Dodaj do ulubionych

mam 18 lat w prawdzie.........

14.10.04, 12:12
w prawdzie nie jestem mężatka ale jestem w 34 tygodniu ciąży i nie wiem czy
ślub w moim wieku to dość dobry pomysł?
Obserwuj wątek
    • burza4 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 12:19
      szczerze? nie sadzę. Sprawdźcie się najpierw w nowej sytuacji, bo narodziny
      dziecka to trudny moment nawet dla związków dojrzałych, stabilnych. Jeśli facet
      stanie na wysokości zadania jako ojciec, to można myśleć o ślubie.
      Ale dlatego, że jesteście siebie pewni i że to małżeństwo naprawdę rokuje na
      przyszłość, a nie dlatego, żeby to lepiej przed ludźmi wyglądało.
      • lukasz-otwock Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 18:40
        "Wprawdzie" pisze sie razem. Najpierw naucz sie podstaw polskiego, zdaj mature,
        a potem mysl o slubie i dzieciach - tak chyba byloby lepiej.
        • agata186 do łukasza-otwock 16.10.04, 10:50
          pouczać to sobie możesz swoje dzieci. widzę że jesteś młodziutka mężatką skoro
          tu trafiłeś. aha,to nie jest forum polonistyczne,o błędach
          ortograficznych!!!!!!!!!!!!
        • aleksandrynka Re: mam 18 lat w prawdzie......... 17.10.04, 10:41
          najlepiej to by było, żebyś się zastanowił co piszesz, po co i do kogo.
          • agata186 do aleksandrynki 18.10.04, 14:58
            dzięki za wsparcie
        • olunia231 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 19.10.04, 22:59
          Jestem szczęśliwą mężatką od czterech lat.Gdy wychodziłam za mąż miałam 19 lat
          i byłam w 20 tygodniu ciąży.Teraz mam także drugie dziecko,studiuję zaocznie i
          nie zamieniłabym mojego życia na inne. Mam ochotę wykrzyczeć całemu światu jaka
          jestem szczęśliwa.Młoda nie zawsze oznacza głupia.Poczułam się urażona twoją
          wypowiedzią, chociaż nie była skierowana do mnie.
    • groniu85 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 13:21
      czesc!ja tez mialam 18 lat kiedy bylam w ciazy,i kiedy bylam w 5 miesiacu
      wzielismy slub z moim chlopakiem.Bylam pewna ze tego chce i on tez,wiedzialam
      ze bedzie odpwiedzialnym mezem i ojcem i bylam pewna ze chce byc juz z nim
      zawsze.Teraz nasza coreczka ma juz prawie 8 miesiecy i jak narazie nie zalujemy
      naszej decyzji,wszystko dobrze sie ulozylo,ja zdalam mature,maz tarz konczy
      studia i jest nam dobrze:)mysle ze to Ty najlepiej wiesz co czujesz do swojego
      chlopaka i sama znasz go najlepiej,jezeli jestescie dlugo to mozesz wyobrazic
      sobie jakim bedzie ojcem,choc do konca nigdy nic nie wiadomo...do Ciebie nalezy
      decyzja i powinnas zrobic tak aby bylo jak nalepiej dla Ciebie i oczywiscie
      waszego dziecka.Zycze powodzenia i trafnych decyzji:)pozdrawiam
      • agata186 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 13:32
        jesteśmy juz razem 4,5 roku i myśle ze pozytywnie sprawdzi sie w roli ojca
        • burza4 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 13:59
          Ale nie bardzo rozumiem, po co ci ten ślub TERAZ, w zaawansowanej ciąży; skoro
          jesteście siebie tak pewni, to dlaczego nie wzięliście go do tej pory?
          to, że był fajnym chłopakiem odkąd mieliście 14 lat niestety nie gwarantuje, że
          się sprawdzi w dorosłym życiu, które wymaga znacznie więcej wysiłku niż bycie
          razem bez zobowiązań. Jeśli stanie na wysokości zadania, to i tak przecież
          będziecie razem, jeśli nie - unikniesz perturbacji prawnych.

Niestety ja mam sceptyczne nastawienie do takich związków, głównie dlatego, że
          mam parę lat więcej i z tych młodzieńczych małżeństw wśród znajomych ani jedno
          nie przetrwało próby czasu. Dlatego gdyby chodziło np. o moją córkę
          odradzałabym jej ten krok, bo wolałabym uniknąc dodatkowych komplikacji.
    • karolina_23_81 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 14:23
      Mi się wydaje że na ślub nigdy nie będzie za późno pod warunkiem że tata
      dziecka będzie dobrym facetem i ojcem:)
      Na Twoim miejscu skupilabym sie na sobie narazie i dzidzi.
      A reszta z biegiem czasu sie ułoży.

Pozdrawiam
      • kocianna Re: mam 18 lat w prawdzie......... 14.10.04, 19:53
        Popieram. Pracuję w szkole, więc stosunkowo często mam do czynienia z młodymi
        mamami. Jedna urodziła, zdała maturę, znalazła pracę, "teściowie" kupili
        mieszkanie... minęło kilka lat, zdecydowali się na ślub. Druga była z ojcem
        dziecka przez pół roku po narodzinach, potem się rozstali, bo poznała kogoś
        innego. Ojciec dziecka w dalszym ciągu w miarę możliwości wspomaga ją finansowo
        (dziewczyna ma 17 lat i 8-miesięczną córkę, chłopak 19). Jeszcze inna wyszła za
        mąż (miała 20 lat), ale jej mąż jest od niej 8 lat starszy i "zupełnie
        dorosły". "Zalegalizować" związek można później, gorzej, jeśli wspólne życie
        się nie uda i trzeba się będzie rozwodzić - a to trwa i kosztuje.
    • aneta.d-g Re: mam 18 lat w prawdzie......... 15.10.04, 16:46
      kochana, nie śpiesz się...
      • anula36 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 16.10.04, 12:32
        juz sie pospieszyla;) Ale ze slubem to moze faktycznie lepiej poczekac.
    • lilan1 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 17.10.04, 23:04
      witaj moze to ci nic nie da ale jak ja powiedziałam ze wychodze za maz moja
      babcia (89 lat) tak mi powiedziala: przed ślubem trzeba mieć oczy otwarte bo po
      ślubie trzeba je czasami przymykać .Coś w tym jest.moim zdaniem poczekaj,
      • mama_julci22 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 18.10.04, 15:37
        witam ja również jestem młodą mamą co prawda trochę starszą,ale nie mamy ślubu
        z ojcem mojego dziecka,mieszkamy razem ,jest wspaniale prawie jak małżeństwo
        tylko bez "papierka" ,planujemy kiedyś się pobrać ale narazie szkoda nam na to
        pieniędzy (bo przecież jest tyle ważniejszych spraw)
        Nasza córcia ma już 15 m-cy jest śliczna i zdrowa i Tobię życzę tego samego,a
        co do Twojego pytania to na ślub nigdy nie jest za późno a w ciąży tylko byś
        się umęczyła no bo ani potańczyć ani toastu nie wypić sama wiesz najlepiej jak
        się możesz czuć po casłonocnej imprezie,teraz lepiej odpoczywaj bo potem nie
        będziez miała tyle czasu dla siebie...

do łukasza z otwocka-jesteś niewychowany i może sam najpierw zdaj maturę a nie
        będziesz się wypowiadał na tym forum z takimi tekstami,to najlepiej świadczy o
        Twojej niedojrzałości umysłowej,nie lubię takich przemądrzałych osób.

Serdecznie Cię pozdrawiam-przyszła młoda mamo...
        '
    • nataliia do agata 186 22.10.04, 17:02
      witaj ja tez mam 18 lat i spodziewam sie dzicka wprawdzie nie wiem jak Ty ale
      ja ze swoim chlopakiem mieszkamy od ponad roku i tez zamiezamy brac slub i
      skoro sie kochacie tak jak my i jestescie pewni swojego uczucia to nie widze
      zadnych przeciw temu byscie byli razem my planowalismy slub juz wczesniej niz
      dowiedzielismy sie o dzidziusiu pozdrawiam papa jak bys chciala pogadac to
      napisz 4231583 :*
      • kluseczka20 Re: do agata 186 01.12.04, 10:56
        NIE MARTW SIE OPINIAMI NADETYCH PANIENEK. :) KAZDA Z NAS MA PRAWO DO SZCZESCIA
        JA MIALAM 17 LAT JAK URODZILAM SYNKA CO PRAWDE KONCZ SZKOLE NIE PRZERYWAJ BO
        NIE WARTO A DO SLUBU NIE SPIESZ SIE TO NIE PIORYTETOWA SPRAWA . POWODZENIA
    • kapustek81 Re: mam 18 lat w prawdzie......... 25.10.04, 17:10
      witam
      ja zaszłam w ciążę w klasie maturalnej, nie brałam slubu, urodziłam, zdałam na
      studia... pobyliśmy razem ja, dziecko, i mój obecny mąż... wydaje mi się że tak
      było najpepiej. ja np potrzebowałam trochę czasu. ślub wzięlismy i na tej samej
      mszy ochrzcilismy Karolinkę :)
      z perspektywy czasu wiem że nie żałuję. też wziełabym ślub, i tez dopiero po
      wszystkim.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka