Dodaj do ulubionych

Szelki i obroża

28.08.06, 11:06
Czy Wasze pieski są spokojne kiedy zakładacie im szelki lub obrożę? Jak sobie
poradzić z pieskiem, który reaguje bardzo nerwowo, drapie i ucieka?
Obserwuj wątek
    • molly101 Re: Szelki i obroża 29.08.06, 10:04
      Mamy i obroże i szelki. Piesek zaakceptował jedne i drugie. Najlepiej zrobić to
      w zabawie. Założyć i zorganizować pieskowi jego super ulubioną zabawę, u nas gra
      w piłkę. Piesek po chwili zapomina o tym, że ma coś na sobie. Moim zdaniem
      szelki sa lepsze. Nie uszkodzisz pieskowi krtani i nie niszczą się włosy na
      szyi. Szelki za to bardziej kołtunią włosy. No ale to uroki pieska długowłosego :)
      • chantal11 Re: Szelki i obroża 29.08.06, 19:47
        Szelki-od zawsze. Poniewaz sa dla tych pieskow bezpieczniejsze. Rasa ta ma
        tendencje do zapadania tchawicy, wiec dlatego tylko szelki. Faktem jest, ze
        wlosy sie pod nimi kołtunią, ale co tam. Zdrówko ważniejsze.
        U mnie na osiedlu jest york wyprowadzany w obrozy. Wiadomo, ze psy te ciagna,
        słyszałam to charakterystyczne "charczenie", jakby kasłanie tego psa:(
        Wiec polecam tylko szeleczki:)
    • argentea Re: Szelki i obroża 30.08.06, 11:44
      Tak, wiem, że szelki, ale moje pytanie dotyczyło czegoś innego: jak uspokoić
      pieska, który przy zakładaniu mu szelek staje się bardzo nerwowy, drapie i
      gryzie.
      • chantal11 Re: Szelki i obroża 06.09.06, 20:39
        Tak, tak, juz po wysłaniu mojego posta, zorientowałam się, ze nie o to pytałas.
        Moj Neki, tez tak reaguje na zakładanie szelek, smyczy. Podskakuje, biega wokół
        wyprowadzającego go, ucieka, wraca. On po prostu się cieszy ze idzie na spacer.
        I cociaz ma juz 4lata, zawsze jest to samo. Probowalismy go nauczyc, aby przy
        zakładaniu szelek siadał, ale gdzie tam! on na smakołyk ktorym go chcielismy
        nagrodzic nawet nie patrzał. Teraz czasem usiadzie, ale tylko po to aby zaraz
        wstac. Tak wiec nie mam szansy u niego. on i tak postawi na swoim. Ale mnie to
        juz przestało denerwowac. Ciesze sie razem z nim i gdy widze te tance i podskoki
        to sie smiejemy. Rogal sam robi sie z ust:)
        Pozdrawiam
        • markela Re: Szelki i obroża 16.09.06, 23:25
          Może coś mu się źle kojarzy ,może został 'uszczypnięty " przez zaczep
          szelek ,może go ściskają? Mój pies gdy widzi że biorę szelki do ręki i kucam
          koło niego ,sam podaje łapkę jedną a potem drugą i liże mnie po ręce jakby
          chciał podziękować że wychodzimy. Może wyprowadzasz czasem psa luźno bez
          smyczy? wiadomo że każdy pies woli iść wolno ...może dlatego chce ci
          powiedzieć że nie chce żadnego krępowania:)
          • argentea Re: Szelki i obroża 17.10.06, 11:18
            Mojemu pieskowi coś się odmieniło i teraz kiedy widzi szelki i smycz cieszy się
            i skacze. Kiedy był nerwowy podczas zakładania szelek, po udanym ubraniu go
            dawałam mu nagrodę, więc może dlatego, a może pamięta teraz, że spacer to
            atrakcja. Zakładam mu teraz szelki bez problemu. Po założeniu próbuje je
            zdejmować, ale zapomina o nich zaraz jak tylko wyjdziemy na klatkę schodową.
            • tamilan Re: Szelki i obroża 03.01.07, 19:06
              Cieszę się, że ci sięudało. Moja sunia to pies ogródkowy i nauczyła się chodzić
              bez szeleczek. gdy jej zakładałam na początku m - od razu kładła się na ziemi
              jak dywanik i ani myślała zrobić krok. Teraz cieszy się na sam widok smyczy,
              choć nadal nie lubi chodzić na uwięzi.
              Co do szelek i obroży... Wiem o tej tchawicy i moja sunia charczy gdy ma
              obrożę. Ale na wystawie zostałam srodze zbesztana przez sędzię, że nie
              nauczyłam suki prowadzić na smyczy ringówce, którą zresztą nabyłam dopiero
              podczas wystawy hehe... Toi niestety jest smutna konieczność dla wystawowców -
              muszą nauczyć się chodzić na smyczy i w obroży na dodatek. Ale na codzień
              zakładam jej szeleczki i smycz. Czerwone oczywiście!
    • karolka-07 Re: Szelki i obroża 12.02.07, 11:55
      Cześć !
      ja kupiłam mojemu psu narazie obroże i smycz !
      Ale jeszcze zobaczymy bo może kupie szelki !
      No to Pozdrawiam
      Karolka-07
    • chantal11 Re: Szelki i obroża 12.02.07, 17:47
      Dlaczego nie kupiłas od razu szelek? Kiedy kupowałam wyprawkę dla mojego
      szczeniaczka, zaproponowano mi szelki. A propozycja ta wyszła od weta, sklep
      jest jego własnościa. I dobrze sie stało, bo kupiłam,nie zaluję. MÓj strasznie
      ciągnie, zapewne dawno miałby zapadniętą tchawicę.Widziałam u nas yorki z
      obroża, ale w wyniku powyższych historii zamieniono ją na szelki. Sa
      bezpieczniejsze.
      • karolka-07 Re: Szelki i obroża 18.04.07, 12:37
        Witam !
        jednak kupiłam wszystko i szelki i obroże ale mój nie chce szelek bo się wyrywa
        a z obroży nie !
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka