liducha 23.10.06, 13:33 Czy ktoś potrafi coś powiedzieć o tej rasie z własnych doswiadczeń? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mjkbj Re: Briard 08.11.06, 12:58 To fantastyczna rasa, ale pod warunkiem, że dopuszczasz do siebie fakt posiadania psa z charakterem. Na pewno nie jest to spolegliwy golden, ani "kochających wszystkich i wszystko" labrador. Jest to typowy owczarek - przywiązuje się do stada - nie do miejsca i przez całe swoje życie czuje się za to stado odpowiedzialny. Lubi myśleć samodzielnie i próbować cały czas "co mu wolno". Kocha towarzystwo, długie spacery, nienawidzi samotności i obojętności pańciów. Do tego wszystkiego jest to pies który do końca swoich dni zachowuje radość życia i chęć do zabaw szczeniaka. Dla mnie CUDO - jedyna rasa! Wymaga jednak regularnych zabiegów kosmetyczno - higienicznych. Z pewnością nie jest to więc pies dla leniwych. Jeśli chcesz więcej informacji - polecam się: martaj@op.pl Odpowiedz Link
mojave Re: Briard 09.11.06, 12:13 moja przyjaciólka ma briarda, który jest pod pewnymi względami zaprzeczeniem tego co napisala mjkbj: - kocha wszystkich i wszysko, to chodzaca miłośc do świata, - straszny leniuch - dłuzszy spacer to dla niego kara, a juz nie daj boże pod górke, potrafi sie położyc na środku drogi i za nic w świecie nie jest go w stanie zmusić aby poszli dalej Ale ogólnie piesek jest kochany, faktycznie bardzo towarzyski, wesoły i straszny lakomczuch, nieco ciapowaty w zachowaniu. Pielegnacji wymaga sporo ze wzgledu na długi wlos. Odpowiedz Link
suleda Re: Briard 10.11.06, 17:37 witaj ja jestem włascicielka briarda -suczki od ponad 3 lat. O rasie czytałam już dużo wczesniej. Jest to wspaniały pies całkowicie oddany swojej rodzinie. Kocha wszystko i wszystkich - czasem zdarzaja sie wyjątki ale w każdej rasie tak się zdarza. Moja uwielbia spacery, szkolenia, i każdą wolna chwile spędza na bieganiu - natomiast w domu wycisza się i spokojnie obserwuje otoczenie. Jest przyjaxnie nastawiona do innych zwierząt oraz do ludzi. Ma ogromny temperament - i mam nadzieje ze tak juz jej zostanie;). Briard wymaga regularnego czesania i szczotkowania gdyż zaniedbanie tej czynności prowadzi do kołtunienia sie sierści. Dlatego już od wieku szczenięcego należy psa do tego przyzwyczajać. Briard nie gubi sierści. Jest to najwspanialszy pies z jakim do tej pory miałam do czynienia - pozdrawam wszystkich miłośników tej rasy :) ! Odpowiedz Link
liducha Hodowla 24.11.06, 11:53 A może ktoś zna dobrą hodowlę (najlepiej w małopolsce lub okolicach) Odpowiedz Link
majenkir Skarbnica wiedzy :P 24.11.06, 13:56 www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=82 Odpowiedz Link