mungopark 07.02.09, 13:05 Właśnie wróciłem z trzytygodniowej wyprawy po Wenezueli. Zainteresowanym służę pomocą i radą Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cent-urion Re: Wenezuela 07.02.09, 15:58 21.02 wyjeżdżamy tam na 16 dni bedziemy wdzieczni za wszelkie wskazówki. Podstawowy plam jest aby bezpośrednio po przylocie do Caracas jechać do Ciudad Boliwar "zrobić" Orinoko i wodospady a potem reszta dni na wybrzeżu. Odpowiedz Link Zgłoś
mungopark Re: Wenezuela 08.02.09, 13:11 Mój plan podróży był podobny. Nawet nie zahaczyłem o Caracas. Z rozmów z tubylcami i z własnych doświadczeń, okazuje się że raczej dobrze zrobiłem. Tak też proponuję zrobić. To cholernie niebezpieczne miasto, a atrakcji nie ma tam praktycznie żadnych. W zależności od zasobności porfela od razu, bez kierowania się do centrum Caracas, proponuję samolotem ruszyć do Puerto Ordaz (Ciudad Gujana) lub autobusem prosto do Ciudad Bolivar. Autobus trochę czasu jedzie, ale z kolei jest bardzo tanio i wygodnie. Warto, o ile dotrze się o godziwej porze, broń boże w nocy, zwiedzić centrum miasta, jedno z ładniejszych w kraju. Na nocleg polecam Posada Don Carlos, bardzo kosmopolityczny a i niedrogi hostel, a warunki nocowania jak na cenę rewelacyjne. Najwięcej agencji obsługujących Canaimę, tj. wodospady znajduje się na lotnisku.Należy "zaklepać" wycieczkę dzień wcześniej lub wcześnie rano ( do godziny 8) Osobiście polecam Sapito Tour, prowadzoną przez Peruwiańczyków. Pomogą Ci we wszystkim, zabookować samolot, znaleźć nocleg., no i po dobrym kursie wymieniają dolary, itp. Z ich usług byłem na tyle zadowolony,że wzięłem od nich jako pośredników (głownym animatorem, więc może nawet lepiej, jest Sacorroco Tour z C. Gujana) również Deltę Orinoko. Gorąco polecam. Inne agencje specjalizujące się w Orinoko mają bazę w górnej częsci delty, niedaleko Tucupity, tymczasem lepiej przebywać w dolnej. W górnej, bardziej bagnistej za dużo komarów jest, również i za dużo turystów. Ich baza w Piacoa, jest wyśmienita i dobrym pomysłem jest zamienic hamaki, w których sie spało w Canaimie, na wygodniejsze i bardzo przyjemne domki. Właścicielem jest Roger Ruffenach, człowiek który żyje Deltą, o europejskim francusko-niemieckim pochodzeniu. Bardzo przyjemny zresztą. Nawet mieliśmy okazję zobaczyć indian Warao, o co naprawdę ciężko, bo mieszkają na wybrzeżu Atlantyku, a sama delta wielkości Belgii jest.Wracając z Delty, wart odwiedzić Castillos Guyana, dwie twierdzę strzegące kiedyś Orinoko przed piratami. Jeżeli wybrzeże, to polecam Mochimę Park Narodowy w pobliżu Cumany - wspaniałe plaże, a niedaleko warta odwiedzenia jaskinia Cueva del Guacharo. Ja wybrałem również Margeritę, ale przyznam szczerze,że nic specjalnego. Z opowieści innych podróżników wynikało,że najlepszym miejscem do plażowania są wyspy Los Roques. Co poza tym. - Proszę uważać na bezpieczeństwo, po zmroku tj. po szóstej raczej już nie kierowac swych kroków spoza hotelu. - znaleźć dobre żródła dla sprzedaży dolarów, ja sprzedawałem w kursie 5:1, wiecej praktycznie nie da się dostać., a za mniej niż 4,5 :1 proponuję nie sprzedawać - proszę nie kierować się cenami z przewodników (np. Lonely Planet), inflacja na poziomie 20 - 40% powoduje że ceny tam podane są już nieaktualne, i obecnie Wenezuela jest już nawet droższym krajem od Polski. - praktycznym żródłem transportu są taksówki, paliwo jest bardzo tanie, więc i ten środek transportu nie jest aż tak drogi - o ile nie umie się angielskiego, przydatne będą chociażby rozmówki polsko-hiszpańskie. Angielskiego praktycznie nie umieją. - nie stresować się zagrożeniem malarycznym, praktycznie żadnego nie ma. - uważać na słońce, nie czuć, ale mocne równikowe, może mocno dać się odczuć skórze, - zabrać niezbędne minimum ciepłych rzeczy - cieszyc się wspaniałymi, zapierającymi dech w piersiach widokami Wenezuela to piękny kraj, więc już zazdroszczę pobytu tam. Jeszcze tam wrócę, w końcu nie zaliczyłem głównego planu podróży - Roraimy. Zyczę udanych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cent-urion Re: Wenezuela IP: *.chello.pl 09.02.09, 20:11 Wielkie dzieki - mozesz cos napisac o cenach, szczegolnie wycieczek. Z jakiegi dworca jada autobusy do Ciudad?Czy spotkalo Was cos niemilego? Odpowiedz Link Zgłoś
mrybinski68 Re: Wenezuela 09.02.09, 21:59 Gość portalu: cent-urion napisał(a): > Wielkie dzieki - mozesz cos napisac o cenach, szczegolnie wycieczek. > Z jakiegi dworca jada autobusy do Ciudad?Czy spotkalo Was cos > niemilego? Do Ciudad polecam firmę Rodovias. Mają swój własny terminal, okratowany i strzeżony. W środku poczekalnia i knajpa. Wycieczki kosztują średnio ok. 80 USD za dzień. Wyjątkiem jest trekking na Roraimę, który można zrobić za 250 USD za 6 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cent-urion Re: Wenezuela IP: *.chello.pl 10.02.09, 08:30 Dzieki. Rozumiem ze po podaniu nazwy firmy taxi zawiezie na ich treminal? Odpowiedz Link Zgłoś
mrybinski68 Re: Wenezuela 10.02.09, 09:40 Wystarczy powiedzieć: terminal Rodovias Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cent-urion Re: Wenezuela IP: *.chello.pl 11.02.09, 08:17 Wiekie dzieki- mozesz cos napisac o cenach noclegow, jedznia, etc.? Odpowiedz Link Zgłoś
mrybinski68 Re: Wenezuela 11.02.09, 21:17 Gość portalu: Cent-urion napisał(a): > Wiekie dzieki- mozesz cos napisac o cenach noclegow, jedznia, etc.? Przykładowo: autobus z Caracas do Ciudad Bolivar ok. 15 USD Śniadanie w panaderii: kilka dolarów, dwudaniowy obiad w niezłej knajpie w Meridzie: 10 USD, hotele: od kilku do kilkunastu dolarów od osoby. Dzień wycieczki organizowanej przez lokalną agencję: ok. 70-80 USD (all inclusive: transport, nocleg, posiłki) Przelot wewnętrzny, np. Merida (El Vigia) - Caracas: od 70 USD Powyższe ceny po przeliczeniu wg kursu czarnorynkowego 4,2 BSF za 1 USD (oficjalny kurs był o połowę niższy). Ogółem: za 35 dni intensywnego podróżowania po Wenezueli zapłaciłem ok 2000 USD (plus przelot 2000 PLN) Zdjęcia z wyjazdu można obejrzeć na mojej stronie: mrybinski.w.interia.pl Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cent-urion Re: Wenezuela IP: *.pl.tesco-europe.com 19.02.09, 16:58 Piszesz o czarnorynkowym przeliczniku- ponoc od 2005 nie dzialaja tam kantory- jak to załatwiales? Odpowiedz Link Zgłoś
mrybinski68 Re: Wenezuela 19.02.09, 18:33 Są kantory firmy Italcambio, tylko że z kursem oficjalnym. A na czarno wymienia się jak w PRLu. Są cinkciarze. Np. na lotnisku wystarczy przejść się wolnym krokiem po hali przylotów by dostać kilka propozycji wymiany. Najbezpieczniej jednak wymieniać w biurach podróży. W Meridzie nikt się z tym nie kryje - nawet wiszą gdzieniegdzie kartki "Wymieniamy walutę" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cent-urion Re: Wenezuela IP: *.chello.pl 19.02.09, 21:33 Jeszcze raz wielkie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grave Re: Wenezuela IP: *.jjs-isp.pl 22.02.09, 19:54 przelot 2000? dawno rezerwowales bilet? Odpowiedz Link Zgłoś
mrybinski68 Re: Wenezuela 22.02.09, 21:56 We wrześniu. Air France: Berlin - Paryż - Caracas Odpowiedz Link Zgłoś
jolantas1955 Re: Wenezuela 15.10.09, 10:55 Możesz cos powiedzieć na temat szczepień??Jak tam z malarią? Lecę na przełomie roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mrybinski68 Re: Wenezuela 16.10.09, 19:25 Zależy gdzie się wybierasz. Malaria występuje w niektórych stanach. Takoż żółta febra.Zawsze przed wyjazdem warto skonsultować się z lekarzem medycyny tropikalnej, punktem szczepień w Sanepidzie albo zajrzeć na stronę: wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/venezuela.aspx Odpowiedz Link Zgłoś