wisienka_76 24.07.06, 10:58 Stoję przed koniecznością wyboru wszystkich sprzętów do kuchnii. Największy problem mam z wyborem piekarnika. Na jakie funkcje zwrócić uwagę, a które są zwykłymi bajerami. Prosze o pomoc ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jano42 Re: jaki wybrań piekarnik 24.07.06, 13:53 Wszystko zależy od zasobności Twojego portwela.Czy ma być to piekarnik wolnostojący czy do zabudowy? Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: jaki wybrań piekarnik 24.07.06, 15:16 Ma to być piekarnik do zabudowy słupkowej, niezintegrowany z płytą. A jeśli chodiz o budżet, to nie chciałabym kupować czegoś z czego nie bede zadowolona oraz czegoś czego nie bede urzywać. Odpowiedz Link Zgłoś
jano42 Re: jaki wybrań piekarnik 25.07.06, 08:09 Ja polecam Bosch HBN 340 550.Solidność i niezawodnośc.Proponuję wejść na www.bosch-agd.pl i zobaczyć całe spectrum piekarników wraz z dokładnym opisem.Zakupu zaś dokonać w Media Markt cena tego modelu 1699 zł.Korzystam od pół roku rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek bajery 25.07.06, 08:33 To zależy chyba od Twojego stylu gotowania, jakie potrawy (np. pryskajace tłuszczem, brudzące czy nie), jak często korzystasz. Ja sobie kupiłam z 5 lat temu kuchenkę z piekarnikiem z wszystkimi (wtedy) bajerami. Z obracanego rusztu ani razu nie skorzystałam, płyty samoczyszczące może i przydatne są, a termoobieg to teraz ma każdy. Minutnik miała elektroniczny, a traktowałam go wyłącznie jak zegarek. Termosondy nie miałam, ale pewnie nie umiałabym z niej korzystać. Może dlatego, że mało piekę, wszystkie te dodatki jakos mi się nie przydały, a że teraz wymieniam piekarnik na do zabudowy, to pewnie kupie najzwyklejszy. Bardzo jest chwalony "szufladowy" piekarnik, ale podobno przez te wysuwane boki jest nieco węższy (duża pizza się nie mieści). W sklepie Pan zachwalał bodajże Gorenje, że ma opuszczaną tą spiralę grzewcza i łatwiej czyscić. Wstyd przyznac, ale jakoś mi wczesniej nie przyszło do głowy, żeby je czyścić, jakos u mnie są czyste. To chyba kwestia pryskających potraw? Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisienka_76 Re: bajery IP: 83.238.74.* 25.07.06, 13:53 Dzięki za informacje. Ja raczej nie będę gotować i piec jakiś nadzwyczajnych rzeczy. Po prostu nie mam na to czasu. Dlatego zastanawiam sie co jest potrzebne, a z czym warto dać sobie spokój. Wiem też, że im więcej elektroniki tym szybciej może sie popsuć i wtedy problem. A co to jest ten szufladow piekarnik, czy to ma coś wspólnego z prowadnicami teleskopowymi? pozdrawiam Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
zielony_listek Re: bajery 05.08.06, 19:35 Karawoj juz Ci odpowiadział na temat szufladowych piekarników, ale ja na jedną rzecz jeszcze chciałam zwrócic uwagę. Może nie jest to jakiś szczególny argument co do wyboru modelu, ale jeśli pieczesz pizzę w domu (nie gotową, tylko tak od zera), to przydaje się szkalana blacha. Taaa... blacha szklana... no ale nie przychodzi mi do głowy inne określenie :-) Pozdrwaiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisienka_76 Re: jaki wybrań piekarnik IP: 83.238.74.* 27.07.06, 08:16 Czy już nikt więcej mi nie poradzie? Proszę o informacje, to są moje zakupy i nie chciałabym potem żałować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: jaki wybrań piekarnik IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.07.06, 08:27 swój piekarnik wybierałam prawie 2 lata, bo taką mam zasadę, że nic nie kupuje pochopnie. Stanęło na Electroluxie EOB 6690. Drogie to ustrojstwo, bo mnie kosztowało w zesżłym roku 2500,- kupione w sklepie internetowym, ale w normalnym sklepie kosztowało prawie 1000 zł wiecej. Prowadnice, termoobieg, książka kucharska, termosonda i największy bajer wg mnie to ptogramowanie włączania i wyłączania piekarnika. Korzystam z niego przynajmiej raz w tygodniu, na świeta to juz chodził na pełnych obrotach... pieczenie 2 blach ciasta, lub 3 ciastek jednoczesnie, mięsa różne... pomijając cene, to uważam, że to naprawde super zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: jaki wybrań piekarnik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.06, 16:20 Powiem tak - żadne bajery typu termosonda, pyroliza itp. nie są wcale potrzebne. Ja mam piekarnik Gorenje BP50 i mogłabym Ci go polecić, chociaż teraz sa już zapewne nowsze modele. Fakt, jest dosyć naszpikowany elektroniką (chyba jak prawie wszystko dzisiaj), ale od 3 lat jeszcze nic się nie zepsuło, a używam go naprawdę intensywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisienka_76 Re: jaki wybrań piekarnik IP: 83.238.74.* 02.08.06, 09:04 Dzięki za wszystkie informacje. Gdyby ktoś chciał jeszcze coś mi poradzić to ja chętnie poczytam. Jeszcze nie kupiłam i zastanawiam sie nad firmą ;) pozdrawiam Wisienka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HK Re: jaki wybrań piekarnik IP: 212.160.235.* 04.08.06, 13:02 Ja kupiłam gorenje B9010E, dużo bajerków i ładnie wygląda. Cena dość wysoka ale w sklepie internetowym można kupic już za 2050 zł. Jeszcze nie używałam, hmm instrukcja mogłaby być napisana lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
marin155 Re: jaki wybrań piekarnik 04.08.06, 13:08 Myślę, że Elektrolux, AEG to dobry wybór, osobiście mam Zanussi ze względu na cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
karawoj Re: jaki wybrań piekarnik 04.08.06, 13:58 z tego co wiem to: sa teraz trzy rodzaje piekarnikow jesli chodzi o drzwiczki - otwierane na lewo lub prawo , otwierane standardowo z gory na dol i wyjezdzane jak szuflada. Te szufladowe maja jedna wade - jesli chcesz tylko podejrzec potrawe musisz go wysunac, wtedy wpada wiecej chlodu niz przy opcji 1 i 2 i taki sernik moze juz sie stac zakalcem. Sama szykuje sie na bosch hbn 43w350. Kosztuje od 1500 a koniecznie chcialam z teleskopowymi prowadnicami (to sa prowadnice do kratek i blach na ktore stawia sie potrawe) - zeby blachy gladko na nich wyjezdzaly a nie zeby trzeba bylo wkladac łapy z rekawicami i scierkami do srodka Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka_76 Re: jaki wybrań piekarnik 04.08.06, 21:07 a co myślicie o pyrolizie? Czy w piekarniku rzeczywiście tak trudno utrzymać czystość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acek Re: jaki wybrań piekarnik IP: *.product / 62.233.238.* 11.08.06, 15:02 trudno, szczegolne ejsli sie duzo piecze np mies i tluszcz chcac nie chcac jest wszedzie, pyroliza oszczedza znacznie czas czyszczenia, oczywiscie nie uzywam jej po kazdym pieczeniu bo to byloby ekonomiczne samobojstw, ale raz na jakis czas do doczyszczenie piekarniki i to dzial :) co do bajerow typu termosonda, telskoowe wyciaganie blach - to uwazam je za zbedne. podstawowe funcje sa clkowicie wystarczajace (piecznie, termo, grill itd). pozdr acek Odpowiedz Link Zgłoś