thecurse 14.05.09, 10:34 Ankietę można wypełnić (o co proszę) tutaj: www.ankietka.pl/ankieta/25093/polski-steroetyp-czecha.html Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tlum.cz Re: stereotyp Czecha - ankieta 14.05.09, 11:57 Co znacza gwiazdki na koncu kazdego pytania? Szukalem jakiegos przypisu, ale nie znalazlem. Uwazam, ze co najmniej pytania 4-7 sa dziwne. 4. Czechy to kraj: * 1)wschodniosłowiański 2)zachodniosłowiański 3)południowosłowiański Czechy to kraj srodkowoeuropejski. Mozna pytac o jezyk, czy jest wschodnio-/zachodnio-/poludniowoslowianski. Jednak w Czechach zyje mniejszosc romska, polska, slowacka, niemiecka, wietnamska itp. Podczas ostatniego spisu ludnosci sporo ludzi deklarowalo narodowosc morawska i eskimoska (bo uwazali to pytanie za glupie). Czechy sa krajem nie narodowym, tylko obywatelskim, co jest rowniez w konstytucji, tam nie ma slowa "národ*". Natomiast jest slowo "občan*" (obywatel, slowo to w Czechach nie ma nacechowania z czasow komuny, jak w polskim). Patrz cs.wikisource.org/wiki/%C3%9Astava_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky 5. dominującą religią w Czechach jest: * 1) katolicyzm 2) prawosławie 3) protestantyzm 4) buddyzm 5) islam 6) ateizm 7) inne Kto zaznaczy "ateizm", bedzie w bledzie. Kto zaznaczy "inne", nie ma mozliwosci wyjasnic swoj wybor. 6. cechą każdego Czecha jest: * Wlasnie tu zaczalem szukac przypisu do gwiazdki, bo tak postawione pytanie jest po prostu bezsensowne. Moze mialo byc "przecietnego/zwyklego..." 7. Kompleks Czech związany jest z ich poczuciem małości przede wszystkim w stosunku do: * 1) Niemiec 2) Rosji 3) Polski 4) inne W ogole nie brano pod uwage mozliwosci braku kompleksow. Ale skoro juz jest takie pytanie, to brakuje mi tam mozliwosci co najmniej Austrii (przeciez Czechy od 1627 do 1918 r. byly de facto prowincja Austrii) i Slowacji (szczegolnie w zwiazku z rozwojem gospodarki Slowacji w ostatnich 10 latach). Ale i tak to pytanie jest dziwne, bo zaklada, ze Czechy to jakies jednolite cialo, a przeciez tak nie jest. Poza tym, czemu nie mozna zaznaczyc 2 mozliwosci? Jeszcze mi sie nie podobalo pytanie 2. Kierunek studiów / dziedzina pracy: * 1) filologia polska / kulturoznawstwo polskie 2) filologia obca / kulturoznawstwo obce 3) historia / nauki społeczne / politologia 4) inne 5) nie dotyczy Caly rozmaity swiat zostal podzielony w uproszczeniu na filologow i reszte. Przypomina mi sie Wydzial Architektury na politechnice praskiej, gdzie jest katedra nauk scislych (co wypowiada o tym, jakie sa pozostale katedry - niescisle). Tu tez ankieta jest bardzo niescisla i nie wiem, do jakich wniskow moze prowadzic. Chyba rowniez niescislych. Odpowiedz Link
thecurse Re: stereotyp Czecha - ankieta 14.05.09, 13:14 Dziękuję za uwagi, poprawiłam sformułowanie pytań niektórych pytań. Podział krajów słowiańskich na wschodnie, zachodnie i południowe istnieje, jest związane z podziałem języków - to fakt. Ankieta nie dotyczy mniejszości narodowych żyjących w Czechach. I jeszcze pytanie o kierunek studiów. Wymienione są te kierunki, które mają w swoim programie przedmioty zajmujące się stereotypicznym ujęciem narodów. Przedmioty obowiązkowe bądź fakultatywne. Ankieta oparta jest na przeprowadzonej w 2003 roku w Czechach. Odpowiedz Link
kanapony moje uwagi 14.05.09, 13:34 uważam, że ta ankieta jest bardzo tendencyjna autroka nie potrafiła podejść do zagadnień bez narzucania (takie mam przekonanie) swoich stereotypów np. a jeśli uważam, że Czesi wcale nie czują się mali wobec kogokolwiek?? wcale odpowiedż "inne" mnie nie zadowala! pyt. 13 - za mało możliwości wg mnie - są obojętni ale słyszeli więcej złego niż dobrego o nas dlatego nie nazwałabym tego po prostu "obojętnym stosunkiem" stąd zwykle są baaaaardzo zdziwieni, gdy poznają Polaka - że jest inny sama to przeżywam na własnej skórze od 2,5 miesiąca i to pytanie o określenia Czech - czy chodzi o kraj czy o Czechów? bo ankieta jest chyba o ludziach... więc nie wiedziałam co mam wpisać, nad czym się zastanawiać czyli strona techniczna ankiety też średnia Odpowiedz Link
mmwesolowska Re: moje uwagi 14.05.09, 13:46 Moim zdaniem ankieta jest bardzo nieprofesjonalnie przygotowana, tendencyjna i zbyt krótka, aby rzucic jakies swiatlo na omawiany problem. Odpowiedz Link
kanapony Re: moje uwagi 14.05.09, 15:02 czyżby miała "potwierdzić" to, co myśli autorka?? Odpowiedz Link
utrat Re: moje uwagi 14.05.09, 16:06 nie ma czegos takiego jak stosunek czechow do polakow. juz tlumacze: prazanin nie wie o polakach nic, dlatego sa mu obojetni, ostrawiak za to ich ma na co dzien, dlatego spotkalem sie z postawami pol na pol negatywne/pozytywne. poza tym bardzo czesto dochodzi do mylenia Polaka z Zaolziakiem. Nie bede bral udzialu w ankiecie, dopoki nie bedzie mozliwosci nie odpowiadac na dane pytanie. poza tym nie sadze by narod czeski odczuwal "poczucie malosci" wobec jakiegokolwiek narodu. jedyne co zauwazylem to chec wzorowania sie na austriakach. pytanie 3 jest bez sensu. gdybys pytala czy Czechy to kraj wschodnio, srodkowo, czy zachodnioeuropejski, wtedy zgoda. popraw, bo w tym wypadku ankieta totalnie traci sens. poza tym przed wypelnieniem takiej ankiety chcialbym wiedziec w jakim celu ja wypelniam. Odpowiedz Link
wislok1 Re: moje uwagi 14.05.09, 21:50 Zaolziak to nie Polak ? Z 50 000 na pewno jest Polakami. Z drugiej strony koło Ostrawy jest dodatkowo ze 100 000 Czechów z polskimi korzeniami, np. z dziadkiem z Galicji, jeśli nie więcej. Moim zdaniem przeważają zdecydowanie oceny pozytwne. Choć są i tacy co po polsku, gwarą, atakują Polaków. Dla Czechów z Pragi czy z Pilzna okolice Ostrawy są związane silnie z Polską. Sam fakt utożsamiania Banika Ostrawa z Polakami przez Prażaków dużo pokazuje. Niestety nie jest to utożsamienie pozytywne. Generalnie im dalej od granicy tym mniej sympatii do Polski Odpowiedz Link
tlum.cz Re: moje uwagi 14.05.09, 21:58 wislok1 napisał: > Sam fakt utożsamiania Banika Ostrawa z Polakami przez Prażaków dużo pokazuje. Po raz pierwszy slysze (a jestem z Pragi). Moze to jakas nowosc w szkolach podstawowych i srednich? > Generalnie im dalej od granicy tym mniej sympatii do Polski Co jednak nie oznacza, ze jest wiecej antypatii. Po prostu jest niewiedza, wiec zero emocji. Ale moi znajomi chetnie sluchaja, jak opowiadam o Polsce, sa ciekawi i sa swiadomi tego, ze nic o Polsce nie wiemy (nic=malo). Odpowiedz Link
wislok1 Re: moje uwagi 15.05.09, 13:14 > wislok1 napisał: > > Sam fakt utożsamiania Banika Ostrawa z Polakami przez Prażaków dużo pokaz > uje. > > Po raz pierwszy slysze (a jestem z Pragi). Moze to jakas nowosc w szkolach pods > tawowych i srednich? Nie chodzisz na mecze Sparty lub Slavii > > > Generalnie im dalej od granicy tym mniej sympatii do Polski > > Co jednak nie oznacza, ze jest wiecej antypatii. Po prostu jest niewiedza, wiec > zero emocji. Ale moi znajomi chetnie sluchaja, jak opowiadam o Polsce, sa ciek > awi i sa swiadomi tego, ze nic o Polsce nie wiemy (nic=malo). No, tak to jest Odpowiedz Link
monolit12 Re: moje uwagi 15.05.09, 09:30 Fakt utożsamiania Banika Ostrawa z Polakami związany jest bardziej z tym, że Banik trzyma sztamę z GKS Katowice, a więc de facto miałby być utożsamiany ze Ślązakami, ale to już inne skrzypce. A że negatywnie to większą rolę tutaj odgrywają stosunki Morawa - Czechy niż fakt że Gieksiarze jeżdżą razem z Banikiem na mecze. Odpowiedz Link
utrat Re: moje uwagi 15.05.09, 10:18 oczywiscie. Banik laczony jest z Gieksiarzami, ktorzy z nimi jezdza i robia burdel. Tak wlasnie Wisloku, Zaolzianin to nie Polak, tylko Slazak. Znam jednego jedynego Zaolziaka, ktory czul sie Polakiem (zreszta po paru latach mu minelo i teraz znow wrocil "do korzeni"). To polski punkt widzenia. Ci ludzie nie mowia, ani nigdy nie mowili po polsku, ucza sie go co prawda w podstawowkach (od nauczycieli, ktorzy go straszliwie kalecza), jesli do nich chodza, ale na przerwach juz mowia po naszemu. Powinienes o tym sam dobrze wiedziec. Z kultura polska maja tyle wspolnego, ze odbieraja w swoich telewizorach rowniez polska telewizje. Ale w takim wypadku moglbys powiedziec, ze Polakami sa wszyscy Ostrawianie, tam tez wiekszosc ludzi, szczegolnie starszych, oglada TVP Odpowiedz Link
utrat Re: moje uwagi 15.05.09, 10:50 btw patrzylem na wyniki ankiety i wychodza smieszne rzeczy np ze polacy sie czuja duzo lepiej wyksztalceni oraz ze Czesi sa przedsiebiorczy. Mysle ze gdyby zrobic podobna ankiete w ČR, wyniki bylyby totalnie odwrocone. Osobiscie zreszta uwazam, ze nie ma drugiego tak przedsiebiorczego narodu w Europie jak Polacy Istni Zydzi Europy Odpowiedz Link
zawada112 Re: moje uwagi 15.05.09, 11:30 Utracie, nie do konca masz racje, chyba za szybko wysnuwasz wnioski. Jestem z Zaolzia i jestem Polakiem. Tak samo moi rodzice, ktorzy od urodzenia tu mieszkaja. Jak widzisz, pisze po polsku i wyobraz sobie, ze tez mowie. Nauki pobieralem w szkolach, o ktorych piszesz i jakos nikt polskiego nie kaleczyl. Co do polskiej kultury - jest i byla mi blizsza niz ta czeska. Z Banikiem - jest roznie, czesciowo przez GKS,ale czesciowo dlatego, ze Czesi tak kojarza ten region. Bo dlaczego tak samo w Pradze reaguja na hokeistow Trzynca, ktorzy z chuliganeria z Polski nie maja nic wspolnego? Zanim nastepnym razem zaczniesz wyciagac jakies wnioski, zastanow sie. Pozdrawiam Polak z Zaolzia Odpowiedz Link
daghda.irish.pub Re: moje uwagi 15.05.09, 11:54 utrat napisał: > Zaolzianin to nie Polak, tylko Slazak. Nie uogólniaj, OK? Doprecyzuj, że chodzi o Śląsk Cieszyński. Odpowiedz Link
wislok1 Re: moje uwagi 15.05.09, 13:24 38 000 podało narodowość polską, a nie śląską czy czeską. I jest polski punkt widzenia Polaków na Zaolziu. Uważają się za Polaków i mają prawa mniejszości narodowej. Czesi uważają ich za Polaków, tylko tynie uważasz. Zapewne drugie tyle Zaolziaków mówi na co dzień gwarą, ale uważa się za Czechów. Tak to już jest. Ale ty 38000 to nie wirtualni ludzie, przed 1945 było ich przeszło 70000. Ilość Polaków na Zaolziu drastycznie spadła po 1945, kiedy to deklarowanie się jako Czech pozwalało unikać oskarżeń o zdradę w 1938 i przyjęcie volkslisty. Np. w takich Kojkowicach przed 1938 było oficjalnie 90% Polaków, a zaraz po 1945 już tylko 40%, teraz jest przeszło 30%. A jak zrobisz sobie spacer po Kojkowicach to zauważysz, że prawie wszyscy mówią gwarą cieszyńską Odpowiedz Link
wislok1 Re: moje uwagi 15.05.09, 13:17 Sparta czy Slavia raczej wiedzą niewiele o tym, że Banik trzyma z Katowicami. Za to Ostrawa jest przy granicy z Polską, a ludność Ostrawy mówi po czesku inaczej niż Prażacy, w końcu te 100 tysięcy imigrantów z Galicji to nie pryszcz Odpowiedz Link
utrat Re: moje uwagi 15.05.09, 14:44 moje wnioski wywodza sie tylko i wylacznie z dlugich rozmow z przyjaciolmi, ktorzy pochodza z Zaolzia. Mam ich naprawde wielu - sami mlodzi ludzie w wieku ok 25 lat - i nikt nie czuje sie Polakiem. Stad moje opinie, nie moge myslec inaczej. Prazanie, nawet nie kibice, dobrze wiedza o sztamie Banika z GKS. Odpowiedz Link
zawada112 Re: moje uwagi 15.05.09, 16:41 Zaolzianin to nie Polak, tylko Slazak. Tak napisales. Nawet znajomosc wielu, ktorzy tak mysla, nie uprawnia Cie do pisania, ze WSZYSCY sa tacy. Moze warto poznac innych. Odpowiedz Link
sks_baltyk_1930 Re: moje uwagi 15.05.09, 18:39 > Prazanie, nawet nie kibice, dobrze wiedza o sztamie Banika z GKS. Ci Prazanie ktorych ja znam nie wiedza nawet co to jest GKS Katowice. Nie mowiac juz o tym z kim maja sztame... Odpowiedz Link
utrat Re: moje uwagi 15.05.09, 20:01 to pewnie dlatego ze sa ludzie, ktorzy sie interesuja swiatem ktory ich otacza, czytaja gazety, ogladaja wiadomosci, oraz tacy, ktorych interesuje jedynie gospoda. nie chce uogolniac sks_baltyk_1930 napisał: > Ci Prazanie ktorych ja znam nie wiedza nawet co to jest GKS Katowice. > Nie mowiac juz o tym z kim maja sztame... > > > Odpowiedz Link
wislok1 Re: moje uwagi 15.05.09, 22:15 Kibol Slavii czy Sparty w 90% nawet nie wie, że jest coś takiego jak Katowice. Za to OBCY akcent kogoś z Ostrawy wyczuje na kilometr. Tak jak ja wyczuwam po akcencie, czy ktoś jest z Galicji, czy hanys z Katowic, czy z Warszawy. Po prostu cały region Ostrawy gada po swojemu, czesku z dużą ilością polszczyzny i Prażak to OD RAZU widzi. Np. Szwajcarzy z Zurychu od radzu widzą, że Niemiec z Konstancji to OBCY bo inny akcent, a to zaledwie 70 km Odpowiedz Link
utrat Re: moje uwagi 16.05.09, 19:46 wszystko co mowisz to oczywiscie prawda. nie wiem tylko czy kibic Banika jest postrzegany jako Polak. nie zgadzam sie z tym. kazdy wie, ze banik to slaski klub, a prazanie dodatkowo maja w pamieci rozroby katowiczan, wspolne przyjemne wycieczki metrem, spotkania na dworcu, itp. i tyle. Odpowiedz Link
wislok1 Re: moje uwagi 17.05.09, 00:11 Raczej jako "Polak". Tzn. wszyscy wiedzą w Pradze , że Ostrawiak to Czech, ale mimo wszystko inny. Nie nzma szczegółów co do rozrób, ale pijanych angoli odiwedzających Pragę każdy weekend nie przebili na pewno. Taki czarny PR Sparty i Slavii. To samo dotyczy hokeistów z Trzyńca Odpowiedz Link