Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o japońskich filmach grozy?

03.02.05, 23:43
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i założycieli tego forum.

Z racji tego, że jestem fanem kina (a filmów grozy w szczególności), chciałbym
żebyście podzielili się opiniami na temat japońskich horrorów, filmów grozy i
thrillerów.
Mam na myśli tutaj nie tylko słynne "Ringu" ale również inne.
Ja ostatnio oglądałem (oczywiście to nie jedyne produkcje, które oglądałem)
np. "Ju-On" (obydwie cześci oraz umownie to nazwijmy wersję telewizyjną filmu,
trochę się gubię w tym bo oglądałem 3 filmy o tym tytule, z czego 2 aspirują
do nazwania ich pierwszą częścią). Mam oczywiście na myśli japońską wersję a
nie zamerykanizowaną, która teraz weszła o ile się nie mylę do kin.

Ze swojej strony uważam, że sam nastrój i budowanie klimatu opartego na
atmosferze suspensu, przejmujących dźwięków oraz mistycznej strony wydarzeń w
ich filmach z odniesieniami do religii, przesądów i legend (jak
sądzę),klasyfikuje te filmy na jednej z najwyższych, jeśli nie najwyższej
półce (jak dla mnie oczywiście). Niemniej jestem ciekaw zdania innych
forumowiczów.

P.S.
Nie chcąc wyjść na jakiegoś ignoranta innych, może poważniejszych spraw
związanych z Japonią, dodam, że zanim zdecydowałem się na napisanie tego
wątku, mniej więcej od tygodnia przeglądam wszystkie posty na tym forum,
dzięki czemu moja wiedza na temat tego kraju znacznie sie poszerzyła. Pierwsze
zainteresowanie zaczęło się jednak juz wiele lat temu, odkąd byłem świadkiem
pierwszej emisji "Shoguna" w polskiej telewizji.

P.S.2.
Przepraszam, za trochę przydługiego posta jak na pierwszy raz smile).

Gorąco wszystkich pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 03.02.05, 23:52
      arie napisał:

> Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i założycieli tego forum.

Witajsmile
      >
      > Z racji tego, że jestem fanem kina (a filmów grozy w szczególności), chciałbym
      > żebyście podzielili się opiniami na temat japońskich horrorów, filmów grozy i
      > thrillerów.

Bardzo się cieszę, że do nas zawitałeś i że poruszyłeś ten temat. Bardzo nam
      brak właśnie specjalistów od poszczególnych tematówsmile

> Mam na myśli tutaj nie tylko słynne "Ringu" ale również inne.
      > Ja ostatnio oglądałem (oczywiście to nie jedyne produkcje, które oglądałem)
      > np. "Ju-On" (obydwie cześci oraz umownie to nazwijmy wersję telewizyjną filmu,
      > trochę się gubię w tym bo oglądałem 3 filmy o tym tytule, z czego 2 aspirują
      > do nazwania ich pierwszą częścią). Mam oczywiście na myśli japońską wersję a
      > nie zamerykanizowaną, która teraz weszła o ile się nie mylę do kin.
      >
      > Ze swojej strony uważam, że sam nastrój i budowanie klimatu opartego na
      > atmosferze suspensu, przejmujących dźwięków oraz mistycznej strony wydarzeń w
      > ich filmach z odniesieniami do religii, przesądów i legend (jak
      > sądzę),klasyfikuje te filmy na jednej z najwyższych, jeśli nie najwyższej
      > półce (jak dla mnie oczywiście). Niemniej jestem ciekaw zdania innych
      > forumowiczów.

Z japońskich filmów grozy oglądałam jedynie dwie części "Ring" i szczególnie
      pierwsza, to jeden z moich ulubionych filmów. (Ja zresztą, podobnie, jak Ty
      lubię filmy grozy).
      >
      > P.S.
      > Nie chcąc wyjść na jakiegoś ignoranta innych, może poważniejszych spraw
      > związanych z Japonią, dodam, że zanim zdecydowałem się na napisanie tego
      > wątku, mniej więcej od tygodnia przeglądam wszystkie posty na tym forum,
      > dzięki czemu moja wiedza na temat tego kraju znacznie sie poszerzyła. Pierwsze
      > zainteresowanie zaczęło się jednak juz wiele lat temu, odkąd byłem świadkiem
      > pierwszej emisji "Shoguna" w polskiej telewizji.
      >
      > P.S.2.
      > Przepraszam, za trochę przydługiego posta jak na pierwszy raz smile).

Nie ma postów przydługich i niepotrzebnych na naszym forum. Mam nadzieję, że z
      nami pozostaniesz i popiszesz.
      >
      > Gorąco wszystkich pozdrawiam.

Również pozdrawiam! Chiara.
      • arie Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 06.02.05, 23:16
        Witam serdecznie ponownie smile.
        Na początek chciałbym podziękować za miłe powitanie na forum smile.

Dzisiaj chciałbym dać kilka linków do informacji i recenzji filmów grozy, które
        zdarzyło mi sie obejrzeć.
        W miarę napływania informacji postaram sie dorzucać więcej.

Dark Water (Honogurai mizu no soko kara)
        www.imdb.com/title/tt0308379/
        a tutaj po polsku:
        dark.water.filmweb.pl/
        dodam, że amerykanie tworzą swoją wersję:
        www.imdb.com/title/tt0382628/------------------------------------

Puls (Kairo)
        www.imdb.com/title/tt0286751/
        i po polsku:
        www.filmweb.pl/Film?id=94702---------------------------------------

A teraz ostatnio modna "Klątwa" (obecnie weszła do kin amerykańska wersja)
        japońskiej z pewnością się nie doczekamy niestety...
        W Japonii zostało zrobionych więcej filmów o tym tytule (jest trochę namieszane
        z nazwami i numeracją kolejnych części w różnych rejonach świata)

Seria Ju-On
        linki po polsku:
        www.filmweb.pl/Film?id=147999
        www.filmweb.pl/Film?id=107475
        www.filmweb.pl/Film?id=148000
        www.filmweb.pl/Film?id=107476
        i po angielsku:
        www.imdb.com/title/tt0364385/
        www.imdb.com/title/tt0330500/ (dotyczy innego filmu pomimo, że jest ta
        sama okładka)
        www.imdb.com/title/tt0367913/
        www.imdb.com/title/tt0330501/
        a tutaj zapowiedź:
        www.imdb.com/title/tt0437267/
        a tutaj informacje do amerkańskiej wersji(reżyserem jest Japończyk):
        www.imdb.com/title/tt0391198/
        grudge.klatwa.filmweb.pl/----------------------------------

Na koniec kilka linków do Ringów (powstało tego dosyć sporo):
        www.filmweb.pl/Film?id=35065
        ring2.filmweb.pl/
        www.filmweb.pl/Film?id=39914
        www.imdb.com/title/tt0178868/
        www.imdb.com/title/tt0218553/
        www.imdb.com/title/tt0235712/
        www.imdb.com/title/tt0304476/
        zrobiono także serial i film TV w klimatach historii:
        www.filmweb.pl/Film?id=146370
        www.filmweb.pl/Film?id=146371
        www.imdb.com/title/tt0235133/
        www.imdb.com/title/tt0235134/
        Oczywiście na polskim rynku jest też dostępna książka.

P.S.
        Niestety z racji ograniczonych mozliwości czasowych, nie moge pisać za często ,
        ale staram się czytać regularnie.
        Gorąco pozdrawiam smile.
        • arie Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 06.02.05, 23:20
          Jeszcze raz ja smile.
          Zastanawia mnie też, jaka jest popularność tego typu filmów w samej Japonii?
          Czy cieszą się dużym wzięciem?
          Znacie nazwiska jakiś słynnych aktorów i aktorek japońskich?
          Pozdrawiamsmile.
          • chiara76 Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 06.02.05, 23:23
            mam nadzieję, że mieszkający w Japonii odpowiedzą nam na to pytanie. Nigdy się
            nad tym nie zastanawiałam, ale rzeczywiście ciekawe, jak tam się je odbiera.
    • yawokim Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 06.02.05, 23:45
      no mnie niestety japonskie filmy grozy nie strasza za bardzo, ale lubie
      poogladac dla scenografii, aktorow, jezyka
      • arie Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 08.02.05, 22:38
        Witam ponownie smile.

Jestem właśnie po premierze amerykańskiej wersji filmu "Klątwa" (Ju-On: The
        Grudge) i chciałbym napisać kilka refleksji na ten temat.
        Niestety zgodnie z przewidywaniami fim dość znacznie odbiega klimatem od
        japońskiego pierwowzoru sad. Całośc została postawiona na efekty, pozostawiając
        trochę w tyle nastrój i klimat. Byc może osobom, które nie widziały japońskiej
        wersji film się spodoba, jednak dla mnie wydał sie w dość dużym stopniu jałowy
        (i niechodzi tutaj o przewidywalność fabuły, tylko o przedstawianie atmosfery
        grozy). Poza tym odnoszę nieodparte wrażenie, że film powstał wyłącznie po to,
        żeby pokazać, że w głównych rolach występują biedni Amerykanie, których
        spotykają kłopoty po przyjeździe do Japonii. Innym motywem mogła być chęć
        osiągnięcia kolejnego sukcesu komercyjnego po adaptacji "Ringu". Zważywszy na
        to, że zarówno w Polsce jak i jak sądzę w USA(choć może się mylę, jest to tylko
        moje domniemanie) będzie pokazywana tylko wersja amerykańska, wspierana przez
        odpowiednią reklamę, sukces jakiś osiągnie.

Zastanawiający jest fakt, że filmy z innych rejonów świata niż Hollywood, ew.
        Europa albo czekają na swoją premiere bardzo długo (np."Dark Water" miał polską
        premierę prawie 3 lata! po światowej), albo wręcz nie pojawiają sie wcale,
        pomimo, że są uznane przez kinomanów, ale to już temat nie do dyskusji na tym forum.

Pozdrawiam
        • arie Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 08.02.05, 22:42
          Polecam jeszcze japoński thriller/dramat pt. "Freeze Me" (nie znam oryginalnego
          tytułu), a tutaj kilka informacji o nim po polsku i angielsku:

www.filmweb.pl/Film?id=95268
          www.imdb.com/title/tt0266555/
          • chiara76 do Arie 09.02.05, 20:37
            sorry za prywatę, ale że konto gazetowe różnie u mnie działa. Czy dostałeś
            email mój z rana? odpowiedziałam Ci na Twój.
            Pozdrawiam!
            • arie Re: do Arie 09.02.05, 23:35
              Witam wszystkich serdecznie smile

Oprócz produkcji stricte japońskich polecam bardzo także kilka innych produkcji
              dalekowschodnich. Jedną z nich jest seria dwóch filmów o angielskim tytule "The
              Eye".
              Dla mnie osobiście obok "Dark Water" i "Ju-On" jeden z najlepszych horrorów
              (szczególnie część pierwsza).

Oto kilka linków:

The Eye (Jian Gui)
              www.imdb.com/title/tt0325655/
              The Eye 2 (Jian Gui 2)
              www.imdb.com/title/tt0405061/-----------------------------------------
              oraz bardzo dobry horror/thriller produkcji koreańskiej:

Phone
              www.imdb.com/title/tt0323630/
              www.filmweb.pl/Film?id=132797
              Pozdrawiam smile
        • chiara76 Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 08.02.05, 22:57
          arie napisał:

> Witam ponownie smile.
          >
          > Jestem właśnie po premierze amerykańskiej wersji filmu "Klątwa" (Ju-On: The
          > Grudge) i chciałbym napisać kilka refleksji na ten temat.
          > Niestety zgodnie z przewidywaniami fim dość znacznie odbiega klimatem od
          > japońskiego pierwowzoru sad. Całośc została postawiona na efekty, pozostawiając
          > trochę w tyle nastrój i klimat. Byc może osobom, które nie widziały japońskiej
          > wersji film się spodoba, jednak dla mnie wydał sie w dość dużym stopniu jałowy
          > (i niechodzi tutaj o przewidywalność fabuły, tylko o przedstawianie atmosfery
          > grozy). Poza tym odnoszę nieodparte wrażenie, że film powstał wyłącznie po to,
          > żeby pokazać, że w głównych rolach występują biedni Amerykanie, których
          > spotykają kłopoty po przyjeździe do Japonii. Innym motywem mogła być chęć
          > osiągnięcia kolejnego sukcesu komercyjnego po adaptacji "Ringu". Zważywszy na
          > to, że zarówno w Polsce jak i jak sądzę w USA(choć może się mylę, jest to
          tylko
          > moje domniemanie) będzie pokazywana tylko wersja amerykańska, wspierana przez
          > odpowiednią reklamę, sukces jakiś osiągnie.
          >
          > Zastanawiający jest fakt, że filmy z innych rejonów świata niż Hollywood, ew.
          > Europa albo czekają na swoją premiere bardzo długo (np."Dark Water" miał
          polską
          > premierę prawie 3 lata! po światowej), albo wręcz nie pojawiają sie wcale,
          > pomimo, że są uznane przez kinomanów, ale to już temat nie do dyskusji na tym
          f
          > orum.
          >
          > Pozdrawiam

To prawda. Niestety. Pozostaje nam jednak liczyć na to, że dystrybutorzy będą
          coraz bardziej poznawać gust odbiorców i może czytać rozmaite fora dyskusyjne.

Ja już chyba kiedyś o tym na forum mówiłam, że ja z zasady nawet nie chciałam
          zobaczyć amerykanskiej wersji "Ring".
    • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 09.02.05, 03:24
      mamy tutaj groze na codzien w wiadomosciach. kilka dni temu w supermarkecie ito
      yokado facet wbil malemu dziecku w czubek glowy noz tak ze wyszedl pod broda.
      zrobil to na oczach matki i ludzi robiacych zakupy. dziecko oczywiscie zmarlo.
      pewnie za kilka lat bedzie podobna scena w jakims japonskim filmie grozy. albo
      moze juz byla??
      • yawokim Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 09.02.05, 07:11
        kierujac sie starym ludowym porzekadlem - zycie nasladuje sztuke- to juz pewnie
        byla :\ ...chociaz predzej w jakiejs produkcji wloskiej z cyklu dario argento
        presenta ...
    • martolka Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 09.02.05, 12:16
      nie widziałam zbyt wiele, ale Ring cz.1 i Dark Water bardzo mi się podobały,
      taki mroczek, pewne zadumanie, spowolnienie akcji, specyficzna atmosferka...
      ciekawie to się ogląda. No i troszkę można się przyjrzeć Japonii smile
      • arie Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 09.02.05, 23:41
        Bardzo interesujące moim zdaniem jest to, że w wielu tych filmach jest bardzo
        wiele odwołań do wierzeń religijnych oraz do sposobu postrzegania rzeczywistości
        metafizycznej ludzi mieszkających w tych rejonach świata. Mam tutaj na myśli
        przede wszystkim odniesienia do wędrówki dusz(reinkarnacja), wpływu osób
        zmarłych na nasz świat i życie doczesne, oraz jak sądzę także symbolika.
        Pozdrawiam smile

P.S.
        Chiara dostałem Twój mail, bardzo dziękuję i pozdrawiam smile
        • cptniamo Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 10.02.05, 14:59
          Najpierw link do artykuliku, który jest ujęciem historycznym tematu:
          www.film.org.pl/prace/horror_japonski.html
          Witam człowieka, który tak samo rozpisuje się o filmach, jak ja. Ale teraz
          spróbuję Cię pokonać wink

Co do tradycji i religii, odbijających się w tych filmach, to mam niejasne
          przeczucie, że konstrukcja świata dusz jest shintoistycznej prowieniencji (ale
          głowy nie dam): śmierć jest niezrozumiała, dlatego zła i straszna, świat duchów
          jest niepojęty, obcy, więc zły. (to improwizacja, nic nie wiem o
          shintoizmie wink)
          Dziecko z "Dark water", pani z "Kręgu" chcą pomścić swoją krzywdę. Wydawałoby
          się, że zachodnie poszkodowane duchy mają podobne zwyczaje, ale to tylko pozór.
          Nasze duchy zachowują rozum: wymierzają słuszną karę tym, którym się ona
          należy. Ich ciało umiera, duchy są więc eteryczne, tym co pozostaje, jest myśl,
          dusza właśnie. W japońskich filmach to mózg umiera, pozostaje zaś ciało, a
          raczej siła witalna, która przekształca się w bezmyślną i przez to straszną
          siłę destrukcji. Może dlatego często pojawiają się duchy dzieci - w końcu
          dzieci są okrutne i bezmyślne (z drugiej zaś strony potęgują efekt filmu -
          dzieci są przecież słodziutkie i niewinne wink)

Podoba mi się "Spirala" ("Uzumaki") Higutchinskiego (reżyser dodał sobie
          słowiańską końcówkę, żeby ponabijać się z Aronofskiego, jak sądzę; totalnym
          blefem jest opowieść, jakoby był słowiańskiego pochodzeniawink). Autorem
          scenariusza jest ten sam gość, który napisał "Krąg" i "Dark water" (nazwisko
          wyleciało mi z głowy). Troszkę spoilerów będzie, ale takich co do interpretacji
          filmu, nie do fabuły...
          W mieście pojawiają spirale, kolejni ludzie zaczynają mieć obsesję na punkcie
          wirów (ślimaki, garncarstwo, sprężynki, strucle...). "Naszego miasta nie da się
          uratować, zostało zainfekowane spiralą". Oczywiście dzieją się gorsze rzeczy.
          Sęk w tym, że do końca filmu nie zostaje wyjaśnione pochodzenie demonicznej
          spirali. Jeśli ma powstać sequel, w którym sprawa się wykjaśni, tak jak w
          przypadku "Ringu", to ok. Tyle że w "Uzumaki" nie ma nawet pozornego
          rozwiązania, które pojawia się w "Ringu"! Jeśli potraktować ten film jako
          zamknięte dzieło, trzeba byłoby uznać, że spirala jest po prostu symbolem chęci
          autodestrukcji, która drzemie w każdym czlowieku, a przzenosząca się jak wirus
          fascynacja spiralą odnosiłaby się do chorobliwej fascynacji śmiercią. I jeśli
          mogę tak interpretować dzieło Higutchinskiego, to jako znany surfilmoznawca wink
          stwierdzam, że to bardzo dobry film.

The Eye - też świetny horror; pewien pan wyszedł z projekcji po 10 sekundach
          czołówki,(pojawia się tam jedna klatka z jakąś straszną twarzą, wstawiona
          między napisy), czym wzbudził aplauz publiki z pierwszych rzędów. Tak, to
          naprawdę straszny film...

Do kanonicznej listy dodam jeszcze "Tetsuo - The Ironman"(reż. Shinya
          Tsukamoto: www.allmovie.com/cg/avg.dll?p=avg&sql=1:49187, "cult film"
          i "high artistic quality, piszą!smile), powalająco dobry cyber-schizo-horror,
          wyrażający strach przed zwariowaniem, miejską paranoję, mówiący o
          niepowstrzymanej chęci destrokcji i autodestrukcji. Zdjęcia nawiązują do
          ekspresjonizmu, a obraz oscyluje pomiędzy stylem gore a "Pi" Aronofskiego.
          Jakby tego było mało, obraz wzmacnia dobrana muzyka...
          No i "Hiruko - The Goblin" tego samego reżysera; ten film jest już raczej
          pastiszem gore i horrorów i realizuje klasyczne motywy, począwszy
          od "Morderczych pomidorów", na "Martwym złu" kończąc.

Skoro już o pastiszu zaczęłam, to polecam też musical o zombiakach "Happiness
          of the Katakuris" smile)) Takashiego Miike www.allmovie.com/cg/x.dll

Szkoda, że Takeshi Kitano nie zrobił żadnego horroru, bo bym o nim coś
          napisała, tak go lubię wink Ale może otworzyć wątek o yakuza movies? tongue_out To od
          razu zareklamowałabym "Ichi the killer" Takashiego Miike...

Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie tych, którzy doczytali do tego miejsca smile
    • cptniamo Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 10.02.05, 15:11
      A co do niejasnych dla nas symboli, to na to nie ma rady - trzeba obczajać w
      trakcie oglądania, co może być symbolem, a co nie, a potem się dowiadywać...
      Kiedyś poruszyłam niebo, ziemię, google i forum Japonia, żeby się dowiedzieć,
      czemu w ostatniej scenie "Ichi the Killer" leci kruk...
      • arie Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 11.02.05, 10:17
        Witam serdeczniesmile

Co do pokonania mnie w tematyce filmowej, to bardzo się cieszę, że więcej osób
        zaczyna się wypowiadać w tej tematyce, oby tak dalej, bo ciekaw jestem wielu
        opinii na ten tematsmile. Zachęcam wszystkich do dyskusji na ten temat oraz
        ponawiam pytanie w jaki sposób te filmy są tam odbierane. Czy cieszą się
        popularnością? Czy zawierają w sobie jakiś przekaz co do relacji metafizycznych
        zgodnie z pojmowaniem takich spraw przez Japończyków, czy raczej są traktowane
        jako rozrywka?

Ja również miałem skojarzenia co do shintoistycznego podejścia do spraw
        duchowych w tych filmach, jakkolwiek moja wiedza w tym temacie nie jest na tyle
        daleka, żeby móc sie konstruktywnie wypowiadać, więc także bazuję na
        przypuszczeniach (muszę doczytać, tylko ten ciągły brak czasusmile).

Pozdrawiam smile
        • cptniamo Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 11.02.05, 12:12
          arie napisał:

> Witam serdeczniesmile
          >
          > Co do pokonania mnie w tematyce filmowej

Nie w filmowej, tylko rozmiarów tekstu, a to duża różnica wink pod koniec pisania
          wczorajszego posta zastanawiałam się, czy chociaż 40% to rzeczy sensowne uncertain

> Zachęcam wszystkich do dyskusji na ten temat oraz
          > ponawiam pytanie w jaki sposób te filmy są tam odbierane

Ja jestem zainteresowana filmami, ale mieszkam w Warszawie... Mogę więc
          udzielać się od strony kulturoznawczej, nie zaś... hmm... socjologicznej (?)

Pozdrawiam.
    • anchan Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 16.02.05, 11:43
      Te dobre są bardzo dobre i jest ich sporo, ale trafiają się też koszmarki.
      Czasem też różnice kulturowe alboco utrudniają odbiór nawet zasiedziałym w
      Polsce Tambylcom.

Oglądałam kiedyś ze znajomą Japonką japoński film nie wiedząc jakiego jest
      gatunku. Mniej więcej w połowie znajoma powiedziała „Wiesz, ona tak ciągle
      chodzi na biało, to chyba jest horror”. Rzeczywiście, pod koniec okazało się,
      że jedna z postaci jest duchem i rozpętała się krwawa jatka.

Pamiętam też upiorny serial o wyrzuconej lalce mordującej z zemsty uczennice
      pewnej szkoły. Pomiędzy kolejnymi nieboszczykami akcję stanowiły biegające po
      schodach dziewczynki w kusych mundurkach, filmowane z żabiej perspektywy.
      Oglądał to pilnie mój gospodarz.
      • arie Jeszcze jeden 20.02.05, 22:33
        Witam smile

Kolejny całkiem niezły japoński horror pt. "Chakushin ari" (One Missed Call lub
        You've Got A Call)klimatem leżący w okolicy "Ringu"
        trochę informacji o nim:
        www.imdb.com/title/tt0366292/
        www.filmweb.pl/FilmDescriptions?id=137716#121436
        a amerykanie już planują zekranizować swoją wersję.

Pozdrawiam smile
        • cptniamo jeszcze jeden Takashi 28.02.05, 03:58
          Tak...
          Takashiego lubię (nawet bardzo), ale trzeba uważać - on tworzy w systemie: 5
          filmów złych, czyli 5 produkcji pod publiczkę, produkcji które dadzą trochę
          kasy, a potem jeden dobry film - kręcony dla siebie, za pieniądze zarobione na
          tamtych pięciu słabych filmach...
          Wczoraj obejrzałam "Gozu" Takashiego... i mogę powiedzieć tylko tyle, że
          Takashi jest mistrzem montażu i że serdecznie polecam...
          • arie Re: jeszcze jeden Takashi 28.02.05, 12:52
            Witamsmile
            No "Gozu" czeka właśnie u mnie na obejrzeniesmile, ale ze wstępnych recenzji i
            wypowiedzi osób, które miały już przyjemność oglądać spodziewam się dobrego
            widowiskasmile.

Pozdrawiamsmile
            • chattab Re: jeszcze jeden Takashi 16.03.05, 15:59
              Ludzie dobrej woli! Skąd wziąć te filmy: Ju-On I & II, The Eye I & II, One
              Missed Call I & II, Audition, Spirala, Telefon, Puls?! Na DVD u nas nie ma i
              pewnie długo jeszcze nie będzie, ściąganie z Internetu odpada (zbyt wolne
              łącze). Może ktoś z Was mógłby wysłać mi je pocztą? Chętnie zapłacę!

T.
              (chattab@gazeta.pl)
            • chattab Skąd wziąć te filmy?! 16.03.05, 16:00
              Ludzie dobrej woli! Skąd wziąć te filmy: Ju-On I & II, The Eye I & II, One
              Missed Call I & II, Audition, Spirala, Telefon, Puls?! Na DVD u nas nie ma i
              pewnie długo jeszcze nie będzie, ściąganie z Internetu odpada (zbyt wolne
              łącze). Może ktoś z Was mógłby wysłać mi je pocztą? Chętnie zapłacę!

T.
              (chattab@gazeta.pl)
              • cptniamo Re: Skąd wziąć te filmy?! 24.03.05, 18:27
                Ja mam Spiralę, Audition i - jeśli Telefon to tłumaczenie (i poprawne)tytułu
                Ring - to także Ring. I wiele innych - od groma Takashiego, trochę Kitano,
                wszystko Tsukamoto. Jak chcesz to pisz na skrzynkę (cptniamo@gazeta.pl, jak się
                łatwo domyślić).
    • marxx Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 29.10.05, 18:16
      jap. filmy grozy to rewelacja...nawet sama muzyka robi niesamowity klimat.
      Nawet stary "Kwaidan" robi mocne wrazenie pomimo braku efektow jak z kina
      hollywodzkiego smile

Jestem ostatnio po jap. wersji "Dark water"...doskonale
      m
      • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 30.10.05, 10:28
        ogladalem chyba tylko ring. jakos mnie japonskie filmy grozy wcale nie wciagaja.
        • marxx Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 30.10.05, 19:36
          nie pisz tego wprost bo jeszcze dostaniesz bana!
          podeslac Co troche japonskich filmow? moze Ty nie masz do nich dostepu!
          • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 31.10.05, 06:08
            marxx napisał:

> nie pisz tego wprost bo jeszcze dostaniesz bana!
            > podeslac Co troche japonskich filmow? moze Ty nie masz do nich dostepu!

hehe, dostep mam az za duzysmile moze wlasnie dlatego ich nie ogladam.
            • mefs Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 31.10.05, 15:07
              Nekos, a ogladales "Dark water" (wersja jap. naturalnie)? Zadnej krwi, troche
              rozlanej wody na podlodze, a akcja budowana jest w taki sposob, ze o malo co
              przy jednej scenie nie dostalem zawalu. Z tym, ze jestem mieczakiem wink i
              ogladalem film rano, a nie jak Menelkir o 3am ze sluchawkami na uszach wink))

Jak sie okaze, ze mam slabe serce (i stad ta chec dostania zawalu), to sie nie
              pogniewam, ale napisz swoja opinie.
              • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 31.10.05, 15:38
                nic mi ten tytul nie mowi wiec chyba raczej nie ogladalem. czy dark water to
                japonski tytul??
                • mefs Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 31.10.05, 15:50
                  Nie, "Dark water" to tytul pod jakim film byl rozpowszechniany w USA, oryginalny
                  to "Honogurai mizu no soko kara"; film z 2002, rezyser Hideo Nakata.
                  Wiecej informacji znajdziesz na: www.imdb.com/title/tt0308379/
                  • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 31.10.05, 15:54
                    dzieki mefssmile poszukam w wypozyczalni.
                    • mefs Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 31.10.05, 15:59
                      Milego ogladania i czekam na recenzje. "Pancernik Patiomkin" to to nie jest wink
                      ale jak na horror bez krwi, to dziala mocno na wyobraznie
                      • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 02.11.05, 16:09
                        nie ma go w mojej wypozyczalni dvd. poszukam jeszcze w innej.
                • chiara76 Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 04.12.05, 14:12
                  miałam wczoraj porównanie, zobaczyłam amerykańską wersję "Ring" i muszę
                  przyznać, że japońska bije ją według mnie oczywiście na głowę.
                  • arie Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 04.12.05, 14:36
                    Witam a ja chciałem polecić najnowszy japoński horrorek, który udało mi się
                    obejrzeć w ostatnich dniach. Klimatycznie utrzymany w konwencji "Dark Water" i
                    serii "Ringu". Film nosi tytuł "Yogen" (angielski: Premonition).
                    Podaję linki do informacji i recenzji o filmie:
                    www.filmweb.pl/FilmDescriptions?id=97906#130178
                    imdb.com/title/tt0419280/
                    Pozdrawiam.
                    • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 04.12.05, 14:38
                      mam dark water nagrany na video ale nie mam czasu na obejrzeniesad(
                      • nekos dark water 12.12.05, 16:17
                        obejrzalem go wreszcie wczoraj w nocy i spalem po nim swietnie. powiem szczerze
                        ze nie zrobil na mnie wiekszego wrazenia. moze spodziewalem sie za duzo.
                        • chiara76 Re: dark water 13.12.05, 23:35
                          nekos napisał:

> obejrzalem go wreszcie wczoraj w nocy i spalem po nim swietnie. powiem
                          szczerze
                          >
                          > ze nie zrobil na mnie wiekszego wrazenia. moze spodziewalem sie za duzo.

A ja nie widziałam, ale chyba jakoś mnie nie nęci.
    • kapitankloss1 Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 02.11.05, 22:17
      ...jeden taki film wlasnie rozwija swoja fabue gdziec blisko Tokyo....i zdaje
      sie ze Polacy sa aktorami smile
      • arie Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 08.11.05, 13:08
        Ja osobiście cenię sobie najbardziej właśnie japońskie "Dark Water" oraz "One
        Missed Call" (Chakushin Ari).

Pozdrawiam wszystkich miłośników japońskiego horroru i horroru w ogóle smile)
        • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 08.11.05, 14:56
          wlasnie napisalem w innym watku ze szukalem dark water w wypozyczalni i nie
          majasad(
          • chiara76 Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 08.11.05, 14:56
            wszyscy oglądają, czy w ogóle nie mają w wypożyczalni?
            • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 08.11.05, 15:01
              nie ma w wypozyczalnisad( moze nie ma chetnych. z tego co widze to japonczycy
              wola filmy amerykanskie bo polki sie od nich az uginaja.
              • mefs Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 10.11.05, 14:01
                Nekos, udalo ci sie zdobyc "Dark Water"? Moze ci wyslac backup filmu poczta?
                wink)) A swoja droga, to jest az nie do uwierzenia, ze filmu, do ktorego
                Amerykanie dokrecili wlasna wersje jezykowa, nie mozna dostac w wersji
                oryginalnej w Japonii...
                • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 10.11.05, 15:42
                  dzieki mefssmile troche czasu mi ostatnio brakuje na poszukiwania ale napewno
                  predzej czy pozniej gdzies go znajde. musi gdzies byc.
                • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 10.11.05, 15:53
                  no i wlasnie dostalem wiadomosc ze 25-tego bedzie pokazywany w tvsmile)) nie
                  musze juz szukac, hehe. nagram sobie na video.
                  • nekos Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 25.11.05, 15:54
                    nagrywa siesmile)
                    • mefs Re: Co sądzicie o japońskich filmach grozy? 25.11.05, 17:02
                      Jak pisalem - cudow sie nie spodziewaj (w koncu to tylko horror), ale ciekaw
                      jestem twojej reakcji. Amerykanskie horrory przyzwyczily nas do tego, ze jak nie
                      zuzyta zostanie cysterna sztucznej krwi, to film nie moze byc horrorem, a
                      tymczasem w "Dark Water" krwi nie ma, jest troche wody rozlanej na podlodzie...
                      A czlowiek usiedziec w miejscu nie moze... chociaz kilkoro znajomych marudzilo,
                      ze niemalze zasneli, bowiem... nie bylo krwi wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka