Dodaj do ulubionych

młody york i uszka

28.11.05, 09:50
Właśnie niedawno stałam się właścicielką malutkiego yorka (7 tyg).
Od jego poprzedniej właścicielki dowiedziałam się, że jeszcze przez około 2
tygodnie trzeba mu "stawiać" uszka na noc (pokazała jak trzeba plasterkiem je
sklejać)i stwierdziła, że TRZEBA to robić, bo z klapniętymi uszkami będzie
później brzydko wyglądał.
Dla mnie (i całej rodzinki) on i tak jest najsłodszym psiuniem pod słońcem.
I dlatego mam pytanie dla posiadaczy tych urodziwców czy naprawdę sklejanie
uszków jest KONIECZNE?
Obserwuj wątek
    • molly101 Re: młody york i uszka 29.11.05, 14:34
      Sklejanie tak naprawde nic nie daje. Trzeba tylko skracać włosy na uszach.
      Najlepiej maksymalnie na brzegach i na powierzchni, w środku też wycinamy, żeby
      uszy się wietrzyły i piesek nie chorował. To niestety często zdarza się
      młloodym yorkom. Lżejsze uszka szybciej piesek postawi. Ma na to czas do 7
      miesiąca, więc życze cierpliwości. Mięśnie muszą się rozwinąć i potrzeba na to
      troche tygodni. Jeśli piesek do 5-6 miesiąca nie stawia uszu zalecam wizytę u
      weterynarza, także jeśli drapie się w uszy i potrząsa nimi. Może to oznaczać
      stan zapalny. Najlepiej podczas szczepienia skonsultować się z weterynarzem,
      zerknie w uszko i juz wszystko będzie jasne.
      • lola211 Re: młody york i uszka 16.01.06, 09:24
        > Sklejanie tak naprawde nic nie daje

OPrócz tego, ze uszka stana:)).Zaplasterkowalam 8 tygodniowemu pieskowi uszka
        na 2 doby i po zdjeciu plastra okazalo sie , ze stoja.Jedno na bacznosc,z
        drugim gorzej, wiec plastruje na noc jeszcze przez jakis czas.
        Widuje yorki z klapnietymi uszkami, zatem bez pomocy ludzkiej w wielu
        przypadkach sie nie obejdzie.JAk czytalam trzeba oprócz plastrowania podawac
        psu wapno badz galaretke z kurzych łapek, na wzmocnienie chrzastki.
        Z plastrem trzeba uwazac, powinien przepuszczac powietrze, inaczej pod nim moze
        sie wdac stan zapalny(jesli uszka beda za długo zaklejone).
        • molly101 Re: młody york i uszka 20.01.06, 13:43
          Tak na prawdę to uszy twojego pieska stałyby i bez oklejania. Trzeba wykazać się
          tylko cierpliwością. Ciekawe, czy yorki o których piszesz są rasowe i mają tak
          na prawdę predyspozycje genetyczne do stojących na baczność uszu. Jeśli pies
          jest od sprawdzonego hodowcy, nie ma się o co martwić. Lola211 przeczytaj swój
          post uważnie i zastanów się, czy warto tak szkodzić swojemu najukochańszemu
          pupilkowi.Groźba stanu zapalnego, a nawet martwicy tkanki, gdy właściciel w
          dobrej wierze zbyt mocno oklei uszko, to moim zdaniem zbyt wysoka cena za
          ładniejszy wygląd pieska.
          • lola211 Re: młody york i uszka 21.01.06, 22:05
            Molly, dlatego jesli sie juz uszka klei to trzeba to robic uwaznie- stosowac
            odpowiednie plastry i je zdejmowac, a nie trzymac na uszach tygodniami.
            • molly101 Re: młody york i uszka 25.01.06, 11:19
              Tylko, że nie każdy ma tego świadomość. Kowiedz komuś żeby kleił, a on z dobrej
              chęci krzywdę zrobi psiakowi. Już takie historie widziałam, że nic nie jest w
              stanie mnie zdziwić u ludzi. Jak ktoś jest inteligentny to będzie ostrożny, a
              jak nie bardzo, to różnie może być. Właściciele psów są czasem tacy
              nioeodpowiedzialni...
            • paula302 Re: młody york i uszka 04.03.06, 20:45
              MOJ STARSZY YORK MIAL OD POCZATKU KLAPNIETE USZKA ,A JA NIESWIADOMA NICZEGO NIE
              SKLEJALAM BO HODOWCA NIC MI NA TEN TEMAT NIE WSPOMNIAL I MOJ PIESEK JAK MIAL 7
              MIESIECYN TO MU ZACZELAM SKLEJAC ALE TO NIC NIE DALO ,MIAL I MA POPROSTU ZA
              DUZE USZKA I BARDZO WIOTKIE.NIE PRZESZKADZA MI TO ALE ,MYSLE ZE JEST TO PO
              CZESCI WINA HODOWCY BO JA GO KUPLAM JAK MIAL 3 MIESIACE I SADZE ZE POWINIEN JUZ
              MIEC CO KO,WIEK Z NIMI ROBIONE,ALE JEST JAKI JEST I KOCHAM GO BARDZO!!!!!
      • kangurek1985 Re: młody york i uszka- pytanie 05.03.06, 08:32
        Zgadzam się z Molly! Mysle ze najwazniejsze jest skracanie włosów na uszkach!
        Ale mam też w związku z tym pytanie. Czy to prawda ze kiedy piesek zaczyna
        zmieniać ząbki to uszka mogą oklapnąć? Mój ślicznie stawiał uszka, a teraz
        troszkę są oklapnięte. Czy to właśnie przez ząbki? I czy to przejdzie czy np.
        znów powinnam podciąć mu włoski?
        • molly101 Re: młody york i uszka- pytanie 05.03.06, 10:31
          Może to przez ząbki, może nie. Daj mu parę dni na zmagania z nowym uzębieniem.
          Opuchnięte dziąsła i wyrzynające się nowe zęby mogą powodować lekki stan zapalny
          w obrębie dziąseł, węzłów chłonnych i ucha. Jeśli po paru dniach nic się nie
          zmieni, wybierz się do weterynarza. Może przyplątało się jakieś zakażenie
          bakteryjne zewnętrznego przewodu słuchowego. Szczególnie jeśli potrząsa uszami
          lub się w nie drapie. Zerknij mu tez sama w uszko. Czasem pojawiają się też
          widoczne strupki, coś na ksztat dużego łupieżu. Nie jest to niebezpieczne, ale
          bardzo uciążliwe dla psa. W razie czego polecam zrobić wymaz z ucha [pobiera
          weterynarz, badanie robi zwykle sanepid ok 15 zł] i w ten sposób dobierać
          antybiotyk. Polecam wymaz i tańsze polskie kropelki, niż na ślepo podawany drogi
          lek. O wiele skuteczniejsze [swoją drogą u ludzi też tak powinno się
          postępować]. Jeśli piesek już wcześniej postawił uszy to znaczy, że potrafi. Nie
          martw się. Nie możesz tylko zaniedbać tego problemu. Czasem brakuje też czegoś w
          diecie, zapewnij małemu witaminy i wapń[nie przesadzaj], niektórzy podają
          chrząstki [też nie przesadzaj] ;). Napisz koniecznie jak będziesz już coś wiedzieć.
          • kangurek1985 Re: młody york i uszka- pytanie 05.03.06, 10:40
            Piesek był u weterynarza, miał niedawno zapalenie uszek, ale już jest wyleczony.
            Miał przez tydzień smarowane uszy antybiotykiem. Podaję mu też witaminki i
            kostkę z wapniem do gryzienia (uwielbia ją;). Zauważyłam ze od ostatniej wizyty
            u fryzjera szybko mu urosły wlosy, wiec po prostu je skrócę i zobaczę co wtedy.
            Do weta i tak idę w tym tygodniu, zeby skontrolować ząbki i uszka, więc zobaczę
            co powie. Pozdrawiam!
            • molly101 Re: młody york i uszka- pytanie 05.03.06, 21:34

Jak na mój gust to stan zapalny nie został wyleczony,antybiotyk nie był
              trafiony, chociaż trudno tak przez internet oceniać. Jeśli weterynarz to
              potwierdzi i będzie chciał przepisywać inne krople, zróbcie lepiej najpierw
              wymaz. Pozwoli to lepiej określić rodzaj bakterii i antybiotyku, na który są
              wrażliwe. Przepraszam, że się wymądrzam, ale sprawa stosowania leków jest mi
              bliska. Jestem farmaceutą :) i żal mi cierpiącego zwierzaczka. A włosy przytnij
              koniecznie.
              Pozdrawiam. Życzę dużo zdrówka dla pieska.
    • szkasik Re: młody york i uszka 29.11.05, 14:58
      Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
    • ewa246 Re: młody york i uszka 19.01.06, 12:14
      Zdecydowanie zgadzam się z Molly101. Być może sposób na plaster poskutkował.
      Ale dla mnie to chore. Uszka i tak staną kiedy będzie się podcinać włoski.
      • nessie3 Re: młody york i uszka 20.01.06, 21:38
        Dodam też, że cudownie stawiają uszy chrząstki cielęce.
        • szkasik Re: młody york i uszka 05.03.06, 19:18
          No cóż, Drops skończy niedługo 5 miesięcy, a jest jak Miś Uszatek do kwadratu
          (...bo klapnięte uszka ma...).
          Ale nam to już nie przeszkadza, bo jest kochany i bez sterczacych uszek :0)
          • chantal11 Re: młody york i uszka 06.03.06, 19:19
            Ja wogóle nie zwracałam uwagi na uszy mojego psa kiedy był maly. Dopiero,że może
            być z nimi problem dowiedziałam się kiedy podczytywałam fora Zwierzęta.No i
            tutaj oczywiscie. Przegladałm niedawno zdjecia, chcac zobaczyc jakie miał moj w
            wieku szczenięcym, okazało sie ze faktycznie też miał klapniete. W kolejnych
            miesiącach jego wzrostu uszka stawały, tak niepostrzeżenie...:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka