Dodaj do ulubionych

Wysoki kurs korony

10.02.12, 12:19
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego kurs korony czeskiej w stosunku do złotówki jest taki wysoki? Śledzę sobie kursy archiwalne na stronie mojego banku i czegoś nie rozumiem: tak jak w ciągu ostatnich kilku lat kurs złotego względem euro jest w miarę stabilny, tak korona ciągle drożeje i drożeje. Bywa że rośnie kurs euro, razem z nim korony następnie złoty umacnia się w stosunku do euro ale kurs korony spada nieznacznie. Czy korona umacnia się systematycznie w stosunku do euro? Bo dla Polaka jest w Czechach niestety coraz drożej sad
Obserwuj wątek
    • daghda.irish.pub Re: Wysoki kurs korony 10.02.12, 12:26
      Stabilna i dość mocna gospodarka pomimo jej wolniejszego wzrostu, niż polska. Nie wiedzieć dlaczego, inwestorzy bardziej wolą zaufać eurosceptycznemu Klausowi niż polskiemu rządowi. Może znaczenie ma tu też dość stabilna i pewna sytuacja stanu finansowego państwa, lepsza kontrola i panowanie nad budżetem... od jakiegoś czasu zewsząd słyszę, że czeska korona będzie drugim frankiem szwajcarskim.

Mnie wysoki kurs korony cieszy - to, co odkładam, stała kwota miesiąc w miesiąc, jest większa niż poprzednie (nie zawsze - takie uogólnienie).
      • jestemzukladu Re: Wysoki kurs korony 10.02.12, 12:54
        No tak: punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia smile Przez dekadę złotówka spadła w stosunku do korony bardzo, bardzo mocno.
      • wislok1 Re: Wysoki kurs korony 12.02.12, 01:18
        Klaus decyduje o kursie korny ?! Bez przesady,jego wpływ na walutę jest żaden, nawet nie promilowy.
        W tym wszystkim nie ma żadnej zasady, poza jedną: spekulacja.
        Zreszta ostatnio korona spadła wobec uro i złotówki
        • daghda.irish.pub Re: Wysoki kurs korony 12.02.12, 14:45
          wislok1 napisał:

> Klaus decyduje o kursie korny ?! Bez przesady,jego wpływ na walutę jest żaden,
          > nawet nie promilowy.
          > W tym wszystkim nie ma żadnej zasady, poza jedną: spekulacja.
          > Zreszta ostatnio korona spadła wobec uro i złotówki

Gdzie wyraźnie, słowo w słowo napisałem, że to on jest odpowiedzialny za wysoki kurs korony? Weź sobie poszukaj po słowach-kluczach w prasie specjalistycznej, to zobaczysz co składa się na kurs waluty. Złotówka przez pewien krótki czas była nawet słabsza do forinta...
          • wislok1 Re: Wysoki kurs korony 12.02.12, 23:47
            Słowo w słowo nie, ale tak wynika jasno z kontekstu.
      • portalcudia Re: Wysoki kurs korony 12.02.12, 14:17
        po co ty sie gościu wypowiadasz w kazdym temacie skoro nie masz bladego pojęcia? pisz, komentuj na tematach na ktorych sie znasz, ten zostaw innym

N
        > ie wiedzieć dlaczego, inwestorzy bardziej wolą zaufać eurosceptycznemu Klausowi
        > niż polskiemu rządowi

co to za bełkot????
        • daghda.irish.pub Re: Wysoki kurs korony 12.02.12, 14:42
          portalcudia napisała:

> po co ty sie gościu wypowiadasz w kazdym temacie skoro nie masz bladego pojęcia
          > ? pisz, komentuj na tematach na ktorych sie znasz, ten zostaw innym

Taaa, sami specjaliści a życie swoje...

>
          > N
          > > ie wiedzieć dlaczego, inwestorzy bardziej wolą zaufać eurosceptycznemu Kl
          > ausowi
          > > niż polskiemu rządowi
          >
          > co to za bełkot????

A czego nie rozumiesz...? Klaus jest reprezentantem rządu. Dwa - Ty myślisz, że inwestorzy wybierając konkretny kraj myślą tylko o taniej sile roboczej? Im jest potrzebna stabilna gospodarka, system podatkowy, etc. To, że Klaus jest eurosceptykiem widocznie nikomu w biznesie nie przeszkadza. Weź se poczytaj lokalną prasę - najlepiej z obu stron, coby mieć przegląd opinii tych "za" i "przeciw". Szybszy wzrost gospodarki jak widać niczego nie gwarantuje, nawet z Tuskiem na czele.
          • wislok1 Re: Wysoki kurs korony 12.02.12, 23:50
            Klaus nie jest reprezentantem rządu, jest głową państwa, nie rządzi.

Co myśli rząd nie wiem, bo całkiem co inego mówi Necas, a co innego Schwarzenberg.

Co myśli opozycja też nie wiem, bo socjaldemokraci są za Europą, a komuniści z KSC za wcieleniem Czech do Rosji ( żarcik, ale coś w tym jest, hehe )
            • portalcudia Re: Wysoki kurs korony 13.02.12, 13:36
              stooq.pl/q/?s=czkpln
              kurs dzisiajszy z 13:27, to juz niestety nie jest po 18 pln za 100 Kc jak jeszcze pare miesiecy temu. Dla tych co pracuja w CZ troche boli smile
              Racje ma i Wisok Daghda, kurs jest wynikeim całego splotu zdarzeń, sytuacji makro, poziomu zadłiuzenia kraju, drficytyu budzetowego, deficytu w wymianie handlowej, skali zadłuzenia kraju, wrażliwości na finansowanie zewnetrzne. Trzeba pamietac że mocny kurs lokalnej waluty, w naszym przypadku KCz ma zawsze dwie strony medalu. Jedna pozytywna, to taniość rynków ośceinnych jak Polska czy Węgry krajach o słabszej walucie, wszystko staje sie dla posiadaczy koron jeszcze tańsze. Minus to męka dla eksporterów, a CZ to duzy eksporter w relacji do PKB, wysoki kurs zabija eksport, a wzmaga import, co moze , nie musi doprawdzać do napieć w bilansie płatniczym kraju.

miłego dnia wszystkim czechofilom
              • daghda.irish.pub Re: Wysoki kurs korony 13.02.12, 13:59
                portalcudia napisała:

> stooq.pl/q/?s=czkpln
                > kurs dzisiajszy z 13:27, to juz niestety nie jest po 18 pln za 100 Kc jak jeszc
                > ze pare miesiecy temu. Dla tych co pracuja w CZ troche boli smile

Nie boli, wiem co mówię wink Inna sprawa, że faktycznie kurs powyżej 18 Zł za 100 Kč widziałem dosłownie raz. Teraz, od jakiegoś czasu, tenże kurs oscyluje między 16 a 17 Zł/100 Kč.

> Racje ma i Wisok Daghda, kurs jest wynikeim całego splotu zdarzeń, sytuacji mak
                > ro, poziomu zadłiuzenia kraju, drficytyu budzetowego, deficytu w wymianie handl
                > owej, skali zadłuzenia kraju, wrażliwości na finansowanie zewnetrzne. Trzeba pa
                > mietac że mocny kurs lokalnej waluty, w naszym przypadku KCz ma zawsze dwie str
                > ony medalu. Jedna pozytywna, to taniość rynków ośceinnych jak Polska czy Węgry
                > krajach o słabszej walucie, wszystko staje sie dla posiadaczy koron jeszcze ta
                > ńsze. Minus to męka dla eksporterów, a CZ to duzy eksporter w relacji do PKB, w
                > ysoki kurs zabija eksport, a wzmaga import, co moze , nie musi doprawdzać do na
                > pieć w bilansie płatniczym kraju.
                >

Dokładnie. Mądrze napisane.

> miłego dnia wszystkim czechofilom

Wzajemnie.
            • daghda.irish.pub Re: Wysoki kurs korony 13.02.12, 13:52
              wislok1 napisał:

> Klaus nie jest reprezentantem rządu, jest głową państwa, nie rządzi.
              >
              > Co myśli rząd nie wiem, bo całkiem co inego mówi Necas, a co innego Schwarzenbe
              > rg.
              >

Może źle kombinuję, ale dopóki Czechy są republiką parlamentarną i to parlament wybiera głowę państwa, tak taki prezydent będzie ich "przedstawicielem".

Klaus jest taki, że obojętnie co powie lewa, prawa, środek i inni, on jest w stanie ich zrugać i powiedzeć, co sam o tym myśli. I jak widać, nikt się tym nie przejmuje - mam wrażenie, że Klaus jest bardziej wyważony, niż np. był śp. Lech Kaczyński czy też jego brat.

> Co myśli opozycja też nie wiem, bo socjaldemokraci są za Europą, a komuniści z
              > KSC za wcieleniem Czech do Rosji ( żarcik, ale coś w tym jest, hehe )

Myślę (bo nie jestem przekonany o tym na 100%), że w kwestii politycznych sympatii, niewiele się różnią od naszych wink Na Słowacji jest podobnie wink
    • truten.zenobi Re: Wysoki kurs korony 25.02.12, 20:37
      to chyba oczywiste...
      kurs złotego wobec eu spada bo i nasza gospodarka mocno kuleje.
      kurs korony rośnie bo ich gospodarka jest bardziej stabilna.
      pewnie gdyby były narodowe waluty to pewnie korona nie umacniała by się wobec marki ale
      już wobec drachmy czemu nie?

(bardziej jestem skłony wierzyć decyzjom praktyków niż bajaniom polityków)
      • portalcudia Re: Wysoki kurs korony 05.03.12, 16:15
        kiedy ostatnio czytałeś wiadomosci gospodarcze? w 1981 roku? nasza gospodarka mocno kuleje????

pozdrawiam nadzieję polskiej ekonomii oraz oczywiście jak zwykle wszystkich czechofilów!!
        truten.zenobi napisał:

> to chyba oczywiste...
        > kurs złotego wobec eu spada bo i nasza gospodarka mocno kuleje.
        > kurs korony rośnie bo ich gospodarka jest bardziej stabilna.
        > pewnie gdyby były narodowe waluty to pewnie korona nie umacniała by się wobec
        > marki ale
        > już wobec drachmy czemu nie?
        >
        > (bardziej jestem skłony wierzyć decyzjom praktyków niż bajaniom polityków)
        >
      • daghda.irish.pub Re: Wysoki kurs korony 05.03.12, 17:25
        truten.zenobi napisał:

> to chyba oczywiste...
        > kurs złotego wobec eu spada bo i nasza gospodarka mocno kuleje.
        > kurs korony rośnie bo ich gospodarka jest bardziej stabilna.

Właśnie o to chodzi, że nie do końca smile)) Jest w miarę stabilnie ale wzrost nikły.

> pewnie gdyby były narodowe waluty to pewnie korona nie umacniała by się wobec
        > marki ale
        > już wobec drachmy czemu nie?
        >
        > (bardziej jestem skłony wierzyć decyzjom praktyków niż bajaniom polityków)
        >

A wiesz na czym polegają spekulacje? smile Owszem, korona uchodzi za mocną walutę i ma ku temu dość solidne podstawy a nawet niektórzy sugerują, że może być "wschodnioeuropejskim frankiem szwajcarskim".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka