Dodaj do ulubionych

Który robot lepszy?

IP: 213.17.223.* 27.08.06, 20:10
Ogólnie od dłuższego czasu planuję zakup robota kuchennego... napaliłem się na robota firmy Zelmer-Talent 881,2. Jednak wszystko było cacy do dzis dnia. (ogolnie zelmera lubię-mam ich maszynke z szatkownicą, odkurzacz,sokowirówkę,mikser,elektroszczotkę i krajalnicę-wszystko oprócz sokowirówki i krajalnicy było naprawiane). tak jak wspomniałem wszystko było naprawiane z wyjatkiem tych dwóch rzeczy. Myślałem że po wizytach w serwisie wszystko będzie ok, choć i tak sie denerwowałem ze sie wszystko psuje. jednak dziś dnia zepsuł się mikser (cholera,,,k.....co za g**** :[ ) Był napawiany już dwa razy i to dość drogo. serwis taki ze nie raczył go wyczyściić. no cóz ale sie zepsuł a już za chiny nie chce mi sie go taszczyć do serwisu. no wiec konkretnie... nie chce już tego robota zelmera bo odechciewa mi sie tej firmy-już czekam na to zeby wszystko sie zepsuło i kupie se bocha/siemensa... co mam dwa typy robotów: BRAUN CombiMax i MOULINEX Odacio3. Maja wszystkie funkcję które są mi potrzebne. Jednak maja swoje wady: w braunie mnie martwi ze jest o taki szeroki (jak ktoś ma to niech poda szerokosć) i że ma tylko 600W, a w moulinex'sie mnie wkurza że ma sokowirówkę-po co mi jak mam osobno. Jednak bo dzisiejszych incydentach reflektuje na tego z sokowirówką-bo wiadomo ten zelemer co mam moze sie zepsuć... Jakie są wasze opinie? którego robocika wybrać-proszę o pomoc bo nie mam co robić w kuchni!!!

PS: podaję linki obu robotów: sklep.avans.pl/product_info.php?products_id=2424

sklep.avans.pl/product_info.php?products_id=4248
Obserwuj wątek
    • hmmm Re: Który robot lepszy? 27.08.06, 20:26
      w ciemno brałabym brauna. sokowirówka moulinexa jak i robot wieloczynnościowy
      tej firmy wylądowały po niezbyt intensywnym użytkowaniu i nieskutecznych
      naprawach na śmietniku. może trafiłam na trefne jakieś wyjątki. natomiast ręczny
      blender brauna od kilku lat 'gniotsa niełamiotsa' ;-)
      • jasminar Re: Który robot lepszy? 28.08.06, 13:22
        ja mam moulinexa i jak narazie sprawuje sie bosko
        • Gość: artur Re: Który robot lepszy? IP: 213.17.223.* 28.08.06, 20:26
          a jak ubijA ten moulinex? ile białek mozesz na raz ubić i ile płynu mozna wlać do malaksera i czy jest uszczelniony?
          • jasminar Re: Który robot lepszy? 29.08.06, 18:04
            Ubija świetnie i bardzo szybko ma jakąś taka specjalistyczną przystawke do
            ubijania ponoc opatentowaną przez moulinexa własnie ale o tym to słyszałam
            podczas kupna w sklepie ;)Ja najwięcej ubijałam 5białek ale mozna chyba wlać ze
            3razy tyle bo zostało mi full miejsca.Pojemnosć blendera to 1,5litra.
            Jak dotąd przy ucieraniu,szatkowaniu.mixowaniu, przyg.ciasta,odciskaniu cytrusów
            tudzież przygotowywaniu soków w sokowirówce nic nigdy mi nie ciekło więc chyba
            wszystko jest szczelne i porzadnie wykonane;)
            • Gość: artur Re: Który robot lepszy? IP: 213.17.223.* 29.08.06, 18:56
              dzięki jasminar! a producent podaje że że pojemnosc tej miski to 3 litry-czy faktycznie można tyle wlać? czy jakoś mniej? bo zelmeer ma 3 litry ale i tak tylko 1,5 mozna wlać. jakby mozna było ubijać 10 jajek to byłoby cudnie! :) a czy ciasta ucierane, np. margaryna z cukrem żółtka i mąka...robiłem to mikserem, czy tą przystawka też mozna to zrobić? takie cista dość gęstawe...
              • jasminar Re: Który robot lepszy? 29.08.06, 19:06
                Mozna wlac odrobine mniej niz trzy litry ale to naprawde chodzi o centymetry:)
                jest specjalna przystawka do wyrabiania ciasta nawet bardzo gestego takiego jak
                drozdzowe
            • oczka2 Re: Który robot lepszy? 08.09.06, 18:03
              A jaki masz dokladnie model?
      • gabi9917 Re: Który robot lepszy? 21.09.06, 01:02
        hmmm napisała:

> w ciemno brałabym brauna. sokowirówka moulinexa jak i robot wieloczynnościowy
        > tej firmy wylądowały po niezbyt intensywnym użytkowaniu i nieskutecznych
        > naprawach na śmietniku. może trafiłam na trefne jakieś wyjątki. natomiast ręczn
        > y
        > blender brauna od kilku lat 'gniotsa niełamiotsa' ;-)
        >
        Kupiłam Geniusza MOULINEXA i to nie są trefne wyjątki tylko ta firma cos nie
        taka czekam tylko aż pęknie pojemnik do ucierania bo wyciskarka do soku zepsuta
        melekser zepsuty nóz stępiony nie idzie wymienić trzepaczka coś sie pomalutku
        zacina ,rysy są na pojemniku i czekam jak tylko pęknie tak jak mikser to jak go
        pip i kupię innej firmy teraz stawiam na jakąś niemiecką firmę.Nie na temat ale
        żelazko na parę firmy MOULINEX też jakos krótko działało
    • Gość: artur Re: Który robot lepszy? IP: 213.17.223.* 29.08.06, 21:01
      a jak z regulacją obrotów? chodzi mi o to czy jak włacze go na 1 to czy w czasie pracy będę mogl zwiększyć czy też będę go musiał wyłaćzyć przestawić i ponownie właćzyć?pozdrawiam!!!
      • jasminar Re: Który robot lepszy? 30.08.06, 20:55
        Regulacja jest płynna od 1do 5 przełacza sie podczas pracy urządzenia bez
        koniecznosci wyłaczania dodatkowo jest mozliwosc pulsacyjnej pracy urzadzenia
        dla wzmocnienia efektu wykonywanej akurat czynnosci
    • Gość: aa A propos zelmera IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 30.08.06, 23:22
      napisz, co Ci sie w mikserze, maszynce do mielenia itd zepsulo? Ja bardzo
      chetnie wybieram drobny sprzet AGD wlasnie z zelmera i mam z nimi bardzo dobre
      doswiadczenia, mimo intensywnego i wieloletniego uzywania. Kurcze, albo
      trafiles na felerne egzemplarze, albo probujesz mlec lub miksowac kosci w tych
      urzadzeniach...
      Dla mnie dodatkowym i waznym atutem jest latwy dostep do czesci zapasowych i
      akcesoriow zelmer.
      • Gość: artur Re: A propos zelmera IP: 213.17.223.* 31.08.06, 13:15
        no wiec...kości nie miele, jak mam masznkę 5 lat to sprzegło nie było wymieniane.
        mikser-1.silnik iskrzył a nie powinien to naprawili tak że iskrzył dalej;
        2. wymiana wypychacza i przewodu (dosłownie 3 tygonie temu);
        3. teraz chodzi jak traktor trzęsie się w ręku niemiłosiernie, wyje buczy. używałem go do robienia koktajli z mleka i truskawek miksowania pomidorów i miękkch owoców oraz ubiania ciasta.

maszynka do mięsa-zaczęła wyć po 5 minutach pracy tak głosno że nie dało sie nią pracować! to była przekładnia zepsuta- w serwisie powiedzieli że to od nowości...jasne-znajomi też mają taką maszynkę i niec nie wyła.

odkurzacz- poszedł zwijacz przewodu i wąż

elektroszczotka-to samo co w maszynce do mięsa

krajalnica-na razie działa ale czasem nie chce się właczyć

sokowirówka-silnik tak iskrzy że w kuchni mam dyskotekę i też czekam az sie zepsuje.

Wszystko używam zgodnie z instrukcją, dbam o sprzęt, nie przeciązam wszystko jak należyy ale sprzęt sie nie odwdzięcza... także sobie udpuszcze zelmera. co do tych części... sądzę że jak kupisz cos dobrego np., siemensa to nie będą ci cześci potrzebne. a takie rzeczy jak filtry i worki do odkurzacza to kupuję przez internet lub w serwisie
        • Gość: aa Re: A propos zelmera IP: 193.180.9.* 31.08.06, 13:23
          Ja w maszynce do mielenia raz wymienialam sprzeglo (nie wiedzialam, ze mak
          przed mieleniem trzeba zalac wrzatkiem ;-) -koszt: 2 PLN. Jeden mikser padl mi
          po 9 latach intensywnego uzytkowania, bo zechcialo mi sie nim wyrabiac ciasto
          chlebowe i urzadzenie nie wytrzymalo 15-minutowej walki z gestym glutem co
          drugi dzien...Mowiac czesci mam na mysli np. polamany przez dziecko kubek do
          koktajli czy dokupienie owego plastikowego sprzegla za 2 zlote czy dodatkowych
          trzepaczek do miksera (np. nakladke-blender). Poza tym nie mam ze sprzetem tej
          firmy zadnych przygod. Moze po prostu mam szczescie?
          • Gość: artur Re: A propos zelmera IP: 213.17.223.* 31.08.06, 14:24
            no moze ja mam pecha. ale większosć moich znajomych któryrzy mają zelmera było coś naprawiane: u cioci właczyć w odkurzaczu-nowy, u mamy czajnik itp. itd. tak wiec ja mam już dosc wszystkiego co zelmer. de facto, maszynka z szatkownicą, sokowirówka, odkurzacz, elektroszczotka, krajalnica sokorwirówka dzialają, ale sądzę że i tak się zepsuje, pierwsza będzie albo sokowirówka albo krajalnica. de fakcto od wczoraj mam wielofunkcyjnego robota kuchennego który zastąpi mi wszystko prócz krajalnicy, ale ją kupię siemensa,albo boscha. no sam jestem zaskoczony że mi sie wszystko psuje... widać miałem pecha choć sprzęty innych firm w domu są nie do zdarcia!
            • a763 Re: robot kucheny 07.09.06, 23:24
              zamierzam kupić robot wieloczynnościowy, taki z sokowirówką. Zastanawiam się
              nad Moulinexem, mam 2 do wyboru - jeden ma moc 500 W - misa o pojemności 2
              litry i blender 1 litr - drugi ma moc 800 W - misa o pojemności 3 litry i
              blender 1,5 litra. Który wybrać - wiem, że im więcej mocy - tym mocniejszy, ale
              czy jest to aż tak przy robocie kuchennym ważne. Jak z pojemnością tych mis -
              czy misa 2 l nie jest za mała, a 3 litry za duża. A co myślicie o robotach
              Philipsa i Siemensa?
              • Gość: gościówa Re: robot kucheny IP: 195.117.18.* 14.09.06, 10:12
                o ile zelmera nie miałam potrzeby naprawiać od 11 lat (odkurzacz i mikser) o
                tyle philipsa przerobiłam już szczoteczkę do zębów, suszarkę, lokówkę - padały
                po ok. 2 latach - pozostał mi jeszcze robot kuchenny który co prawda jeszcze
                działa ;-) ale większość plastikowych elemenentów nosi już ślady popękania
                praktycznie od pierwszego miesiąca użytkowania (nie ubijam i nie mielę kości ;-
                ))) - mam go jakieś 3 lata
                generalnie staram się jednak omijać sprzęt philipsa :-/
              • ollaboga77 Re: robot kucheny 14.12.06, 00:14
                www.feni.pl/index.php?item_number=6428&szukaj=moulinex&c=0
                a co powiiecie o tym i o firmie?

zakupilibyscie za te cene?
                wyglada dośc fajnie:)
    • dzonka Re: Który robot lepszy? 20.09.06, 21:22
      A ja zastanawiam się nad Kasia 116.
      Spodobało mi się wyposażenie ale ta moc 500 Wat czy to nie za mało.
      Bardzo proszę o sugestie.
      • Gość: orchid11 Re: Który robot lepszy? IP: 213.17.223.* 21.09.06, 16:51
        nie dośc że moc mała to jescze firma do d***... i miska 1,5 litra?co to jest?! jak chcesz zainwestować w jednorazowy robot to prosze bardzo...
        • dzonka Re: Który robot lepszy? 21.09.06, 19:49
          no wlasnie ;)))
          tegom chyba potrzebowalam zeby odczepic sie od tej kasi;)
          • martol79 Re: Który robot lepszy? 24.09.06, 21:23
            a co myslicie o BOSH MUM 4655 ProfiMixx ? Wiecie coś , chętnie posłucham
            jakiejs opinii?
            • Gość: orchid11 Re: Który robot lepszy? IP: 213.17.223.* 24.09.06, 21:32
              mała moc, mało funkcji, drogi... generalnie jak będziesz nim tylko ubiajć mieszać i trzeć warzywa to weź. raczej sie posiekasz cebuli, pietruszki orzechów, sałatki owocowej też nie zrobisz, twarogu na mase nie zrobisz...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka