Dodaj do ulubionych

Olomouc - serce Moravi

25.10.10, 13:18
No nie jestem znowu taki pewny tytułu, lecz tak czy inaczej wybieram się na powiedzmy 10 dni do Ołomuńca. Jeśli ktoś coś mądrego i przydatnego potrafi napisać w temacie to zapraszam. Jak nie to jest cały internet pod rękąsmile
Obserwuj wątek
    • e-ftalo Re: Olomouc - serce Moravi 25.10.10, 13:28
      a dlaczego "serce" a nie "srdce"?
      Przecież mówimy "serdeczny" ,więc "d" gdzieś sobie znikło?Poza tym lepiej rzec ,"do Ołomuca" ,ciekawe skąd się w polskim wzięło to "ń" w środku wyrazu

Po drugiec serdcem Moravi jest raczej Brno niż Ołomuc,ale to oczywiście jedno z większych miast
      • loppe Re: Olomouc - serce Moravi 25.10.10, 13:44
        Ano, ano. A gdzie jest ciszej i ładniej? - w Olomoucu czy w Brnie?
        • kropkacom Re: Olomouc - serce Moravi 25.10.10, 13:48
          W Olomoucu byłam na chwilę, ale zaskoczyło mnie, że to jednak duże miasto. Rynek piękny. Na porównania z Brnem się jednak nie piszę. big_grin
          • loppe Re: Olomouc - serce Moravi 25.10.10, 14:14
            Olomouc jest najbardziej zabytkowym miastem całej Republiki po Pradze... Ma tylko nieco ponad 100 tysięcy mieszkańców (bydlujących pravda). Z tego powodu skłonny byłem widzieć w nim taką prawda duchową stolicę Moravi, gdy większę Brno byłoby powiedzmy mózgiem Moraw.

Lubię duże otwarte przestrzenie - wielkie place, widoki na rzekę itp. Nie lubię jak jest tłok i hałas.
            • kropkacom Re: Olomouc - serce Moravi 25.10.10, 14:15
              Dla mnie Brno to nie tłok i hałas.
              • loppe Re: Olomouc - serce Moravi 25.10.10, 14:18
                co?
                • kropkacom Re: Olomouc - serce Moravi 26.10.10, 11:34
                  > co?

No, to co napisałam big_grin Nie mieszkam w centrum więc może dlatego takie mam a nie inne zdanie. A jak dla kogoś Brno to namesti Svobody czy okolice dworca głównego to się nie dziwię tongue_out
              • bsl Re: Olomouc - serce Moravi 25.10.10, 14:20
                no chyba ze gra Kometa big_grin
                w wekendy wymarła starówka smile
                • loppe Re: Olomouc - serce Moravi 25.10.10, 14:23
                  No fakt, z tego co pamiętam Oni na weekendy gremialnie wyjeżdżają ze swoich miast do swoich dacz podmiejskich, stąd ten efekt wymarłości miasta który bardzo lubię.
                • loppe Re: Olomouc - serce Moravi 25.10.10, 14:31
                  Poza tym lubię jasne tynki, pastele... Brno - wprawdzie tylko kilka ulic przeszedłem kiedyś - było jakieś mocno ciemnej barwy...
            • loppe Re: Olomouc - serce Moravi 25.10.10, 14:16
              no i oczywiście cały czas chcę spędzać na starówce, współczesne osiągnięcia architektoniczne mało mnie dziś interesują (może za 700 lat...smile
    • loppe a jeszcze Ostrava, bo Brno już sobie pięknie omówi 25.10.10, 14:26
      lismy

a jak Ostrava, hm?
      • wislok1 Ostrawa ?! 25.10.10, 21:41
        Ostrawa nie jest morawska. Jest śląsko-morawska lub morawsko-śląska.
        Dla Prażaka mieszkaniec Ostrawy, a szczególnie kibic Banika w zasadzie nie jest Czechem, jest Polakiem
        • loppe Re: Ostrawa ?! 26.10.10, 15:11
          Aaa. Mówisz że to Ślązak nie Moraviak był. Ciekawe. Kiedyś piłem wino wieczorem na Moravie we wspólnym obszarze penzionu w składzie: telewizor, wspaniałe małżeństwo z Cieszyna z którym już tęgo popiliśmy wczoraj (ona trochę Polka ale mówiła tylko po czesku) i nowy - z Ostravy. Uchlany... atakował mnie za wszystkie polskie wady widoczne na tym forum których w większości nie posiadam... Można powiedzieć ...miałem cierpieć za miliony.... Ale nie jestem materiałem na świętego i gdy w pewnym gorącym momencie rzikłem temu pijanicy że Czesi nie zdobyli ani jednego medalu w boksie... widzicie....jakoś to rozładowało, jakoś zaczęliśmy się szanować przy tym stole i mi polewał za takiego 5-litrowego swojego....
          • wislok1 Re: Ostrawa ?! 26.10.10, 20:21
            Napisałem, że w Pradze wielu tubylców ma ludzi z Ostrawy za Polaków i że Ostrawa jest morawsko-śląska.
            Nie interesuje mnie z kim i co pijesz
            • axayacatl Ostrava 26.10.10, 20:32
              A nás zase nezajímá, kdo podle Pražáků žije v Ostravě...
              • wislok1 Re: Ostrava 26.10.10, 21:28
                Gdzie żyją mądrzejsi ludzie w Pradze czy w Bukowcu koło Jabłonkowa ?
                W Bukowcu, bo każdy góral wie, gdzie jest Praga. A bardzo mało Prażaków wie, gdzie jest Bukowiec.

W wersji polskiej występuje Warszawa i Jaworzynka
                • utrat Re: Ostrava 27.10.10, 09:05
                  mysle ze spora czesc warszawiakow wie, gdzie lezy jaworzynka.
                  • wislok1 Re: Ostrava 27.10.10, 22:34
                    Spora ? Nie przesadzałbym.
                    Tzw. przeciętny Warszawiak wie, gdzie jest Cieszyn, bo tam często przekracza granicę w czasie urkopu. Reszta to dla niego ziemia nieznana. Klienci hotelu Gołębiewski znają jeszcze Wisłę

• loppe Re: Ostrawa ?! 27.10.10, 10:30
              To interesujące. Naprawdę Czesi uważają wielu Czechów za Polaków?
              Banik Ostrava to dla nich klub polski....
              Proszę rozszerzyć wypowiedź.
              • wislok1 Władcy Śląska 27.10.10, 22:06
                www.youtube.com/watch?v=uMCNhISe8VU&feature=relate
                Dla kibiców Sparty lub Slavii Praga
                ludzie z Ostrawy to oczywiście Czesi, ale pochodzenia polskiego, w kazdym razie nie są to prawdziwi Czesi. Bo prawdziwi to są w sumie tylko Prażacy, hehe
                W samej Ostrawie żyje bardzo dużo ludzi, których dziadek przybył z Galicji

• loppe Re: Władcy Śląska 28.10.10, 00:03
                  Super filmik. Domyślam się że ta wielka sztama jest czysto ślązacka i w Ostravie niewiele się wskóra powołując się na Legię Warszawa czy choćby na Polsko...
              • daghda.irish.pub Re: Ostrawa ?! 28.10.10, 12:27
                loppe napisał:

> To interesujące. Naprawdę Czesi uważają wielu Czechów za Polaków?
                > Banik Ostrava to dla nich klub polski....
                > Proszę rozszerzyć wypowiedź.

Może to dlatego, że do pewnego okresu mówiło się na prawobrzeżną część (zdaje się do 1919 roku) Ostrawy "Polska Ostrava" a dopiero potem zmieniono nazwę na "Slezska Ostrava"?
                W Baníku grało paru rodaków ale uważam, że to akurat ma najmniejszy wpływ na myślenie o Ostrawie jako "polskiej".

W Ově jest wiele polskich nazwisk - to raczej normalne, że przy granicy ludzie się wymieszali. Nikogo też (po obu stronach granicy) nie dziwi lokalna gwara. Oni praktycznie godajom jak my Hanysy na Ślůnsku wink Inna sprawa, że jest tu mnóstwo potomków mniejszości polskiej oraz Ślązaków (bez rozgraniczania na polski czy czeski).

Tak przynajmniej referują mi to lokalsi.

Zduř.
                • loppe Re: Ostrawa ?! 28.10.10, 12:37
                  Może to dlatego, że do pewnego okresu mówiło się na prawobrzeżną część (zdaje się do 1919 roku) Ostrawy "Polska Ostrava" a dopiero potem zmieniono nazwę na "Slezska Ostrava"?

Ogromnie interesujące. Zapewne ten Czech z Ostravy był z "Czeskiej Ostravy" rodzinnie i zapamiętał jakieś waśnie (?) - stąd niespodziewany atak na mnie po pijaku jego.

Skąd ta nazwa, dlaczego POLSKA OSTRAVA, powiedz więcej.
                  • daghda.irish.pub Re: Ostrawa ?! 28.10.10, 13:52
                    loppe napisał:

> Może to dlatego, że do pewnego okresu mówiło się na prawobrzeżną część (zdaje s
                    > ię do 1919 roku) Ostrawy "Polska Ostrava" a dopiero potem zmieniono nazwę na "S
                    > lezska Ostrava"?
                    >
                    >
                    > Ogromnie interesujące. Zapewne ten Czech z Ostravy był z "Czeskiej Ostravy" rod
                    > zinnie i zapamiętał jakieś waśnie (?) - stąd niespodziewany atak na mnie po pij
                    > aku jego.
                    >
                    > Skąd ta nazwa, dlaczego POLSKA OSTRAVA, powiedz więcej.

Miałem nie odpisywać, ale ciężko mnie obrazić, więc...

Polska Ostrava to - o ile mnie pamięć nie myli, było wsią znajdujące się w Księstwie Cieszyńskim. Poza tym, mówiło się, że śląska granica to Ostrawica. Prawobrzeżna część miasta nad rzeką Ostrawicą, leżąca na Śląsku, od pradawna nazywała się Polska Ostrawa. Mogę się mylić a jak coś to się dowiem.
                    • e-ftalo Re: Ostrawa ?! 28.10.10, 21:50
                      "każdemu spodoba się co innego" to znaczy że jest podobne do każdego?Czy że każdy lubi inne miasto?
                      Musimy rozstrzygnąć co masz na myśli
                      Poza tym polska Ostrawa nie "była" tylko "jest".Bo to że granice Ruscy pozmieniali i namieszali w polityce ,to jeszcze za mało aby wykorzenić narodowość.Akurat na tym terenie od zawsze mieszkali Polacy i Czesi i tak nadal jest i było to zawsze normalne.Ziarno nienawiści zasiał blok sowiecki po wojnie. A ty loppe całkeim niepotrzebnie dzielisz ludzi ze śląska na Czechów i Polaków,oni się czują bardziej Ślązakami,podziały niczemu dobremu nie służą i nikt nikogo nie zmusza do mówienai po czesku,chcesz to jedziesz do Ostrawy i gadasz po polsku i jest ok
                      • daghda.irish.pub Re: Ostrawa ?! 29.10.10, 05:39
                        e-ftalo napisał:

> "każdemu spodoba się co innego" to znaczy że jest podobne do każdego?Czy że każ
                        > dy lubi inne miasto?
                        > Musimy rozstrzygnąć co masz na myśli

Każdy lubi inne miasto. Brnu dávám přednost za ścieżki rowerowe w centrum miasta, za morze zieleni, za "przytulną" starówkę, piwo Pegas... W Pradze tak nie było. Praga jest piękna ale mnie podoba się inna dziewczyna smile

> Poza tym polska Ostrawa nie "była" tylko "jest".Bo to że granice Ruscy pozmieni
                        > ali i namieszali w polityce ,to jeszcze za mało aby wykorzenić narodowość.Akur
                        > at na tym terenie od zawsze mieszkali Polacy i Czesi i tak nadal jest i było to
                        > zawsze normalne.Ziarno nienawiści zasiał blok sowiecki po wojnie.

Nie no, jasne. Nie wyraziłem się do końca dobrze i jasno.

> A ty loppe c
                        > ałkeim niepotrzebnie dzielisz ludzi ze śląska na Czechów i Polaków,oni się czuj
                        > ą bardziej Ślązakami,podziały niczemu dobremu nie służą i nikt nikogo nie zmusz
                        > a do mówienai po czesku,chcesz to jedziesz do Ostrawy i gadasz po polsku i jest
                        > ok

Święte słowa wink
    • loppe Re: Olomouc - serce Moravi 26.10.10, 09:46

Jest jakieś miasto na Moravie "lepsze" od Olomouca czy nie ma?
      • kropkacom Re: Olomouc - serce Moravi 26.10.10, 11:35
        Ale w jakim sensie lepsze? Więcej zabytków, infrastruktura itd. To bardzo szerokie pojęcie.
        • loppe Re: Olomouc - serce Moravi 26.10.10, 12:21
          kropkacom napisała:

> Ale w jakim sensie lepsze? Więcej zabytków, infrastruktura, ładne dziewczyny itd. To bardzo szero
          > kie pojęcie.

Nie no oczywiście. Zgadzam się. Gdy nie podaję swojej definicji w dyskusji, oznacza to że pozwalam Tobie zdefiniować np. "lepsze".... Wtedy piszesz - dla mnie lepsze pod względem takim i takim jest miasto X, a pod względem nietakim i nietakim miasto Y, pravda....

• daghda.irish.pub Re: Olomouc - serce Moravi 28.10.10, 12:33
            loppe napisał:

> kropkacom napisała:
            >
            > > Ale w jakim sensie lepsze? Więcej zabytków, infrastruktura, ładne dziewcz
            > yny itd. To bardzo szero
            > > kie pojęcie.
            >
            >
            > Nie no oczywiście. Zgadzam się. Gdy nie podaję swojej definicji w dyskusji, ozn
            > acza to że pozwalam Tobie zdefiniować np. "lepsze".... Wtedy piszesz - dla mnie
            > lepsze pod względem takim i takim jest miasto X, a pod względem nietakim i nie
            > takim miasto Y, pravda....
            >
            >
            >

Brno i Ołomuniec postawiłbym na równi - żadne miasto nie jest stejné i każdemu spodoba się co innego. Osobiście w rankungu Brno stawiam na 1. miejscu. Potem na 2. jest Praga, Ołomuniec na 3. O każdym z miast słyszałem określenie "perła" - pojedziesz, zobaczysz, wydasz własny werdykt smile
            • loppe Re: Olomouc - serce Moravi 28.10.10, 12:41
              Dziękuję. To postawienie Brna przed Pragą!! wymaga chyba mojego osobistego sprawdzenia, rzeczywiście. Mocny argument.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka