13.01.11, 10:01
Gdzie w Pradze jest największy wybór ryb, mrożonych, wędzonych, świeżych, jakichkolwiek?
Obserwuj wątek
    • marchewa69 Re: Ryby 13.01.11, 23:13
      MAKRO, ale tylko z ich karta (podobno polska jest akceptowana). Widzialam tez w Albercie hypermarket. Sa sklepiki specjalistyczne, www.scuk.cz/katalog/ryby/cela-cr/praha/praha-2/ ale drogie. Po prostu nie jest jak u nas, ze w kazdym osiedlowym chocby ten morszuk mrozony tuszka albo dorsz kostka. Ogolnie sprowadzac sie im nie oplaca.
      Czesi ryb nie jedza, duze partie sie tu nie sprzedaja = cena importu mniejszej ilosci, chocby z PL winduje konieczna cene sprzedaży. Zobacz w menu knajp czeskich. Ryba to zazwyczaj rarytas. Na wsi i to w sezonie jeszcze czasem znajdziesz pstraga czy inne rybki rzeczne i stawowe. W PL, jak ostatnio slyszalam przemysl rybny jest dotowany, jak mleczne bary ":o) Stad ta przyjazna cena zbytu. Kiedys najlepszy wybor mrozonych ryb byl w Lidlu, teraz to znacznie okroili. Acha, i w Tesko, w formie salatek sledziowych, ale pewnie nie o to ci chodzi. Generalnie w supermarketach (cena zaporowa). Procz pangi, ale ta podobno jest sztucznie pedzona, wiec ja jej nie kupuje. Pozostaje nam jod w tabletkach °;
      • wycieruch Re: Ryby 14.01.11, 10:52
        Dzięki wielkie za odpowiedź smile No to muszę się wystarać o kartę Makro, bo polską mamy już nieaktualną. W marketach faktycznie kiepsko, w billi w sumie tylko panga, w globusie niewiele lepiej. A tez nie jemy tej pseudo ryby. Tak mi się marzy sola chociaż albo jakiś halibut... O śledziach w śmietanie własnej roboty już nie wspomnę, bo matiasy z tego co widze poza zasięgiem. Też liczyłam na lidla, a tu nawet naszego ulubionego łososia wędzonego nie ma. Faktycznie nie ma w Czechach tradycji jedzenia ryb, króluje mięso. Zobaczę jeszcze to makro i trzeba znów zapasy z Polski przywieźć.
        • marcian_1 Re: Ryby 14.01.11, 20:45
          Dobry (ale albo wlasnie dlatego drogi ) sklep z rybami jest na Pradze 1 ul. Zborovska (nie znam dokladnie adresu). Czasem tez mozna kupic ryby na rynku (farmarsky trh) np. na Jiriho s Podebrad ale podobno w zimie rynkow nie bedzie, trzeba poczekac do marca sad
        • mmwesolowska Re: Ryby 15.01.11, 14:39
          Dziwne, bo na Zizkovie w Lidlu i Billi sa i sledzie w smietanie, i losos, i pstragi, koreczki sledzowe, w occie, itd.
          • wycieruch Re: Ryby 18.01.11, 10:48
            Może ja wybredna jestem, ale śledzie, zarówno w śmietanie w occie itd. smakowo są baaaardzo przeciętne, a wyboru raczej nie ma, po jednym rodzaju i tyle. Pstrąga nigdy jeszcze w billi nie widziałam (letenske namesti), a z ryb do smażenia lub pieczenia tak jak pisałam tylko panga i jakaś mieszanka ryb w kostce (brrrr...). Mówisz że w tamtym lidlu jest łosoś wędzony? - czy taki - www.opinie.senior.pl/Lidl-OceanSea-Losos-wedzony,37261.html? Jeśli tak to muszę go hurtowo kupić.
        • jb1602 Re: Ryby 17.01.11, 18:59
          z polską kartą (także nie ważną) możesz spokojnie robić zakupy w Makro w CZ.
          Idziesz, prosisz o jednodniową kartę, wydają ją bez problemu (ok musisz mieć kartę makro + dowód) i kupujesz. Jest jedno ograniczenie - zakupy do max 10 000 KCZ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka