Dodaj do ulubionych

romantyczna kolacja co ugotowac?

21.01.06, 11:23
moze macie jakies pomysły co przyrzadzic na romantyczna kolacje przy świecach
(w domu) tak aby bylo pysznie ale by czuc sie potem lekko ;) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wielorak Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 21.01.06, 11:35
      ja na moją pierwszą kolację romantyczną zrobiłam makaron w sosie Carbonara- nic
      prostszego nie wymyśliłam (bo kucharz ze mnie kiepski) a jaka pychotka- teraz
      tradycyjne takie danie jemy raz w tygodniu :-)
      a przepisów mnóstwo znajdziesz na necie
      pozdrawiam
      • shilla01 Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 21.01.06, 11:50
        zajrzyj tu na pewno coś znajdziesz
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=777
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=77
        a tak ode mnie to myślę , że spagetti to taka sprawdzona potrawa. O ile
        oczywiście nigsy wcześnbiej mu tego nie serwowałaś :)
    • burza4 Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 21.01.06, 11:56
      proste i efektowne są wszelkie makarony - ja uwielbiam tagiatelle z sosem
      szpinakowo-śmietanowym - pychota. Rodzina ubóstwia tę potrawę - choć nigdy
      przedtem nie trawiliśmy szpinaku:)
      Do tego dobre winko...
      • gracuuja Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 23.01.06, 09:00
        to fakt taki sos szpinakowy jest poprostu BOMBA!! :)

ja zawsze szukam inspiracji na kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=336

a z potraw leekich i romantycznych... to oczywiście... OSTRYGI ;P
        sama do buzi nie wezmę, ale podobno są świetne jako wstęp do romantycznego
        wieczorku... :)))

SMACZNEGO!
    • caysee Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 22.01.06, 14:45
      Ja mysle, ze zeby kolacja przy swiecach byla romantyczna jedzenie nie musi byc
      wcale nie wiadomo jak wyszukane, trzeba umiec stworzyc atmosfere. Dopoki nie
      bedzie to mielony czy bigos bedzie dobrze. Wydaje mi sie, ze najlepszym
      rozwiazaniem na taka kolacje jest zaskoczenie meza/chlopaka nowa potrawa, taka
      ktorej on jeszcze nie widzial. Powinien docenic fakt, ze nauczylas sie jej i
      zrobilas specjalnie dla niego, niezaleznie od tego jak prosta byla w przygotowaniu.
    • kosmitos Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 24.01.06, 11:13
      dla mnie romantyczna kolacja to taka, którą ktoś inny zrobił (mąż, kucharz w
      restauracji); nie cierpię prac domowych i nie kojarzy mi się z romantyzmem coś
      co muszę zrobić na siłę i bez ochoty
    • ilona1111 Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 24.01.06, 21:05
      Dziewczyny, zrobiłyscie mi taką ochotę na ten makaron w sosoie smietanowo-
      szpinakowym, ze postanowiłam jutro przygotowac cos takiego na obiad. Czy
      mozecie mi podac przepis na ten sos???
      Dziekuję,pozdrawiam!!!
      • burza4 szpinakowy sos 27.01.06, 13:29
        sorry, nie zajrzałam wcześniej:)

do ropuszczonego masła wrzucam 1-2 przetarte ząbki czosnku, chwilę duszę pod
        przykryciemm, dodaję umyte całe liście świeżego szpinaku, sól, pieprz, ciupinę
        gałki muszkatlowej, czekam aż szpinak będzie miękki, dodaję szklankę śmietany
        (tej "do zupy - 18%) i podsypuję trochę startego żółtego sera. Dobrze się
        sprawdza taki gotowy w torebce, zdaje się President, nie pamiętam dokladnej
        nazwy (correggio??). I gotowe - 20 min i wszystko.

I naturalnie jakiś włoski makaronik, bo nasze są jakieś miękkie, nie mają
        takiego smaczku (ja uzywam tagiatelle, najlepiej mieszane, biale i zielone
        wstażki, bo ładniej wygląda)
        • ola_225 Re: szpinakowy sos 31.01.06, 09:24
          Cześć
          Wczoraj zrobiłąm na obiad ten sos z makaronem. Siedziałam do późna w pracy i
          nie miałam pomysłu co ugotować na obiad-kolację. Zainspirowałyście mnie tym
          sosem szpinakowo-śmietanowym. Postanowiłam spróbować i WYSZEDŁ WYYŚMIENITY !!!!!
          REWELACJA !!!!! Dzięki za pomysł. Ta potrawa napewno zagości w naszym
          jadłospisie domowym na stałe.
      • langolier_maximus Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 05.02.06, 10:20
        lepiej sie dowiedziec czy facet lubi szpinak.ja kocham ale Moj nienawidzi i ma
        odruch wymiotny na sam zapach, czym mnie zdziwil bo jest pierwsza osoba ktora
        tak reaguje na szpinak-mojego-idola
    • renebenay Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 26.01.06, 20:58
      Kup 2 pstragi(2x250g), po wypatroszeniu, odluskaniu i umyciu zamoczyc je w
      mleku,potem z zewnatrz posolic,popieprzyc i obsypac cienko maka a wnetrza
      pstragow posmarowac musztarda.Upiec je na masle(40 g) z odrobina oliwy--ryby
      piec na patelni po 7 minut z kazdej strony.Po rybach do tluszczu na patelni
      wrzucic 2 drobno pociete szalotki i je przypiec 1 minute ,potem dorzucic 2
      garscie winogron i dodac sok z polowki cytryny,i to podgrzac razem -+1-2minuty-
      tak aby winogrona byly cieple ale nie gorace.To wszystko dac na ryby i mozna
      juz jesc--do tego pasuje perfumowany ryz z Tajlandi.Jako zakaske przed
      jedzeniem mozesz podac po kawalku pizzy lub cos podobnego ale troche
      pikantnego.Na koniec kilka listkow salaty+np,lody i kawe.Do picia wystarczy
      ochlodzone (9-11°C)wino gazowane lub rose tez ochlodzone.To jest lekkie
      jedzenie,bez komplikacji i szybkie do realizacji ale to nie jest wazne bo
      trzeba zrobic atmosfere aby ta "wlasciwa ryba byla smaczna".Przyjemnego
      wieczoru i polowu.
    • kruszynka301 Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 26.01.06, 22:19
      najpierw może spytaj się go, co lubi. Ja zrobiłam zupę krem z pieczarek, z groszkiem ptysiowym (wtedy znaliśmy się zaledwie kilka dni), i mąż do tej pory mi to wypomina;).
      proponowany tutaj sos śmietanowo-szpinakowy, obawiam się że może spotkać się z podobną reakcją osobnika płci męskiej.
    • prawie.normalny.facet Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 01.02.06, 01:34
      a moze cos zupelnie innego.

proponuje:

dobra salatke - np. z zielonych lisci (moze byc np. mieszanka salaty, swierzego
      szpinaku i endywi kedziezawej), koziego bialego twarozku, prazonych migdalow i
      szuszonych zurawin, a to wszystko polane albo salatkowym slodkim sosem np.
      malinowym, albo po prostu sosem z oliwy z oliwek i winegaru

pieczona rybe (najlepiej z grilla albo z rusztu)

i do tego schlodzone biale wytrawne wino (moze byc Chardonnay czy Sauvignon
      Blank)

calosc mozna zwienczyc deserem zlozonym z kawalka dobrego sernika po wiedensku
      albo tiramisu i filizannki dobrej kawy

Smacznego ;)
    • kiki-riki22 Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 03.02.06, 19:08
      mowicie ze bigos to nie romantika, ale spagetti przez wlochow jest traktowane
      troche jak bigos. znaczy nic bardziej powszedniego i na dodatek sycace i nie
      lekkie. ja bym tego nei robila.

i zgadzam sie z jedna z poprzedniczek ze najbardziej romantyczna jest
      restauracja albo jak to on gotuje.

pozatym szpinak, ryby, ostrygi to zbyt ekscentryczne jak na pierwsza kolacje
      przy swiecach.
      lepiej np saltke z pomidorow i mozarelli polane oliwa. a potem np skrzydelka z
      kurczaka z piekarnika z frytkami i czeronym winem.

• langolier_maximus Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 05.02.06, 10:19
      tylko nie spaghetti- oklepane jak chloera, kazdy robi spaghetti.Ja to robie na
      codzien jak mi sie niechce nic innego ;-)
      Na roantyczna kolacje zrobilabym moze tarte, sprzedaja mrozone ciasta
      francuskie i naprawde sprawa jest banalna jesli chodzi o wykonanie.Albo
      nalesniki z kurczakiem serem fasolka kukurydza i morzem sera zoltego..no i
      jakims fajnym dipem-zrobic dip to 15 minut gora a bardzo fajna sprawa.I salatke
      grecka i sporo wina albo martini
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka