malasko 20.04.07, 21:56 trucizna czy lekarstwo stosując wewnetrznie wywar lub napar z suszonego ziela 100 ml 3 razy dziennie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klara551 Re: glistnik jaskółcze ziele 21.04.07, 23:15 Hej!Jeżeli pytasz,to podaj na co stosujesz glistnik i w jakiej ilości.W 1ooml wywaru ile jest zioła /łyżka,łyżeczka/?Glistnik jest niebezpiecznym ziołem,bo łatwo przekroczyć dopuszczalną dawkę/przedawkowanie powoduje trudności oddechowe,podrażnienie śluzówki,skóry itd.Najlepiej poszukaj w internecie lac. nazwa Chelidonium Odpowiedz Link
malasko Re: glistnik jaskółcze ziele 22.04.07, 14:45 Miałam obawy do toksyczności tego zioła, bo w literaturze spotkałam się z róznymi sprzecznymi informacjami. Własnie doczytałam się że bezpieczna dawka dzienna jest do 5 gram tj. czubata łyżka stołowa, czyli moge spac spokojnie:) Glistnik stosuje jako jeden ze skladników mieszanek ziołowych na nacieki zapalne błon sluzowych zatok nie reagujące na leczenie nawet sterydami, jestem właśnie 2 miesiące po operacji zatok i nie chciałbym znowu szybko trafic pod nóż :) Odpowiedz Link
lachelis Re: glistnik jaskółcze ziele 22.04.07, 20:02 Glistnik jest trucizną już przy jego zbiorze zaleca się środki ostrożności. Można go wykorzystywać, ale w małych dozach, wykorzystuje sie go glownie przy chorobach wątroby i woreczka zolciowego, a także w odpowiedniej kuracji w leczeniu raka (wowczas to są inne dawki). Odpowiedz Link
kasiaimichael Re: glistnik jaskółcze ziele 04.05.07, 14:16 Tez slyszalam o stosowaniu tego ziola w leczeniu raka, jest taki preparat, ktory nazywa sie ukrain. Procz tego wiem ze sok z glistnika likwiduje brodawki. Odpowiedz Link