Dodaj do ulubionych

robot Bosch mum 52120 - ktoś ma?

17.08.11, 18:46
Przymierzam się do zakupu robota kuchennego. Przede wszystkim ma służyć do robienia ciast wszelkiego rodzaju. Spodobał mi się Bosch MUM 52120 ale nie wiem czy moc 700 W wystarczy aby zagnieść np ciasto drożdżowe. Są co prawda MUM-y z większą mocą (900) ale mają dużo zbędnych dla mnie dodatków za które płaciłabym na darmo. Może ktoś ma właśnie tego 52120? Napiszcie proszę czy radzi sobie z ciastami
Obserwuj wątek
    • czarnulka1-5 Naprawdę nikt nie ma? :-( 18.08.11, 18:40
      A może chociaż jakiś innej firmy o mocy 700 W, bo o moc najbardziej mi chodzi
      • Gość: amy Re: Naprawdę nikt nie ma? :-( IP: *.internetia.net.pl 21.08.11, 16:17
        Niedawno kupiłam sobie robot Bosch MUM 4756, który ma moc 600W, o taki:
        www.neo24.pl/robot-kuchenny-bosch-mum-4756-eu.html?aff_id=101372
        Jak na razie dwa razy robiłam nim bułeczki z mąki pszennej pełnoziarnistej z ok. 0,5 kilograma mąki na drożdżach. I poradził sobie znakomicie, a mąka pełnoziarnista po napęcznieniu otrąb jest trochę ciężka do zagniatania.
        Niedługo zrobię chleb z kilograma mąki też pełnoziarnistej i jestem bardzo ciekawa, jak sobie poradzi, bo mój poprzedni mikser, plastikowy Zelmer się przy tym zacinał.
      • czarnulka1-5 Re: Naprawdę nikt nie ma? :-( 21.08.11, 22:32
        Dzięki za odpowiedź, czyli wygląda na to, że mój upatrzony z 700 W powinien sobie radzić :-) Ale jak zrobisz ten chleb z kilograma napisz proszę jak się udało, będę bardzo wdzięczna :-)
        • Gość: amy Re: Naprawdę nikt nie ma? :-( IP: *.internetia.net.pl 24.08.11, 15:33
          I chleb z kilograma mąki zrobiony. Mumek sprawował się bardzo dobrze. Tylko, ze misa jest chyba odrobinę przymała jak na tyle mąki i innych dodatków. Ze dwa czy trzy razy wyłączłam mikser i łyzką zbierałam ciasto z boków i wrzucałam do srodka misy. Ale działa bez zarzutu i moim zdaniem moc 600W jest zupełnie wystarczająca.
          • czarnulka1-5 Dzięki wielkie :-) 24.08.11, 18:51
            Ułatwiłaś mi bardzo podjęcie decyzji. Już się nie mogę doczekać dnia kiedy moje łapki odpoczną od wyrabiania :-)
            • emka222 czarnulka 18.10.11, 11:15
              Kupiłaś ten robot???
              Jak się sprawuje? Jesteś zadowolona?? Jak z wyrabianiem ciast? Szatkowaniem pora, cebuli, orzechów ?
              • Gość: Ja Re: czarnulka IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 19.10.11, 22:42
                Ja mam od kilku miesięcy mum 54240 - różni się chyba głównie kolorem. Powiem krótko - kocham go!!! Mało, że świetnie wyrabia ciasto drożdżowe - to jeszcze sprawia, że wyrasta błyskawicznie. Ubicie śmietany, czy białek to minutka, nic się nie rozpryskuje, można ubijać małe ilości. Jest cichy! Korzystam też z wszystkich dodatkowych przystawek, bo dokupiłam sobie wszystko, co było na rynku, choć i tak wiele było w wyposażeniu standardowym. Powiem krótko, każda osoba, która robi coś w kuchni, chce go mieć - a jeśli jeszcze o tym nie wie, to tylko dlatego, że jeszcze go nie ma! :) A.. I jest śliczny i kompaktowy. Pozdrawiam
          • amica11 Re: Naprawdę nikt nie ma? :-( 17.12.12, 18:21
            Amy, czy potrafisz określić ile waży Twoje ciasto chlebowe zrobione z 1 kg mąki? W opisie, na stronie Boscha, jest informacja, że pojemność 3,9 l równa się 2 kg ciasta, w innym miejscu - że wystarczy na 2,7 kg ciasta.
            Moje ciasto chlebowe /mąka +woda + dodatki/ waży 2,5 kg i zastanawiam się czy dobrze się wymiesza w misie o takiej pojemności czy nie będzie za mała
    • roszpunka3 Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? 20.10.11, 11:29
      Ja jakiś czas temu tez szukałam dobrego robota kuchennego, zależało mi bardzo na jakości aby starczył mi na długie lata. Znalazłam w końcu BOSCH MUM 8400 Professional. Najtańszy nie był ale za to ma nasadkę hakową, nasadkę do ucierania, trzepaczkę do ubijania i wiele innych funkcji, które są przydatne zarówno do robienia ciast jak i innych wielu rzeczy.
      • Gość: Ja Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 20.10.11, 20:04
        Mój mum to w wyposażeniu to samo co Twój (mam chyba nawet więcej dodatków w standardzie)- różnią się tym, że twoja wersja jest bardziej przystosowana do wielkiej gastronomii, a moja do domu - mniejsza dzieża, mniejsze wymiary, mniejsza moc, mniejsza cena - ale na 500% zapewniam, że na potrzeby domowe jest aż za dobry. Miałam na oku KA, kiedy wyszedł na rynek mój mum, zmieniłam plany, kupiłam go i jestem zachwycona - cudowne jest to, że stoi na stałe na blacie kuchennym i pięknie tam wygląda, a z uwagi na swoją kompaktowość nie przeszkadza. Pamiętam, że gdy go kupowałam nie było jeszcze żadnych opinii - podjęłam więc wielkie ryzyko. Mam nadzieję, że teraz pomogę niezdecydowanym :)
        • Gość: monika Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 18:01
          Ja, proszę napisz czy do muma 54240 masz również jakieś przystawki?
          Właśnie chciałabym kupić ten model, podoba mi się biały sprzęt, a ten własnie taki jest.
          Jak radzi sobie z ciastem chlebowym, bo na tym najbardziej mi zależy,
          choruję również na przystawkę do lodów- czy masz ją?
          • Gość: Ja Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 27.10.11, 00:45
            Monika. Dokupiłam dodatkową dzieżę, przystawkę do tarcia na placki i przystawkę do mielenia orzechów, reszta jest w standardzie lub nie jest mi na razie potrzebna. Mam przed sobą instrukcję i nie widzę przystawki specjalnie dedykowanej do lodów do tych modeli, ale podejrzewam, że ta do ucierania (w standardzie) się jak najbardziej do tego nada. Co do ciasta na chleb, to mogę odpowiedzieć, że ja pasjami piekę bułki, z reguły z blogu mojewypieki.pl i ten sprzęt pomaga mi w tym nieziemsko! Ciasto świetnie się wyrabia, a potem błyskawicznie rośnie. Przed chwilą robiłam "Bułeczki z hotelu Parker House..", gdzie P. Dorotka pisze o pozostawieniu ciasta na 1,5 h do wyrastania - moje wyrosło po 40 min. wyrobione Boschem :) A do tego: Ja tylko wsypuję składniki do misy..., On sobie pracuje.., ja w tym czasie chowam produkty do półek, naczynia do zmywarki, wycieram blaty,.. On kończy, a ja bez brudu za paznokciami idę spać i mam jutro nieziemskie śniadanko. Pozdrawiam! Ps: pomyliłam się mam MUM 56340 - SREBRNY! Tu możesz go zobaczyć:
            www.youtube.com/watch?v=5jPoo9bni48&feature=related
    • Gość: Ja Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 27.10.11, 20:53
      Monika, Ta przystawka, o której piszesz ma komentarz, że współpracuje z robotami serii MUM 4, a to nie to samo! Zadaj pytanie u sprzedawcy, czy to będzie pasować, bo jak pisałam wcześniej, do mojego robota dostałam instrukcję obsługi z wykazem opcjonalnych przystawek i ich symbolami i tam przystawki do lodów nie ma. Za to przystawka do placków rewelacja - dzięki niej zrobiłam pierwszy raz w życiu placki osobiście i były pyszne, muszę znowu zrobić, dobrze, że mi przypomniałaś :)
    • Gość: duda2412 Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.11, 22:53
      Witam
      Właśnie przed świętami zamówiłam robot BOSCH robot kuchenny MUM 52120. Robiłam ciasto na pierogi i biszkopt. Super.
      Wygląd przepiękny. Dokupiłam tarcze do frytek + tarcia ziemniaków ok 100zł.
      Tylko zastanawiam się jak to jest z tą mocą może lepszy jest jednak 900w a nie 700w?
      • czarnulka1-5 Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? 29.02.12, 21:35
        Długo nie zaglądałam tutaj, dlatego dopiero dziś odpowiadam. Robot zakupiłam i jestem bardzo zadowolona. No, może z jednym wyjątkiem. Najczęściej używam go do wyrabiania ciast drożdżowych i pieczywa. Hak do wyrabiania spisuje się rewelacyjnie, w życiu nie zagniotłam rękami takiego ciasta :-) Pierwszy raz nie męczyłam się z ciastem na wigilijne pierogi - Mumek poradził sobie błyskawicznie. Moc 700 jest absolutnie wystarczająca, nawet się zbytnio nie zgrzał. Końcówka do ubijania piany też jest bez zarzutu. Niestety ten jeden minus jaki do tej pory odkryłam, to końcówka do mieszania i ucierania masła. Wygląda to tak, jakby była za krótka i za wąska w stosunku do misy. Podczas ucierania zostawia na bokach i na dnie warstwę masła (lub tego co akurat mieszam) i muszę zatrzymywać robota, łopatką zgarniać do środka i tak kilka razy żeby wszystko było utarte. Doprowadza mnie to do szewskiej pasji, bo chyba szybciej (a na pewno dokładniej) robiłam to w makutrze. I teraz nie wiem czy wszystkie mumy mają taki feler czy ja akurat trafiłam na taki. Tarcz do ścierania użyłam do tej pory tylko do tarcia ziemniaków na placki - bez zastrzeżeń :-) Kielicha jeszcze nie używałam, bo pewnie posłuży mi głównie do robienia koktajli mleczno - owocowych, a na to jeszcze chwilę muszę poczekać.
        Gdyby któraś z Was napisała jak sprawuje się jej końcówka do ubijania masła - będę wdzięczna. Bo jeżeli to tylko moja taka "lewa" to pomyślę o jakiejś reklamacji.
        • Gość: jagoda Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 14:12
          Sprawdź sobie, bo te roboty maja w podstawie kluczyk do obniżania mieszadeł. To powinno być pod spodem, a tak w ogóle to poczytaj dokładnie instrukcje.
          • czarnulka1-5 Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? 01.03.12, 21:09
            Instrukcje mogę już cytować z pamięci, czytałam 100 razy i nie znajduje tam nic co rozwiązałoby mój problem. Kluczyka do obniżania mieszadeł też nie znalazłam. Nie wiem co prawda jak miałby wyglądać ale na spodzie widzę wyłącznie otwory wentylacyjne i śruby :-(
        • ewenny58 Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? 14.05.12, 08:03
          czarnulka1-5 napisała:

> Długo nie zaglądałam tutaj, dlatego dopiero dziś odpowiadam. Robot zakupiłam i
          > jestem bardzo zadowolona. No, może z jednym wyjątkiem. Najczęściej używam go do
          > Niestety ten jeden minus jaki do tej pory o
          > dkryłam, to końcówka do mieszania i ucierania masła. Wygląda to tak, jakby była
          > za krótka i za wąska w stosunku do misy. Podczas ucierania zostawia na bokach
          > i na dnie warstwę masła (lub tego co akurat mieszam) i muszę zatrzymywać robota
          > , łopatką zgarniać do środka i tak kilka razy żeby wszystko było utarte. Doprow
          > adza mnie to do szewskiej pasji, bo chyba szybciej (a na pewno dokładniej) robi
          > łam to w makutrze. I teraz nie wiem czy wszystkie mumy mają taki feler czy ja a
          > kurat trafiłam na taki.
          >
          też mam tego robota
          one tak mają
          musiałaby być tak jak Kitchenaidzie, końcówka z miękkim piórem silikonowym zgarniającym wszystko ze ścianek
          do Bocha nie ma takich końcówek a szkoda
        • roneczka Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? 24.02.15, 17:35
          Ona chyba tak ma, można zakupić już mieszadło z gumką. Numer części 00659889. Pewnie tu już nie zaglądasz, ale może komuś innemu się przyda
    • Gość: Dorota Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.08.12, 11:45
      Witam !
      od roku posiadam Bosch mum 54240
      maszynka do mięsa bardzo dobra , wyciskacz do cytrusów też , fajnie wyrabia ciasta nawet na pierogi. ale dostawaka do siekania i krojenia nie zabardzo , ciężka do zamontowania.
      brakuje mi tarczy do ziemniaków , chciałam dokupić ale cena zawrotna 47,00 zł.
      ogólnie ocena 4
    • Gość: logeen & passiflor Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.12, 10:29
      Tak, mamy i jesteśmy zadowoleni!
    • Gość: Nika Re: robot Bosch mum 52120 - ktoś ma? IP: *.pljtelecom.pl 03.02.14, 10:24
      ten Mum jest wystarczający! Ciasto wyrabia wspaniale, śmietanę ubija na piankę i w ogóle jest OK. Z przyjemnością piekę dla rodziny i przyjaciół rozmaite ciasta. A drożdżowe teraz to sama przyjemność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka