZA NIEGO !!!! czy byl w powstaniach czy nie.
                          jak zwykle , Ballest NIE WIE a GADA
                        • tom_tam Re: Europejski zasiłek 21.09.04, 21:35
                          Ballest,-
                          Ano... widzisz, Ty jestes dla mnie taki odpowiednik "dziennikarzy" z Naszego
                          Dziennika czy innego SZMATLAWEGO publikatora w Polsce, tylko, ze w wydaniu
                          Niemieckim.
                          PRAWDA czy pol-PRAWDA albo ... troche naciagania - wazne, ze pasuje do wygodnej
                          argumentacji "narodowego oszolomstwa"smile)

Nie ze mna, "niemiecki przyjacielu" w ten sposob!.

Twoj RODAK "europejski integrator", najprawdopodobniej taki sam "Niemiec" jak
                          Ty, nie uzyskal obywatelstwa niemieckiego na tych zasadach jakie uzyskiwali je
                          POLACY (i inni cudzoziemcy) mieszkajacy od lat w Niemczech bo prawo polskie i
                          niemieckie nie uznaje PODWOJNEGO obywatelstwa!.
                          POLAK spelniajacy warunki uzyskania obywatelstwa niemieckiego i ubiegajacy sie
                          o nie MUSI i to OFICJALNIE (decyzja polskiego Sadu!) zrzec sie obywatelstwa
                          polskiego, natomiast "Niemiec" ktory na podstawie (he,he) "wiezow krwi" uzyskal
                          takowe, posiada podwojne, bo NIGDY nie zrzekl sie polskiego
                          (oswiadczenia "woli" delikwenta polskie Wladze nie przyjmowaly do wiadomosci
                          i nie ma ono ZADNYCH skutkow prawnych.
                          Dla polskich Wladz ci "wielopanstwowcy" sa 100% obywatelami Polski!, a dla
                          Niemiec - niemieckimismile).
                          Pomaga to w "kreceniu" paszportami, prawami jazdy i w wyludzaniu swiadczen -
                          (do czasu, do czasu!) smile)).

Ja - Polak, WSTYDZE sie takich "wspolplemiencow", dla tych urodzonych po
                          II-giej Wojnie Swiatowej "w Gleiwitz" - to jest NORMALNE bo innych POLAKOW to
                          Oni i tak nie znaja smile)
                          Wszak RODZINKA i narodowosciowe wiezy krwi to dla tych "urodzonych w/g prawa
                          miedzynarodowego w granicach Rzeszy Niemieckiej" (cytat z jednego z Twoich
                          wpisow!) - jedyne Wasze srodowiskowe kontakty.

Tylko Twoj adres obecny brzmi "dumnie": Frankfurt am Main!, bo dla rodowitych
                          mieszkancow Hesjii to "Gleiwitz" lezy pewnie gdzies na.... Syberii smile)))))
                          • ballest Dobrze, ze tak zaczeliscie, ciesze sie na c.d. 21.09.04, 21:51
                            Nie!!!! - to Wy bzdury piszecie, bo dla mnie ktos kto dwa obywatelstwa ma,
                            Niemcem nie jest, moze mi napiszecie, DLACZEGO POLSKIE ZACHOWAL?
                            ON jest wnuczkiem powstancow, albo emigracja solidarnosciowa.
                            Niemcy nie maja dwoch obywatelstw, a prosze jeszcze raz, NIE WYPISUJCIE BZDUR !
                            Sa obojniaki ale jakas narodowosc musi kazdy wybrac, jeszcze nie jestesmy
                            obywatelami EUROPY!
                            • zalogovvany klamiesz Ballest 21.09.04, 22:11
                              na forach Slaskich szczyca sie slazacy tym ze maja dwa paszporty w Niemczech!
                              bo beda mogli lepiej walczyc o swoje mienie !!!
                              Jak maja Polakow wykiwac to sa cacy Niemcy .

POLSKA NIE uznaje 2 obywatelstw!!
                              TO NIEMCY zostawili ustawowa furtke dla Aussiedlerow (przesiedlencow) aby
                              mogli zachowac swoje majatki w Polsce dla Vaterlandu - to jest prawda !!!
                              zapytaj Labanda i paru innych faszystow z katowickiego.
                              Slazacy to choragiewki od zawsze !
                              • ballest Re: klamiesz Ballest 21.09.04, 22:53
                                Mnie chodzi o fakt, Niemcy nie wiedza kto klamie a kto naprawde Niemcem jest,
                                dlatego potepiam tych obojniakow, ktore to wykorzystuja dla celow prywatnych.
                                Dla mnie ten Robert z Piekar, to tez taki obojniak, ktory wykorzystal sytuacje,
                                dlatego uwazam go za Polaka a nie za Niemca.
                                Jak Polska dwoch obywatelstw nie uznaje, to dlaczego pobiera zasilek?
                                Nie zaprzeczam, ze jest pare Slazakow, co sa choragiewkami, ale jakn by tylko
                                pomysleli, to wiedza, ze nie moga byc POLAKAMI, bo kultury polskiej od orawie
                                800 lat nie doznali !
                                LABAND nie jest faszysta i nigdy nim nie byl , moze w Polsce dzis wiecej
                                faszystow mieszka anizeli w Niemczech!
                            • tom_tam Re: Dobrze, ze tak zaczeliscie, ciesze sie na c.d 21.09.04, 22:19
                              ciag dalszy to bedzie raczej nie po twojemu smile)

Znow naciagasz jak Ci wygodnie.

Ja nie jestem Niemcem i nie mam niemieckiego obywatelstwa tylko Ty i wiekszosc
                              twoich (ponoc) "wypedzonych" Ziomkow.

Sam, posiadajac (ze wzgledow rodzinnych) podwojne obywatelstwo (polskie i Kraju
                              ktore dopuszcza taki stan prawny!) nie mam w tym zadnego interesu a
                              napewno "korzysci" i poza wygoda (nie ma co ukrywac "upierdliwego") omijania
                              koniecznosci ubiegania sie o wizy, swobodnego poruszania sie pomiedzy obydwoma
                              Krajami.

Z obywatelstwa polskiego NIE zrezygnuje bo ZAWSZE jestem i bede POLAKIEM choc
                              wiem iz w moim przypadku jest to (typowo juz polska) "fanaberia" zwiazana
                              wylacznie z extra kosztami (polski paszport, oplaty czynnosci konsularnych itp).

Od mojej Ojczyzny - Polski nie oczekuje ZADNYCH swiadczen "naleznych mnie" z
                              tytulu urodzenia sie na Jej terenie, zadnych odszkodowan za mienie
                              rodzinne "utracone" z tytulu zmian politycznych albo specjalnego traktowania.
                              Ja po prostu jestem POLAKIEM, choc w Polsce juz tylko "gosciem".

Ty, Niemiec (he, he) jak z Twoich wpisow wynika DOMAGASZ sie od obcego Tobie
                              Kraju jakichs "naleznosci i swiadczen" .
                              Dokladnie TYM sie roznimy - NIEMIECKI Obywatelu Ballest z Frankfurtu am Main smile
                              • ballest Re: Dobrze, ze tak zaczeliscie, ciesze sie na c.d 21.09.04, 23:01
                                Ja tez od mej Ojczyzna nie oczekuje zadnych swiadczen z tytulu utracenia mienia
                                rodzinnego i nigdy bym sie nawet nie upominal o nie w Polsce, ale teraz po
                                prowokacji i do tego jednomyslnej Sejmu polskiego zrobie to, bo prowokacja musi
                                byc ukarana, jesli ktos dobrej woli nie widzi i nie widzi pomocy jakiej
                                udzielamy , a tylko prowokuje, gdzie tylko moze, to ja tez na cos takiego musze
                                reagowac, zeby tych "tumanow w Sejmie" opamietac, bo oni nie wiedza co czynia.
                                Zreszta nie tylko ja , moi znajomi, co nigdy odszkodowan nie chcieli, to samo
                                beda robic, jedyna szansa dla Polski UE opuscic, a to jeszcze wieksza
                                porazka !
                                • tom_tam Re: przyczyny i skutki ... 22.09.04, 19:55
                                  ballest napisał:
                                  "... ale teraz po prowokacji i do tego jednomyslnej Sejmu polskiego zrobie to,
                                  bo prowokacja musi byc ukarana ... "

Slusznie Ballest!

Przyczyna :
                                  BANDYCKA agresja Twoich ziomkow pod wodza brunatnego Adolfa w tym twojego
                                  TATUSIA - zawodowego SS-mana, czlonka formacji specjalizujacych sie w
                                  najpodlejszych, opartych na zwierzecych instynktach i plugawych zasadach
                                  metodach "walki" z cywilnym (najczesciej) "przeciwnikiem" w tym kobietach,
                                  starcach i dzieciach.

Skutek:
                                  Siedzisz ca 1000 km od twojego miejsca urodzenia bo tatus twoj, dzieki
                                  Opatrznosci dostawal tak w DUPE, ze nie wiedzial czy "eleganckiej" czapki z
                                  TRUPIA CZASZKA nie zgubil.
                                  Litosciwych, biednych i NIC niewinnych ludzi, ktorzy przezyli gehenne zgotowana
                                  im przez twojego TATUSIA SS-mana, zamiast nie tylko wyrwac jemu nogi z d....,
                                  ale i "przyrzad" ktorym Ciebie, po powrocie - splodzil, w POLSKICH Gliwicach -
                                  twoja wredna "polemika" probujesz zbalamucic do zastanawia i rozterek czy maja
                                  jakies historyczno-polityczne RACJE! -sad.

Twoja rodzinka i im podobni, w tym (he,he) "wypedzeni", moga twojemu tatusiowi
                                  i sobie samym podziekowac za roztropnosc wybrania sobie WODZA jakiego wybrali
                                  WSZELKIE konsekwencje tego waszego WYBORU kto ma ponosic? - ofiary
                                  ZEZWIERZECENIA twojego tatunia im jego Kammeraden spod znaku swastyki?

Sejm podjal decyzje jakie podjal.
                                  Ja - nie musze ich w pelni podzielac,ale to jest demokratycznie wybrana Wladza
                                  POLSKI i wara potomkom ZBRODNIARZY z osciennego Kraju wtracac sie w wewnetrzne
                                  sprawy niezaleznej POLSKI.
                                  Decyzja polskiego Sejmu w zadnym przypadku nie zagraza tobie i innym Obywatelom
                                  obcych Panstw wroga agresja, obawa o zycie oraz bezpieczenstwu granic Panstwa
                                  ktorego jestes obywatelem i jest WYLACZNIE kontr-reakcja na BEZCZELNE
                                  i BEZPODSTAWNE "zadania" skurylnych "organizacji" pod wodza takiej
                                  samej "wypedzonej" jak Ty p.E.Steinbach - urodzonej PO II-giej Wojnie Swiatowej.

Krec i "oswiecaj" Ty takich jak Ty PRZYGLUPOW albo zamieszczaj swoje "zale" w
                                  odpowiednim miejscu - najlepiej na forach NPD i Ziomkowstw w Niemczech albo
                                  (jesli juz w polskim Internecie) - na stronach LPR, MW czy Radia z Ryjem - tam
                                  bywaja polskie PRZYGLUPY na twoim poziomie i z twoim poczuciem "sprawiedliwosci
                                  dziejowej".

Z obrzydzeniem,-
                                  tom_tam
                                  • zalogovvany Re: przyczyny i skutki ... 22.09.04, 21:15

Ponadto nieprawdą jest ze Polska się zrzekla reparacji wojennych.
                                    Polska NIE była jednym z 60 państw koalicji antyhitlerowskiej, sygnatariuszy
                                    układu londyńskiego z września 1953 r. o umorzeniu niemieckich zobowiązań
                                    finansowych. Jednostronne zrzeczenie się przez PRL reparacji wojennych od
                                    Niemiec w tymże 1953 r., na żądanie Moskwy i w rezultacie powstania
                                    berlińskiego, NIE ma charakteru aktu prawnego. NIE zostało opublikowane w
                                    Dzienniku Ustaw ani ratyfikowane przez Sejm PRL. Publikacja w "Trybunie Ludu"
                                    to trochę za mało.
                                  • ballest Co za KLAMSTWA! 22.09.04, 21:25
                                    Prawda jest, ze nikt z mej rodziny nie byl w SS, a z mej rodziny sluzylo w
                                    wojsku 6 osob.Ojciec byl zawodowam zolnierzem w dywizji spadochroniarskiej
                                    zwanej zielonymi diablami, walczyl wlasnie w 4 Regimencie dokladnie pod gora
                                    pod Monte Cassino, prawda jest, ze to byla najlepsza jednostka w niemieckiej
                                    armmi, ale nie byl SS-Mannem.
                                    On widzial co SS robila na Illmensee i zawsze to potepial!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka