franczeska25 21.01.06, 11:23 moze macie jakies pomysły co przyrzadzic na romantyczna kolacje przy świecach (w domu) tak aby bylo pysznie ale by czuc sie potem lekko ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielorak Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 21.01.06, 11:35 ja na moją pierwszą kolację romantyczną zrobiłam makaron w sosie Carbonara- nic prostszego nie wymyśliłam (bo kucharz ze mnie kiepski) a jaka pychotka- teraz tradycyjne takie danie jemy raz w tygodniu :-) a przepisów mnóstwo znajdziesz na necie pozdrawiam Odpowiedz Link
shilla01 Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 21.01.06, 11:50 zajrzyj tu na pewno coś znajdziesz forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=777 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=77 a tak ode mnie to myślę , że spagetti to taka sprawdzona potrawa. O ile oczywiście nigsy wcześnbiej mu tego nie serwowałaś :) Odpowiedz Link
burza4 Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 21.01.06, 11:56 proste i efektowne są wszelkie makarony - ja uwielbiam tagiatelle z sosem szpinakowo-śmietanowym - pychota. Rodzina ubóstwia tę potrawę - choć nigdy przedtem nie trawiliśmy szpinaku:) Do tego dobre winko... Odpowiedz Link
gracuuja Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 23.01.06, 09:00 to fakt taki sos szpinakowy jest poprostu BOMBA!! :) ja zawsze szukam inspiracji na kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=336 a z potraw leekich i romantycznych... to oczywiście... OSTRYGI ;P sama do buzi nie wezmę, ale podobno są świetne jako wstęp do romantycznego wieczorku... :))) SMACZNEGO! Odpowiedz Link
caysee Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 22.01.06, 14:45 Ja mysle, ze zeby kolacja przy swiecach byla romantyczna jedzenie nie musi byc wcale nie wiadomo jak wyszukane, trzeba umiec stworzyc atmosfere. Dopoki nie bedzie to mielony czy bigos bedzie dobrze. Wydaje mi sie, ze najlepszym rozwiazaniem na taka kolacje jest zaskoczenie meza/chlopaka nowa potrawa, taka ktorej on jeszcze nie widzial. Powinien docenic fakt, ze nauczylas sie jej i zrobilas specjalnie dla niego, niezaleznie od tego jak prosta byla w przygotowaniu. Odpowiedz Link
kosmitos Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 24.01.06, 11:13 dla mnie romantyczna kolacja to taka, którą ktoś inny zrobił (mąż, kucharz w restauracji); nie cierpię prac domowych i nie kojarzy mi się z romantyzmem coś co muszę zrobić na siłę i bez ochoty Odpowiedz Link
ilona1111 Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 24.01.06, 21:05 Dziewczyny, zrobiłyscie mi taką ochotę na ten makaron w sosoie smietanowo- szpinakowym, ze postanowiłam jutro przygotowac cos takiego na obiad. Czy mozecie mi podac przepis na ten sos??? Dziekuję,pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
burza4 szpinakowy sos 27.01.06, 13:29 sorry, nie zajrzałam wcześniej:) do ropuszczonego masła wrzucam 1-2 przetarte ząbki czosnku, chwilę duszę pod przykryciemm, dodaję umyte całe liście świeżego szpinaku, sól, pieprz, ciupinę gałki muszkatlowej, czekam aż szpinak będzie miękki, dodaję szklankę śmietany (tej "do zupy - 18%) i podsypuję trochę startego żółtego sera. Dobrze się sprawdza taki gotowy w torebce, zdaje się President, nie pamiętam dokladnej nazwy (correggio??). I gotowe - 20 min i wszystko. I naturalnie jakiś włoski makaronik, bo nasze są jakieś miękkie, nie mają takiego smaczku (ja uzywam tagiatelle, najlepiej mieszane, biale i zielone wstażki, bo ładniej wygląda) Odpowiedz Link
ola_225 Re: szpinakowy sos 31.01.06, 09:24 Cześć Wczoraj zrobiłąm na obiad ten sos z makaronem. Siedziałam do późna w pracy i nie miałam pomysłu co ugotować na obiad-kolację. Zainspirowałyście mnie tym sosem szpinakowo-śmietanowym. Postanowiłam spróbować i WYSZEDŁ WYYŚMIENITY !!!!! REWELACJA !!!!! Dzięki za pomysł. Ta potrawa napewno zagości w naszym jadłospisie domowym na stałe. Odpowiedz Link
langolier_maximus Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 05.02.06, 10:20 lepiej sie dowiedziec czy facet lubi szpinak.ja kocham ale Moj nienawidzi i ma odruch wymiotny na sam zapach, czym mnie zdziwil bo jest pierwsza osoba ktora tak reaguje na szpinak-mojego-idola Odpowiedz Link
renebenay Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 26.01.06, 20:58 Kup 2 pstragi(2x250g), po wypatroszeniu, odluskaniu i umyciu zamoczyc je w mleku,potem z zewnatrz posolic,popieprzyc i obsypac cienko maka a wnetrza pstragow posmarowac musztarda.Upiec je na masle(40 g) z odrobina oliwy--ryby piec na patelni po 7 minut z kazdej strony.Po rybach do tluszczu na patelni wrzucic 2 drobno pociete szalotki i je przypiec 1 minute ,potem dorzucic 2 garscie winogron i dodac sok z polowki cytryny,i to podgrzac razem -+1-2minuty- tak aby winogrona byly cieple ale nie gorace.To wszystko dac na ryby i mozna juz jesc--do tego pasuje perfumowany ryz z Tajlandi.Jako zakaske przed jedzeniem mozesz podac po kawalku pizzy lub cos podobnego ale troche pikantnego.Na koniec kilka listkow salaty+np,lody i kawe.Do picia wystarczy ochlodzone (9-11°C)wino gazowane lub rose tez ochlodzone.To jest lekkie jedzenie,bez komplikacji i szybkie do realizacji ale to nie jest wazne bo trzeba zrobic atmosfere aby ta "wlasciwa ryba byla smaczna".Przyjemnego wieczoru i polowu. Odpowiedz Link
kruszynka301 Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 26.01.06, 22:19 najpierw może spytaj się go, co lubi. Ja zrobiłam zupę krem z pieczarek, z groszkiem ptysiowym (wtedy znaliśmy się zaledwie kilka dni), i mąż do tej pory mi to wypomina;). proponowany tutaj sos śmietanowo-szpinakowy, obawiam się że może spotkać się z podobną reakcją osobnika płci męskiej. Odpowiedz Link
prawie.normalny.facet Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 01.02.06, 01:34 a moze cos zupelnie innego. proponuje: dobra salatke - np. z zielonych lisci (moze byc np. mieszanka salaty, swierzego szpinaku i endywi kedziezawej), koziego bialego twarozku, prazonych migdalow i szuszonych zurawin, a to wszystko polane albo salatkowym slodkim sosem np. malinowym, albo po prostu sosem z oliwy z oliwek i winegaru pieczona rybe (najlepiej z grilla albo z rusztu) i do tego schlodzone biale wytrawne wino (moze byc Chardonnay czy Sauvignon Blank) calosc mozna zwienczyc deserem zlozonym z kawalka dobrego sernika po wiedensku albo tiramisu i filizannki dobrej kawy Smacznego ;) Odpowiedz Link
kiki-riki22 Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 03.02.06, 19:08 mowicie ze bigos to nie romantika, ale spagetti przez wlochow jest traktowane troche jak bigos. znaczy nic bardziej powszedniego i na dodatek sycace i nie lekkie. ja bym tego nei robila. i zgadzam sie z jedna z poprzedniczek ze najbardziej romantyczna jest restauracja albo jak to on gotuje. pozatym szpinak, ryby, ostrygi to zbyt ekscentryczne jak na pierwsza kolacje przy swiecach. lepiej np saltke z pomidorow i mozarelli polane oliwa. a potem np skrzydelka z kurczaka z piekarnika z frytkami i czeronym winem. Odpowiedz Link
langolier_maximus Re: romantyczna kolacja co ugotowac? 05.02.06, 10:19 tylko nie spaghetti- oklepane jak chloera, kazdy robi spaghetti.Ja to robie na codzien jak mi sie niechce nic innego ;-) Na roantyczna kolacje zrobilabym moze tarte, sprzedaja mrozone ciasta francuskie i naprawde sprawa jest banalna jesli chodzi o wykonanie.Albo nalesniki z kurczakiem serem fasolka kukurydza i morzem sera zoltego..no i jakims fajnym dipem-zrobic dip to 15 minut gora a bardzo fajna sprawa.I salatke grecka i sporo wina albo martini Odpowiedz Link