wielorak 28.02.05, 13:49 frytki+surówka+kurczak+sos czosnkowy DUŻO, BARDZO DUŻO SOSU CZOSNKOWEGO, uwielbiam takie sosy ale nie sam czosnek ble Śmierdzi póxniej trochę i trzeba mocno szorować zęby ale taka pychotka mniami mniami Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abneptis Re: Ulubiona potrawa 28.02.05, 14:30 1. chińszczyzna- dużo czosnku i pikantna 2. gyros- ostry 3. spaghetti nie wiem czy tak sie pisze- czarne oliwki, czosnek i ostry sos 4. sushi tez nie wiem czy tak sie pisze ale UWIELBIAM 5. salatka grecka- oczywiscie duzo czosnku +oliwki obowiazkowo+ feta .... to chyba nie jest zdrowe jedzenie ---------------------------------- Sprzed Muzeum im. Kornela Makuszyńskiego w Zakopanem zniknęła rzeźba Koziołka Matołka. Zostało tylko jedno kopytko... Odpowiedz Link
paris81 Re: Ulubiona potrawa 28.02.05, 18:06 Wielorak ale apetyczny wątek założyłaś!!!!!!!! A ja taka głodna jestem....... No ale napiszę: 1. Uwielbiam placki ziemniaczane pozypane cukrem- mogłabym je jeść codziennie 2. ostatnio polubiłam śledzie, w każdej wersji...... 3. uwielbiam też smażone rydze i kanie (szkoda że sezon na te gryzby jest taki krótki) 4. spaghetti z sosem śmietankowo- pieczarkowym To tyle. Są to moje n ajukochańsze potrawy, które mogłabym jeść codziennie:) SMACZNEGO !!!!!!!! Odpowiedz Link
oxygen100 Re: Ulubiona potrawa 28.02.05, 22:06 no poki co to nie sa to arystokratyczne delikatesy. Spodziewalam sie tu bardziej wykwintnych potraw :) Odpowiedz Link
wielorak Re: Ulubiona potrawa 01.03.05, 11:30 a co powiecie na bardziej tuczący makaron z podsmażonym boczkiem (tylko nie za tłustym) w sosie dla odmiany-carbonara Odpowiedz Link
aba001 Re: Ulubiona potrawa 01.03.05, 14:43 MMMMMmmmm... pycha. w ogole lubie makaron i wszelkie kluchy i pierogi. Poza tym owoce morza. Odpowiedz Link
wielorak Re: Ulubiona potrawa 01.03.05, 15:01 smaku owoców morza moje podniebienie jeszcze nie zaznało hih ale ciekawość swoją w tym przedmiocie kiedyś zaspokoję :D Odpowiedz Link
paris81 Re: Ulubiona potrawa 01.03.05, 22:19 oxygen100 napisała: > no poki co to nie sa to arystokratyczne delikatesy. Spodziewalam sie tu > bardziej wykwintnych potraw :) Przeważnie tak jest, że lubi się te najprostsze i najmniej wyszukane potrawy:) Odpowiedz Link
miska77 Re: Ulubiona potrawa 01.03.05, 15:33 ja uwielbiam spaghetti i wieprzowine z papryka i cebula w nalesnikach ! Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link
dzenifer Re: Ulubiona potrawa 02.03.05, 20:49 Bigos i kopytka i pierogi z serem i nalesniki... mniam mniam... Odpowiedz Link
wojtow Re: Ulubiona potrawa 14.05.05, 15:44 Pierogi z kapustą i grzybami - MNIAM - ogórkowa - MNIAM - krokiety - MNIAM - itp itd kwaśno, gorzko - MNIAM Odpowiedz Link
kot.bestia Re: Ulubiona potrawa 14.05.05, 16:15 Spaghetti, krokiety, pulpety w sosie pomidorowym i pizza pod każdą postacią. Uwielbiam. Odpowiedz Link
agnieszka_z-d Re: Ulubiona potrawa 14.05.05, 16:54 Makarony pod każda postacią - z sosem śmietanowo-czosnkowym i piersią, z łososiem, ze szpinakiem, w wersji lasagne, w wersji canneloni... w każdej wersji:) Oprócz tego pizza koniecznie własnej roboty (robię świetne ciasto). Acha - i jeszcze chipsy... może to nie potrawa, ale co tam - kocham chipsy:))) Odpowiedz Link
borri Re: Ulubiona potrawa 17.05.05, 13:15 Zdradzisz mi sekret tego ciasta? Mi jakos kiepsko wychodzi i pochlaniam pizze w pizzeriach a chcialabym sama sie nauczyc mniaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmmm :) Odpowiedz Link
agnieszka_z-d Re: Ulubiona potrawa 17.05.05, 14:09 Oczywiście - już podaję (to jest proste, choć występuje trochę komplikacji:)) : 40 dkg mąki (mówią, żeby totrowej - ja zawsze robię ze zwykłej pszennej) 1/2 szklanki mleka 2 kostki (łyżeczki wieksze) cukru 2 dkg drożdży 2 łyżki oleju sól w letnim mleku rozpuścić cukier, dodać drożdże, wymieszać odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja zostawiam na jakieś 20-30 minut). Mąkę wrzucić do misy, zrobić wulkanik (w sensie takie wgłębienie pośrodku), wlać rozczyn drożdżowy i połączyć go drewnianą łyżką z taką ilością mąki, żeby powstała półpłynna masa - zaczyn. Oprószyć odrobiną mąki i znowu w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 20 minut). Dodać szczyptę soli i taką ilość letniej wody (ok. 1/2 szklanki), żeby to się zrobiło lekko rzadkie, lepkie ciasto, wymieszać (w przepisie mam, żeby wyjąć na stolnicę i zagnieść, ale nigdy tego nie robię bo mi się nie chce wyciągać tego całego sprzętu i brudzić pół kuchni - gniotę to dłonią w misce). Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia (też około 20-30 minut). Teraz już reszta idzie szybko - zagnieść to z resztą mąki, tak żeby przestało się kleić do palców (czasem trzeba dodać trochę nadprogramowej mąki) i albo rozgniatając ręką albo wałkiem uformować placek lub kilka (mi zawsze wychodzi jeden - ale ja kocham grube ciasto). Blaszkę wysmarować olejem i ułożyć ciasto tak, żeby na środku było cieńsze niż na brzegach, brzegi lekko ponakłuwać widelcem, żeby nie zrobiły się purchle w trakcie pieczenia. Przygotowany placek posmarować cieniutko olejem i układać składniki. Włożyć do rozgrzanego do ok. 220 stopni piekarnika i piec 20-30 minut. Ciasto oczywiście możesz zrobić w większej ilości i zamrozić - ale raczej nie na długo bo potem jest już jakieś nie takie jak powinno;) Moje propozycje składników: 1. ser morski lub mozarella, ser pleśniowy lazur (rokpol jest dla mnie za delikatny), jakieś salami, kabanoski 2. szyneczka, obsmażone pieczarki, sery. Acha! I pamiętaj, żeby ser kłaść na pizzę 5 minut przed końcem pieczenia, to się nie spali i będzie się extra ciągnąć:) A mój przepis na sos pomidorowy to: wymieszać koncentrat pom. z ketchupem, dodać oregano, bazylię, paprykę słodką i ostrą - taką miksturą posmarować placek przed układaniem składników. Nie kupuję gotowych sosów - wolę robić sama na bazie koncetratu pomidorowego. Jak macie jakieś fajne propozycje składników na pizzę to poproszę:) Pozdrawiam i powodzenia!! Smacznego:) Odpowiedz Link
borri Re: Ulubiona potrawa 19.05.05, 11:59 Bardzo, bardzo dziekuje :)))))))))))))))) Postaram sie zrobic jak najszybciej :) Mniammmmmmmmmmmmm Wielki buziak :))) Pozdrawiam pa Odpowiedz Link
xaa Re: Ulubiona potrawa 14.05.05, 20:21 lasagne:)ale to juz niektórzy wiedzą:) makarony z sosami:) pieczone ziemniaki z majonezowo-czosnkowym sosem:) czosnek w ogóle:) kaczkę( oczywiście natarta czosnkiem + majerankiem) szaszłyki z grila, grila tak w ogóle boczniaki robione jak schabowe i..młogam tak pisać bez końca... Odpowiedz Link