Dodaj do ulubionych

Moja suczka nie chce jeść-pomocy???

31.12.06, 17:08
Moja 6-o tygodniowa suczka nie chce jeść suchej karmy Royal dla
szczeniaków(wcześniej oczywiscie namoczonej w przegotowanej wodzie)taką karme
jadła u chodowcy.Jak jej ugotowałam ryż z cielęcinką i marchewką to łapczywie
jadła.Co mam zrobic aby zaczęła jeśc tą karme,bo przeciez ta karma zawiera
wszystkie potrzebne jej do rozwoju witaminy itp.
Obserwuj wątek
    • chantal11 Re: Moja suczka nie chce jeść-pomocy??? 01.01.07, 12:47
      Jesli suczka nie chce jesc Royala, to nie bedzie.U mnie była taka sama
      sytuacja.Kiedy nie jadł suchego, gotowalam mu ryż+marchew+mieso kurze, zal mi
      było ze miał pusty zoładeczek, i to zjadał w ciagu chwili. I tak juz zostało,
      bardziej lubi nasze domowe jedzenie niz suche lub inne psie przysmaki, typu
      ciasteczka. Tych ostatnich nawet nie tknie, jedynie obwącha. Aczkolwiek, Royal
      dla yorków jest cały czas w miseczce i sobie jednak podjada. Twoja suczka jest
      bardzo mała jeszcze. Kiedy ja brałam psa od hodowcy, miał 8 tygodni. Takie
      szczeniaki mało jedza, bo mają małe zoładeczki. W tamtym czasie, pobieglam nawet
      do weta, z zapytaniem dlaczego nie je. Odpowiedz byla taka, jak zdanie
      przed.Mozliwe, ze suche karmy maja wszystkie witaminy, ale ja wcale nie boleję
      nad tym, ze musze mu gotowac, raz dziennie do karmy dodaje mu witaminy z
      mikroelementami w proszku. Podawaj jej namoczona karmę, zobaczysz, jesli nie
      bedzie jej jadła, znaczy to ze wybrała jedzonko domowe.Yorki są bardzo wybredne
      w jedzeniu. Kiedy zamierzałam kupic psa, nie dopuszczałam do siebie myśli, ze
      bede jeszcze i jemu gotowała, myslalam ze tylko i wyłacznie w rachube wchodzi
      sucha karma, bo to wygoda dla włascieciela, jednakze on zdecydowal inaczej:)

Daj znac, które jedzonko sunia wybrała.
      Pozdrawiam Noworocznie.
      • bieta0 Re:do chantal11 01.01.07, 15:23
        Serdeczne dzięki za odpowiedż.Faktycznie sama karma namoczona przegotowaną wodą
        Royal jej nie smakuje.Ale kiedy dodałam do tej karmy troche ugotowanego ryżu z
        marchewką zaczęła jeść.A już najlepiej smakuje jej ryż z marchewką +gotowana
        cielęcinką.Jesli możesz to prosze podaj mi nazwe tych witamin jakie podajesz
        swojemu yorkowi.Wszystkiego dobrego w nowym roku.
        Elzbieta
        • chantal11 Re:do chantal11 02.01.07, 10:18
          Myślę, że Twoja sunia nie polubi jednak suchej karmy. U mnie było to samo. Takie
          szczeniaczki, jak pewnie wiesz, nie jedzą dużo, ale posiłki nalezy podawac im
          ok.5 razy na dobę. Na temat domowego i suchego jedzonka dla psiaków jest wiele
          opini. Ja jednak jestem za domowym. Niewiadomo jaki wpływ taka sucha karma ma na
          naszych pupili. Witaminy o jakie pytałas są z firmy Dax-Fosforan wapnia-20
          witamin, 12 mikroelementów. Na etykietce pisza ze szczególnie polecany jest dla
          szczeniat od 6tego tygodnia i młodych zwierząt. Moj york juz wkroczył w wiek
          5lat, ale od poczatku ma dodawane do jedzenia preparaty witaminowe. Najlepsze sa
          te w proszku.
          Pozdrawiam
      • wlasc.toffika Spróbuj do suchej karmy dodać trochę karmy z puszk 12.01.07, 23:06
        Mój Toffcio ma 9 miesięcy i już od bardzo dawna nie chce jeść suchej karmy (daję mu Royal Canin Mini
        Junior Ultra Sensible). Czasami gotuję mu kurczaka z ryżem i warzywami, ale trochę to kłopotliwe, bo nie
        zawsze mam czas... Muszę więc go trochę oszukiwać ;) Dodaję do suchej karmy odrobinę karmy z puszki
        i dobrze mieszam. Ładnie mu to wtedy pachnie i zjada z wielkim apetytem :))
    • lola211 Re: Moja suczka nie chce jeść-pomocy??? 02.01.07, 12:46
      Moze spróbuj jej podac jakas inna sucha karme, np. Eukanube- moja sunia wlasnie
      ten pokarm tolerowala.Mojej szwagierki york jest na suchym od 10 lat i jest
      okazem zdrowia, ja rowniez podaje psinie suche, choc ona zdecydowanie wolalaby
      domowe jedzonko.Ale to jest klopotliwe- wiecznie ufajdana mordka, trzeba
      odpowiednio bilansowac ilosc skladnikow, na wyjeździe moze byc problem z
      gotowaniem dla psa.A tak nasypiesz mu chrupek i ok.
      • tamilan Mimo oporów ucz ją suchego 03.01.07, 18:03
        Yorki są strasznie wybredne i jeszcze bardziej delikatne. Royal canin ma w
        swojej ofercie specjalną karmę dla yorków. są też różne wielkości tych
        chrupków - od mini junior począwszy. Może powinnaś je troszkę ułatwić i
        pokruszyć. na początku troszkę ją pooszukuj dodając np odrobinkę - dosłownie na
        koniec noża mięciutkiego masełka. Rozetrzyj to po chrupkach - moja dawała ię na
        to nabrać! Pokarm suchy dobrej firmy jak wymieniona Royal canin czy Puppy
        Hills - eucanuba - są dobrze zbilansowane i mają wszystko, co zwierzęciu
        potrzeba. Nie ma -kłopotu w podróży czy w gościach lub wczasach... Piesek nie
        brudzi wąsów ani nie niszczy ich przygryzając wraz z karmą. U wystawowych
        egzemplarzy włosy są specjaknie papilotowane,aby nie niszczyły się podczas
        spacerów zabawy lub jedzenia. Jednak pieski jeśli poczują smak ludzkiej karmy -
        wolą jeść tę ludzką. Dlatego - jeśli twoja sunia zjada suchą wraz z ryżem i
        cielęcinką - to staraj się zmniejszać te dodatki aż do zupełnegp podawania
        tylko suchej karmy. W ramach wyjątku - od czasu do czasu podawaj coś
        gotowanego, troszkę warzyw surowych. Moja sunia lubi sok z mandarynki (wyciskam
        na łyżeczkę jedną cząstkę i ona to zlizuje), zje kawałek jabłuszka, troszkę
        twarogu. Mam z nią inne kłopoty, ale to nie w tym wątku....
        • k4t4rink4 Re: Mimo oporów ucz ją suchego 05.01.07, 13:21
          A co zrobic jezeli moja suczka nic nie chce jesc, nawet domowego jedzenia???
          • lola211 Re: Mimo oporów ucz ją suchego 08.01.07, 13:01
            Isc do weta, jesli jadłowstret trwa długo.
    • szalona1987 Re: Moja suczka nie chce jeść-pomocy??? 13.01.07, 13:30
      to ze twoj szczeniak neichce jesc to nic dziwnego bo dales/dalas mu posmakowac
      jedzenia ludzkiegop ktore jest duzo leprze i psy sa za nim przepadzite.Ja mam
      yorka i ma on juz 6 lat od malego jest karmiony jedzeniem ktire jemy my
      oczywiscie sucha karme tez je. Moj pies codzinnie dostaje miske normalnego
      ejdzenia a w drugiej misce ma nasypane caly czas sucha karme i jezeli tylko ma
      ochote to sobioe jej zje troche. Moj pies dostaje witaminy ktore mu sa potrzebne
      w witaminach dla psa ktore zakupisz w kazdym zoologicznym jest to forma
      cukierka. Musze przyznac ze to ze moj pies niejest karmiony sucha karma przez
      cale swoje zycuie ani razu mi niezachorowal a yorki maja do tego sklonnosc. Moj
      pies 6 letnijest srednim yorkiem i wazy niecale 3 kg tzn prawidlowa waga
      poniewaz sa one przepadzite z wiekiem za jedzeniem napoczatku sa niejadkami ja
      swojego psa karmie tylko miesem i wazywami bez zadnej kaszy ,ryzu czy makaronu i
      wazy prawidlowo kazdy weterynaz mi mowi ze jest to okaz zdrowia . Pozdrawiam
      • bieta0 Re:Sucha karma jej smakuje-jestem w szoku 23.01.07, 14:41
        Wyobrazcie sobie ze zmieniliśmy karme na Eukanube i nasza suczka je ja suchą bez
        namaczania.Mięsko z kurczaka lub cielecinki+gotowana marchewka dostaje w nagrode
        w maleńkich ilosciach za załatwienie sie na gazetke.A ja już tak sie martwiłam
        tym małym niejadkiem.
        • chantal11 Re:Sucha karma jej smakuje-jestem w szoku 26.01.07, 11:32
          To fajnie ze sie unormowało z jedzeniem. Na wszystko musi być odpowiedni czas, a
          psinka przeciez malutka. Moj Neki, nie chcial eukanuby, wiec kupilam RC dla
          yorkow i tak zostalo do dzis. Ale ma ja w "zapasie", stale w miseczce, bo
          preferuje domowe jedzenie.
    • meffiu89 Re: Moja suczka nie chce jeść-pomocy??? 05.07.22, 13:49
      Skorzystaj z indywidalnych diet dla pieska , może pomóc . Polecam [url=http://www.karmadlapieska.pl/]karmadlapieska.plTekst linku[/url] . Zbiór sklepów z promocjami na karmy , akcesoria , diety dla Twojego Pieska
      Skorzystaj bo warto !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka