Dodaj do ulubionych

Mocny gryzak dla psa

30.03.11, 00:40
Hej :)

Mam problem ze znalezieniem naprawdę mocnego gumowego gryzaka dla dorosłego buldoga francuskiego. Suka jest niemożliwie uparta i konsekwentnie wykańcza każdą kolejną piłkę z lanej gumy (ostatnio piłka Ferplast opisana jako "bardzo twarda" - pół godziny gryzienia i gryzak nadawał się tylko do śmieci). Ktoś z Was może ma jakieś doświadczenia w temacie i może polecić coś, co wytrzyma dłużej, niż dzień? ;) bo niestety pies coś gryźć musi, a ja nie chcę wydawać co tydzień 50 zł na nowe zabawki :)

Będę wdzięczna za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • hania261 Re: Mocny gryzak dla psa 30.03.11, 09:40
      Kup jej suszone strusie sciegna czy uszy swinskie, owcze i tego typu przysmaki. Pies sie nimi zajmie przez dlugi czas :)
    • zzoskaa.inc Re: Mocny gryzak dla psa 30.03.11, 10:57
      Czasami od świńskiego ucha ma pokaleczone dziąsła :/
      Słyszałam, że zabawki Kong są wytrzymałe, zwłaszcza te czarne, ale już kilka osób ostrzegało, że naprawdę zawzięty psiak poradzi sobie i z tym - macie jakieś doświadczenia? Są droższe od innych zabawek tego typu, wyglądają solidnie i mają fajny patent - można włożyć do środka jakieś ciacho i pies będzie bawił się usiłując je wyciągnąć. Boję się tylko wydania pieniędzy na coś, co posłuży nam góra pół dnia :P
    • agni_me Re: Mocny gryzak dla psa 30.03.11, 11:49
      Krążek hokejowy dobrej jakości sprawdza się nawet w przypadku mniej zawziętych amstaffów. Możesz (jeśli pies nie zjada tego co gryzie) kupić zwykłe drewniane aporty, są tanie, nie ranią dziąseł a gryzienia jest co niemiara. Możesz też znaleźć piłki z lanej gumy, ale takie, które są całe z tego samego tworzywa - cechą charakterystyczną jest to, że są bardzo, bardzo ciężkie. Specjalnie piszę piłki, bo zżeranie piłeczek zaczyna się od zahaczenia zębami i oderwania kawałeczka, a potem to już idzie sprawnie i gładko. Jeśli masz dwie (lub więcej piłek) zabierasz taką ledwo napoczętą i dajesz inną, potem zamiana, zanim pies znajdzie nadgryzienie zwykle trochę mija. Zabawki ze smakołykami w środku też są niezłe - pies koncentruje się na zawartości, nie na tworzywie.

Po prostu miej sporo zabawek i je zmieniaj, psy szybko się uczą, ale też i częściowo zapominają. Jeśli psica rozgryzła (w pełnym tego słowa znaczeniu) sposób na piłki, to z każdą kolejną będzie szło jej łatwiej, natomiast nowe kształty i nowe tworzywa wymagają jednak więcej wysiłku i rozdrobnienie trwa trochę dłużej.
    • semi-dolce Re: Mocny gryzak dla psa 30.03.11, 14:28
      Kong. U mnie gryzie go 5 dogów i nadal jest w idealnym stanie. Jest niezniszczalny.
      • m_jak_mysz Re: Mocny gryzak dla psa 30.03.11, 14:56
        Kong :) Ale tylko ten oryginalny niestety, podróby nie wytrzymują. Fajna jest też Stuff Ball, także firmy Kong. Tam się upycha różne smakowite rzeczy w takie szczelinki i ich wygryzienie/wylizanie zajmuje sporo czasu, a i zęby się czyszczą przy tej robocie.
      • agni_me Re: Mocny gryzak dla psa 30.03.11, 15:57
        U mnie gryzła go jedna nie najmłodsza astka. Był cały chyba trzy dni.
      • blue.berry do semi 30.03.11, 16:15
        rzuć okiem na gazetowego mejla:)
    • malwi-5 Re: Mocny gryzak dla psa 14.06.11, 10:14
      Zgadzam się z sonią. A tak swoją drogą - zawziętego masz psa ;) Trzeba też jednak pamiętać o bezpieczeństwie zwierzaka i nie przekombinować za bardzo...
    • default Re: Mocny gryzak dla psa 14.06.11, 13:42
      Może zamiast zabawek daj jej po prostu naturalną kość. Ugotowane żebro wołowe albo kość udowa jest nie do przegryzienia. Monolit :)
      • majenkir Re: Mocny gryzak dla psa 14.06.11, 14:21
        default napisała:
        > Może zamiast zabawek daj jej po prostu naturalną kość.

Amen! U mnie robia furore surowe kosci wolowe z chrzastka. A jakie zeby czyste :)!
        Pare groszy, a zabawa na godziny.
        • minniemouse Re: Mocny gryzak dla psa 15.06.11, 01:59
          a taki:

happybarkdays.files.wordpress.com/2011/04/dental-bone-apr-4-2011-00.jpg?w=233&h=408
          lub taki:

smartshopbuy.com/images/AnimalSupplies/nylabone-my-little-prince-action-chew-in-blue.jpg
          to sa nylabone, dosyc twarde i raczej dlugo wytrzymuja. przy okazji czyszcza zeby.

Minnie
          • wulffh Re: Mocny gryzak dla psa 17.06.11, 09:46
            A może zamiast gumowych zabawek bardziej sznurowe? Ja dla swojej kupuję piłki na sznurku, uwielbia je i wytrzymują raczej długo. Np. taką:

www.krakvet.pl/trixie-dentafun-pilka-sznurku-3299-p-8925.html
            Pozdrawiam! :)
            • minniemouse Re: Mocny gryzak dla psa 18.06.11, 08:09
              moj te wszystkie sznurki w mig zalatwia, potem jak nie zauwaze polyka kawalki, niedobrze..
              wiec przestalam takie kupowac.

Minnie
            • bulbina5 Re: Mocny gryzak dla psa 26.11.13, 21:36
              U nas zabawki sznurowe niestety też się nie sprawdzają,
              pies (jamnik) radzi sobie z nimi ekspresowo, więc co dopiero buldog..
              Wiem, że znajomi dla swojego duża psa kupuja kości wołowe do gryzienia ( jak tu: http://www.krainapupila.pl/1885,abakus-duza-kosc-wolowa-biala-dla-psa-45cm.html - nawet ma adnotację że dla psów "dużych i olbrzymich".

Mojeuy jamnikowi wystarczają na luzie kurze stopki, i uszy świńskie, no ale to maluszek.
              • kubekwyborowy Re: Mocny gryzak dla psa 08.12.13, 00:08
                Jeśli chodzi o gryzak-zabawkę to świetne są piłki lane z gumy, są bardzo solidne i mocne (poprzez wypełnienie). Do tego mają kuszący zapach wanilii i dlatego psy tak bardzo je lubią. Można spróbować, nie są drogie a wg mnie to jedna z najlepszych zabawek, tylko trzeba dobrać odpowiedni rozmiar dla swojego psa (są bodajże 4 albo 5 wielkości)
                www.najlepszekarmy.pl/zabawki/824-pilka-dla-psa-5cm-2374038649614.html
              • kubekwyborowy Re: Mocny gryzak dla psa 08.12.13, 00:11
                No i nie skończyłam przed wysłaniem posta :( Bo jeśli chodziłoby o gryzak który można po dłuższej chwili zjeść to albo duże wołowe kości (raczej są trudno dostępne, bo trzeba by się dostać do miejsca, gdzie jest mięso rozbierane na części - w sklepach takich nie widziałam niestety) albo kości prasowane ze skóry wołowej, są twarde i żeby je zjeść pies musi się namęczyć i poświęcić trochę czasu :) Także, myślę, że jest w czym wybierać
                • ach_dama_byc_z_kanady Re: Mocny gryzak dla psa 08.12.13, 05:14
                  moj to co podalam na zdjeciu do dzisiaj ma... lyse bo lyse ale ma.

Minnie
    • m.fin Re: Mocny gryzak dla psa 02.01.14, 09:47
      są w internecie i w niektórych dobrych sklepach zoologicznych gryzaki na gwaracji 12 miesięcznej nie pamietam tylko nazwy coś na "k" może komo? Zabawka kosztuje ok 40 zł, ale jak pies pogryzie dostajesz nową :)
    • ekspert_klinika.arka Re: Mocny gryzak dla psa 26.10.16, 19:07
      Z reguły produkty firmy Kong są dość przyjazne dla uzębienia i wytrzymałe. Proszę spróbować.
    • morska-ton Re: Mocny gryzak dla psa 25.10.22, 12:32
      U mnie kong całkiem nieźle trzyma ;)
    • patk00 Re: Mocny gryzak dla psa 14.02.23, 15:59
      A może sprawdziłyby się przysmaki dla psa jako forma gryzaka np.poroże jelenia, żwacze wołowe albo suszone uszy wieprzowe/królicze. Jest to tańsza opcja a przy okazji zdrowa i smaczna. Ja polecam tą formę też ze względów behawioralnych. Takie naturalne gryzaki często kupuję na unizoo.pl/pol_m_Dla-psa_Przysmaki-179.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka