Dodaj do ulubionych

Kościół Św. Anny na Starówce - opinie

01.02.05, 10:29
Kochane dziewczyny,
zastanawiam się nad kościołem Św. Anny na Starówce.
Bardzo mi się podoba.
pewnie wiele z Was słyszło coś o tym kościele, bądź też same miałyście też
tam ślub.
Jak to wygląda z kwiatami, przystrojeniem kościoła, czerwonym dywanem, jacy
są księża i jaka jest opłata.
Piszcie proszę za wszystkie odpowiedzi z góry bardzo dziękuję.
Buźka
A może przy okazji wiecie coś oRestauracji u Dekerta?
Obserwuj wątek
    • sol_bianca Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 01.02.05, 10:46
      Byłam tam na ślubie koleżanki. Sam kościół ładny, ale zraziło mnie to, że tuz
      przed i po ceremonii odbywały się śluby innych par, wyglądało to jak w
      supermarkecie - jeden ślub, szybko wychodzić bo zaczyna się następny... Do tego
      stopnia, że przy wejściu zrobił się chaos bo goście wchodzący wymieszali się z
      wychodzącymi, panna młoda została brutalnie odepchnięta (!) przez kolejną pannę
      młodą, która spieszyła się by wejść. I jak tu robić pod kościołem zdjęcia,
      składać życzenia itp., skoro wszędzie kręcą się goście następnej pary? Trochę
      niefajny był ten brak organizacji. A można było zacząć następną ceremonię 15
      minut później. Ale może trafiłam akurat w popularny termin i nie zawsze tak
      jest. Chociaż to jakaś przestroga, kolejna rzecz o której trzeba pamiętać przy
      planowaniu ślubu.
      • rynowiecka Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 01.02.05, 11:51
        Brałam tam slub dopiero co bo 1.01.2005:)Było przecudownie!1Tego dnia nikt inny
        nie fatygował sie do ołtarza wiec nie było mowy o mijaniu się w drzwiach z
        innymi parami.Kosciól był przystrojony (święta, choinki, stroiki itp)wiec nie
        musieliśmy organizowac żadnych kwiatów.Chodziłam tam z mężem na studium
        przedmałżeńskie, gdzie poznalismy fantastycznego księdza Fradciszka de S
        (francuskie nazwisko nie chcę się pomylić)odprawia msze w kazdą niedziele o
        19:00.On odprawiał nasz slub i wszyscy goście (my oczywiście równiez)byli
        zachwyceni.Jest on jednocześnie wykładowcą na prawie na UW. Mówi bardzo
        inteligentnie, a przy tym tak jak by znał parę (przynajmniej z nami tak było)
        wiele lat.Jeśli chodzi o koszty to "co łaska".O kosztach w ogóle nikt nam nie
        wspominał, nie nalegał.Jest jeden ksiądz(taki grubszy),który przy spisywaniu
        protokołu spytał,ale tak to nikt.Ale ponoć jest koszt 100zł za rezerwacje
        terminu.My go nie ponieśliśmy.A co łaska to daliśmy 200zł w kopercie i
        tyle.Organista (Tomek)również powiedział "co łaska", a nie jak w innych
        kościołach-200zł.W ogóle to jestem zachwycona!Sam kościól wiadomo, że jest
        piekny, czerwony dywan itp.Polecam z całego serca.Jesli chodzi o mijajace sie
        pary to zapisując się zwróccie uwagę,czy jest ktos przed lub za wami i jeśli to
        wam przeszkadza wybierzcie inna godzinę.Pozdrawiam, gratuluję, i zyczę
        szczęscia:)
        • agulek24 Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 01.02.05, 12:19
          Dziękuję za odpowiedź:)
          A jak to jest z tym, że jedna z narzeczonych musi być studentem? To prawda?
          Sprawdzją to jakoś?
          • guleranda Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 01.02.05, 16:19
            Tak, sprawdzaja-pokazuje się legitymacje.Ale mozna wziąc slub i bez tego, tylko
            wtedy jesteś narażona na koszty typu-licencja z Twojej lub Twojego narzeczonego
            parafii.Ale to jest wymagane zawsze gdy bierzesz ślub poza parafią, no chyba że
            własnie byłabys studentka.No i zapowiedzi wtedy będą w parafii, a nie w
            sw.Annie.
            • agulek24 Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 01.02.05, 16:27
              A kiedy sprawdzają tą legitymację, przy zapisach, czy później też?
              A ta licencja to wystarczy tylko z parafii jednej ze stron?
              • guleranda Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 02.02.05, 00:05
                Sprawdzją przy spisywaniu protokołu.Wcześniej tylko pytają o uczelnie
                itp.Licencja wystarczy chyba tylko z jednej parafi.Ale jeśli chcecie brać slub
                poza swoimi parafiami to zawsze bedzie ona konieczna.Jej koszt zależy od
                księdza. Zwykle jest "co łaska", ale niektórzy potrafią sobie zazyczyć.Lepiej
                więc spytajcie w obu i weżcie z tej gdzie "będzie taniej":)
      • a_weasley Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 02.02.05, 14:43
        sol_bianca napisała:

> zraziło mnie to, że tuz
        > przed i po ceremonii odbywały się śluby innych par,
        [ciach]
        > Ale może trafiłam akurat w popularny termin i nie zawsze tak jest.

Z tego, co obserwuję, to w tym kościele łatwo trafić w popularny termin.
    • agulek24 Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 02.02.05, 08:23
      A kiedy spisuje się protokół?
    • guleranda re:protokół 02.02.05, 19:48
      spisuje się na dwa tygodnie przed slubem, gdy masz juz wszystkie dokumenty:
      zaświadczenia z kancelarii, gdzie były wasze chrzty o chrzcie i braku wpisu o
      małżeństwie;zaswiadczenia o ukonczeniu kursu przedmałżeńskiego;
    • m.nowotny1 Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 03.02.05, 11:46
      Jesli chodzi o sw. Anne to jestem akurat na bierzaca, za pol roku biore w tym
      kosciele slub. Moi rodzice mieli tam slub (26 lat temu) i moja siostra tez (1,5
      roku temu)
      Kosciol sw Anny jest sliczny, popularny, a ksieeza sa super. Mlodzi,
      wyksztalceni itp.
      Studium przedmalzenskie bardzo polecam, prowadzacy ks. Franciszek Longshamp de
      Berier - z reszta moj wykladowca z prawa - super. Zaprasza na spootkania gosci -
      wiadomo jedni lepsi drudzy mnioej, ale ogolnie atmosfera jest ok.
      Koszta - bez zadnych cennikow i to jest prawda. Dajcie ile uwazacie. Kosciol
      jest udekorowany , ale jesli chodzi o kwiaty to jeszcze nie pytalam. W dni
      popularne slubow jest bardzo dużo i pewnie jakos to dziela pomiedzy pary.
      jesli nie jestescie studentami to musicie miec koncesje ze swoich parafii, tam
      tez musza byc zapowiedzi. ja z moim narzyczonym juz skonczylismy studia i nie
      mamy zadnego klopotu ze slubem w sw Annie.
      Rzeczwiscie jedyny (albo plus dla niektorych) to bardzo duza ilosc slubow.
      Reczywiście na Wielkanoc, w czerwcu i w sierpniu jest hurt. No ale coz Kosciól
      jest bardzo popularny. ja mam termin w sierpniu - pol godziny, pomiedzuy innymi
      parami , ale w takich miesiacach jak czerwiec i sierpien - to norma, w wielu
      popularnych warszawskicj kosciolach, trudno. Moi goscie poznaja mnie i mojego
      Piotrka wiec jakos sie nie zgubia, ale z tego co widzialam u mojej siostry, to
      wszystko zalezy od rodzin, gosci. U niej tez byl slub przed i po i najpierw my
      stalismy troche z boku i czekalismy na nasza kolej, tak aby mloda para mogla
      elegancko wyjsc z kosciola i przyjac zyczenia. Weszlismy jednym z 3 wejsciem ,
      a pozniej goscie nastepnej pary - zrobili to samo. Trzeba po prostu myslec o
      innych i o inni tez tak robia. Ma to swoj urok, jest duzo ludzi, a to chyba
      fajnie. Turysci robia zdjecia i w ogole ladne miejsce, reprezentacyjne. Bardzo
      warszawskie i inteligenckie...Do tego wole miec przynajmniej mily, sympatyczny
      slub, bez "pieprzenia ksiedza o glupotach". Moja siostra Ania i jej maz Piotrek
      mieli cudowny slub. cala uroczystosc i msza byla na prawde piekna, "leciutka" i
      w ogole! POLECAM.
      Wszystkie formalnosci i wymogi wypisane sa przy kancelarii Rektoratu Kościola,
      kancelaria od 16 do 18 codziennie pon - pt. i tam ksieza wszystko Wam powiedza.
      Reczwiscie za rezerwacje terminu jest stówka, ale nie wszyscy placa. jak
      rezygnujesz to z reszta zwracaja.

jakby coś to pytaj - jestem na biezaco! A o jakim terminie myslisz?
      Pozdrawiam

maja
      • m.nowotny1 Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 03.02.05, 11:49
        o matko, wlasnie to przeczytalam i widze mnostwo byków. sorry, ale pisze w
        pracy i sie spiesze. ale wstyd!!!
        maja
        • agulek24 Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 03.02.05, 14:43
          Myślimy o ostatnim tygodniu kwietnia, przyszłego roku.
          A napisz proszę, czy jest czerwony dywan?
          To jeśli jest tak dużo ślubów to ile czasu trwa ceremonia. Co ile są śluby co
          30 min?. Trochę ekspresowo.
          • klara15 Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 04.02.05, 15:17
            my mamy termin na 06.08.2005, co do dekoracji to też jeszcze nie wiem co i jak
            ale właśnie się zastanawiam czy będziemy zamawiać jakąś dekorację, ponieważ ten
            kościół jest sam w sobie ładny, nie jest pusty jak te budowane teraz
            napewno odpadają plastikowe stojaki rządkiem...
            co do ślubu to przy zamawianiu terminu ustala się czy chce sie sam ślub i trwa
            to wtedy 30 min, czy slub na mszy i trwa to wtedy około 60 min.
          • m.nowotny1 Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 17.02.05, 11:26
            Jest czerwony dywan. Wstąpcie tam to zobaczycie jak wygląda w środku. W czercu
            jest dużo ślubów, to można przyjść zobaczyć, to sami ocenicie, macie jeszce
            dużo czasu, ale w sumie dobrze, że już o tym myslisz. Sluby są roznie - trwają
            albo 1 godzinę albo pół. My mamy krótki slub, a poza tym zależało nam na
            sierpniowym popołudniu. A że ekspresowo to fakt, ale taki już urok Anny. W
            dodatku sierpnia. My oboje jesteśmy bardzo energiczni i szybko chcemy być już
            małżeństwem, więc nam to pasuje:-)) Pozdrawiam
    • guleranda Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 05.02.05, 00:19
      jest czerwony dywan.Również gorąco polecam studium przedmałżeńskie.zaczyna się
      w pazdzierniku, kończy przed świetami wielkanocnymi.jest super
      • yskyerka Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 05.02.05, 00:35
        O rany! I tak oto, dzięki wam, dowiedziałam się, że mój kolega z podstawówki
        jest w kociele św. Anny. :) Wiedziałam tylko, że wykłada na prawie. Dzięki!
        • m.nowotny1 Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 17.02.05, 11:30
          Franciszek???? Jest zawsze w pon i wt w kancelarii (16-18) , a z nami ma kurs
          we wtorki o 19.30.
      • m.nowotny1 Re: Kościół Św. Anny na Starówce - opinie 17.02.05, 11:29
        Dokładnie uważam to samo!!!!! wqarto pochodzić dłużej niż w innych kościołach
        (zamiast 10 - 14 spotkań, ale jest na prawdę ok!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka