witamina_b12 23.08.13, 12:50 by nie uzależniać swojego "samopoczucia" od zachowania innych osób? niby wiem, że to głupota, a zmienić nie umiem.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnimi Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 12:52 Ja tez nie mam pojęcia, a mam tak szczególnie jeśli chodzi o osoby na których mi zależy. Pracuję nad tym, żeby nie brać wszystkiego do siebie, ale mi nie wychodzi Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 12:59 umiejętność mi niedostępna, nie wiem czy tak bardzo niestety. Odpowiedz Link
robert.83 Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 13:01 Nie wiem. Może zamiast zmieniać to, nauczyć się z tym żyć i zarządzać tym (czyli reagować na to a nie tłumić w zarodku). Możnaby np. odreagowywać, kolekcjonować więcej dobrych niż złych "samopoczuć" innych osób, otaczać się pozytywnymi jednostkami. Albo nawet pokazać temu otoczeniu jak negatywne emocje na Ciebie źle wpływają... być może nawet dać otoczeniu do zrozumienia, że nie opłaca się Ciebie drażnić, smucić, dołować. Czułość na innych do dobra rzecz. Cenna. Uważaj, żeby się nie "przeprogramować" bezpowrotnie. Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 13:20 nie chodziło mi o czułość na innych... tylko o to gdy nasze własne samopoczucie jest uzależnione od tego czy druga osoba, osoby coś zrobią bądź nie... a przecież nie mamy żadnego wpływu na zachowanie innych... Odpowiedz Link
torado Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 13:25 witamino a co jest przyczyną tego uzależniania? Dla mnie jedyna metodą i staram się stosować jest podnoszenie poczucia własnej wartości. Bo jeśli bardziej Ci zależy na dobrej ocenie przez innych, niż na ocenie własnej to znaczy, że nie cenisz siebie.... Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 13:48 nie o ocenę mi chodzi... z tym nie mam problemu uważasz, że X powinien coś zrobić jasno i wyraźnie mówisz mu o tym on tego nie robi (ma to gdzieś, nie odczuwa potrzeby... cokolwiek) i Ci jest smutno, źle... bo to w konsekwencji krzywdzi Y a osoba Y jest Ci bardzo bliska... a na zachowanie X nie masz żadnego wpływu... choćbyś na rzęsach stanęła... Odpowiedz Link
torado Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 13:55 witamina_b12 napisała: > nie o ocenę mi chodzi... z tym nie mam problemu > > uważasz, że X powinien coś zrobić > jasno i wyraźnie mówisz mu o tym > on tego nie robi (ma to gdzieś, nie odczuwa potrzeby... cokolwiek) > i Ci jest smutno, źle... > bo to w konsekwencji krzywdzi Y > > a osoba Y jest Ci bardzo bliska... > > a na zachowanie X nie masz żadnego wpływu... choćbyś na rzęsach stanęła... > no witamina....dużo tu naraz problemów przedstawiłaś.....a dlaczego ktoś miałby działać tak jak Ty chcesz? Trza chyba umieć zobaczyć na co masz wpływ, a na co nie. Bo jeśli nie masz na coś wpływu to po co walić głową w mur....Poza tym to, że ktoś nie chce działać tak jak Ty chcesz to wcale nie oznacza, że ma Cię w dupie tylko może nie lubi, jak mu się coś narzuca...To bardziej trza zastanowić siebie dlaczego mi tak zależy by ktoś działał tak, jak chcę... Odpowiedz Link
torado Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 14:00 a poza tym ja mam zasadę nie mięszam się do sporów innych....bo wiem, że nie byłabym bezstronna... Odpowiedz Link
witamina_b12 Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 14:02 no i właśnie o to chodzi jak się nauczyć, przeprogramować by nie odczuwać wtedy przykrości... smutku, żalu.... bo że nie mam wpływu to wiem. Odpowiedz Link
torado Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 14:04 witamina_b12 napisała: > no i właśnie o to chodzi jak się nauczyć, przeprogramować by nie odczuwać wtedy > przykrości... smutku, żalu.... > bo że nie mam wpływu to wiem. ale niby dlaczego miałabyś mieć na to wpływ? Chcesz być bogiem? Odpowiedz Link
torado Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 14:07 czujesz żal , smutek , bo czujesz, że nie masz na to wpływu, co się przytrafia tak myślę....a właśnie bogiem nie jesteś niestety . Więc to może jakaś droga zaakceptować, że są rzeczy, na które wpływu nie masz....Mnie to się czasem udaje..... Odpowiedz Link
marek-1002 Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 20:04 witamina_b12 napisała: > uważasz, że X powinien coś zrobić > jasno i wyraźnie mówisz mu o tym > on tego nie robi (ma to gdzieś, nie odczuwa potrzeby... cokolwiek) > i Ci jest smutno, źle... > bo to w konsekwencji krzywdzi Y > > a osoba Y jest Ci bardzo bliska... Jak Ci się już uda skutecznie "przeprogramować", to mam prośbę: poinformuj nas o tym. To będzie ważna informacja na forum dla samotnych, a przynajmniej dla mnie. Przecież moglibyśmy się bliżej poznać, stać się sobie bliscy. Może nawet bardzo. I mogłaby się pojawić też jakaś osoba X, która by mnie krzywdziła. A Tobie nie byłoby ani smutno, ani źle... Popieram roberta. To nie wada a zaleta. Nie pozbywaj się jej. A Y-grekowi można tylko pozazdrościć. Co prawda "wdepnął" w X-a, ale na szczęście ma witaminę Odpowiedz Link
robert.83 Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 13:27 no ale to właśnie się z tym wiąże. możnaby logicznie sobie wytłumaczyć, że nie ma się na to wpływu, ale... moim zdaniem... to by mogło rykoszetować w innych miejscach. Odpowiedz Link
green.amber Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 14:17 się mi widzi, że do tego przeprogramowania Praca Byron Katie się by pogła przydać, polecam Odpowiedz Link
81belona30 Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 18:10 -wszystko zależy od stopnia bliskości tych osób. Odpowiedz Link
duza_madzia Re: jak się przeprogramować? 23.08.13, 18:25 uważam ,że to ludzkie Smutek , żal - reakcja na niewłaściwe słowa, zachowanie Uśmiech za uśmiech przecież nie tylko "źli "ludzie na nas wpływają ... Odpowiedz Link