Dodaj do ulubionych

PRAHA KATOWICE

17.04.09, 23:13
Bede jechal pociagiem z Pragi do Katowic.
Obliczylem sobie , ze pociag 8.09 z Pragi do Bohumina
kupie bilet na dworcu na odcinek czeski.
Nastepnie w kasie kupie bilet miedzynarodowy
Bohumin do Katowic.Przesiadka jest w Bohuminie.
Co sadzicie o takiej kombinacji.
Obserwuj wątek
    • tlum.cz Re: PRAHA KATOWICE 18.04.09, 06:05
      Przerabialem w poniedzialek i polecam inne rozwiazanie. Do Bohumína jechać na czeski bilet.

W Bohumínie przesiadka na pociag osobowy przez Rybnik i kupic bilet u polskiego konduktora (przejsciowka 2 zl, bilet 13 zl). Ja kupilem bilet w Bohumínie w kasie ČD i kosztowal 253 korony (~40 zl). Dopiero potem rozmawialem z polska zaloga pociagu osobowego, ale juz nie mialem czasu, zeby zwrocic czeski bilet.
      • szpiro Re: PRAHA KATOWICE 19.04.09, 04:26
        Dziekuje za odpowiedz.Mam jeszcze jedno pytanie.
        Zamierzam jechac z Pragi hl.n do Bohumina Ex Odra o godz 8:09.
        Na ten odcinek kupuje bilet krajowy.Potem udaje sie do kasy
        miedzynarodowej i kupuje bilet Krakow -Katowice .EC Sobieski
        na godz 12:29.Zalezy mi czasie i komforcie jazdy.Ile powinien
        wyniesc taki bilet?
        • tlum.cz Re: PRAHA KATOWICE 19.04.09, 09:05
          A czy nie jest lepszym rozwiazaniem jechac bezposrednim pociagiem z Pragi do Krakowa? Przeciez istnieje taki, EC 119 Comenius. Poza tym mi sie wydaje, ze kupowac jeden bilet (np. Praga-Krakow) jest tansze niz kupowac w Czechach jeden bilet na podroz krajowa i jeden bilet na podroz poza granicami Czech.
      • dddbb Re: PRAHA KATOWICE 19.04.09, 22:31
        Z tego co pamiętam, to "przejściówki" nie obowiązują w pociągach IC,
        EC
    • dario_80 Re: PRAHA KATOWICE 19.04.09, 17:31
      Polecam kupno biletu w obie strony. Waznosc powrotnego 2 miesiace i
      oszczednosc ok 20%. Wartosc takiego biletu z krakowa do pragi to ok
      370 zl.
      • szpiro Re: PRAHA KATOWICE 20.04.09, 03:55
        Prosze mnie poinformowac ile kosztuje bilet na EC PRAHA
        10:09 do Katowic.
        Ewentualnia ,gdyby ktos byl taki uprzejmy cena biletu wedlug taryfy
        krajowej tj czeskiej na odcinek Praha Bohumin Ex Odra godz 8:09
        i potem EC SOBIESKI 12:29 do Katowic ten bilet juz wedlug taryfy
        miedzynarodowej.
        Czy potrzebne sa miejscowki.
        • szpiro zakaznicke jizdne 20.04.09, 04:26
          Co oznacza po czesku zakaznicke jizdne.Doczytalem sie na stronie
          Vlaky , ze bilet Praha Bohumin kosztuje 447 koron lub 336 zakaznicke
          jizdne.
          • broken_gelynder Re: zakaznicke jizdne 20.04.09, 04:53
            cześć.
            używasz tego kalkulatora?
            www.jizdenka.cz/(S(gtg52my01xcl0355o4l3fwrq))/NT.aspx
            jeśli tak, i jeśli nie masz zadnych uprawnień do zniżki, to interesuje cię tyko obycejne jizdne, czyli zwykłataryfa

normalny międzynarodowy bilet Praha-Kato: około 880 Kc

najtańsza, jak myślę, opcja w twoim wypadku (tzn. jedziesz sam, tylko w jedną stronę, pociągiem EC) to:
            Praha-Bohumin: 447 Kc
            +
            bilet do Kato u polskiego konduktora: ok 22zł (tyle płaciłem w zeszłym roku)

pozdrawiam!
            • szpiro bohumin - Katowice 21.04.09, 04:53
              A wiec bilet Bohumin do Kato kupuje u polskiego konduktora.
              Czy czeski konduktor nie sprawdza biletow na poczatku trasy
              w Bohuminie?
              Czy w EC konieczna jest miejscowka.
              Dziekuje.
              • broken_gelynder Re: bohumin - Katowice 21.04.09, 05:35
                szpiro napisał:
                > Czy czeski konduktor nie sprawdza biletow na poczatku trasy
                > w Bohuminie?

Bohumin to jest koniec trasy po czeskiej str. nie spotkałem się z kontrolą biletów za Bohuminem (w przeciwieństwie do kontroli granicznej, z którą spotykam się za każdym razem), a jeżdżę tą trasą kilka razy do roku. Potem jest jeszcze stacja Petrovice u Karvine, gdzie, zdaje się, wchodzi polska załoga, ale to Bohumin jest w rozkładzie jazdy oznaczony jako przejście graniczne.

musisz jeszcze pamiętać, że powinieneś sam pofatygować się za polskim konduktorem, w innym wypadku może się czepiać.
                • tlum.cz Re: bohumin - Katowice 21.04.09, 07:51
                  broken_gelynder napisał:
                  > Bohumin to jest koniec trasy po czeskiej str. nie spotkałem się z kontrolą bile
                  > tów za Bohuminem (w przeciwieństwie do kontroli granicznej, z którą spotykam si
                  > ę za każdym razem), a jeżdżę tą trasą kilka razy do roku.

Osobowym Bohumín-Katowice jechalem tylko raz, tydzien temu, ale kontroli granicznej nie widzialem. Jezdze w miare czesto tez EC Praha-Katowice, kontroli granicznej po grudniu 2007 nie widzialem ani razu, tylko sie czasami zdarza, ze przez caly pociag przechodzi dwojka lub trojka policjantow (z napisem Policja/Policie na plecach), ale nawet nie otwierali drzwi przedzialow, tylko zerkneli przez szybe - taka zwykla kontrola policyjna, bo kilka razy widzialem, jak przechodza tez juz daleko od granicy.

> Potem jest jeszcze st
                  > acja Petrovice u Karvine, gdzie, zdaje się, wchodzi polska załoga, ale to Bohum
                  > in jest w rozkładzie jazdy oznaczony jako przejście graniczne.

Ale Petrovice u Karviné to inna trasa! Pociag osobowy Bohumín-Katowice kursuje przez Rybnik, wiec z Bohumína jedzie na polnoc, natomiast Ty mowisz o trasie prowadzacej na wschod: Petrovice, Zebrzydowice, Czechowice-Dziedzice/Pszczyna. Przez Petrovice jezdza pociagi EC (Praha, Sobieski, Comenius). Tam naprawde zmienia sie zaloga czeska/polska.
                  • dddbb Re: bohumin - Katowice 21.04.09, 08:59
                    > Ale Petrovice u Karviné to inna trasa! Pociag osobowy Bohumín-
                    Katowice kursuje
                    > przez Rybnik,

Ale jest też bezpośredni pociąg osobowy do Katowic przez
                    Zebrzydowice, który zaczyna jazdę w Ostravie Svinov
                    www.vlak.cz/Route.asp?cl=C&tt=1&i=89364&s1=5006&s2=18977&p=CD
                    • tlum.cz Re: bohumin - Katowice 21.04.09, 16:49
                      Tak, ale broken_gelynder napisał: "Bohumin to jest koniec trasy", wiec nie ten pociag mial na mysli.
              • tlum.cz Re: bohumin - Katowice 21.04.09, 07:42
                Nie widzialem w pociagu Bohumín-Katowice (osobowy) czeskiego konduktora, juz w Bohumínie byla polska zaloga - maszynista i konduktor. Zreszta Bohumín to jedyna stacja po czeskiej stronie.
                • szpiro Re: bohumin - Katowice 23.04.09, 00:17
                  Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.6 maja przylatuje wizzair do
                  Pragi.Potem pociag do Katowic.
                  • broken_gelynder Re: bohumin - Katowice 23.04.09, 18:05
                    tlum.cz, ja mówiłem o pociągach EC, o osobówkach się nie zająknąłem. szpiro napisał "zalezy mi na czasie i komforcie jazdy". w takim przypadku proponować mu alternatywę w postaci EZT pełzającego przez Rybnik jest wg mnie... dość niezwykłe smile ten pociąg jedzie ponad 2 godziny.

co do kontroli granicznej, ja również w osobowym się z nią nie spotkałem, ale, nic na to nie poradzę, w EC, jak dotąd, zawsze musiałem okazać dwód. ostatnio nawet polski pogranicznik mnie przepytał, skąd, dokąd, i w jakim celu jadę.

szpiro, kupując bilet w CR nie potrzebujesz miejscówki do IC/EC. szkoda, że dopiero teraz zauważyłem to twoje pytanie, bo dzięki niemu uświadomiłem sobie, że ci trochę namieszałem. ja, owszem, dokupowałem bilet u konduktora na polskiej stronie, ale, niestety, to był nocny pośpiech (TLK?), a nie EC, czyli trochę inne buty. Oczywiście bilet sprzeda ci także konduktor w EC, ale ile będzie kosztował, ile potrąci opłaty manipulacyjnej, czy będziesz też musiał wg polskich zasad dokupić miejscówkę - tego nie wiem.

ja na twym miejscu kupiłbym bilet Praha - Bohumin (granica) za 452 Kc lub bilet sieciowy CD Net za 450 Kc i do tego bilet Bohumin (granica) - Kato za 245 Kc. to daje w sumie 700 Kc (ceny wg jizdenka.cz)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka