Dodaj do ulubionych

Collie czy Sheltie?

03.05.07, 17:19
No wlasnie.ktory piesek jest waszym zdaniem lepszy i dlaczego?ktorego wybrac?
Obserwuj wątek
    • bananjaga Re: Collie czy Sheltie? 28.05.07, 08:39
      Sheltie zdecydowanie!
      Jest mniejszy (mniej je, robi mniejsze kałuże jak jest szczeniaczkiem, mniej z niego sierści)jest łagodniejszy (cierpliwy !!! wytrzymały!!! pieszczoszek którego mnożna posadzić z powodzeniem na kolanach i z powodzeniem ponosić na rękach czego nie da się zrobić w przypadku colie.)nie trzeba chodzić na szkolenia - z collie trzeba bo jest silniejszy i może przez przypadek zrobić komuś coś złego.
      A poza tym jet bardzo oryginalnym psiakiem- wszyscy myślą że to collie a tu bęc! nic z tego.Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do kupna szetlanda- sama posiadam tego uroczego psiaka i wiem co mówię!
      Monika B.
      • soup.nazi Re: Collie czy Sheltie? 17.08.07, 05:11
        bananjaga napisała:

> Sheltie zdecydowanie!
        > Jest mniejszy (mniej je, robi mniejsze kałuże jak jest szczeniaczkiem, mniej z
        > niego sierści)jest łagodniejszy (cierpliwy !!! wytrzymały!!! pieszczoszek które
        > go mnożna posadzić z powodzeniem na kolanach i z powodzeniem ponosić na rękach
        > czego nie da się zrobić w przypadku colie.)nie trzeba chodzić na szkolenia - z
        > collie trzeba bo jest silniejszy i może przez przypadek zrobić komuś coś złego.
        > A poza tym jet bardzo oryginalnym psiakiem- wszyscy myślą że to collie a tu bęc
        > ! nic z tego.Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do kupna szetlanda- sama posiadam
        > tego uroczego psiaka i wiem co mówię!
        > Monika B.

Nie, nie wiesz co mowisz. Na tej samej zasadzie mozna powiedziec, ze sheltie to
        sztucznie zdegenerowany collie, co jest zreszta prawda. I ze na przyklad lepszy
        jest duzy pies, niz maly pokurcz, itd. itd., argumenty o wartosci podobnych do
        twoich, np. ze z sheltie Lassie sie nie zrobi. Moj czteroletni collie wazy 40
        kilo, jest bardzo silny, nigdy nie mial zadnego treningu i w zyciu nie tylko nie
        zrobil nic zlego nikomu, ani zadnemu innemu psu, ale nawet mu w glowie to nie
        postalo. Puszczam go czesto bez smyczy w odludniejszych miejscach, a na osiedlu
        wszyscy go znaja od dawna i najmniejsze dzieciaki przybiegaja go poklepac. Corka
        dostala go na urodziny jak miala 7 lat, a juz wtedy wazyl 25 kg. Chcialabys
        zobaczyc jak sie z nia obchodzil.

Nie mow wiec o sprawach, o ktorych nie masz pojecia i nie podawaj bzdurnych
        argumentow. Poniewaz sheltie to zminiaturyzowany collie, wiec sa podobnych
        charakterow, shelties troche bardziej szczekliwe. Inicjator watku zatem powinien
        sie kierowac swoja preferencja co do rozmiarow psa i swoimi warunkami
        mieszkaniowymi, a nie argumentami, ze mniej sika.
        • mali2600 Re: Collie czy Sheltie? 08.05.08, 16:35
          Hahaha...bardzo śmieszne co piszcie,ale zadna z was nie ma racji,a
          szczgulnie suup.nazi!!! Ty najpierw przeczytaj ksiązki,ja jak czytam
          książke o pisze,że mówi się na sheltie miniaturka collie,a to
          całkiem inny pies.Ma inny charakter.Jest bardziej kochliwy,nie można
          na niego krzyczeć,szypbiej się uczy,jest bardziej wytrzymały,lepiej
          wypada na zawodach,jest po prostu lepszy.Wiem bo macie tego psa,ale
          ja znam się na rasach!!Sheltie są lepsze!! bananjaga ty twierdzisz
          że są lepsze sheltie bo sheltie masz a ty soup.nazi twierdzisz
          odwrotnie,bo masz colli!!Ale pójrzy z tej strony co ja piszę,że
          sheltie są lepsze.Są kuzynami,ale ni że sheltie jest po prostu
          mniejszy!!SHELTIE są tezwielkimi stróżami,a szczekania da się
          oduczyć!!Sheltie-nie ma problemów z sierścią!!Ja polecam sheltie.Aha
          sheltie są tez zgrabniejsze,zmieszczą się bez problemu do małego
          auta.Collie jak nie będzie wybiegane nie może zostać same w domu bo
          rozwali mieszkanie.Sheltie przystosuje się bez problemu do małego
          mieszkania.Wiem,że bronicie swoje psy,ale soup.nazi musisz się
          pogodzić,że sheltie nie jest tylko mniejszym od collie to si tylko
          tak mówi,ale jak poczytasz więcej na ten temat to znajdziesz.Powstał
          mały kuzyn collie,który go pobił wielu sprawach!!
    • bananjaga Re: Collie czy Sheltie? 27.05.08, 20:29
      Łał w lekkim szoku jestem, że ten wątek jeszcze istnieje....Moja Szelka już ma prawie dwa lata, a i ja trochę więcej o niej wiem (o rasie ma się rozumieć) i oczywiście nadal twierdzę, że kupiłabym tylko i wyłącznie szetlanda, właśnie z tych powodów, które podała mali2600. Chciałabym jeszcze, żeby moje psisko zostało mamą...ale z tym są pewne problemy bo szukać u wystawców mi nie wypada (moja Szelka ma metrykę, jest psem rasowym ale niestety niewystawowym- ma za krótki ogonek i jej psiaki rodowodu mieć nie będą). Mam nadzieję, że uda mi się kiedyś kawalera znaleźć. Pozdrawiam gorąco miłośników rasy!!!!
      • blue.berry Re: Collie czy Sheltie? 28.05.08, 13:33
        pytanie po co rozmnazac psa ktory jest niehodowlany?
        nie przyspozysz sie tym do rozwoju rasy ktora sie tak zachwycasz.
      • majenkir Re: Collie czy Sheltie? 31.05.08, 13:29
        bananjaga napisała:
        > Szelka ma metrykę, jest psem rasowym ale niestety niewystawowym-
        ma za krótki ogonek i jej psiaki rodowodu mieć nie będą).

Hehe, kiedys byly siodme, osme czy ktore tam jeszcze z miotu.
        Teraz maja za krotkie ogonki ;)).

Podobno nie ma glupich pytan, ale ten watek jest beznadziejny...
        Ktory lepszy. Lepszy do czego? Ech....
        • olenczak Re: Collie czy Sheltie? 15.08.08, 23:29
          Zgadzam się z poprzednikiem.

Kiedyś też stanęłam przed wyborem: collie czy sheltie. Wybrałam sheltie, ale dla
          kogoś innego odpowiedniejsze mogą być collie. Dla wszystkich stających przed
          takim wyborem radzę zapoznać się z obiema rasami dość dokładnie. Skarbnicami
          wiedzy o rasach są portale poświęcone im:
          -portal collie- www.collie.intertel.net.pl/
          -portal sheltie- little-star.strefa.pl/forum/index.php
          Warto również porozmawiać z osobami, które mają psy obu ras, bo umieją dostrzec
          różnice pomiędzy sheltie i collie.

Nie zgodzę się z opiniami, które uważają sheltie za "miniaturkę collie", jest to
          odrębna rasa i chociaż obecny ich wizerunek został osiągnięty dzięki
          skrzyżowaniu z collie na początku XXw. to owczarek szetlandzki w swoim
          rodowodzie posiada również inne rasy np. cavalier king charles spaniel. Również
          warunki atmosferyczne Wysp Szetlandzkich, gdzie wyhodowano sheltie różnią się od
          tych panujących w Szkocji.

Jeżeli kupować pieska jednej czy drugiej rasy to tylko z metryką i z hodowli,
          która nam najbardziej przypadła do gustu. Wybierając taką drogę można poznać
          wielu miłośników i hodowców collie czy sheltie.

Bananjaga jaki widzisz sens w hodowaniu psów bez rodowodu, prawdopodobnie z
          wadami w wyglądzie, niedopuszczanych przez wzorzec?!
          Hodowla ma służyć polepszaniu danej rasy, a nie pogarszaniu. Nie bez powodu
          prawdopodobnie Twój hodowca zamieścił adnotację do metryki suka "niehodowlana" i
          kupiłaś psa po niższej cenie. Znam kilku hodowców, którzy mają wystawowe i
          niewystawowe sheltie i do hodowli używają TYLKO I WYŁĄCZNIE te wystawowe!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka