agata186 14.10.04, 12:12 w prawdzie nie jestem mężatka ale jestem w 34 tygodniu ciąży i nie wiem czy ślub w moim wieku to dość dobry pomysł? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
burza4 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 12:19 szczerze? nie sadzę. Sprawdźcie się najpierw w nowej sytuacji, bo narodziny dziecka to trudny moment nawet dla związków dojrzałych, stabilnych. Jeśli facet stanie na wysokości zadania jako ojciec, to można myśleć o ślubie. Ale dlatego, że jesteście siebie pewni i że to małżeństwo naprawdę rokuje na przyszłość, a nie dlatego, żeby to lepiej przed ludźmi wyglądało. Odpowiedz Link
lukasz-otwock Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 18:40 "Wprawdzie" pisze sie razem. Najpierw naucz sie podstaw polskiego, zdaj mature, a potem mysl o slubie i dzieciach - tak chyba byloby lepiej. Odpowiedz Link
agata186 do łukasza-otwock 16.10.04, 10:50 pouczać to sobie możesz swoje dzieci. widzę że jesteś młodziutka mężatką skoro tu trafiłeś. aha,to nie jest forum polonistyczne,o błędach ortograficznych!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
aleksandrynka Re: mam 18 lat w prawdzie......... 17.10.04, 10:41 najlepiej to by było, żebyś się zastanowił co piszesz, po co i do kogo. Odpowiedz Link
olunia231 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 19.10.04, 22:59 Jestem szczęśliwą mężatką od czterech lat.Gdy wychodziłam za mąż miałam 19 lat i byłam w 20 tygodniu ciąży.Teraz mam także drugie dziecko,studiuję zaocznie i nie zamieniłabym mojego życia na inne. Mam ochotę wykrzyczeć całemu światu jaka jestem szczęśliwa.Młoda nie zawsze oznacza głupia.Poczułam się urażona twoją wypowiedzią, chociaż nie była skierowana do mnie. Odpowiedz Link
groniu85 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 13:21 czesc!ja tez mialam 18 lat kiedy bylam w ciazy,i kiedy bylam w 5 miesiacu wzielismy slub z moim chlopakiem.Bylam pewna ze tego chce i on tez,wiedzialam ze bedzie odpwiedzialnym mezem i ojcem i bylam pewna ze chce byc juz z nim zawsze.Teraz nasza coreczka ma juz prawie 8 miesiecy i jak narazie nie zalujemy naszej decyzji,wszystko dobrze sie ulozylo,ja zdalam mature,maz tarz konczy studia i jest nam dobrze:)mysle ze to Ty najlepiej wiesz co czujesz do swojego chlopaka i sama znasz go najlepiej,jezeli jestescie dlugo to mozesz wyobrazic sobie jakim bedzie ojcem,choc do konca nigdy nic nie wiadomo...do Ciebie nalezy decyzja i powinnas zrobic tak aby bylo jak nalepiej dla Ciebie i oczywiscie waszego dziecka.Zycze powodzenia i trafnych decyzji:)pozdrawiam Odpowiedz Link
agata186 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 13:32 jesteśmy juz razem 4,5 roku i myśle ze pozytywnie sprawdzi sie w roli ojca Odpowiedz Link
burza4 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 13:59 Ale nie bardzo rozumiem, po co ci ten ślub TERAZ, w zaawansowanej ciąży; skoro jesteście siebie tak pewni, to dlaczego nie wzięliście go do tej pory? to, że był fajnym chłopakiem odkąd mieliście 14 lat niestety nie gwarantuje, że się sprawdzi w dorosłym życiu, które wymaga znacznie więcej wysiłku niż bycie razem bez zobowiązań. Jeśli stanie na wysokości zadania, to i tak przecież będziecie razem, jeśli nie - unikniesz perturbacji prawnych. Niestety ja mam sceptyczne nastawienie do takich związków, głównie dlatego, że mam parę lat więcej i z tych młodzieńczych małżeństw wśród znajomych ani jedno nie przetrwało próby czasu. Dlatego gdyby chodziło np. o moją córkę odradzałabym jej ten krok, bo wolałabym uniknąc dodatkowych komplikacji. Odpowiedz Link
karolina_23_81 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 14:23 Mi się wydaje że na ślub nigdy nie będzie za późno pod warunkiem że tata dziecka będzie dobrym facetem i ojcem:) Na Twoim miejscu skupilabym sie na sobie narazie i dzidzi. A reszta z biegiem czasu sie ułoży. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kocianna Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 19:53 Popieram. Pracuję w szkole, więc stosunkowo często mam do czynienia z młodymi mamami. Jedna urodziła, zdała maturę, znalazła pracę, "teściowie" kupili mieszkanie... minęło kilka lat, zdecydowali się na ślub. Druga była z ojcem dziecka przez pół roku po narodzinach, potem się rozstali, bo poznała kogoś innego. Ojciec dziecka w dalszym ciągu w miarę możliwości wspomaga ją finansowo (dziewczyna ma 17 lat i 8-miesięczną córkę, chłopak 19). Jeszcze inna wyszła za mąż (miała 20 lat), ale jej mąż jest od niej 8 lat starszy i "zupełnie dorosły". "Zalegalizować" związek można później, gorzej, jeśli wspólne życie się nie uda i trzeba się będzie rozwodzić - a to trwa i kosztuje. Odpowiedz Link
aneta.d-g Re: mam 18 lat w prawdzie......... 15.10.04, 16:46 kochana, nie śpiesz się... Odpowiedz Link
anula36 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 16.10.04, 12:32 juz sie pospieszyla;) Ale ze slubem to moze faktycznie lepiej poczekac. Odpowiedz Link
lilan1 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 17.10.04, 23:04 witaj moze to ci nic nie da ale jak ja powiedziałam ze wychodze za maz moja babcia (89 lat) tak mi powiedziala: przed ślubem trzeba mieć oczy otwarte bo po ślubie trzeba je czasami przymykać .Coś w tym jest.moim zdaniem poczekaj, Odpowiedz Link
mama_julci22 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 18.10.04, 15:37 witam ja również jestem młodą mamą co prawda trochę starszą,ale nie mamy ślubu z ojcem mojego dziecka,mieszkamy razem ,jest wspaniale prawie jak małżeństwo tylko bez "papierka" ,planujemy kiedyś się pobrać ale narazie szkoda nam na to pieniędzy (bo przecież jest tyle ważniejszych spraw) Nasza córcia ma już 15 m-cy jest śliczna i zdrowa i Tobię życzę tego samego,a co do Twojego pytania to na ślub nigdy nie jest za późno a w ciąży tylko byś się umęczyła no bo ani potańczyć ani toastu nie wypić sama wiesz najlepiej jak się możesz czuć po casłonocnej imprezie,teraz lepiej odpoczywaj bo potem nie będziez miała tyle czasu dla siebie... do łukasza z otwocka-jesteś niewychowany i może sam najpierw zdaj maturę a nie będziesz się wypowiadał na tym forum z takimi tekstami,to najlepiej świadczy o Twojej niedojrzałości umysłowej,nie lubię takich przemądrzałych osób. Serdecznie Cię pozdrawiam-przyszła młoda mamo... ' Odpowiedz Link
nataliia do agata 186 22.10.04, 17:02 witaj ja tez mam 18 lat i spodziewam sie dzicka wprawdzie nie wiem jak Ty ale ja ze swoim chlopakiem mieszkamy od ponad roku i tez zamiezamy brac slub i skoro sie kochacie tak jak my i jestescie pewni swojego uczucia to nie widze zadnych przeciw temu byscie byli razem my planowalismy slub juz wczesniej niz dowiedzielismy sie o dzidziusiu pozdrawiam papa jak bys chciala pogadac to napisz 4231583 :* Odpowiedz Link
kluseczka20 Re: do agata 186 01.12.04, 10:56 NIE MARTW SIE OPINIAMI NADETYCH PANIENEK. :) KAZDA Z NAS MA PRAWO DO SZCZESCIA JA MIALAM 17 LAT JAK URODZILAM SYNKA CO PRAWDE KONCZ SZKOLE NIE PRZERYWAJ BO NIE WARTO A DO SLUBU NIE SPIESZ SIE TO NIE PIORYTETOWA SPRAWA . POWODZENIA Odpowiedz Link
kapustek81 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 25.10.04, 17:10 witam ja zaszłam w ciążę w klasie maturalnej, nie brałam slubu, urodziłam, zdałam na studia... pobyliśmy razem ja, dziecko, i mój obecny mąż... wydaje mi się że tak było najpepiej. ja np potrzebowałam trochę czasu. ślub wzięlismy i na tej samej mszy ochrzcilismy Karolinkę :) z perspektywy czasu wiem że nie żałuję. też wziełabym ślub, i tez dopiero po wszystkim. pozdrawiam Odpowiedz Link